Lahey'de Hocalı Soykırım anıtı önünde şehitler için anma töreni düzenlendi - İlhan AŞKIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Lahey'de Hocalı Soykırım anıtı önünde şehitler için anma töreni düzenlendi - İlhan AŞKIN
Tarih: 03.03.2015 > Kaç kez okundu? 2402

Paylaş




Gepubliceerd op 1 maart 2015 - 16:48



Ermeni askerlerinin 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında gerçekleştirdikleri Hocalı katliamı, 23. yıl dönümünde Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.



Düzenlenen anma töreni Hollanda'nın Lahey şehrindeki şehir mezarlığında bulunan Hocalı Soykırımı anıtının önüne çiçeklerin bırakılması ve Şeyh Mehmet Hoca'nın Kuran-ı Kerim, İsrafil Demir Hocaefendi'nin dua okunmasıyla başladı.



Kısa konuşmaların yapıldığı anma töreninde günün önemine vurgu yapıldı. Çok sayıda vatandaşın iştirak ettiği anma programına, Lahey Dinler arası Diyalog Platformu Başkanı Bart en Broek, Hollandalı Gazeteci Jack Kroes, Türkiye ve Azerbaycan büyükelçiliği temsilcileri, Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, Azerbaycan Eski Milletvekili Havva Mammadova ve Türk STK temsilcileri katıldı.

Lahey'deki mezarlıkta anma töreni öncesinde bir dakikalık saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda, daha sonra Hocalı'da öldürülen 83 çocuğun isimlerinin yazılı olduğu pankarta her çocuğun isminin altına kırmızı karanfiller takıldı.



2007 YILINDA BU ANITI DİKTİK

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, 23 yıl aradan sonra Hocalı soykırımını hatırlamak için Lahey'de ki Hocalı Soykırım anıtı önünde toplandıklarını söyledi. Aşkın " Hollanda'nın bütün renkleri burada idi. Yüzlerce yaşlı çoluk çocuk hep beraber bu gün burada Hocalı Soykırım anıtı önünde toplandık. Burada şehitlerimizi andık. İnsanlarda güller bırakıldı. 2007 yılında Hollanda'da gerçekten zor bir çalışmanın sonucunda Lahey'de böyle bir soykırım anıtının dikilmesine müsaade alarak bu anıtı burada kurmayı başardık. Bu yıl gerçekten önemli etkinlikler oldu ve bundan sonra olacak. Biz Hocalı soykırımını Hollanda'nın her bir yerinde üniversite ve okullarda resim sergileri açarak yazılı, sözlü ve görüntülü olarak Hollandalılara anlatmaya çalışıyoruz. Hollanda Parlamentosu önünde çadır kurduk. Bu resimle Hollandalı dostlarımıza bunu anlattık. Çünkü Ermeni Diasporası çok yanlış bilgiler verdiği için, biz bunların yanlış bilgilendirme ezberini bozmaya çalıştık. Bunun yanında konferanslar oldu. Bu günde Lahey Hocalı Soykırım anıtı önünde program düzenledik. Bundan sonra Hollanda'yı bölgelere bölerek, Hocalı Soykırımını anlatma çalışmalarımız sürecek. "



HOLLANDA PARLEMENTOSUNUN TANIMASI İÇİN ÇABA İÇERİSİNDEYİZ

26 şubat 1992 yılından bu yana 23 sene geçti. Geçen 23 senenin acısı Türk milleti için hala çok tazedir olduğuna dikkat çeken Aşkın " 83'ü çocuk, 106'sı kadın ve 7'den fazla yaşlı olmak üzere hocalı halkından 613 kişi hunharca katledilmiş, bin 275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi kaybolmuştur. Kayıp ve rehinelerden 22 senedir hala haber alamadıklarımız mevcuttur. Şu bir gerçektir ki, aradan geçen 22 yıla rağmen o acıyı hala yüreklerimizde hissediyoruz. Her yıl ise Lahey'e törenlere olan ilgi hala artarak devam ediyor. Bosna Hersek, Pakistan, Macaristan, Meksika gibi ülkeler bu katliamı soykırım olarak kabul etti. Biz Hollanda'da da böylesi bir kararın alınması için çabalıyoruz. Konunun Hollanda parlamentosu gündemine taşınması için mücadele veriyoruz. Bunun içi bir imza kampanyası başlatılmasını planlıyoruz. Burada siyasi partilerde görev alan temsilcilerimize de büyük görev düşüyor." dedi.



DÜNYA BU SOYKIRIMI GÖRMEZCELİKTEN GELİYOR

Hollanda Türk İslam Kültür dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Arif Yakışır, Hocalı'yı unutturmamak için bu tür programların son derece önemli olduğunu söyledi. Yakışır " 26 Şubat 1992 yılında Ermeni caniler 613 Azerbaycan hunharca katletmişlerdir. 21.yüzyılın eşiğinde 23 sene önce bu olaylar olmuştur. Maalesef dünya ülkeleri bu soykırımı görmemezlikten gelmişlerdir. Kaldı ki buna rağmen 100 sene önce olmuş olayı bizlere mal etmektedirler. Bundan dolayı acımız büyüktür. Hollanda'da ki Azerbaycan Türk Kültür Derneği'nin çabaları ile dikilen bu anıtta her yıl anma töreni yapılmaktadır. Hollanda'da çok sayıda vatandaşımızın katılması son derece önemli. 23 yıl önce katledilen Azerbaycan Türkünün ruhlarına Fatihalar okuduk. Tekrarlar ruhları şad olsun. Mekanları cennet olsun. Aslında bu anıt tüm STK'ları birleştirdi."



BU TÜR KATLİAMLAR BİR DAHA OLMASIN

Lahey Dinler arası Diyalog Platformu Başkanı Bart en Broek, Hocalı'da 22 yıl önce yaşanılan insanlık trajedisini kınamak için burada olduklarını söyledi. Broek, "Gerçekten Hocalı insanlık adına kara bir gündür. Masum insanların hunharca katledildiklerine şahit olduk. Bunun için bu tür katliamların yapılmaması için çağrıda bulunuyoruz." dedi.



TEK İSTEĞİMİZ HOLLANDA PARLEMENTOSUNUN KABUL ETMESİ

Azerbaycan Eski Milletvekili ve Prof Dr Havva Mammadova "Ne kadar zaman geçse de Hocalı derdi unutulan bir dert değil. Bu gün artık bu katliamı batılı dostlarımız Hollandalı dostlarımızda anlamaya başladılar. Lahey'de ki Hocalı Soykırım anıtı önünde tüm Türk halkının olmasını çok önemsiyorum. Bütün Türk Dünyasının derdi olarak bu dertleri herkese anlatmalıyız. Hollandalı Türklerin duyarlı olmaları beni çok etkiledi. Çok isteriz ki Hollanda parlamentosunda Hocalı soykırımının kabul edilmesi."



Konuşmaların ardından Lahey'de bulunan Hocalı Soykırımı Anıtı'na yaklaşık 700 kişi tek tek kırmızı karanfil bıraktı. Şehitlerin ruhuna Fatiha'lar gönderildi. Ardından Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği'nde katılımcılar için yemek ikramı yapıldı. Ve dernekte o gün günkü vahşeti anlatan sine vizyon gösterisi izletildi.



Basri Doğan, Lahey





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 873
Toplam Tekil 4068794
IP 3.146.35.203






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu