BASIN BÜLTENİ Akıncı’dan AB’ye çağrı: “Yardımcı ol” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı’dan AB’ye çağrı: “Yardımcı ol”
Tarih: 07.09.2015 > Kaç kez okundu? 1550

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, pek çok insanın hayatını kaybettiği bölgede yaşanan mülteci krizi hakkında Avrupa Birliği’ne “yardımcı ol” çağrısında bulundu.

Akıncı, bir kabulünde yaptığı konuşmada, pek çok basın organında yer alan çocuk bir mültecinin cansız bedeninin sahile vurduğunu gösteren fotoğrafın herkesin “yüreğini dağladığını” söyledi.

Akıncı, “İnsanlık bu utançla yaşayamaz, Kıbrıslı Türk lider olarak bir çağrıda bulunmak isterim. En azından bu insanları, çocukları denizde ölüme mahkum etmesinler, bir yardım eli uzatsınlar, çünkü bu savaş insanlık dışı bir savaş olarak bölgede cereyan ediyor ve bunun ceremesini masum insanlar ödüyor” dedi.

Konu hakkında Avrupa Birliği ülkelerini de eleştiren Akıncı, “Bu insanlık suçudur. Buna bizim de parçası olmayı çok arzu ettiğimiz Avrupa Birliği daha fazla sessiz kalmamalıdır. Kapılarını bu insanlara açmalıdır. En azından Türkiye kadar açabilmelidir” dedi.



Akıncı: “Aplıç kapısının açılması için çalışmalar yılsonuna tamamlanabilir”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Aplıç kapısının karşılıklı geçişlere açılması için çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanabileceğini açıkladı.

Mustafa Akıncı, bir kabulünde, Aplıç kapısının açılması konusunda “verdiği bir söz” bulunduğunu hatırlatarak, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs sorununa çözüm bulma hedefiyle sürdürülen müzakereler altında 28 Mayıs’ta yaptığı görüşmede, batıda Aplıç, doğuda ise Derinya kapısının geçişlere açılması için mutabakata vardıklarını anımsattı.

Söz konusu bölgelerde geçiş kapıları için alternatifler sunulduğunu belirten Akıncı, Aplıç için ikinci bir yol düşüncesinin ortaya konulduğunu ancak daha sonra eski düşüncenin hayata geçirilmesi için anlaştıklarını ifade etti.

Derinya bölgesinde açılması düşünülen geçiş noktası hakkında askeri açıdan mülahazalar ortaya konulduğunu ifade eden Akıncı, bu konuda da teknik çalışmaların devam etmekte olduğunu kaydetti.

Geçiş noktaların ancak karşılıklı onay ile açılabileceğine dikkat çeken Akıncı, “Günün sonunda bir uzlaşıyla bu kapılar açılacak çünkü siyasi irada ordadır ve bunun gerekleri yerine getirilecektir” dedi.

Akıncı, Aplıç kapısının açılabilmesi için bölgedeki bir mayın tarlasının temizlenmesinin gerektiğini hatırlattı.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanı Kristin Lund ile yakın zamanda yaptığı görüşmede, mayın tarlalarını da ele aldıklarına işaret eden Akıncı, Kıbrıs Türk tarafına sunulan 28 bölgenin koordinatlarıyla ilgili yapılan çalışmada, 25 bölgede herhangi bir sorun olmadığının tespit edildiğini kaydetti.

Adada mayın temizleme çalışmaları yürüten ekibin yılsonuna kadar adada kalacağını, söz konusu ekibin bu sabah temizlik çalışmalarına da başladığını belirten Akıncı, kasım ayı sonuna kadar mayın temizleme çalışmalarının bitebileceğini ardından yolun tamiratının yapılacağını kaydetti.

Akıncı, “Yılsonunu bulacağa benziyor bu çalışmalar. Neticede Aplıç açısından süreç ilerleyecek ve sonuca varacak. Derinya’da o uzlaşmayı sağlamamız gerekecek. İnanıyorum ki o konuda da sonuca varacağız.”



Rum Basını: “Akıncı, Tusk ile bir araya gelecek”



Rum Fileleftheros gazetesi, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, Kıbrıs sorunu, enerji ve AB’nin bölgedeki rolü gündemi ile 9 Eylül’de, Ada’ya gelerek KKTC’ye de geçeceğini belirtti.

Gazete Güney Kıbrıs’ın, kısa bir süre önce, AB dış politika yetkilisi Federica Mogherini’nin ziyaretinde uzlaşmaya varmasına bağlı olarak bu gelişmeyi önlemesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Habere göre Tusk’ın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın AB liderleri önünde ayrı ayrı hazır bulunmasına ilişkin tarih de belirlemesi bekleniyor.

Gazete aynı haberi içerisinde, AB Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’taki BM Barış Gücü nezdindeki temsilcisi Pieter Van Nuffel’in de, temaslarda bulunmak amacıyla bugünlerde Ada’ya gelmesinin beklendiğini yazdı.



Kiprianu : “Çözüm yakın değil, şimdiden Akıncı’nın altının oyulması büyük bir hatadır”



Rum Simerini gazetesi, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun “Kıbrıs sorununun çözümü yakın değil. Şimdiden Mustafa Akıncı’nın altının oyulması büyük bir hatadır. Kendisi Kıbrıs Türk toplumun lideridir ve tıpkı Mehmet Ali Talat gibi Kıbrıs sorununu çözme iradesine sahip olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla altını oymak yerine desteklemeliyiz” dedi.

Kiprianu, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya “güvenleri tükenen” Rum siyasi partilerinin Anastasiadis’in ve hükümetinin Kıbrıs sorunundaki icraatlarına sert eleştirilerde bulundu.

Kiprianu, ziyaret için Beyaz Rusya’ya hareketinden önce Larnaka Havaalanı’nda yaptığı açıklamada her iki liderin de açıklama yaptığını ancak AKEL’in, müzakere masasında işlerin kolaylaştırılması için bundan kaçınılması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözülmesi için daha kat edilmesi gereken dikenlerle dolu çok yol olduğunu söyleyen Kiprianu “Yürütme yetkisiyle ilgili mülkiyet, güvenlik, toprak konuları zor meselelerdir ve çözmeyi başarabilmek için çokça çaba harcamamız ve ilkelere bağlı kalmamız gerekir” dedi.

Andros Kiprianu “AKEL’in ilgilendiği şey, meşru mal sahibinin mülkiyet hakkının tesis edilmesidir. Neden kamuoyunda mülkiyetle ilgili sansasyon yaratılıyor, çünkü şimdiye kadar hiçbir şey netleştirilmedi. Herkesi artık ciddiyete ve iki liderin çabasına katkı koymaya davet ediyoruz” ifadesini kullandı.



“Mülklerin kategorileştirilmesi konusunda uzlaşı”



Rum Fileleftheros gazetesi, müzakere gruplarının önceki gün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide eşliğinde bir araya geldiğini ve mülklerin kategorileştirilmesi konusunda uzlaşmaya vardığını yazdı.

Müzakere gruplarının, yaklaşık 22 kategori konusunda sonuca vardığını yazan gazete, tanımlamaların görüşülmesine başlandığını belirtti.

Habere göre, özellikle zor bir alan olarak addedilen kriterlerin görüşülmesine ise yakın zaman içerisinde başlanacak.



Omiru: “Rum Halkı herhangi bir çözümü kabul etmeyecek”



Rum Fileleftheros gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, 4. Uluslararası Parlamento Başkanları Konferansına katılmak üzere gittiği Amerika’da BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson ile yaptığı görüşmede, Rum halkının herhangi bir çözümü kabul etmeyeceği şeklindeki görüşünü ilettiğini yazdı.

Omiru, çözümün, uluslararası ve Avrupa ilkelerine dayanması, insan hakları ile temel özgürlükleri sağlama alması, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal devlete dönüşmesini garanti altına alması gerektiğini yineledi.



Akıncı: “Sayıştay’ın başarısı devletin de başarısı anlamına gelir”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Sayıştay Başkanı Recai Akyel ve heyetini kabulünde, Sayıştay’ın başarısının devletin de başarısı anlamına geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Sayıştay’lığın çok önemli bir kurum olduğuna işaret ederek, “Gerçi siyasetçiler çok sevmez sizleri ama sizin işiniz bir gereklilik, zorunluluktur” dedi.

Kamu paralarının çarçur edilmemesi için Sayıştay’a ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Akıncı, Sayıştay’ın, gerekli üzerinde en hassas şekilde durulması gereken kurumların başında geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye Sayıştay Başkanı Akyel’e gerek Türkiye’de, gerekse KKTC’deki çalışmalarında başarılar dileyerek, iki kurum arasındaki ilişkilerin de daha iyiye ve güzele gitmesini temenni etti.

Türkiye’nin uzun zamandır süren AB uyumlaşma çalışmalarının, hükümetlerin yürütme erkinin harcamaları ve ihaleler noktasında Sayıştay’ın çalışmalarını da etkilediğini ifade eden Akıncı, Sayıştay’ın hazırladığı raporların akıbetinin de son derece önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

Akıncı, Sayıştay’ın başarısının devletin de başarısı anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Akyel ise, KKTC Sayıştay’ıyla mesleki işbirliği yanında ortak çalışma yapmak ve bilgi paylaşımında bulunmak için KKTC’ye geldiklerini, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tavsiyelerini dinlemek ve çalışmaları hakkında bilgi almak istediklerini söyledi.



Akıncı ABD’de oynayacak basketbolcu Gazi’yi kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Kolej 1. Ligi’nde oynayacak basketbolcu Erten Gazi’yi kabul etti.

Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Erten Gazi’nin basketboldaki başarısını kutlamak için kendisini davet ettiğini söyledi.

Anne ve babayı da böyle bir evlat yetiştirdiği için kutlayan Akıncı, Gazi’nin hem derslerinde hem de basketbolda başarılarının devam etmesi temennisinde bulundu.

Gazi’yi, NBA’den sonra gelen, kolej liginde oynayacak ve ayrıca burslu okuyacak olmasında dolayı tebrik eden Akıncı, ülkede spor ambargosu altında ve henüz bir çözüme ulaşılmayan bir dönemde böyle genç yeteneklerin olduğunu görmenin kendisine hem mutluluk hem de hüzün verdiğini kaydetti.

Dünyaya açık olunabilmesi halinde gençlerin ülkeyi uluslararası platformlarda temsil edebilmelerinin önemine dikkat çeken Akıncı, Gazi’nin başarısının, ülkede ne kadar genç yeteneğin olduğunun ve biraz fırsat bulunulması halinde de çok iyi yerlere gelinebileceğinin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. Akıncı ayrıca, Gazi’nin ilerde NBA’de de oynamasını diledi.



NORATLAS kazılarında başka kemik kalıntıları



Rum Politis gazetesi, 1974 Barış Harekatı sırasında yanlışlıkla Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurulan ve düştüğü yere gömülen Yunan NORATLAS tipi nakliye uçağının ortaya çıkarılması için Yunan Askeri Mezarlığı’nda yürütülen kazı çalışmaları çerçevesinde önceki gün, uçağın gövdesinin dışında bazı başka kemik kalıntılarına rastlanıldığını belirtti.

Habere göre bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, bulunan kemik sayısının, kalıntıların birden fazla kişiye ait olduğunu gösterdiğini belirtti.

Gazete kazı çalışmaları sırasında otomatik silah ile çizme, kıyafet gibi kişisel eşyalara da rastlanıldığını yazdı.



Küçük: “Rumların teslim almadığı Rum askerlerine ulaştığımıza inanıyoruz”



Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, 1974’te çatışmalarda ölen ve BM aracılığıyla Rumlara gönderilmesine rağmen Rumların teslim almayarak geri gönderdiği 2 kamyondaki Rum asker cenazelerinden ilkine ulaşıldığına inandıklarını söyledi.

Küçük, Merkezi Cezaevi arkasında başlatılan kayıp kazılarında, dördüncü kişinin kalıntılarına da ulaşıldığını açıkladı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne göre, 1508’i Kıbrıslı Rum, 493’ü de Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 2 bin 1 kayıp var. Gömü Yerinden Çıkarma, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi kapsamında şu ana dek 451 Kıbrıslı Rum, 144 de Kıbrıslı Türk kayıp, kimlikleri saptanarak ailelerine teslim edildi. Komite 999 kazı yerinde 969 kişiye ait kalıntıları buldu.

Kayıp Şahıslar Listesi’ne göre kayıp Kıbrıslı Türklerin, tümünün sivil ve yüzde 25-28’i kadın ile çocuklardan oluşuyor. Kıbrıslı Rum kayıpların ise yüzde 12 ‘si kadın ve çocuk, yüzde 55’i de Yunan ve Kıbrıslı Rum askerlerden oluşuyor.



DİKO ve EDEK Kıbrıs Sorunu nedeniyle karıştı



Güney Kıbrıs’ta Siyasi yelpazenin merkezini oluşturan EDEK ve DİKO’da Kıbrıs sorunu odaklı parti içi çalkantılar yaşanıyor. Kıbrıs sorunundaki duruşunu değiştirdiği gerekçesiyle EDEK Baf ilçe örgütü komitesinin 17 üyesinden 10’u, komite başkanını istifaya zorlanmak için toplu istifa dilekçesine imza attı. DİKO’daki Marios Karoyan başkanlığındaki parti içi muhalefetle Nikolas Papadopulos başkanlığındaki parti yönetimi arasındaki çekişme de sürüyor.

Rum Simerini gazetesi EDEK Baf ilçe komitesi Başkanı Yorgos Nikandru’nun Kıbrıs sorunundaki duruşunu değiştirdiği gerekçesiyle hem komitenin, hem de komite başkanının değiştirilmesini sağlamak için 17 komite üyesinden 10’u toplu istifa dilekçesine imza attı ancak 4 üye “aldatıldık” diyerek imzalarını geri çekti.

EDEK yönetimi ise Baf ilçe örgütündeki gelişmeleri “siyasi anlaşmazlığa değil, Nikandru’nun kabul edilemez davranışına” bağlıyor. Nikandru ise Kıbrıs sorunundaki görüşlerini değiştirdiği için koltuğundan edilmeye çalışıldığı görüşünde.

DİKO’nun, Karoyan başkanlığındaki “gayrı resmi” ve Papadopulos başkanlığındaki resmi kanadı arasındaki “savaş” da devam ediyor. Papadopulos cephesi Karoyan’cılarla daha fazla uğraşmayacaklarını söylerken Karoyan’cılar, cevapsız soru bırakmayacaklarını belirtiyor.

Nikolas Papadopulos’un, çoğu siyasi partinin ne Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’ten ne de başka bir yetkiliden, Rum tarafının masaya koyduğu önerilerle ilgili bilgi almadığı açıklaması üzerine DİKO içerisindeki kavgaya dün Rum Başkanlık Sarayı da karıştı. Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos DİKO liderliği dışında bütün partilerin sunulan öneriler ve müzakere süreci hakkında Rum Müzakereci Mavroyannis veya Ulusal Konsey Sekreteri’nden bilgi talep ettiğini ve bilgilendirildiğini söyledi.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 631
Toplam Tekil 4077359
IP 18.118.200.86






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.098 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu