BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Çözüm sürecinde Türkiye’nin rolü önemli” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Çözüm sürecinde Türkiye’nin rolü önemli”
Tarih: 20.01.2016 > Kaç kez okundu? 1302

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu Davos’ta bir araya geldi. Bir saati aşkın süren görüşmede Cumhurbaşkanı Akıncı ile TC Başbakanı Davutoğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacı ile sürdürülen müzakereler ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Toplantı sonrası, Kıbrıs gazetesine açıklamada bulunan Akıncı, Kıbrıs ‘ta bulunacak çözümde Türkiye’nin rolünün büyük olduğunu söyledi. Akıncı “Türkiye’nin desteği her zaman yanımızdadır” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Davutoğlu ile müzakere süreciyle ilgili gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ile KKTC Cenevre Temsilcisi Ayda Soylu hazır bulunurken, TC Başbakanı Davutoğlu’na Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi eski Bakanı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu eşlik etti. (Kıbrıs Gazetesi)



Akıncı: “Davos görüşmesi önemli”



Davos’a hareketinden önce Ercan Havalimanı’nda basına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos’ta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de yer alacağı 3’lü zirveye katılacağını, bunun 3’lü gerçekleştirilecek ilk toplantı olması ve bu toplantıda müzakerelerde gelinen nokta ile bundan sonraki sürecin ele alınacak olmasından dolayı büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Davos temaslarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile planlanmış görüşmeleri bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun yanı sıra, Kıbrıs’ın geleceğini ilgilendiren bir de panele katılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katılacağı Kıbrıs panelinde, dünya kamuoyuna Kıbrıs’ın içinde bulunduğu durum ve konumla ilgili önemli mesajlar verileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC’nin lider seviyesinde ilk kez katılacağı Davos Zirvesi’nden en iyi sonuçla dönmek istediğini de vurguladı.



Burcu: “İyi niyetli bir girişim”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in, Türkçe’nin "AB'nin resmi dilleri arasında" yerini alması için çalışma başlatmasının “iyi niyetli bir girişim” olduğunu belirtti.

AA’ya konuşan Burcu, Anastasiadis'in son liderler zirvesinde konuyu gündeme getirdiğini belirterek, “1960’ta bizim de ortak olduğumuz ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ resmi dillerinden biri Türkçe” ifadelerini kullandı.

Federal bir Kıbrıs için uğraş verdiklerini söyleyen Burcu, "Herhangi bir anlaşmaya varmamız halinde müstakbel birleşik federasyonun da resmi dilinden bir tanesi Türkçe olacak" dedi.

Anastasiadis'in Türkçenin AB'nin resmi dilleri arasında yerini alması için başlattığı girişimi "geç kalınmış adım" olarak nitelendiren Burcu, "Kıbrıs Cumhuriyeti AB üyesi yapılırken Türkçenin de resmi bir dil olduğu konusunda anlaşmalara geçilmesi gerekiyordu. Bu yönde geç kalınmış bir adım. Türkçemizde bir söz vardır 'geç olsun güç olmasın'. Güzel Türkçemizin Avrupa dillerinden biri olması kurumsal manada büyük bir kolaylık olacaktır. İyi niyetli bir girişim olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerde zorluklar olsa da ilerleme kaydedildiğine işaret eden Burcu, şunları söyledi:

" Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Anastasiadis iyi niyetle ve enerjik bir biçimde süreci taşıdıklarını düşünüyorum. Kıbrıs sorununun çözümünde dünyanın katkısının ve ilgisinin gerekli olduğu kanaatindeyim. Kıbrıs sorunu 53 senedir çözülemeyen dünya ile yaşayan bir sorun. Sorunun çözümünde gecikme olmuşsa bu gecikmenin tek sorumlusu Kıbrıslı Türkler veya Kıbrıslı Rumlar değildir. Bir gecikme olmuşsa herkesin bunda bir sorumluluğu vardır. Çözümü gecikmiş bütün köklü sorunların çözüm maliyetleri yüksek olur. Biz böyle bir durumla karşı karşıyayız. Dünyanın ilgisini ve desteğini hem teknik anlamda hem de finansal anlamda almamız gerekir. Kıbrıs sorununun çözümünde iyi bir aşamaya gelirsek Türkiye’nin AB başlıklarında da daha farklı bir yaklaşım söz konusu olabilir."

Davos'ta yapılacak Dünya Ekonomi Forumu’nda ilgili bütün kesimlerin orada olacağını belirten Burcu, "İyi değerlendirilirse bunun bir fırsat olabileceğini düşünüyorum. Hem KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı hem de Rum lideri Anastasiadis tarafından ayrı ayrı hem de birlikte böyle bir duyarlılık yaratılabilir diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.



Erdmann: “Kıbrıs görüşmelerinin bu yıl olumlu bir şekilde neticelendirilmesi konusunda ümitliyiz”



Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Büyükelçilikte düzenlediği bilgilendirme toplantısında Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Rum Yönetimi'nin koyduğu blokajın kaldırılması konusunda Almanya'nın bir çabasının olup olmayacağının sorulması üzerine, "Kıbrıs görüşmelerinin bu yıl olumlu bir şekilde neticelendirilmesi konusunda ümitli bir bekleyiş içindeyiz ve son derece iyimser bir yaklaşımla olayı takip ediyoruz" dedi.



DP-UG Genel Başkanı Denktaş, “Denktaş gözüyle müzakere süreci”ni değerlendirdi



Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf R. Denktaş’ın oğlu, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Denktaş Gözüyle Müzakere Süreci”ni değerlendirdi.

Serdar Denktaş açıklamasında, mevcut süreçte Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş var olsaydı bu süreci nasıl görürdü, nasıl değerlendirirdi; bugün yapılan bir takım şeyleri yapar mıydı yapmaz mıydı, farklı mı yaklaşırdı konularına değindi.

Serdar Denktaş; mevcut süreçte müzakere masasında eşit egemenlik, siyasi eşitlik, garantiler, mülkiyet, toprak, birincil hukuk ve özel bölgeler konularına önem veren yaklaşım yerine, “Bizden talep edilen her şey kabul edilemeyecek noktada bile olsa karşılığında ne önerebiliriz acaba da bir ara yol bulalım ve bir an önce çözüme ulaşalım” yaklaşımının sergilendiğini savundu ve Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın bu konulardaki hassasiyetini dile getirdi:

Serdar Denktaş, “Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş var olsaydı bu konularda çok kararlı bir tavır koyar, konuşturtmazdı bile. Çözüme ihtiyacımız var, çözüme mahkumuz zihniyetiyle masada oturduğumuz müddetçe ve Denktaş’ın ‘ben hakkımı talep ediyorum, hakkımı verin çözüme ulaşalım’ yaklaşımıyla değiştirmezsek mentalitemizi işimiz gerçekten zordur” dedi. İleride sorunsuz bir yaşam oluşturmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ortadan kalkacaksa ayni şekil ve yöntemle “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin de ortadan kalkması gerektiğini söyleyen Denktaş, “Çözüme varmak kolay. Çözümü yaşatmaktır zor olan. Bunun gereklerini ortaya koymaya çalışıyoruz. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş var olsaydı, ileride sorunsuz bir yaşam oluşturmak için egemenliğimizin simgesi Devletimizi çözümün bir parçası haline getirerek masada yer alırdı” şeklinde konuştu.

Serdar Denktaş, içinde bulunulan ortamda Türkiye ile ilişkilerin son derece dağınık olduğunu ve Türkiye ile ilişkiler açısından en zafiyet yaşanan dönemden geçildiğini kaydederek, “Denktaş hayatta olsaydı ilişkilerin asla bu noktaya gelmesine izin vermez, mutlaka müdahale eder, her iki tarafla konuşur, her iki tarafı aklıselime davet eder ve böylesi bir ortamın bizi zafiyete uğratmasına asla izin vermezdi” dedi.

Görüşme masasının oluşumuna değinen DP-UG Genel Başkanı Denktaş, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın müzakere masasında kendi bilgisi, tecrübesi yanında etrafına topladığı tarihsel ve masayla ilgili hafızası olan, değişik görüşleri de masaya koyabilen bir ekip oluşturduğunu, ancak bugüne bakıldığında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sadece kendi düşünceleri doğrultusunda düşünen ve görüş ortaya koyan bir masa oluşturduğunu savundu ve şunları kaydetti:

“Görüşmelerin geçmişiyle ilgili bir hafıza bugünkü o masada yoktur. Geçmiş görüşmelerde ne oldu, ne konuşuldu, hangi konu nasıl gündeme geldi, nasıl tepki gösterdik, bazı şeyleri nasıl kabul ettik, bunlarla ilgili bilgi sahibi olan, o hafızaya sahip hiç kimse yoktur o masada. En önemlisi masada artık sadece Rum tarafıyla değil, Avrupa Birliği ile müzakere etmekteyiz ve bu ekibin içerisinde AB Hukuku Uzmanlığı olan hiç kimse yoktur. Avrupa Birliği konuları gündeme geldiğinde burada işte Avrupa Birliği tarafından ödenen ve orda uzun yıllar çalışmış bir arkadaşımız bu konularda görüş beyan eder. Geçmişte bizde bulamazsak Türkiye’den gerekli uzmanı yanımıza alırdık ki, nitekim 3 arkadaş üçümüzde Annan Planı döneminde birlikte çalıştık. Annan Planı döneminde AB Hukuk Uzmanı Sayın Bölükbaşı’ydı. Şimdi böyle bir ortam yok. Denktaş olsa buna imkan vermezdi. O masayı eğer kendi içimizde yoksa dıştan da uzman getirmek suretiyle daha güçlü hale getirirdi.”



Eroğlu: "Su konusunu çözeceğiz”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 19
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 688
Toplam Tekil 4064896
IP 3.133.153.162






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu