BASIN BÜLTENİ Anastasiadis: “Kıbrıs sorununu milletvekili seçimlerinden önce çözmeyi umuyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Anastasiadis: “Kıbrıs sorununu milletvekili seçimlerinden önce çözmeyi umuyoruz”
Tarih: 06.11.2015 > Kaç kez okundu? 1502

Paylaş


Kıbrıs Rum kesiminde düzenlenen bir kongrede konuşan Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununu milletvekili seçimlerinden önce çözmeyi umduklarını söyledi. Anastasiadis, bunun gerçekleşmesinin ise iki tarafa da bağlı olduğunu belirtti. Anastasiadis konuşmasında ayrıca yoğunlaştırılmış müzakerelerin geleceğe ilişkin umutlar yaratılmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, varılacak çözümün çok büyük ekonomik faydalar getireceğini de ekledi.



Schulz: “Çözüm için çabalamaktan kaçınmayın”



Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek için sürdürülen müzakerelere oldukça fazla yatırım yaptığını söyledi. 11’inci Kıbrıs Economist konferansına görüntülü mesaj gönderen Schulz, “Müzakereleri yakından takip ediyoruz ve inancım odur ki Kıbrıs, farklı etnik ve dini kökene sahip toplumların barış içinde birlikte yaşayabileceğinin göstergesi olabilir” dedi. Birleşik, federal Kıbrıs’ın çalkantılı bir bölgede model ülke olabileceğine işaret eden Schulz, Avrupalıların ve Kıbrıslıların önemli bir dönemden geçtiğini belirtti. Kıbrıs ile ilgili kararın kısa sürede verileceğini, AB ile ilgili kararların ise daha uzun sürede alınacağına işaret eden Schulz, her iki kararın da gelecekteki kuşakları şekillendireceğini ifade etti. Kıbrıs’ın bölgede siyasi ve coğrafi bir rol üstlenmesinin Avrupa için her zamankinden daha fazla önem teşkil ettiğini anlatan Schulz, “Her iki lidere, arkadaşlarım Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Kıbrıs Türk lider Mustafa Akıncı’ya çağrım, yakalanan bu ivmeyi değerlendirmeleri ve Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesini sağlayacak siyasi anlaşmanın çabucak elde edilmesi için çabalamaktan kaçınmamalarıdır” dedi. (Kıbrıs Gazetesi)



Özgürgün: “Kurultaya katılım ve kurultay KKTC siyasi tarihine önemli bir not olarak kaydedildi”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Genel Başkan adayı Hüseyin Özgürgün, UBP kurultayına katılımın ve kurultay organizasyonunun sadece parti değil, KKTC siyasi tarihine önemli bir not olarak kaydedildiğini belirtti.

Özgürgün, “KKTC’de böyle boyutta bir siyasi parti kurultayının ilk kez yaşanması ve bu güzelliği UBP’nin yaratmış olması, tüm partililerimizin haklı gururu oldu” dedi.

Kurultayı UBP’nin kazandığını vurgulayan Özgürgün, bu zaferin tüm partililere ait olduğunu söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada “Tam bir şölen şeklinde geçen kurultayımızda sevgi, saygı, kardeşlik duygularının hâkimiyeti ileriye huzurla, güvenle bakmamızın kesin müjdecisi oldu” diyen Özgürgün, “Partimizin birlik, beraberlik ve bütünlüğünün pekiştirilmesinin seçim sonuçlarından çok daha önemli olduğunu hep vurguladım, vurgulamaya da devam edeceğim” ifadesine yer verdi.

UBP Genel Başkanı ve Genel Başkan adayı Hüseyin Özgürgün yazılı açıklamasında şunları da kaydetti:

“Bu tarihi günü yaşatan tüm aday arkadaşlarıma, küçük bir salonda 6 binin üzerinde üye katılımlı bir kurultayı başarıyla yöneten divan heyetine, organizasyonda görev alan partililerimize, kurultaya katılamayan ama aynı heyecanı yaşadığına inandığım UBP’lilere, kurultayımızı dikkatle izleyen ve kamuoyuna duyuran medya mensuplarına yürekten teşekkürlerimi sunarım.”



UBP'de beşli ittifak



Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) 20. Olağan Kurultayı’nda ikinci tura kalan ve Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ile yarışacak olan Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar, birinci turda elenen dört milletvekili; Ünal Üstel, Ersan Saner, Nazım Çavuşoğlu ve Zorlu Töre ile birlikte ittifak kararı aldıklarını açıkladı. Cumartesi günü yapılacak ve Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ile Ersin Tatar’ın yarışacağı kurultayın ikinci turu öncesi, Oğuz Ceyda hariç beş muhalif aday toplantı gerçekleştirdi. Ersin Tatar, Ünal Üstel, Ersan Saner, Nazım Çavuşoğlu ve Zorlu Töre’nin katıldığı, “Kanal T” binasında gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü. Toplantı sonrasında 5 milletvekili basının karşısına çıktı. Tabandan gelen sese kulak verildi Aylardır yürütülen siyasi mücadelenin bir devamı olarak, UBP tabından gelen seslere kulak vererek, ikinci turda işbirliği kararı aldıklarını dile getiren Tatar, imzaladıkları yazılı açıklamayı okudu. Tatar’ın okuduğu beş milletvekilinin açıklaması söyle: “UBP’nin 20’inci Olağan Kurultay süreci bizim endişelerimizi doğrular şekilde şaibeler, yasa ve tüzük ihlalleri ile sürmektedir. Parti meclisi için oy kullanımı tamamlanmış ancak kural tanımazlık, tüzüğü hiçe sayma devam etmekte ve sonuçlar açıklanmamaktadır. Tüm yaşadıklarımız ve hâlen yapılanlar UBP’de genel başkanlık ve yönetim değişikliğinin şart olduğunu bir kez daha net bir şekilde ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bizler 07 Kasım’daki ikici turda Ersin Tatar etrafında tam bir görüş birliği içinde birleştiğimizi, kendisine aktif destek vereceğimizi, UBP’li kardeşlerimiz ve halkımızla paylaşmak istiyoruz." Seçim sonuçlarına güven yok "Gerçekleşen kurultayımızda kullanılan oy pusulalarının genel merkeze taşınmasından sonra seçim sonuçlarının adil olacağına dair inanç ortadan kalkmıştır. Bu çerçevede parti meclisi seçim sonuçlarının 2 gün içinde derhal yayınlanması gerekmektedir. UBP’de ‘ben değil biz zamanını’ hakim olmak, UBP’nin kurumsallaşmasını sağlamak ve partimizi yeni döneme hazırlamak için var gücümüzle hep birlikte çalışacağımızı belirtir, tüm UBP’lileri bizimle birlikte bu yolu yürümeye davet ediyoruz.”

Uzun zamandır siyasi mücadeleyi bu prensipler doğrultusunda yürütürken zor günler geçirdiklerini ifade eden Tatar, ancak mücadelelerinin UBP’nin daha da demokratikleşmesi ve kurumsallaşması adına yapılması gerektiği inancının hakim olduğuna inandıklarını söyledi. Tatar, bugün saat 14.20’de Lefkoşa UBP Genel Merkez binası önünde daha ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyeceklerini açıkladı. (Kıbrıs Gazetesi)



Dizdarlı, yemin ederek görevine başladı



Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın huzurunda yemin ederek görevine resmen başladı. Böylece Şubat 2012’den beri boş olan Ombdusman makamı, yeniden işlev kazanmış oldu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ombudsman’ın kamu yönetiminin daha düzgün işlemesi, hak ve adalet duygusunun yükselmesi için çok önemli bir görevi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yaptığı konuşmada, Emine Dizdarlı’nın görevini layıkıyla, hakkını vererek ve en başarılı şekilde yapacağına yürekten inandığını ve bu duyguyla bu atamayı yaptığını ifade etti.

Meclis’te de onaylanmasıyla Ombudsman görevini üstlenen Emine Dizdarlı’ya başarı dileyen Akıncı, “Kamu yönetiminin daha düzgün işlemesi, hak ve adalet duygusunun yükselmesi için Ombudsman’ın çok önemli bir görevi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Akıncı “Ombudsman” yerine “Ombudsperson” demek gerektiğine işaret ederek “Türkçe’de de tam karşılığını bulmamız gerekir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkede kadın Meclis Başkanı, kadın Yüksek Mahkeme Başkanı’nın ardından bugün kadın bir kamu yönetimi denetçisi olduğuna dikkat çekerek “Hayırlı uğurlu olsun. 2012’den beri boş bulunan bu makamın en uygun isimle doldurulduğu inancıyla imzalıyorum” ifadelerini kullandı.

Emine Dizdarlı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından bu yıl 24 Haziran’da Ombudsman görevine atanmış ve Cumhuriyet Meclisi’nin 26 Ekim’deki toplantısında da atanması onaylanmıştı. Dizdarlı, bu görevden önce Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak görev yapıyordu.

Emine Dizdarlı, ilk kadın Ombudsman sıfatını da kazanmış oldu.

KKTC Anayasası’nda düzenlenmiş bir kurum olan Ombudsman, Anayasa’nın yürürlüğe girmesinden 11 yıl sonra, Temmuz 1996’da Meclis’te onaylanan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası ile kurulabilmiş ve ilk Ombudsman Nail Atalay olmuştu. Atalay’ın ardından ikinci Ombudsman Feridun Önsav’ın görev süresini tamamlamasının ardından bu makam Şubat 2012’den beri boş bulunuyordu.

Yasaya göre Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) 6 yıllık süre için atanıyor ve altı yılın sonunda görevi sona eren bir kişi, yeniden ikinci bir defa bu göreve atanamıyor.

Yasaya göre Ombudsman’ın, “ülkede yürütsel ve yönetsel yetkisi olan organ, makam, teşkilat, kamu kurum ve kuruluşlarının veya kişinin Anayasa'da ve Ombudsman Yasası’nda belirtilen istisnalar dışında ifa ettikleri hizmetlerin yürürlükteki mevzuata ve mahkeme kararlarına uygunluklarını ve yerindeliklerini denetlemek, soruşturmak ve rapor sunmak” görevi bulunuyor.

Ombudsman, yönetimin herhangi bir biriminin görev alanındaki bir hizmetin yerine getirilip getirilmediğinin takibini yaparak ilgili birimden yerine getirilmeyen hizmetle ilgili gerekçeli bilgi isteyebiliyor.

Saptadığı yasa dışı bir işlemin düzeltilmesi için ilgili makamı uyarma yetkisi de olan Ombudsman, soruşturmakta olduğu konunun herhangi bir safhasında hakkında soruşturma açılan kamu görevlisinin görevde kalmasının sakıncalı olacağı kanaatinde olması halinde, Kamu Görevlileri Yasasının 102’nci maddesinin (1)’inci fıkrasında istemin bağlı bulunduğu kurumun en üst amirinden veya yöneticisinden geleceği kuralına bakılmaksızın ilgili kamu görevlisinin geçici olarak görevden alınmasını Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan isteyebiliyor.

Bir konuda haksızlığa uğradığını iddia eden herhangi bir kişinin şahsen yazılı başvurması üzerine işlem yapan Ombudsman, basında çıkan haberler, elde ettiği duyumlar, yaptığı gözlemler sonucu re’sen de harekete geçebiliyor.

Her altı ayda bir Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na, çalışmaları hakkında detaylı rapor sunan Ombdusman’ın raporları Cumhurbaşkanı'na ve Başbakan’a da gönderiliyor. Raporlar basına da açık.

Emine Dizdarlı kimdir?

Ombudsman görevine bugün resmen başlayan Emine Dizdarlı, 25 Nisan 1959’da Lefkoşa’da doğdu; ilk, orta ve lise tahsilini İngiltere’de tamamladı. Londra Guildhall Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’nden 1982 yılında mezun olan Dizdarlı, 9 Temmuz 1987’den itibaren 5 yıl avukatlık yaptı.

2 Kasım 1992’de Kaza Mahkemesi Yargıçlığı’na; 4 Mart 2002’de Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıçlığı’na; 18 Ocak 2008’de Kaza Mahkemesi Başkanlığı’na ve 3 Şubat 2014 tarihinde Yüksek Mahkeme Yargıçlığı’na atanan Dizdarlı, Dünya Kadın Yargıçlar Birliği üyesi; evli ve bir çocuk annesi.



“Hellim Coğrafi İşaret Tescili’nin Sosyo-Ekonomik Önemi”



Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) “Hellim Coğrafi İşaret Tescili’nin Sosyo-Ekonomik Önemi” konulu panel düzenliyor.

KTSO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Perşembe günü saat 15.00’te Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenecek panelde, coğrafi ürün tescilinin, kültüre, ekonomiye ve sosyal yaşantıya yansımaları, Hellimin coğrafi tescili bağlamında ele alınacak.

Halka açık olacak panelde Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, DAÜ’den Yrd. Doç. Dr. Kamil Sertoğlu, AB Koordinasyon Merkezi’nden Burcu Barın ve KTSO Hellim Denetleme Kurulu’ndan Kemal Öztürk konuşacak.

Açıklamada, Panele, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile Gıda, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin de katılacağı belirtildi.



OPEK, Kültürel mirasa ilişkin teknik Komite’nin suçlanmasını eleştirdi



Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren ve kısa adı OPEK olan Sosyal Reform Derneği’nin, Kültürel Mirasa ilişkin Teknik Komite’nin Kuzey’deki köyler için Türkçe isimler kullanması nedeniyle hukuki süreç başlatılmasını eleştirdiği belirtildi.

Rum Haravgi gazetesine göre OPEK Yönetim Kurulu konu hakkında yaptığı açıklamada, hukuki süreç başlatılmasını kabul edilemez olarak nitelendirirken, siyasi nedenlere atıfta bulundu.

OPEK açıklamasında, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin kritik olduğu bir dönemde, gerçek bir çalışma üreten, restore eden ve inşa eden ve aynı zamanda Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlara arasındaki işbirliğini ortaya koyan bir komitenin kovuşturulduğuna dikkati çekti.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1043
Toplam Tekil 4075824
IP 18.216.239.46






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu