BASIN BÜLTENİ Çolak YDÜ heyetini kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Çolak YDÜ heyetini kabul etti
Tarih: 21.08.2015 > Kaç kez okundu? 1554

Paylaş


Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Yakın Doğu Üniversitesi heyetini kabul etti.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak konuşmasında, öğrenci sayısındaki artışın güzel bir haber olduğunu ve bu artışın herkesi etkilediğini kaydetti. Çolak, ülkeye gelen ve gençliğinin bir kısmını burada geçiren kişilerin daha sonra KKTC’nin bir nevi temsilcisi olarak ülkelerine döndüğünü kaydetti ve bu kişilerin bir kısmının ülkeye sonra turist olarak gelmesinin de önemini vurguladı.

Çolak bu artışa hazırlıklı olunup olunmadığını, bunun kaynağının ne olduğunu ve diğer bazı detayları Günsel’le konuşmak istediğini de ifade etti.

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Suat Günsel ziyarette yaptığı konuşmada Emine Çolak’ın yeni görevinin hayırlı olmasını diledi ve yeni akademik yılla ilgili bilgiler vermek amacıyla bu nezaket ziyaretini gerçekleştirdiklerini söyledi.

KKTC’deki üniversitelerin yüzde 58’lik bir öğrenci artışı aldığını söyleyen Günsel, bunun özelikle Türkiye’den öğrenci tercihlerinden kaynaklandığını belirtti.

KKTC’deki üniversiteleri artık daha nitelikli ve bilinçli öğrencileri tercih ettiğini vurgulayan Günsel, bunda sağlık bilimleriyle ilgili bölümlerin kalitesinin ve altyapı kalitesinin etkisinin önemli olduğunu belirtti.



Siber, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği ve GİAD heyetlerini kabul etti



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ve Denetleme Kurulu Başkanı Nazım Koşar ile birlikte Kıbrıs Türk Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Gizem Çeliker Akandere ve Cemal Gülercan’ı kabul etti.

Meclis Başkanı Siber, kabuldeki konuşmasında, Kıbrıs Türk Genç İşadamları Derneği’nin ülkede yaşanan her konuya hassasiyetle yaklaşıp görüş bildirmesinin ve öneriler sunmasının önemli olduğunu söyleyerek, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği ile süregelen istişare ve işbirliklerinin ülkenin geleceğine yönelik yatırım ve iş imkanlarının yaratılmasında sonuç alıcı başarılar getirmesini diledi.

Siber, kurumsallaşma ve ekonomik açıdan güçlenmenin önemine dikkat çekti ve böylelikle gelecek açısından daha umut verici bir konumda olunabileceğini belirtti.

Kabulde konuşan Eren ise, derneklerinin K.T Genç İşadamları Derneği ile yakın istişare içerisinde olduğunu ve işbirliği içerisinde Türkiye’deki sanayici ve işadamlarının ülke koşullarına uygun yatırım ortamlarının oluşması yönünde girişimleri bulunduğunu belirtti.

KKTC’de birkaç kez yatırıma yönelik ortak sempozyumlar düzenlediklerini ve yararlı sonuçlar aldıklarını belirten Eren, KKTC’nin uluslararası alanda tanıtılması ve yüksek potansiyelinin daha üst seviyelere ulaştırılması hususundaki gayretli çalışmalarının devam edeceğini söyledi.



Başbakan Kalyoncu: “Başta ekonomi olmak üzere birçok sorunun aşılması adına bir takım adımların atılması gerektiğinin bilincindeyiz”



Başbakan Ömer Kalyoncu, başta ekonomi olmak üzere birçok alanda sorunların aşılması ve iç huzurun sağlanması adına bir takım adımların atılması gerektiğinin bilincinde olduklarını söyledi.

Başbakan Kalyoncu dün Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakan Ömer Kalyoncu kabulde yaptığı konuşmada, ülkenin kritik bir dönemeçten geçtiğini ifade ederek başta ekonomi olmak üzere birçok alanda sorunların aşılması ve iç huzurun sağlanması adına bir takım adımların atılması gerektiğinin bilincinde olduklarını söyledi.

Bu bağlamda her kesimden aktarılacak önerinin büyük önemi olduğunu dile getiren Kalyoncu önümüzdeki dönemde ülkede gerçekleşmesi beklenen bir barışa katkıda bulunmak adına ekonomik istikrarın sağlanmasında önemli bir kesimi temsil eden KTTO ile işbirliğinin her açıdan büyük önem teşkil ettiğinin de altını çizdi.

Fikri Toros ise konuşmasında önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de hükümetle istişare ederek ortaya çıkan sorunların çözülmesi adına her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.



Milli Eğitim Bakanı Dürüst, TC Başbakan Yardımcısı Arınç ile bir araya geldi



Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst Ankara’da TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile biraraya geldi.

Arınç, Çankaya Köşkü'ndeki makamında gerçekleşen görüşmede, KKTC'de kurulan yeni hükümeti kutladı ve Milli Eğitim Bakanlığı görevine atanan Dürüst'ü tebrik ederek, başarılı hizmetler vereceğine inandığını ifade etti.

Arınç, KKTC'nin büyüyüp geliştiğini, güçlendiğini, Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanında kardeşleriyle birlikte olduğunu, onların ekonomik refahı, gelişmesi ve istikrarlı büyümesi için elinden geleni yaptığını aktardı.

KKTC Baş Müşavirliği'nin faaliyet halinde olduğunu, yardım heyeti ve teknik heyetin çalışmalarını yaptığını vurgulayan Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz günlerde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu asrın projesi diyebileceğimiz, yeraltından Türkiye'den su temini noktasında son noktayı koydu inşallah. Birkaç ay içinde Türkiye'den 75 milyon metreküp temiz, içilebilir ve kullanışlı suyu KKTC'ye aktarmaya başlayacağız. Bu çok büyük bir başarıdır ama bizim KKTC'li kardeşlerimize vazifemiz ve borcumuzdur. Bunu yerine getirmekten mutluyuz. Bakanımızla bugünkü görüşmemiz daha çok lise seviyesinde eğitim ve yüksek öğretim konusundaki düşünceler. Kıbrıs'ta hem turizm hem de ekonomi noktasında, yüksek öğretim de içine koyarsak önemli sektörler var. Bunlardan 300 bin nüfusla adada 75 bin üniversite çağında öğrenci var. Biliyoruz ki 11-12 üniversitemiz var burada. Türkiye'den gelenlerle, KKTC'nin kendi gençleri ve üçüncü ülkelerden gelen değerli öğrencilerle KKTC aynı zamanda yüksek öğretimde başarı sağlamış. Çok kaliteli eğitim veren üniversiteleriyle bugün bölgemizde saygın kurumlardan biri haline gelmiştir."

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakan Dürüst ile KKTC'deki üniversitelerin desteklenmesi ve Türkiye'deki bazı üniversitelerin KKTC'de merkez açması konusunda görüşeceklerini dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise Arınç'ın bulunduğu görevlerde, şahsına, bakanlığına, hükümetlerine ve KKTC'ye gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti.



Atun, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’ni kabul etti



Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’ni kabul etti. Kabulde Genç İşadamları Derneği yetkilileri de hazır bulundu.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren, geçen yıl Genç İşadamları Derneği ile protokol imzaladıklarını ve olası projelerle ilgili bilgi paylaşımı için KKTC’ye geldiklerini belirtti.

KKTC’nin son yıllarda uluslararası alanda tanıtılmasının çok önem arz eden bir konu haline geldiğini ifade eden Eren, bu alanda çalışan çeşitli sivil toplum örgütü olduğunu, kendilerinin bu konuda 4 çalıştay yaptığını ve beşinciye hazırlandıklarını anlattı.

Eren, KKTC’deki işadamlarıyla ortak projeleri ve yatırım imkanlarını değerlendirmek için ekim ayında Gebze’den 30, kasım ayında da Ankara’dan 30 iş insanını ağırlayacaklarını söyledi.

Genç İşadamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı da, Atun’dan aldıkları bayrağı iyi yerlere taşımak için çalıştıklarını kaydederek, geçen yıl imzaladıkları protokolün kağıt üzerinden kalmasını istemedikleri için neler yapılabileceğini değerlendirme kararı aldıklarını belirtti.

Yapılabilecek yatırımları değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmak için Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği üyeleriyle bir araya geldiklerini anlatan Tunalı, adım atılabilecek sektörleri belirleyip yatırım imkanı yaratmak istediklerini ifade etti.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ise, KKTC’nin her zaman muhtemel bir anlaşmaya yönelik istekli tutumunu gözler önüne serdiğini anımsatarak, aynı zamanda ülkenin ekonomik ve siyasi tutumunu da iyileştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

KKTC’de ticaretin sadece yüzde 5’inin Avrupa ile yapıldığını ve alınan kararların KKTC ürünlerinin Avrupa’ya girişini kısıtladığını dile getiren Atun, bunun da ticari ilişkilerin arttırılması için ısrarcı olmak ve yeni yollar bulmak gerektiğini söyledi.

Hükümetlerin görevinin milli geliri artırmak ve istihdam sağlamak olduğunu vurgulayan Atun, “Bunun tek yolu da yatırımdan geçer. Yatırımların arttırılmasının yolunun da talebi arttırmaktan geçer” dedi.

Atun, üniversitelerin ve turizmin ülkenin lokomotif sektörleri olduğuna işaret ederek, ülkenin bu yönden tanıtılmasının da son derece önemli olduğunu söyledi.

Sunat Atun, KKTC’nin turizm alanında yapılan yatırımların her dönem geliştiğini ve arttığını dile getirerek, bu yıl kumarhanesi olmadan 3 büyük otel projesi olduğunu ve yatırımların turizme güvenilerek yapıldığını belirtti.

Atun, 2012’de 500 milyon TL olan desteği 2013-15 yıllarında 1 milyar TL’ye yükselttiklerini ve hedeflerinin yatırım alanında milli hasılanın yüzde 20’sine denk gelecek büyüklüğe erişmek olduğunu söyledi. Atun, KKTC’nin ayakları üzerinde durabilmesi için yatırımların arttırılması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı.



İngiltere’den hellim dosyasına tepki geldi



İngiltere’deki hellim üreticilerinin, hellimin “menşe korumalı ürün” olarak Kıbrıs’a tescillenmesine tepki koyduğu bildirildi.

Rum Politis gazetesinin haberine göre, İngiltere’de yayımlanan “The Grocer” adlı dergiye konuşan İngiliz hellim üreticileri, hellim üretimiyle ilgili haklarını sonuna kadar arayacaklarını ve İngiltere’nin, Kıbrıs’tan sonra en büyük hellim piyasasına sahip olan ülke olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, İngiliz hellim üreticilerinin bu açıklamaları karşısında “Bazı yabancı şirketlerin hellimin tescili konusundaki paniğinin, Kıbrıs’ın hellim dosyasını sunmasının ne kadar doğru bir karar olduğunu ve hellimin önemini gösterdiğini” belirtti.

Kuyalis, hellim dosyası için 28 Ekim’e kadar itiraz süresi bulunduğunu ve şu ana kadar, dosya için herhangi resmi itiraz yapılmadığını kaydetti.

Haberde, 28 Ekim’e kadar hellim dosyasına itiraz gelmezse, Avrupa Komisyonu’nun hellim dosyasını otomatikman onaylayabileceği belirtildi.



Yeni kayıp kazıları konusunda iyimserlik ve umut



Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Lefkoşa’da Merkezi Cezaevi arkasındaki bölgede, yaklaşık 45 Kıbrıslı Rum kaybın bulunması yönünde başlattığı kazıların iyimserlik ve umutlara neden olduğu kaydedildi.

Rum Alithia gazetesine göre, komitenin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, elde edilen yeni bilgilerin güvenilir olduğuna işaret ederek, bu kez sonuçlar konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Söz konusu askeri bölgede daha önce 11 kazı gerçekleştirildiğini hatırlatan Nestoros, bu kez kendilerine işaret edilen noktada gömü yerinin bulunması umuduna sahip olduklarını ifade etti.



Tatar: “Açıklamalar, Kıbrıs Türk Halkı açısından son derece olumsuz”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayında Genel Başkan adayı olacağını açıklayan, Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Rum lider Anastasiadis ile Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in toprak ve mülkiyet konusundaki son açıklamalarının “Kıbrıs Türk halkı açısından son derece olumsuz olduğunu” söyledi.

Yazılı açıklama yapan Tatar, Anastasiadis ‘müzakerelerde mülkiyet, hakların tanındığı yeni bir zemin ve özellikle de ilk sözün mülk sahibinde olduğu olgusu üzerinde görüşülüyor. Elbette tedaviler çoktur ve kategorize ediliyor’ ifadelerini kullandığını; Hristodulidis’in ise “bu aşamada toprak düzenlemeleri kriterleri görüşülüyor, bu toprağın da özüdür. Bu kriterlerde uzlaşıya varıldığında haritalarla müzakereye geçeceğiz” dediğini savundu ve Cumhurbaşkanı Akıncı’dan konuyla ilgili açıklama yapmasını istedi.

Ulusal Birlik Partisi yönetimine de, Rum yetkililerin bu açıklamaları karşısında “Cumhurbaşkanı ve CTP ile ortaklık uğruna suskun kalınmaması” çağrısın yapan Tatar, mülkiyet ve toprak konusunun halk için önemli olduğunu kaydetti.

Tatar, Cumhurbaşkanı’nı ve tüm partileri, “gelinen kritik aşamada gerçekleri halkla paylaşmaya ve Rum tarafının olumsuz tutumları karşısında halkın haklarını layığı ile korumak ve savunmaktan geri durmamaya” davet etti.



Avrupa Komisyonu kapısını Güzelyurt kökenli Rumlar’a kapattı



Güzelyurt kökenli Rumlar ve diğer kişilerden oluşan heyetin, 1974 Barış Harekatı’nda Güzelyurt’un kurtuluşunun 41’inci yıldönümü dolayısıyla hazırladığı bildiriyi dün Güney Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu temsilciliğine vermeye gittiğinde kapalı kapılarla karşı karşıya kaldıkları haber verildi.

Rum Fileleftheros gazetesi haberinde, sözde “Güzelyurt Belediye Başkanı” Haralambos Pittas önderliğindeki heyetin, güvenlik sebeplerinden ötürü Güney Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu temsilciliğinin kapısını “yüzlerine yediklerini” yazdı.

Güney Kıbrıs’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki eski Milletvekili Antigoni Papadopulu’nun da yer aldığı heyetin, bölgeye gitmesiyle temsilciliğin kapılarının kapatıldığını ve sadece üç kişinin bildiriyi vermek için içeriyse girebileceği bilgisinin verildiğini aktaran gazete, bu durumun heyette yoğun hoşnutsuzluğa neden olduğunu belirtti.

Pittas’ın, komisyon temsilcisinden bildiriyi almak için dışarıya çıkmasını istediğini aktaran gazete, nihayetinde yetkili Leftheris Eleftheriu’nun heyeti içeriye davet ettiğini ancak kendisinin binasının dışında beklediğini aktardı.

Habere göre, Eleftheriu, bunun izlemeleri gereken bir prosedür olduğunu belirterek, yaşananlardan dolayı özür diledi.

Pittas ise Belediye Başkanı olduğu 16 yıldan bu yana ilk kez böyle bir muameleyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Pittas, yaşanlara ilişkin hayal kırıklığını dile getirerek, bu durumu protesto ettiğini de belirtti.

Papadopulu ise temsilcilik kapısını hiç kapalı bulmadıklarını ve hiçbir zaman içeriye üç kişinin girmesinin istenmediğini belirterek, “Kimin tehdidi altındasınız? İki parti temsilcisi, bir Avrupa eski milletvekili ve göçmen olan sade vatandaşların eşlik ettiği 10 kişilik göçmen heyetinin mi?” sorusunu sordu.



Atun: “Güney Kıbrıs ile ticareti geliştirmek için yeni bir vizyon gerekir”



Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Güney Kıbrıs ile ticareti geliştirmek için yeni bir bakışı açısı, bir vizyon geliştirmek gerektiğini söyledi.

Ülkede ekonomi kapasitesinin artırılmasının ancak üretim alanlarının genişlemesiyle mümkün olacağını, bu gelişmenin de talep artışıyla sağlanabileceğini belirten Atun, talep artışını sağlamak için de mutlaka dış pazar arayışında olunması gerektiğine işaret etti.

Atun, dış pazar arayışında Türkiye, Güney Kıbrıs ve üçünü ülkelerle ticarete eşit ağırlık vermek gerektiğini belirtti.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, dün KKTC Genç Müteşebbisler (JCI Kuzey Kıbrıs) Derneği Başkanı Nazif Dilaver ile Genç Profesyoneller Platformu Başkanı Bayram Ezdaş’ı kabul etti.

Güney Kıbrıs ile ithalat ve ihracat yönünden karşılıklılık ilkesi çerçevesine bir ticari alan düşünülmesi gerektiğini kaydeden Atun, ticarette kazanımların ancak karşılıklı olabileceğini ve tek taraflı olarak sürdürülebilir olmayacağını söyledi.

Yeşil Hat Tüzüğü’nün amacına hizmet edemediğini, dolayısıyla kuzey ile güney arasındaki ticarete geliştirmek için yeni bir bakışı açısı, bir vizyon geliştirmek gerektiğini söyleyen Atun, yeni modelleme yaparak, Avrupa Birliği Konseyi’ne sunmak gerektiği belirtti.

Ülkede etkin ve verimli üretim gerçekleştirip, mal ve hizmetin dışa satışını artırmak gerektiğini söyleyen Atun, bu süreçte güçlü bir devlete ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununda kalıcı bir anlaşmaya varılmasını istediklerini belirten Atun, hamaset politikası ve suçlu psikolojisi ile bir noktaya varılamayacağını, daha özgürlükçü çözümler peşinde olmak gerektiğini kaydetti.

Ticareti sadece kuzey değil, güney ve dünya yönlü düşünmek gerektiğini dile getiren Atun, dünya ile entegre olmak için çalışmak gerektiğini belirtti.

Atun, yabancı yatırımcının ülkeye gelmesi, yerli firmaların yurtdışına açılması ve başarılar sağlamasına önem verdiklerini kaydetti.

Bakanlığın 2009 yılında başlattığı girişimcilerin desteklenmesine yönelik programların devam ettiğini söyleyen Atun, genç girişimcilere yönelik programlarla ilgili bilgi verdi.

Atun, yeni girişimcilere yönelik programlar başlatacağını vurguladı.

Ziyaret için teşekkür eden Atun, ortak çalışmalar yapmayı ve işbirliğini geliştirmeyi istediklerini, gençlerin görüşlerine önem verdiklerini kaydetti.



Sucuoğlu: “Girne Limanı ve Girne Kalesi gibi değerlerin korunmasının önemli”



Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Girne bölgesinin Kıbrıs’ın incisi olduğuna işaret ederek, dünyada ender antik limanlardan olan Girne Limanı ve Girne Kalesi gibi değerlerin korunmasının ve var olan sıkıntıların giderilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Sucuoğlu, dün Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’yü kabul etti.

Kabulü sırasında konuşan Sucuoğlu, başta Liman bölgesiyle ilgili olmak üzere Girne Belediyesi ile ileriki süreçte ortak projelerin hayata geçirileceğini dile getirdi.

Liman bölgesini ziyaret ederek sorunları yerinde gördüklerini anlatan Sucuoğlu, Girne Belediyesi ile işbirliklerinin yoğun şekilde devam edeceğini kaydetti.

Girne bölgesinin turistik açıdan önemine dikkat çeken Sucuoğlu, Girne’nin turizm açısından ne kadar büyük önem taşıdığının bilincinde olduklarını belirtti.

Dünyada 10 tane antik liman olduğunu ve bunlardan bit tanesinin de Girne’deki liman olduğunu söyleyen Sucuoğlu, Girne limanındaki sıkıntıları bildiklerini ve özellikle mendirek ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması için yoğun çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Yapılacak çalışmalarda en büyük desteği Girne Belediyesi’nden gördüklerini de sözlerine ekleyen Sucuoğlu, bir kaç ay içerisinde Girne Limanı ve Gine Kalesi’ndeki sıkıntıların giderilmesi yönündeki çalışmalara başlanacağını belirtti.



AKEL: “NATO garantisi ve AB ordusu içeren çözüme hayır deriz”



AKEL Merkez Komitesi Kıbrıs Sorunu Bürosu Başkanı Tumazos Çelebis “Kıbrıs sorununun ana yönlerini Kıbrıs’ta NATO garantileri ve Avrupa ordusunu da içerecek şekilde çözmeye yeltenirlerse, sol, çözüme hayır oyu vermek zorunda kalacak” uyarısında bulundu.

Rum Haravgi gazetesi “Garantilerle Çözüm Çok Kızdırır” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Çlelebis’in açıklamalarına yer verdi. Gazeteye göre, Çelebis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dışında birilerinin, çözümün NATO garantisi ve Kıbrıs’ta Avrupa ordusunu da içermesinde ısrar ettiğine işaret ederek, bu konudaki uyarılarını aktardı.

“O noktaya gelirsek, sol da böyle bir çözüme olumsuz oy vermek zorunda kalacak. Diğer partiler de şu veya bu şekilde olumsuz oy verecek, söylemek zorundayız,” dedi.



Güney’de “Military Erasmus” inisiyatifi çerçevesinde tatbikat düzenlenecek



Avrupa Güvenlik ve Savunma Koleji’nin “Military Erasmus” inisiyatifi çerçevesinde 23-29 Ağustos’ta Rum tarafında “Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası Bağlamında Harp Okulu Öğrencilerinin Liderlik Kabiliyetlerinin Geliştirilmesi” isimli bir tatbikat düzenleniyor.

Rum Fileleftheros’un “Yarının Liderleri Eğitiliyor... Avusturya Askeri Akademisiyle Ortak Tatbikat” başlıklı haberine göre, Larnaka’da Rum Savunma Bakanlığı’nın Avusturya Askeri Akademisi işbirliğiyle düzenleyeceği tatbikata Avusturya ve Yunanistan’daki askeri okul öğrencileri yanında, 3-8 Mayıs’ta Avusturya’da icra edilen benzer tatbikata iştirak eden 3 RMMO subayı katılacak.

Gelecek Pazar günü başlayacak ve asimetrik tehditle ilgili standart senaryoların icra edileceği tatbikatta RMMO’nun gelecekteki komutanlarının görevlerini yerine getirirken, karşılaşacakları durumlara süratle adapte olma ve özgüven kazanması hedefleniyor.

Gazete, Avusturya Askeri Akademisi’nin bu çerçevede, aralarında Amerikan Askeri Okulu da (West Point) dahil birçok Avrupa ülkesinin askeri okuluyla benzer tatbikatlar icra ettiğine vurgu yaptı.



Yeni asgari ücret bin 730 TL olarak belirlendi



Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler, yeni asgari ücretin bin 730 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün gerçekleştirdiği toplantıda, yeni asgari ücreti belirledi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Komisyon Başkanı Lisaniler, yeni Asgari Ücret’in bin 730 TL olduğunu söyledi.

Lisanilerin verdiği bilgiye göre, yeni asgari ücrete işveren ve devlet yetkilileri “evet” derken, işçi temsilcileri “hayır” oyu kullandı.

Devlet ve İşveren temsilcilerin oyuyla geçen yeni Asgari Ücret 1 Eylül tarihinde uygulamaya girecek.



Mamalı: “Asgari ücret nedeniyle vicdanlarınız hiç mi sızlamıyor”



Özel Sektör Çalışanları Sendikası (Özel-Sen) Kurucu Başkanı Barış Mamalı, döviz krizi nedeniyle genelde halkın her alanda büyük bir panik ve tedirginlik yaşadığını, düşük ücretle çalıştırılan özel sektör çalışanları açısındansa durumun vahim bir boyuta geldiğini kaydetti.

Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, örgütsel güçten yoksunluk, sendikasız çalışma, işveren karşısında toplu iş sözleşmesi yapma imkânına sahip olmama gibi birçok sebepten ötürü özel sektör çalışanlarının çeşit türlü zor koşullar altında çalışmak durumunda kaldığını belirtti.

TL ile çalışıp dövizle kira ve borç ödemek zorunda kalan çalışanlar açısından “asgari ücret” kavramının artık bir anlam ifade etmediğini kaydeden Mamalı, bir aylık kira bedelinin veya aylık taksit borcunun neredeyse aylık asgari ücret tutarına ulaştığı bu dönemde “özel sektör çalışanlarının mahvını önlemeye yönelik hiçbir tedbir alınmadığını, çalışanların çaresizlik girdabında yuvarlanmalarına sadece seyirci kalındığını” bildirdi.

Yaşanan bu ekonomik çöküntü karşısında hükümetin asgari ücreti yükselterek insanlara az da olsa nefes alma olanağı tanıması gerektiğini belirten Mamalı, asgari ücrete mahkûm olanların insani ve zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayabilmesinin artık mümkün olmadığını dile getirdi.

Mamalı açıklamasında “Bu kötü koşullarda ve döviz krizi altında geçinemeyen özel sektör çalışanlarının mahkum olduğu asgari yıkım ücreti nedeniyle buna duyarsız kalan tarafların vicdanı hiç mi sızlamıyor?” ifadelerini kullandı.



Güney Kıbrıs’ın 2 milyar Euro’dan fazla tahsil edilmemiş geliri var



Rum Sayıştaylığı’nın raporuna göre, Güney Kıbrıs’ın 2 milyar 23 milyon 825 bin tahsil edilmemiş gelirinin bulunduğu bildirildi.

Rum Alithia gazetesi, “Tahsil Edilmemiş Gelirler 2 Milyar Euro’nun Üstünde” başlığıyla manşete çektiği haberinde, en fazla borcun Katma Değer Vergisi (KDV) Kurumu ile Vergi Dairesi’nde bulunduğunu yazdı.

Haberde, kamudan emekliliklerde azalma nedeniyle, 2014 yılındaki giderlerin de azaldığı ve emeklilik maaşları için 606 milyon Euro ödendiği ifade edildi.









Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1479
Toplam Tekil 4076260
IP 3.143.17.128






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu