BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Müzakereler artık her iki halkın da onay verebileceği bir çözüm bulunarak sonuçlandırılmalı” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Müzakereler artık her iki halkın da onay verebileceği bir çözüm bulunarak sonuçlandırılmalı”
Tarih: 03.12.2015 > Kaç kez okundu? 1418

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC’ye günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, yarım yüzyıldır süren müzakerelerin artık her iki halkın da onay verebileceği bir çözüm bulunarak sonuçlandırılması gerektiğini belirterek, bu yolda gayret verdiklerini ancak "yolun engebeli" olduğunu söyledi.

Türkiye ile KKTC arasındaki yakın ilişkilere vurgu yaparak, bu dönemde bu yakın ilişkilerin Kıbrıs müzakere süreci ve çözüm sonrası kendi ayakları üzerinde duran sağlam bir KKTC yaratılması için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye’nin sürece bir bütün olarak destek verdiğini ve bugün (dün) yaptıkları etraflı ve kapsamlı görüşmelerde de bu desteğin süreceğini gördüklerini belirten Akıncı, önlerindeki süreçte de Türkiye’nin yakın ilgi ve desteğinin Kıbrıs Türk tarafıyla olacağını vurguladı.

Çözüm sonrasında ortaya çıkacak federal ortaklıkta kurucu devlet olarak KKTC'nin en sağlam şekilde yer alabilmesi, AB içinde güçlü yaşayabilir olması için kendi ayakları üzerinde sağlam durabilmesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, KKTC'nin Türkiye ile ilişkilerinin bu yönde de önemli olduğuna dikkat çekti.

Akıncı, Türkiye'nin AB sürecinde yaşanan yeni gelişmelerden duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, AB yolunda Türkiye için yeni bir açılım doğmasının sevindirici olduğunu, 11 yıl ardından sonra bir takım fasılların açılmasının kendileri için de önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin AB'de hak ettiği yeri almasını arzuladıklarını ve istediklerini söyleyen Akıncı, çözüm mücadelesini sürdürürken Türkiye’nin de AB ile ilişkilerini geliştirmesinden mutluluk duyduklarını, bu yönde atılacak adımların Kıbrıs’ta gerginlik yerine işbirliği ve istikrar yaratacağına inanç belirtti.

Olası bir çözüm sonrasında ortaya çıkacak Birleşik Federal Kıbrıs’ın Türkiye ve Yunanistan ile iyi ilişkilerinin gelişeceğini ve çözümün herkesin yararına olacağına işaret eden Akıncı, Davutoğlu'na destekten dolayı teşekkür etti.



Davutoğlu: Türkiye olarak KKTC’nin yanındayız”



64. hükümetin kurulmasının ardından ilk ziyareti KKTC'ye yapan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu gelenek haline getirilen karşılıklı ziyaretlerin, Türkiye’nin KKTC'ye verdiği önemi göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, Türkiye olarak her zaman tüm kapasite ile KKTC'nin yanında olduklarını ortaya koyduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, KKTC'nin sağlam demokrasisi, ekonomik ve kültürel yapısıyla kendi ayakları üzerinde olmasının en büyük arzuları olduğunu belirtti. Davutoğlu, siyasi olgunluk ve demokrasinin KKTC'de en belirgin şekilde yaşandığına işaret etti ve geniş tabanlı hükümete destek belirtti.

Davutoğlu, "Türkiye hükümeti olarak önümüzdeki 4 yılda da KKTC'ye her türlü katkıyı vereceğiz" diyerek, müzakere sürecine değindi.

Ahmet Davutoğlu, görüşmede Kıbrıs Müzakerelerini çok kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını, Cumhurbaşkanını dinlediklerini ve bilgiler aldıklarını, görüşlerini aktardıklarını ifade ederek, Türkiye'nin bu konudaki tavrının gayet açık olduğunu kaydetti ve Annan Planı döneminde olduğu gibi adada kalıcı, adil, barışçıl bir çözüm için her türlü katkıyı vereceklerini vurguladı.

Davutoğlu, "Bu çözüm için iki kesimliliğe dayalı, adil ve siyasi eşitliğe dayalı yeni bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğması ve iki kurucu devlet temelinde birlikte yaşamanın güzel bir örneğini sergilemesi hepimizin ortak hedefidir" diye konuştu.

Bugün Doğu Akdeniz çevresinde çok büyük krizler yaşandığına işaret eden Davutoğlu, çevredeki tek olumlu sürecin Kıbrıs’ta devam eden müzakereler olduğuna dikkat çekerek, bu olumlu sürecin en kısa sürede sonuç alıcı şekilde nihayete ermesini temenni etti.

Davutoğlu bu süreçte her zaman Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yanında olacaklarını vurguladı. Rum kesimine de bu kez daha olumlu davranma ve çözüme giden yolu açması çağrısında bulunan Davutoğlu, 2004'ten bugüne kaybedilen 11 yılın yeniden kaybedilmemesini temenni etti.

Bu noktada BM'nin yürüttüğü müzakerelere katkı vermeye devam edeceklerini belirten Davutoğlu, Türkiye’nin diğer garantör ülkelerle birlikte Kıbrıs'taki çözümün asli unsurlarından biri olduğuna işaret ederek, çözümün olumlu sonuçlanması için olumlu adımlar atmaktan geri kalmayacaklarını kaydetti.

Doğu Akdeniz'de tüm yer altı ve doğal kaynak zenginliklerine rağmen şu anda krizler yaşandığını ifade eden Davutoğlu, Kıbrıs'ta Rum ve Türklerin uzlaşabilmesi durumunda Doğu Akdeniz’in kaderinin değişeceğine ve bölgeye huzur ve refah getireceğine inanç belirtti.

Davutoğlu, Kıbrıs Türk halkının refahı ve Türk halkının huzurla yaşaması için her türlü önlemleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini ifade etti.

Türkiye AB zirvesine de değinen Davutoğlu, AB ile ilişkilerin olumlu bir atmosferde yoluna girdiğini ifade ederek, oradaki olumlu atmosferin adaya da yansıması ve bu ada ve tarihi için barış havzasının oluşmasını temenni etti.

Türkiye’nin AB üyeliğinin; bir kıtanın geleceği ve küresel barış ile dinler arası kültürler arası barış açısından da son derece önemli olacağına vurgu yapan Davutoğlu, bu barış adımının ilk önce Kıbrıs’ta atılarak, Müslümanlar ile Hristiyanların Türklerle Rumların yan yana barış içinde yaşadığı bir Kıbrıs adasının Ortadoğu’da örnek, Avrupa’da da yeni bir çığırın açılmasını sağlayacağına inanç belirtti.

Davutoğlu, "Her şartta Türkiye KKTC'nin yanında olmaya devam edecektir" dedi.

Akıncı ile Davutoğlu soruları da yanıtladı.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AB Türkiye zirvesinde Rum Lider Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine; Rum Liderle diğer liderlerle olduğu gibi ayaküstü medeni bir ortamda görüşme gerçekleştirdiklerini, bunun bir sohbet şeklinde geçtiğini, hal hatır sorduklarını söyledi.

Davutoğlu, orada da vurguladığını ifade ederek, "Bütün Avrupa formlarında KKTC temsilcisi eksik oldukça aile fotoğrafı eksik kalır, inşallah bir gün çözüm olur ve adanın tümünü temsil eden liderler bu formlarda olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı da, Rum basınından garantilerle ilgili gelen bir soru üzerine, müzakerelerin 6 başlıkla yürütüldüğünü, şu anda mülkiyet konusunun görüşüldüğünü ve en son toprak ile garantiler konusunun görüşüleceğini ifade ederek, garantilerin en son 5 tarafın katılımıyla yapılacak toplantıda ele alınması ve hepsinin uzlaşması gerektiğini anlattı.

Garantilerden önce önemli olanın; neyin garantisinin ele alınacağının ortaya çıkması olduğunu belirten Akıncı, "Mülkiyette sonuca ulaşılırsa tünelin ucunun görüldüğünü düşüneceklerini" söyledi.

Davutoğlu da, Kıbrıs konusunun en çok tartışılmış konulardan biri olduğunu ve artık önemli olanın siyasi irade olduğunu ifade ederek, siyasi iradenin ortaya konması durumunda her şeyin başarılacağına inanç belirtti.

2004'te Türk tarafının güçlü bir irade ortaya koyduğunu ancak Rumların "hayır" demesiyle kaybedildiğini, ancak şimdi o güçlü iradenin ortaya konmasını gerektiğini ifade eden Davutoğlu, müzakerelerin karşılıklı iyi niyetle sonuçlanmasının önemine vurgu yaptı.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye’den KKTC'ye getirilen Asrın Projesi’nde su yönetimi ile ilgili soru üzerine, su projesinin hiçbir masraftan kaçınılmadan yapıldığını ve suyun adaya getirildiğini, bu projenin ekonomik değil, stratejik ve psikolojik bir mesaj olduğunu vurguladı.

KKTC ziyareti kapsamında, Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından da kabul edilen Davutoğlu, ardından Başbakan Ömer Kalyoncu ile de bir görüşme gerçekleştirdi.



Denktaş: “Sadece biz değil, liderler de aynı kitabı okumuyormuş”



Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, önceki gün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti’ne yapmış olduğu açıklamaların “sadece halkın değil; iki halkın temsilcisinin okumakta olduğu kitabın aynı olmadığını gösterdiğini” belirtti.

Denktaş, Cumhurbaşkanı’nın “Halk için Türkiye'nin Garantörlüğünün önemli olduğunu ve Türkiye'nin onayı olmadan bu sistemin yenilenemeyeceğini” söylemesine rağmen, Rum lider Anastasiadis’in dış güçlerin garantisinin olmayacağı bir çözüm hedefinden bahsettiğini ifade etti.

Denktaş yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın “Yeni bir Kıbrıs'tan” bahsederken, Anastasiadis’in “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin şekil değiştireceğini” savunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın eşitlikten ve özgürlükten bahsettiğini buna karşın Anastasiadis’in bu konuda farklı bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirten Denktaş, “Yani ayni kitabı okumadıkları ortada” ifadelerini kullandı.

“Peki, iki görüşmeci ayni kitabı okumuyorsa müşterek çözüme nasıl ulaşılacak? Birbirlerini mi kandırıyorlar? Dünyayı mı kandırıyorlar? Yoksa her ikisi anlaşarak iki halkı mı kandırıyor?” diyen Denktaş, halkın gelişmeleri çok dikkatle izlemesi gerektiğini belirtti.

Garanti sisteminin "yenilenmesinin" Cumhurbaşkanı Akıncı'ya yakın isimler tarafından telaffuz edilmeye başlandığına işarete den Denktaş, “Sn. Akıncı ise dün yaptığı açıklama ile bu 'yenilenmenin' Türkiye'nin onayı olmazsa olmayacağının altını çizdi. Bir başka deyişle bu konuda topu taca attı. Türkiye değişikliği kabul ederse halkımızın da buna onay vereceğini düşünmekte” ifadelerine yer verdi.

İki görüşmecinin kendi halklarına söylediklerinde samimi olmaları halinde masa başında mutabakata varamayacaklarını iddia eden Denktaş, mutabakata varılamayacaksa halka pompalanan çözüm ümidinin bir kez daha ters tepeceğini ve halkın söyleyeceği söz olamayacağını savundu.

Denktaş, “Böylesi bir durumda bile aslında her iki halka ayrı ayrı ve eş zamanlı, belirli koşullar altında ayrı ayrı yaşamayı isteyip istemedikleri bir referandumla sorulmalıdır. Çıkacak sonuca da herkes saygı duymalıdır. Son söz gerçekten iki halka ait ise olması gereken budur.” ifadelerini kullandı.



Lavrov: “Adil ve kalıcı çözüm”



Rum Alithia gazetesi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dün Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde ve her iki toplumun çıkarlarına saygı gösterecek adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını desteklediklerini söylediğini aktardı.

Lavrov, “şu an için tarafların anlaşmaya varamadıkları konuların bulunduğunu ve tarafların karşılıklı endişeleri de göz önüne alarak uzlaşıya varacaklarını umut ettiğini” belirtirken Kıbrıslıların çözüme giden yolu kendi başlarına, dış baskılar ve yapay takvimler olmadan bulacaklarına inandıklarını vurguladı.



Vasiliu: “Çocukların gezisine engel”



İki toplumlu Kültür Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Andrulla Vasiliu, her iki toplumdan çocukların Kuzey ve Güney’deki kültürel öneme sahip yerlere ortak ziyaretler gerçekleştirmesine yönelik önerilerinin, kamu görevlilerinin engellerine takıldığını belirtti.

Rum Politis gazetesine göre iki toplumlu Kültür Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Andrulla Vasiliu, katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada, Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis’in, Komite’nin önerileri karşısında olumlu gözüktüğünü ancak bunların kamu alanında engellendiğini ifade etti.

Vasiliu, iki liderin eğitim konusunda komite kurulmasına ilişkin kararını ise olumlu bir adım olarak nitelendirdi.



CTP Gençlik Örgütü, EDON’un kongresine katıldı



Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gençlik Örgütü Lefkoşa İlçe Başkanı Turgut Çalıcı ve yönetim kurulu üyeleri, geçtiğimiz gün Güney Kıbrıs’ta düzenlenen “EDON 19. Lefkoşa Kongresi”ne katıldı.

Çalıcı kongrede yaptığı konuşmada, Kıbrıslıların ortak mücadelelerinin 1 Mayıs 1947’deki CMC grevinden başladığını belirterek, iki toplumun da kaderinin aynı olduğunu kaydetti.

Ortadoğu’da alevlenip Avrupa’nın göbeğine kadar yayılan terörün aksine Kıbrıs’ta barış sesleri yükseldiğini ifade eden Çalıcı, savaş ve nefret çığırtkanlığı yapan, insanları ideolojileri yüzünden ayrımlaştırmaya çalışan kesimlere rağmen tüm Kıbrıslı gençlerin birliktelik ve barış mesajı verdiğini kaydetti.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesiyle birlikte barış ve çözüm umutlarının yeniden yeşerdiğinin altını çizen Çalıcı, “Talat ve Hristofyas öncülüğünde masada başlayan uzlaşı ve hoşgörü kültürü, CTP ve EDON’un federal çözüme giden yolda sergilediği dik ve kararlı duruşu benimseyip, ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

EDON Kongresi’ndeki konuşmasında örgüt temsilcilerine başarı dileyen Çalıcı, sözlerini Türkçe ve Rumca olarak “Kıbrıs’ta Barış Engellenemez” diyerek sonlandırdı.



Ercan nedeniyle Hermes şirketine 40 milyon Euro tazminat



Rum Yönetimi’nin, Güney Kıbrıs’taki havalimanlarını idare eden Hermes şirketine, Ercan Havalimanı’nın faaliyette olmasına bağlı olarak 2006-2013 yılları arasında toplam 40 milyon Euro tazminat ödediği belirtildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, bu yöndeki bilgilerin, Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis’in 23 Kasım 2015 tarihli mektubuyla, Meclis’e iletildiğini yazdı.

Habere göre Dimitriadis, söz konusu tazminatın havalimanlarının idare edilmesi anlaşması gereği ve Ercan havalimanı üzerinden seyahat eden yolcularla ilişkili olduğunu anımsattı.

Dimitriadis, anlaşmanın imzalandığı 2006 yılında Hermes şirketine, 1 milyon 107 bin 199, 2007’de 4 milyon 912 bin 344, 2008 yılında 5 milyon 782 bin 382, 2009’dan 2013 yılına kadar ise yıllık 5 milyon 625 binden toplam 28 milyon 125 Euro olmak üzere, toplam 40 milyon Euro ödendiğini belirti.

Gazete Dimitriadis’in, mektubunda 2014 yılına ait tazminat rakamına yer vermediğini yazdı.

Habere göre Kıbrıs Türk basınında çıkan son on yılda Ercan Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısının ikiye katlandığı şeklindeki bilgilere de değinen Dimitriadis, Ercan Havalimanı’nı 2015 yılı itibarıyla kullanan yolcu sayısının 3 milyonu geçtiğini savundu.



Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonunda sona yaklaşılıyor



Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Apostolos Andreas manastırının restorasyonunda sona yaklaşıldığını açıkladı.

Rum Alithia gazetesi, Hz. İsa’nın havarilerinden biri olarak kabul edilen Andreas’ın isim yortusu sebebiyle önceki gün Dipkarpaz’da bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nda ayin düzenlendiğini, söz konusu isim yortusu sebebiyle Güney Kıbrıs’ta düzenlenen ayinde ise Başpiskopos Hrisostomos’un açıklama yaptığını yazdılar.

Kıbrıslı Rumların KKTC’ye gelerek ayin gerçekleştirdikleri belirtilen haberde, Başpiskopos Hrisostomos’un ise manastırın restorasyonunun ilerlemekte olduğunu ve kısa sürede tamamlanmasının beklendiğini açıkladı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1530
Toplam Tekil 4076311
IP 18.221.129.19






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu