BASIN BÜLTENİ MÜZAKERELER CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ MÜZAKERELER CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR
Tarih: 13.05.2015 > Kaç kez okundu? 1660

Paylaş


Liderler arasında dün gece yapılan yaklaşık 2 saatlik görüşmede, yeni müzakere sürecinin başlama tarihi 15 Mayıs Cuma olarak belirlendi.

İki lideri ilk kez bir araya getiren yemekli görüşme, BM Özel Danışman Espen Barth Eide gözetiminde iki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın da katılımıyla yaklaşık 2 saat sürdü.

Liderleri Ledra Palace Otel’in girişinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lissa Buttenheim ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide karşıladı.

Görüşme öncesi, Ledra Palace Otel önünde Kıbrıs’ın her iki tarafından çözüme destek veren birlik ve örgütler, ayrıca sivil olarak halktan kişiler pankart açarak, yanlarında getirdikleri zeytin dallarını ve mumları yakarak destekte bulundu. Görüşme, birçok kanaldan canlı yayınlarla aktarıldı.

Görüşme sonrasında açıklama BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide tarafından yapıldı.

İki liderin 11 Şubat ortak metninin ruhuna uygun bir şekilde Kıbrıs’ın geleceği üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Eide, her iki liderin de yakalanan momentumun devam ettirilmesi ve vakit kaybedilmeden ortada bulunan fırsatın değerlendirilmesi konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

İki liderin sonuç almak için yapıcı şekilde çalışma konusuna bağlılıklarını dile getirdiklerini söyleyen Eide, ilk müzakerenin 15 Mayıs’ta sabah saatlerinde olacağını, bu görüşmede liderlerin genel olarak konuların üzerinden geçip müzakerelerin yapısı ve sıklığını karara bağlayacaklarını kaydetti.

Eide, eşsiz ve yakalanması gereken bir fırsatın ortada bulunduğunu, ortak sorunun ancak ortak bir çalışmayla ortak bir çözüme ulaştırılabileceğini, bunun için 15 Mayıs sabahından başlayarak herkesin sıkı çalışmaya gireceğini ifade etti.

CUMHURBAŞKANI AKINCI’DAN TWEET

Cumhurbaşkanı Akıncı da görüşmeyi olumlu olarak niteledi.

Twitter hesabından görüşlerini ifade eden Akıncı, “Bu akşam Anastasiadis’le biraraya geldik. Olumlu bir görüşme ve iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



NAMİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI GÖREVİNDEN AFFINI RİCA ETTİ



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Müzakereci olarak atanan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, bakanlık görevinden ayrılmak istediğini bir dilekçe ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na ilettiğini duyurdu.

Nami, dün twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Eylül 2013 de üstlendiğim Dışişleri Bakanlığı görevimden affımı rica eden dilekçemi bugün Sayın Başbakan'a ilettim. Bakanlığım süresince başta görevlerini en iyi şekilde yerine getiren Bakanlık personeli ve katkı koyan herkese içtenlikle teşekkür ederim”.



ÇAVUŞOĞLU, TÜRKİYE'NİN KIBRIS'TA ÇÖZÜM KONUSUNDA HERKESTEN BİR ADIM İLERİDE OLDUĞUNU BELİRTTİ



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözüm konusunda herkesten bir adım ileride olduğunu, kalıcı ve iki devletli bir çözüm istediğini belirtti.

Çavuşoğlu, TRT Türk'te katıldığı canlı yayınında Kıbrıs konusuna değindi.

Türkiye'nin Kıbrıs'ta çözüm konusunda herkesten bir adım ileride olduğunu, KKTC'nin çıkarlarını da koruması gerektiğini, kalıcı ve iki devletli bir çözüm istediğini belirten Çavuşoğlu, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum kesimi ve Mısır'ın nisan sonunda düzenlediği zirvede imzalanan ortak açıklamanın coğrafi, fiziki ve hukuki olarak anlamı bulunmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin içinde olmadığı kısıtlamaların geçerliliğinin olmayacağını söyledi. Çavuşoğlu, "Mısır'ın darbe yönetimini eleştirdiğimiz için Yunanistan ve Rum kesimi ile hareket etmesini aslında biraz da çocukça buluyoruz" diye konuştu.



RUM PARTİSİ FEDERASYONU REDDETTİ



Rum EDEK Partisi Merkez Komitesi dün tüm gün süren toplantısının ardından Kıbrıs sorununun çözüm modeli olarak iki toplumlu, iki kesimli federasyonu desteklememe kararı aldı.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Simerini ve diğer gazeteler, partinin başkanlığına Marinos Sizopulos’un seçilmesinin ardından Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin politikada izlenen değişimin dün netleştiğini, parti merkez komitesinin dünkü toplantı sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözüm şekli olarak artık iki toplumlu, iki kesimli federasyon çözümünün desteklenmeyeceğinin duyurulduğunu yazdılar.

Parti açıklamasında, “federasyonun iki kesimlilik ve de özellikle iki toplumluluk olgusuyla var olamayacağını iddia ederek partinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı ve gerçek bir demokrasi yönetimi olan bir devlete dönüştürülmesi yönünde mücadele edeceği” belirtildi.

Gazeteler, parti içerisinde bu görüşe katılmayan üyeler de bulunduğunu belirttiler.



KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ, BM GENEL SEKRETERİYLE GÖRÜŞTÜ



Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la görüştü.

Komite tarihinde bir ilk olan görüşmede, Genel Sekreter Ban’a komitenin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve komitenin gelecek yıl yayımlayacağı kitaba Ban’ın önsöz yazması yanında kitabın BM binasında tanıtımı için karara varıldı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, Kıbrıslı Rum üyesi Netoras Nestoros ve BM tarafından atanan üçüncü üye Paul-Henri Arni, 5 Mayıs’ta New York’ta BM’de bazı görüşmeler yaptı.

Komite üyeleri New York’ta Ban yanında, BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ve BM Siyasi İşleri Bölümü Avrupa Birimi Direktörü Elizabeth Spehar’la ve diğer bazı UNDP yetkilileriyle de bir araya geldi.

Komitenin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Genel Sekreter Ban’la görüşmeleri hakkında TAK muhabirine yaptığı açıklamada, gündemlerinde iki esas konuyla New York’a gittiklerini, bunlardan birinin komitenin sürekli destekçisi olan ve üçüncü üyeyi de atayan BM’ye komite çalışmaları hakkında bilgi vermek olduğunu söyledi.

Küçük, 2016 yılında Kayıp Şahıslar Komitesi’ni anlatan bir kitap basılacağını kaydederek ziyaretlerinin ikincisi sebebinin komitenin geçen yıl aldığı karar doğrultusunda, bu kitaba Genel Sekreter Ban’ın önsöz yazmasını istemek olduğunu söyledi. Küçük, Ban’ın bunu kabul ettiğini ifade etti. Küçük, İngiliz yazar Rory Maclean’ın kaleme alacağı kitapta Nick Danziger’in fotoğraflarının yer alacağını bildirdi.

Kitap yayımlanınca, BM binasında bir tanıtım etkinliği düzenleneceğini, ayrıca fotoğraf sergisi de açılacağını bildiren Gülden Plümer Küçük, Genel Sekreter Ban’a, 2010 yılında hazırlattıkları belgesel filmi de sunduklarını ifade etti.

Küçük, “İnsan haklarına önem veren BM, Komitemizin çalışmalarına da dengeli, hassas ve objektif bakmaktadır ve tam destek vermektedir. UNDP de yasal statüsü olmayan komitemiz adına bir bedel karşılığı kontrat ve anlaşmaları yapmaktadır” dedi.

BAN ‘TANIŞACAĞIZ’ DEDİ”

BM Genel Sekreteri Ban’la, Kıbrıs’ı ziyaret ettiği Şubat 2010’da şahsen tanıştığını da belirten Gülden Plümer Küçük, KKTC’de Cumhurbaşkanlığı’na Mustafa Akıncı’nın seçilmesinin tüm dünyada olduğu gibi BM’de de ilgi ve beklenti yarattığını ifade ederek, Genel Sekreter Ban’la görüşmelerinde, Ban’ın Cumhurbaşkanı Akıncı’yla tanışacağını söylediğini bildirdi.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, komitenin Ortadoğu’daki ülkeler için bir model haline geldiğini de ifade ederek, bilimsel çalışma ve deneyimlerinden Irak, İran, Lübnan ve Balkanlardaki bazı ülkelerin de yararlanması için girişimlerde bulunduklarını, örneğin iki yıldan beri Iraklı bilim insanlarının komite laboratuvarlarında çalışarak yetiştirildiğini sözlerine ekledi.



GÜNEY KIBRIS, GÜVENLİK KONSEYİ’NİN BEŞ DAİMİ ÜYESİNİN ETKİN MÜDAHİL OLMASINDA ISRARLI



Rum tarafının, Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması ışığında, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin ve BM’nin kurumlarında yer alan AB üyesi ülkelerin özlü ve etkin müdahil olmasını istediği belirtildi.

Güney Kıbrıs’tat yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Beşlerin Müdahil Olması” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bu çerçevede, bugünden (dünden) itibaren, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ülkesinin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) büyükelçileriyle görüşmeye başlayacağını yazdı.

Gazete Anastasiadis’in ayrıca, BM geçici üyesi İspanya büyükelçisi ve diğer AB üyesi ülkelerin diplomatlarını da göreceğini belirtti.

Bu temasların amacının, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine, müzakere sürecinin tüm aşamalarında etkin rol vermek olduğunu belirten gazete, bu hareketler içerisinde, Kıbrıs sorununda bugüne kadar başrole sahip ABD ve İngiltere’nin rolünün zayıflatılmakta olduğunu yazdı.



ANASTASİADİS KIZIL MEYDAN’DA TEK BAŞINA KALDI



Rusya’nın başkenti Moskova’da II. Dünya Savaşı’nda ölenleri anma amaçlı gerçekleştirilen törene AB’den katılan tek liderin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis olduğu bildirildi.

Anastasiadis Putin’le birlikte “Kayıp Asker” anıtını çelenk koydu. Putin’in törene katılmasından ötürü Anastasiadis’e teşekkür ettiği iddia edildi.

Habere göre Putin Anastasiadis’e, törene katılan tek AB üyesi ülke lideri olmasının kendisi için büyük önem taşıdığını ve Kıbrıs sorununda her türlü yardıma hazır olduklarını iletti.



CTP-BG 25. KURULTAYI 14 HAZİRAN’DA OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR



Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) 25. Kurultayı parti meclisinin aldığı karar doğrultusunda 14 Haziran’da Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda saat 10.00’da olağanüstü toplanıyor.

CTP-BG Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, genel başkan ve parti meclisinin seçileceği kurultayda aday olmak isteyenlerin 14 Mayıs Perşembe günü mesai bitimine kadar başvurularını genel merkeze yapmaları gerekiyor.

5 Mayıs itibariyle işlemeye başlayan kurultay takvimine göre aday başvuruları 9 Mayıs itibariyle başlamış bulunuyor. Takvime göre 18 Mayıs’ta aday tanıtım broşürlerinin hazırlanıp ilçelere gönderilmesi gerekiyor.



ABD BÜYÜKELÇİSİ “KÜLTÜREL DİPLOMASİ” ÖDÜLÜ VERDİ



ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig ve eşi; “müziği, kültürel iletişim olarak kullanan sıra dışı” üç kişiye olağanüstü çabalarından dolayı ‘Büyükelçi Kültürel Diplomasi Ödülü’ sundu.

ABD Büyükelçiliği Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, ödüle layık görülen Fikri Toros, Katie Economidou ve Demetra George Mustafoğlu Büyükelçi Koenig ve eşinin evsahipliğinde Davies House’ta verilen öğle yemeğinde ödüllerini aldı.

Büyükelçi Koenig ödülleri verirken yaptığı konuşmasında, “Bu yetenekli kişiler, yeteneklerini kullanarak Kıbrıs’ta ve çeşitli ülkelerde dinleyicilere müzik sunarak hoş vakit geçirmelerini sağlamış, eğitim ve müzik yoluyla Kıbrıslıların yaşamlarını geliştirmeyi amaçlayan başlıca hayır kurumlarına bağışlar kazandırmışlardır” ifadelerini kullandı.



EMİRZADE’NİN “ÇİFTE NİKAH” KİTABI TANITILACAK



Yazar Sevil Emirzade’nin “Çifte Nikah” isimli kitabının tanıtımı, Eski Konak Meyhanesi’nde yarın 17.00-19.00 saatleri arasında yapılacak.

Yazar Emirzade, yarı belgesel folklorik oyun dizisi niteliği taşıyan kitapla, eskiçağlardan biriktirilen ama pek azı günümüze kadar getirilen gelenek ve görenekleri olumlu veya olumsuz yönleriyle hatırlatarak onları yaşatmayı amaçladığını belirtiyor.

Olay örgüsü açısından bir bütünselliğe sahip olan 10 sahneli oyunun bazı sahneleri kısa oyun özelliği taşırken, oyun kişileri Kıbrıs Türk ağzı ile konuşuyor.

Oyun dizisi, 20’nci yüzyılın ortalarında Kıbrıslı Türklerin köy hayatını yansıtıyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 25
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1513
Toplam Tekil 4069434
IP 3.144.187.103






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu