BASIN BÜLTENİ Akıncı bilgilendirmelere başlıyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı bilgilendirmelere başlıyor
Tarih: 16.08.2015 > Kaç kez okundu? 1526

Paylaş


Bu sabah basın – yayın kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda buluşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün Bakanlar Kurulu toplantısına katılarak, Kıbrıs sorunu ve iç konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunacak. Akıncı başkanlığındaki toplantı saat 14.00’te başlayacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cuma günü saat 15.00’te de Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkan ve temsilcilerini Cumhurbaşkanlığı’nda yapılacak toplantıda bilgilendirecek.



“Rumlar İsrail ile askeri işbirliğini ileriye götürüyor”



Rum Yönetimi bir yandan Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlük hakkını ortadan kaldırmaya çalışırken, diğer yandan da İsrail ile “askeri işbirliği” çalışmalarını ileriye götürüyor.

Güney Kıbrıs ve İsrail arasında savunma ve güvenlik alanlarında stratejik işbirliğinin teşvik edilmesi, Savunma Bakanı Christophoros Fokaidis'in İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya'lon'la İsrail'de yaptığı bir toplantıda ele alındı.

Yayımlanan basın açıklamasına göre iki bakan, bölgedeki son gelişmeleri de görüştüler, iki ülke arasında işbirliğindeki ilerlemeyi gözden geçirdiler ve İsrail Başbakanı'nın Kıbrıs'a yaptığı son ziyaret ve Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'le görüşmesinden sonra işbirliklerini artırmak ve güçlendirmek için bundan sonraki pratik adımların temelini attılar.

Açıklamada, iki taraf bir İşbirliği Komitesi oluşturulmasını, Güçler Anlaşması Statüsü denilen, her ülkenin öteki ülkenin topraklarındaki ortak faaliyetlerinde resmi çalışanlarının şimdiki statüsünü kullanan anlaşmayla savunma ve güvenlik alanında iki taraflı anlaşmaların çerçevesini güçlendirmeyi taahhüt ettiler.

Basın açıklamasına göre, bu pratik adımlar, iki ülkenin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da işbirliği için koşulların yaratılmasında iki ülkenin geniş çaplı faaliyetlerinin bir bölümünü oluşturuyor. Bakanlar hem Kıbrıs hem İsrail’in, asimetrik tehdit ve terörizmle jeo-politik belirsizliği olan bir bölgenin parçası olduğu, bu alanda koordineli bir çalışma gerektiği konusunda da görüş birliğine vardılar.

Bakanlar Doğu Akdeniz'deki enerji umutlarını da gözden geçirdiler, çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için ulusal görevle hareket etmenin kaçınılmaz olduğuna da işaret ettiler.

(Kıbrıs Postası)



Mülkiyet kriterleri ve ekonomi görüşüldü



Rum Fileleftheros gazetesi, Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dün mülkiyet kriterleri ve ekonomi konularını ele aldığını belirtti.

Haberde, mülkiyet konusunda Türk tezlerinin benimsenmesi halinde bugünkü kullanıcının ilk mülk üzerindeki ilk söz hakkını elde edeceği; anlaşmazlık durumunda ise çözümden sonra kurulacak Mülkiyet Komitesi’ne gidilmek zorunda kalınacağı vurgusu yapıldı. Rum tarafının ilk söz hakkını mal sahibinde olması tezinde ısrar ettiği, bazı somut kriter önerileri çözüm sonrasında uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri önerdiği belirtildi.

Ekonomi başlığında, merkezi hükümet uhdesi altında güçlü bir ekonomi murat edildiğine dikkat çekilen haberde, “ekonomi konularında bir eyaletin öteki aleyhine rekabetçi olmaması hedefleniyor” vurgusu yapıldı.

Gazete, “Şu ana kadar tarafların toprakta bir anlaşmaya doğru gitmekte olduklarına dair güvenilir sonuca varılacak bir şey ortaya çıkmadı. Her iki tarafın da verdiği mesaj, mülkiyette bir sonuca varılması için henüz erken olduğudur. Hükümet sözcüsü dün de, tarafların henüz kriterleri görüşme aşamasında olduklarında ısrar etti” ifadesini kullandı.



“Rumların KKTC’deki mallarını satması engelleniyor”



Rum Bakanlar Kurulu’nun, Rum göçmenler için yeni bir iskan planını geçen hafta onayladığı ve planla birlikte, hem göçmen ve göçmen çocuklarının iskân ihtiyaçlarına kolaylık sağlanacağı, hem de KKTC’de malı bulunan Rumların, bu malları Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla satmalarının önüne geçileceği bildirildi.

Rum Simerini gazetesi, kamuoyuna önceki gün açıklanan iskân planının Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos tarafından hazırlandığını ve kullanım hakkı oranının, göçmenin kendisi veya çocuklarına, ikinci veya üçüncü ev inşa etme hakkı tanınacak şekilde artırılmasıyla ilgili olduğunu yazdı.

Gazete, planın uygulanma aşamasında, İmar Dairesi’nin göçmen kimliği, ailenin oluşumuyla ilgili belge ve ailenin tüm üyeleriyle ilgili taşınmaz mal araştırma belgesi isteyeceğini ve böylelikle, komşu mülklerin etkilenmemesinin garanti altına alınacağını yazdı.

Planın, inşa edilecek her yeni mülk için 150 metrekareyi aşmaması kriteri getirdiğini kaydeden gazete, yeni mülk inşası için talepte bulunan kişinin, eşinin ve çocuklarının imara açık başka bir arsaya sahip olmaması koşulunun aranacağını yazdı.

Gazete, Hasikos’un, bu planın hedefleri arasında, KKTC’de malı bulunan Rumların, bu malları Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla satmasının önüne geçilmesinin de bulunduğunu ve KKTC’de malı bulunan her Rum göçmene, bu planla aynı mülk üzerine ikinci veya üçüncü ev imar edebilmesine yönelik kolaylık sağlanacağından bahsettiğini kaydetti.



NORATLAS için yapılan kazıların ikinci kısmı 15 Ağustos’tan önce başlıyor



Barış Harekâtı sırasında, 22 Temmuz 1974’te, Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından yanlışlıkla vurulan NORATLAS tipi nakliye uçağı ve içerisindeki komandoların kalıntılarının bulunması amacıyla Yunan Askeri Mezarlığı bölgesinde başlayan kazı çalışmalarının ikinci kısmına 15 Ağustos’ta geçiliyor.

Rum Simerini gazetesinde yer alan habere göre, Rum Yönetimi’nin İnsani Konularından Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu, konuyla ilgili açıklamasında, bugüne kadar kazı çalışmasının esas ve belirleyici kısmı için zeminin hazırlandığını söyledi. Fotiu, kazı çalışmalarının başlangıçta yapılan tahminlerden daha erken olarak, 15 Ağustos tarihinden önce başlayacağını açıkladı.

Fotiu, esas hedeflerinin kazı çalışmalarının önümüzdeki Kasım ayına kadar tamamlanması olduğunu sözlerine ekledi.







Enformasyon Dairesi







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1837
Toplam Tekil 4076618
IP 3.138.118.250






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 8.106 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu