Dordrecht’te Çanakkale Zaferinin 100. Yılı “Çanakkale Ruhu 2” programıyla anıldı - Murat GEDİK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Dordrecht’te Çanakkale Zaferinin 100. Yılı “Çanakkale Ruhu 2” programıyla anıldı - Murat GEDİK
Tarih: 30.03.2015 > Kaç kez okundu? 2500

Paylaş


Yürekli ve Kahraman Türk askerinin kahramanca savaşarak kazanmış olduğu Çanakkale zaferi, deniz muharebe zaferinin 100. yılında Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Dordrecht Ayasofya Cami tarafından düzenlenen ‘Çanakkale Ruhu 2 ‘ programıyla anıldı. Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosu Togan ORAL, Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat GEDİK ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile dolu bir salon ve muhteşem bir atmosferde gerçekleşen programa katılanlar duygulu anlar yaşadılar.

Türk milletinin ve cephedeki yürekli Mehmetçiğin vermiş olduğu mücadele gençlerin hazırladığı kısa piyesler, verilen mücadeleden anılar ve okunan şiirler ile hatırlandı. Şehitler için saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Dordrecht Cami imamı Hüseyin KAMİT’in Kuran tilaveti ile başlayan programda Dordrecht Ayasofya Camii Başkanı Vedat ÖZDAL, Rotterdam Başkonsolosu Togan ORAL, Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat GEDİK ve Dordrecht Hanım Kolları Başkanı Deniz DURKUT söz alarak önemli mesajlar verdiler.

İlk olarak söz alan Vedat ÖZDAL günün önemini ve Çanakkale Ruhunu şu sözler ile ifade etti: “Değerli misafirler, Biz, bugün burada bir daha dönmemek üzere gidenleri, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanları yâd etmek, Çanakkale Zaferini kutlamak ve aziz şehitlerimizi anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Yüz yıl, evet çok değil 100 yıl önce yüz binlerce vatan evladı bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağrılmıştır. Amacımız geçmişteki savaşların zaferleriyle gururlanmak değil. Eğer amaç vatan savunması ise, eğer amaç hürriyet davası ise, bir ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemeyiz. Ve bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır.”

ÖZDAL’ın konuşmasından sonra sahne alan gençler piyesler ile Çanakkale’deki kahramanlıkları canlandırdılar. Çanakkale savaşına seferberlik ilanı; Cephe’ye mermi taşıyan, yaralı askerleri tedavi eden ve vatanı için düşünmeden evlatlarını cepheye gönderen Kahraman Türk kadınları; üşüyerek ölmek uğruna cepheye kağnılarla taşıdığı cephanenin ıslanmaması içini üzerini kazağı ile örten Şerife Bacı; İngiliz savaş gemisi Ocean’ı sırtlayarak kaldırdığı ağır top mermi ile batıran Seyit Onbaşı; Kudretli Çanakkale askerinin yaralı düşman askerlere yardımı ve Çanakkale’nin son şehitleri Dumlupınar denizaltı mürettebatı piyeslerde canlandırıldı.

Akşamda söz alan Rotterdam Başkonsolosu Togan ORAL ise Çanakkale Muharebesinin Türk milleti için önemine değinerek yaşanmış olaylardan örnekler verdi. Gençlerin hazırlamış olduğu piyeslerle duygulandığını belirten ORAL gençlere şu sözler ile teşekkür etti: ‘Çanakkale’nin kahramanları tarihe sığmıyorlar. Burada, Hollanda’da 100 yıl sonra capcanlı karşımızda duruyorlar. Çanakkale bir destandır. 100 yıl önce atalarımızın kanları ile yazdığı bir fedakârlık, adanmışlık destanı. Bu destanı özellikle burada Avrupa’da, dünyanın dört bir tarafındaki yeni nesillerimize çok iyi anlatmamız lazım. Bunu derken burada sahnede gördüm ki gençlerimiz bu destanı zaten kanlarında, canlarında yüreklerinde yaşıyorlar ve hissediyorlar. Sizler ile ne kadar gurur duysak azdır.’

Rotterdam Başkonsolosu ORAL’dan sonra söz alan Murat GEDİK ise ‘Selam olsun ki Çanakkale cephesine Anadolu’dan, Bakü’den, Gence’den, Musul’dan, Gostivar’dan, Selanik’ten, Üsküp’ten, Türk Dünyasından gelip şehit olanlara.’ sözleriyle başlayarak Çanakkale’nin Milli Ruhuna değindi. ‘Bilinçli, şuurlu, ilimle ve bilimle donatılmış, gösterişten uzak duygusallığını ve heyecanını aklın önüne geçirmeyen bir Türk gençliğine ihtiyacımız var.’ diyen Gedik, ayrıca Türk Milletinin Nevruz bayramını kutladı.

Piyesler, şiirler ve konuşmalar sonrasında kısa bir ara verilerek programın ikinci, kültür, bölümüne geçildi. Bu bölümde Hollanda Türk Federasyon sanatçısı Gökhan Tekin, Ali Karagöz ve Türkiye’den gelen sanatçı Yıldırım Yıldızdoğan sahne aldılar. İzleyicilerin eşlik ettiği türküler ve milli marşlar söylenerek program son buldu.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1147
Toplam Tekil 4067281
IP 18.119.111.9






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu