BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis tekrar bir araya geldi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis tekrar bir araya geldi
Tarih: 03.11.2015 > Kaç kez okundu? 1421

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde dün yeniden bir araya geldi.

BM Barış Gücü’nün ara bölgede müzakereler için tahsis ettiği binada yer alan görüşmeden sonra açıklama yapılmadı.

30 Ekim Cuma günü yapılan son görüşmede, müzakerelerin yoğunlaştırılması ve görüşmelerden sonra basına açıklama yapılamaması kararlaştırılmıştı. Liderlerin Kasım ayı içerisinde en az 6 görüşme yapması planlanmıştı. Bugünün dışında 5, 18, 20, 23 ve 25 Kasım’da da görüşme var. Müzakereciler ile ekiplerinin ise, hemen hemen her gün bir araya gelmesi bekleniyor.



Cumhurbaşkanı Akıncı Davutoğlu’nu telefonla kutladı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak, seçim başarısını kutladı.

Akıncı, Davutoğlu’nun önceki akşam balkon konuşmasında ifade ettiği gibi Türkiye’deki yeni dönemin sevgi tohumlarının ekildiği ve yeşerdiği bir dönem olmasını diledi ve kendisini ilk fırsatta KKTC’de görmekten memnuniyet duyacağını belirtti.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da, hükümeti kurar kurmaz KKTC’yi ziyaret etmekten memnuniyet duyacağını söyleyerek, Akıncı’ya iyi dileklerinden dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ayrıca, TBMM’de temsiliyet hakkı kazanan tüm partilerin liderlerine birer mesaj gönderdi.

Akıncı mesajlarında, yeni dönemde Meclis çalışmalarında başarılar dileyerek, Türkiye’de barış, huzur ve istikrarın geçerli olacağı yeni bir dönem temennisinde bulundu.



TDP ve DİSİ heyetleri bir araya geldi



Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Rum Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) heyetleri bir araya geldi.

Toplantıda Cemal Özyiğit DİSİ’ye teşekkür ederek, TDP’nin DİSİ ile bazı konularda farklı duruş sergilemesine karşın, Kıbrıs’ta ortak vatan ve barışa ulaşma konularındaki fikirlerinin örtüştüğünü kaydetti.

TC’deki seçimlerin daha demokratik, kendi iç sorunlarını çözmüş bir Türkiye yaratmasını dileyen Özyiğit, Türkiye’nin bundan önce olduğu gibi Kıbrıs’taki çözüm vizyonunun sürmesini istediklerini ifade etti.

Yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerine tam destek adına DİSİ ile çalışmalarına devam edeceklerini belirten Özyiğit, 11 Şubat Belgesi’nin önemli olduğunu, Kasım ayında adaya gelecek 4 yabancı dışişleri bakanının ziyaretlerinin de “dış müdahale” değil; “çözüme katkı” olarak gerçekleşmesi dileğini de dile getirdi.

Birleşik Kıbrıs’ın AB’nin bir parçası olacağını fakat Kıbrıslı Türkler için iki bölgelilik ve iki toplumluluğun önemli olduğunu kaydeden Özyiğit, herkesi kucaklayacak ve geleceğe emin adımlarla yürünmesini sağlayacak bir takım derogasyonların hayata geçirilebileceğini de kaydetti.

Özyiğit 19 Aralık’ta iki toplumlu düzenlenecek bir festival için komitelerin çalışma yaptığını da yineleyerek, amaçlarının iki toplumun yakınlaştırılması yanında liderlerin çözüm çabalarına destek mesajı vermek ve geçmişte yaşanmış acıların yarattığı bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak olduğunu sözlerine ekledi.

DİSİ Genel Başkanı Averof Neofitu toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, Türkiye’deki seçimlerden AK Parti’nin birinci parti olarak çıkması ve tek parti hükümetinin oluşturulacak olmasının, Türkiye “eğer gerçekten ciddiyse” Kıbrıslı Türkler ile Rumların yaşayabilir ve karşılıklı olarak fayda sağlayabilecek bir çözüme ulaşılabileceği mesajını verdiğini kaydetti.

Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümün tüm paydaşlara sinerji sağlayacağını kaydeden Neofitu, çözümün aynı zamanda, Türkiye’nin AB ile müzakerelerine yeni bir dinamik ve perspektif kazandıracağını ifade etti.

Neofitou, TDP heyetiyle yapılan toplantıda Genel Başkan Özyiğit ile iki parti arasındaki saygı ve karşılıklı anlayışa dayalı sıkı ilişkileri daha da güçlendirmek adına adımlar attıklarını kaydetti.



Avrupa Konseyi'nden Rum Yönetimi'ne "nefret suçu" uyarısı



Avrupa Konseyi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) ülkede sığınmacılara, Türklere ve Romanlara yönelik nefret suçlarına karşı mücadele etmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıklar Komitesi (FCNM) dün yayımladığı raporda, GKRY'ye ülkede artan nefret suçlarının önüne geçmek için güvenlik güçlerine insan hakları konusunda eğitim vermesi çağrısı yaptı.

Komiteden yapılan açıklamada, "Kıbrıs'ta şiddet ve sığınmacılara yönelik ırkçı karakterdeki nefret suçunun sürekli olarak işlendiği görülmektedir. Bu şiddet ve nefret suçu sığınmacıların yanı sıra Kıbrıslı Türklere ve Romanlara da uygulanmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ırkçı uygulamalarda mağdur olanların adil bir soruşturma yapılması konusunda polise güvenmedikleri için sıkıntı yaşadıkları belirtildi. Komitenin raporunda, ırkçı yaklaşımların artış kaydettiği ve tekrarlandığı, ülkede polisin ırkçı şiddete yeteri kadar müdahale etmediği bildirildi.

GKRY'de polise yönelik ayrımcılıkla mücadele konusunda insan hakları normlarına uygun bir eğitim verilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, polisin suç teşkil eden yaklaşımlarının tespit edildiği takdirde cezalandırılmasının şart olduğu ifadesine yer verildi.

Raporda ayrıca GKRY'ye, günlük hayatta etnik ayrımcılıktan vazgeçilmesi ve çok dilli, açık bir toplumun kurulmasının sağlanması çağrısında da bulunuldu.



Fikri Toros “The Economist 11. Kıbrıs Zirvesi”nde konuşacak



Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, bugün Güney Lefkoşa’da düzenlenecek The Economist 11. Kıbrıs Zirvesi’nde konuşacak.

Toros, Hilton Park Nicosia Hotel’de yer alacak toplantıda, Kıbrıs meselesini iş dünyası perspektifinden ele alacak.

Ticaret Odası açıklamasında şunlar aktarıldı:

“On birinci kez düzenlenen ve dünyanın önde gelen iş dünyası yayınlarından The Economist tarafından gerçekleştirilen bu yılki Kıbrıs Zirvesi’nde, Avrupa iş ve siyaset dünyasının yanı sıra akademi çevreleri ve sivil toplum örgütlerinin önde gelen temsilcileri Kıbrıs meselesini çeşitli yönleriyle ele alacak.

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve Avrupa-Kıbrıs ilişkilerinin irdeleneceği zirvenin farklı ülkelerden gelen çok sayıdaki katılımcıları arasında tek Kıbrıslı Türk KTTO Başkanı Fikri Toros olacak. Toros, zirve kapsamında düzenlenecek olan “Kıbrıs Sorununa İş Dünyası Perspektifinden Bakış: Bir Umut Işığı mı?” başlıklı panelin konuşmacıları arasında yer alacak.”



Troyka Rum ekonomisini son kez değerlendirmek için bugün adaya geliyor



Troyka, Rum ekonomisini sekizinci ve son kez değerlendirmek için bugün adaya geliyor.

Rum Simerini gazetesi, Troyka heyetinin 13 Kasım’a kadar Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunacağını ve batık krediler ile borçların yeniden yapılandırılması konularına odaklanacağını yazdı.

Haberde, Troyka’nın Güney Kıbrıs’a uyguladığı programın 31 Mart 2016’da sona ereceği anımsatıldı.



Toplumsal Cinsiyet Danışma ekibi bildiri yayımladı



Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi, kadınlar, barış ve güvenlik konularına ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararının 15. yıldönümü nedeniyle bildiri yayımladı.

Bildiride, kararın, çatışma toplumlarını barış ve refah toplumlarına dönüştürmeyi kendine amaç edinmiş, küresel feminist sivil toplum için başarılı bir dönüm noktası olduğu vurgulandı.

Son 15 yılın kadınların kalıcı barışı sağlamanın anahtarı olduğunu gösterdiğine dikkat çekilen bildiride, “BMGK 1325 uluslararası düzeyde silahlı çatışmaların kadınlar üzerindeki farklı olumsuz etkilerini, kadınların; silahlı çatışmaların önlenmesi ve çözüm yollarının aranması, barışı koruma ve barışı inşa etmedeki rolleri üstlenemeden dışlanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve uluslararası barış ve güvenlik arasındaki kaçınılmaz bağlantıyı vurgular” ifadelerine yer verildi.

Kaydedilen ilerlemelere rağmen, çatışma sırasında kadınların ve çocukların halen savunmasız kaldıkları, çatışma önleme, barış ile barışın inşasını içeren süreçlerde yeterince söz sahibi olmadıkları ve temsil edilmediklerinin rapor edildiğine dikkat çekilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

“Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi (GAT-Gender Advisory Team), iki toplum liderinin ortaklaşa aldığı karar üzerine kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin 28 Mayıs 2015 itibariyle etkin bir şekilde barış anlaşmalarının görüşülmesi ve uygulamaya girme süreçlerinde toplumsal cinsiyet bakış açısının benimsenmesini, toplumsal cinsiyet bakış açısının masada olmasının sağlanması açısından sevinçle karşılar. GAT aynı zamanda resmi barış süreci içinde toplumsal cinsiyet bakış açısının eksik olduğunun farkındalığına sahip ve bu konuyu etkinlikle ele alabilecek kadınların ve erkeklerin Komite’ye atanmalarını memnuniyetle karşılar.”

Bildiride, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin çalışmalarının mariginal değil gerekli olduğu ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm barış görüşmeleri sürecinde etkili olduğu da vurgulandı.



Güney Kıbrıs KKTC üniversitelerinin diplomalarının uluslararası tanınmasından rahatsız



Üniversite eğitimi için KKTC’ye gelen yabancı öğrenci sayısının 80 bini aştığı bir dönemde Güney Kıbrıs’ın KKTC üniversitelerinin diplomalarının uluslararası tanınmasından rahatsız

olduğu ve bu konuda sıkıntı yaşadığı bildirildi.

Rum Simerini gazetesi, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı Kıbrıs Türk medyasından alıntılayarak okurlarına aktaran gazete, KKTC üniversitelerinin diplomalarının uluslararası alanda kabul görmesinin Güney Kıbrıs’ta endişe yarattığına vurgu yaptı.



Dikelya’da 80 kişi 17 yıldır unutuldu



Ağrotur’daki İngiliz üs bölgesinden karaya çıkan 114 mültecinin Dikelya üssüne gönderilmesi, 1998’den beridir Dikelya’da tutulan Irak Kürdü 80 kişiyi yeniden gündeme getirdi.

Rum Fileleftheros gazetesi haberinde, bindikleri tekne Ağrotur üs bölgesinde karaya oturan 12 ailenin (80 kişi) 1998’den beri Dikelya’da bulunduğunu, İngiltere hükümetinin siyasi meselesi olan bu insanlarla ilgili hiçbir yorum yapmadığını yazdı.

114 mültecinin de Dikelya’ya gönderilmesiyle birlikte İngiliz ve Avrupa medyasının yaptığı röportajlarla bu 80 kişiyi yeniden gündeme getirdiğine dikkat çeken gazete, Irak’ın Zaho kentinden Mahmut Varhan’ın (52) iki yıldır Dikelya Polis istasyonu önünde sessiz protesto eylemi yaptığını yazdı.

Gazete üzerine “insan hakları nerede” yazılmış bir çadırı yansıtan fotoğrafla birlikte Varhan’ın fotoğrafına da yer verdiği haberinde Varhan’ın “Burada yaşamıyoruz. Sadece mandıraya kapatılmış hayvanlar gibi ayakta kalmaya çalışıyoruz” sözünü öne çıkardı.



DAÜ, Muratağa, Sandallar ve Atlılar Şehitlikleri’nin düzenlenmesi ve müze yapımı için mimari yarışma açıyor



Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi Tasarım Araştırma Merkezi (TASAR), Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitliklerinin düzenlemesi ve müze yapımı için mimari proje yarışması açıyor.

DAÜ’den yapılan açıklamada, TASAR koordinasyonu ile gerçekleştirilecek yarışma ile ilgili detaylı bilginin, 5 Kasım Perşembe günü basın toplantısıyla duyurulacağı belirtildi.

DAÜ açıklamasında şunlar da kaydedildi: “Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmaları çerçevesinde, Muratağa – Sandallar ve Atlılar Şehitlikleri’nin açılıp kimlik tespitleri için DNA testlerinin yapılması ile ilgili çalışmalar başlamıştır. DNA testlerinin sonuçlanmasının bir yılı aşkın bir süre alacağı düşünülmektedir. Kimlik tespitleri yapıldıktan sonra, 14 Ağustos 2016’da her aile ve kişi için ayrı defin işlemi yapılması planlanmaktadır. Bu çerçevede, mevcut şehitliklerin yeniden düzenlenmesi ve şehitlerimizin üzerinden çıkan kıyafet ve eşyaların da sergilenebileceği bir müze binası yapılması gerekmektedir.

Şehitliklerin düzenlenmesi ve müze binası yapımı için DAÜ Mimarlık Fakültesi Tasarım ve Araştırma Merkezi’nden (TASAR) Mimari Proje talep edilmiştir.

TASAR, bu mimari projenin ulusal ölçekte düzenlenecek bir yarışma projesi ile elde edilmesinin daha doğru ve anlamlı olacağını düşünerek bu yönde bir çalışma başlatmıştır.”



GAÜ Amerikan Koleji Silifke, resmi tören ile açılacak



Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Amerikan Koleji Silifke, yeni eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini almasının ardından, resmi açılış törenini 4 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirecek.

Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nden verilen bilgiye göre, Yükseköğretim Öncesi Eğitim Kurumları Konsorsiyumu Okullar Grubu bünyesinde uluslararası eğitim veren Amerikan Koleji, sahip olduğu birikim ve tecrübeyi anavatanda yaymak amacı ile başlatılan Franchising hareketine ilk olarak Mersin’nin Silifke ilçesinde başlıyor.

GAÜ Amerikan Koleji Silifke’nin, 7 bin metre karelik bir alana kurulu ve bina kısmının 2 bin 500 metrekare yüz ölçümüne sahip olduğu belirtildi.

Bina dahilinde; anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve lise bölümlerinin yer aldığı ifade edilen açıklamada, kalan 4 bin 500 metre karelik alanda da okul bahçesi, çim futbol sahası, anasınıfı oyun parkı, basket ve voleybol sahasının yer aldığı vurgulandı.

Bina dahilinde bulunan çok amaçlı salonların, cep sinemasının ve diğer yeniliklerle birlikte GAÜ Amerikan Koleji’nin bölgede bir ilk olmaya hazırlandığı ifade edildi.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 61
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 645
Toplam Tekil 4073921
IP 18.191.211.66






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap