BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Hedef bayramdan önce kabineyi oluşturmak” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Hedef bayramdan önce kabineyi oluşturmak”
Tarih: 14.07.2015 > Kaç kez okundu? 1652

Paylaş


Yeni koalisyon hükümetinin Ramazan Bayramı’ndan önce oluşturulması hedefinde uzlaşan CTP-BG ve UBP, hükümet programı, bakanlıkların dağılımı ve bakan isimleri üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

İki parti de kendi içinde hükümet programı, bakanlıkların dağılımı ve bakan isimleri üzerindeki çalışmalarına devam ederken, CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman, “Hedefimiz Bayram öncesi kabineyi Cumhurbaşkanı’na sunmak” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 6 Temmuz’da yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu’nun anayasal süresi 21 Temmuz’da dolacak.

Kalyoncu’nun başbakanlığında kurulacak kabinede CTP-BG ve UBP’nin 10 bakanlığı eşit paylaşması bekleniyor.



Omiru: “Nihai rol Türkiye'de”



Rum Meclisi Başkanı Yiannakis Omiru, Kıbrıs Türk toplumunun Mustafa Akıncı şahsında yeni bir lidere sahip olmasının olumlu bir iklim ve beklentiler yaratığını ancak Kıbrıs sorununun çözümlenmesi konusundaki nihai rolün Türkiye'de olduğunu vurguladı.

Omiru, Türkiye’nin ya saldırgan ve yayılımcı politikasını terk edecek ya da Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar ve güvenlik koşularını geri getirecek Kıbrıs sorununa nihayet bir çözümün bulunması fikriyle barışacağına kara vermesi gerektiğini belirtti.

Omiru, Kıbrıs sorununun çözümlenmesinin aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği yolundaki engelleri de kaldıracağını vurguladı.

Meclis Başkanı, Kıbrıs Rum tarafının Uluslararası ve Avrupa Birliği'nde Türkiye'ye karşı baskı kullanılması amacıyla gerekli çalışmalarda bulunması gerektiğini söyledi.



“Juncker’in gelişi birkaç gün ertelenebilir”



Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Ada’ya gelişinin, Yunanistan meselesindeki gelişmelerden dolayı birkaç gün ertelenebileceği haber verildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı’nın, önceden 15-18 Temmuz olarak planlanan ziyaret gündeminde “yatırımlar ve Kıbrıs sorunuyla ilgili Juncker Planı” bulunacağını kaydeden Rum Alithia gazetesi, komisyon Başkanı’nın, tarihi her ne olursa olsun ziyaret gündeminde, yatırımlar ve Kıbrıs sorunu gibi iki önemli konu bulunduğuna işaret edilen haberde “bunlardan biri, birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu’nda onaylanan, sürdürülebilir yatırımlarla ilgili Juncker Planı’dır. Hükümet, kalkınmaya dönüp memorandumdan çıkması için ödenek almasına olanak tanıyabilecek bu prosedürün peşinden koşuyor” ifadesine yer verdi.

Juncker’le görüşmelerde masaya yatırılacak ikinci konunun Kıbrıs sorunu olduğuna dikkat çeken gazeteye göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Juncker’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ortak görüşme yapmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

Hristodulidis “Hükümetin, müzakerelere AB özel temsilcisi atanması ihtimaliyle ilgili fikirleri var. AB’nin siyasi destekten çok teknik destek vermesini daha çok tercih ederdik. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, çok yakında AB özel temsilcisinin atanacağını açıklamış olmasına karşın Brüksel henüz isim konusunu müdahil taraflarla görüşmedi. Juncker ziyareti sırasında taraflarla isim konusunu görüşebilir ve siyasi mi teknokrat bir temsilci mi görevlendirileceği böylece ortaya çıkar” dedi.

Gazetenin, yürütülmekte olan müzakerelerle ilgili sorusuna karşılık Hristodulidis “Somut bir şey yok ama bizim taraf kaydedilen ilerlemeden memnundur. ‘Political Understanding’ (siyasi anlayış) var” dedi. Açılmasına haziran ayında karar verilen ilk iki geçitle ilgili soruya karşılık, çalışmaların yaz döneminden sonra tamamlanacağını kaydetti.

Gazete Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Kıbrıs Türk tarafının, kırmızıçizgi olarak belirlediği dönüşümlü başkanlıkta ısrar ettiği yolundaki bilgileri birkaç gün önce doğruladığını ve “bizim taraf Yönetim başlığında altın kesit bulunması için müzakereye devam ediyor” dediğini haberine ekledi.



Gürler, görevini Manavoğlu’na devretti



Görev süresini tamamlayan Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler, dün düzenlenen törenle görevini PGM II. Yardımcısı Süleyman Manavoğlu’na devretti

Törende, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Bozkurt ve Polis Genel Müdür Vekili Gürler birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından görevini PGM II. Yardımcısı Süleyman Manavoğlu’na devreden Gürler’e, hizmetleri anısında, sırasıyla PGM II. Manavoğlu, GKK Komutanı Bozkurt ve KTBK Komutanı Savaş tarafından plaket takdim edildi.



Vatandaşlar İttifakı: “Anastasiadis, anlaşılmaz konuşmaya başladı”



Vatandaşlar İttifakı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i “beklenmekte olan çözümle ilgili bayram havası yarattıktan sonra, müzakere edilen ciddi yönlerden söz ederken falcılığa ve anlaşılmaz konuşmaya başladı” sözleriyle eleştirdi.

Rum Fileleftheros gazetesi, ittifak tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anastasiadis’in, 3’üncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile yaptıkları Ortak Açıklama ile Avrupa müktesebatının çözüm sonrasında Ada’nın tamamında uygulanmasını güvence altına aldığını söylediği hatırlatıldı.

Habere göre açıklama şöyle devam etti:

“Anastasiadis dün toplum bazında çoğunluklar olacağını; bu çoğunlukların ‘kirlenmemesi’ için yöntem aranmakta olduğunu söyledi. Başkan, etnik temelde garantili nüfus çoğunluğu Avrupa müktesebatına uygun mu izah etsin.

Avrupa müktesebatı, KEVE liderliğinin idrak ettiği gibi sermaye, ürün ve hizmetin serbest dolaşımıyla sınırlı değil, serbest yerleşimi, hiçbir kısıtlama ve ayrım olmaksızın mülk edinme hakkını da güvence altına alır.”



Darbe Direnişçileri anıldı



Yunan Cuntası’nın 15 Temmuz 1974’te başlattığı darbe sırasında hayatını kaybeden direnişçilerin, önceki gün, tüm şehirlerde düzenlenen ayinlerle anıldığı belirtildi.

Rum Simerini gazetesine göre Rum Başkanlığı’nın İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, Baf’taki etkinlikte yaptığı konuşmada gelişim halindeki Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler çerçevesinde, uluslararası hukuk, BM ve AB ilkelerine dayalı, bugünkü durumu bertaraf edecek Kıbrıs’ın birleşmesini garanti altına alacak bir çözümü talep ettiklerini ifade etti.

Darbeyi kınayan Fotiu, hatalardan ders çıkarılması gerektiğini de ifade etti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 22
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 157
Toplam Tekil 4066291
IP 3.140.185.170






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu