Bulgaristan’da zorla isimi değiştirilenler Eski isimlerine kavuşacak… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bulgaristan’da zorla isimi değiştirilenler Eski isimlerine kavuşacak… - Necdet SİVASLI
Tarih: 31.12.2014 > Kaç kez okundu? 2812

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com







Bulgaristan’da zorla isimi değiştirilenler



Eski isimlerine kavuşacak…







Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BALTÜRK) ve Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF)’ın ortaklığında “Bulgaristan’da Etnik Temizlik ve Kültürel Soykırımın 30. Yılı Sempozyumu”düzenlendi. Sempozyumda Bulgaristan’da yaşanan etnik temizlik ve soykırım konuları geniş şekilde bilimsel olarak ele alındı ve sempozyum sonunda da bir bildiri yayınlandı.



Bulgaristan’da özellikle geçmişte zorla adları değiştirilen Türklerin, yeniden eski adlarına kavuşması için çalışmalar yapılıyordu. Bu sempozyumda alınan kararlar içinde bu konu da bulunuyor. Sempozyumu düzenleyenler “Bulgaristan Türkleri ata adlarına kavuşacaklar” diyor.



Bulgaristan’da yaşayan Bulgaristan Türkleri’nin sorunları zorla isim değiştirmekle bitmiyor. Sempozyumda, diğer sorunlar da masaya yatırıldı.



Aslında çoğu zaman Bulgaristan Türkleri’nin sorunlarına duyarsız kalıyoruz ya da tam anlamı ile bu sorunların çözümünde devlet olarak beklenen desteği veremiyoruz. Hiç değilse bu tür toplantı ve sempozyumlarda ilgililerin dikkatlerini çekmek açısından yararlı olması da önemlidir.



Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BALTÜRK) ve diğer bazı dernekler bu alanda etkili çalışmalar yapıyor. Bulgaristan Türkleri’nin yaşadığı sorunlara eğiliyor. Bu sorunların yetkililere ulaşmasında etkili oluyor.



Zeytinburnu Belediyesi Akdeniz Salonu’nda yapılan ve sunuculuğunu Bulgaristan Türklerinden İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Müjgan Deniz VE basltürk Genel Sekreteri Rafet Ulutürk’ün yaptığı sempozyumda alınan kararlar şu şekilde,sizlerle paylaşmak istedik:



1. Bulgaristan’da 1984 yılında zorla Bulgar isimleri ile değiştirilen Türk-Müslüman isimlerinin herhangi bir sebepten dolayı iadesini yapamayanlar için bu hususta kolaylık sağlanması hususunda Bulgaristan Parlamentosuna ve diğer yetkili kurumlara açık mektup-çağırı hazırlanması. Nüfus müdürlüklerindeki kütüklerin 1984 yılındaki haline getirilmesi ve Bulgar isimli kütüklerin imha edilmesi.







2. Bu hazırlanacak çağırıda “İsim değiştirme” kampanyasına maruz kalan ve yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının isim uyuşmazlıklarından dolayı birinci derece akraba bağlarının ispatlanmasında karşılaştıkları bürokratik engellerin detaylı anlatılması.







3. “İsim değiştirme” kampanyasının kınanması hususunda Bulgaristan Parlamentosuna sunduğu kınama önergesinden dolayı Sn İvan Kostov’a saygılarımızı sunuyor ve 11.01.2012 tarihli kınama kararı kabulü lehinde oy kullanan 42 dönem Milletvekillerine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.







4. Totaliter rejim sürecinde işlenen suçlar zaman aşımına uğramaması hususunda Bulgaristan Parlamentosuna sunduğu önergeden dolayı GERB partisine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor, “Hayır” oyu kullanıp önergeyi ret eden BSP, HÖH ve ATAKA Milletvekillerini şiddetle kınıyoruz.







5. Aralık ayı Cebel, Mestanlı ve Killi de düzenlenecek anma törenlerinde “İsim değiştirme” kampanyasına maruz kalan vatandaşlarımızı ve kardeşlerimizi HÖH Milletvekillerini protesto etmeye davet ediyoruz, bu kampanyayı uygulayan katilleri Parlamentoda kullandıkları oylarla AF ettikleri için. Protesto totaliter rejim de verdiğimiz şehitlerimizin kanını sembolize eden kırmızı karanfil taşıma ile gerçekleştirilmesini öneriyoruz.







6. Ataka partisinin Bulgaristan Parlamentosuna sunduğu “Osmanlı imparatorluğu Bulgalara karşı soykırım uygulamıştır” önergesine “Evet” oyu kullanan Lütfi Mestan’ı aidiyet normlarına uygun ve uyumlu davranmadığından dolayı şiddetle kınıyoruz. Sözde Haklarını ve Özgürlüklerini savunmakta olduğun Çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu bir partinin Başkanı ve Milletvekili olarak bu hal ve hareket içinde hiçbir özür barındıramaz. Bu davranıştan sonra insan kendi Halkına karşı büyük bir özür’ü borç bilir, onur sahibi insanlar ise istifaya kadar gider. Olayla ilgili gereğini yapana kadar Lütfi Mestan’ın bu davranışını teşhir etmekten bıkmayacağız ve yorulmayacağız.







7. ”İsim değiştirme “ kampanyasını da kapsayan totaliter rejim katillerini Parlamentodaki oyları ile AF eden 42 ci dönem HÖH milletvekillerini şiddet le kınıyoruz.







8. Totaliter rejimden kalan kurum, kuruluş ve personelini koruyan Adalet sisteminin “Demokrasiye geçiş” sürecindeki çalışmalarını manidar buluyor ve kınıyoruz. İsim değiştirme kampanyası ile ilgili bir suçlu bulup adalete teslim edilmedi. Öte yandan konu ile ilgili mağdurların şahsi başvurularında çok hantal davrandı, süreçleri erteleyerek uzattı ve davaları sonuçlandırmadı.







9. Bulgaristan anayasasının anadildeki eğitimle ilgili açık hükmüne rağmen, HÖH Milletvekillerinin bu konuyu 25 yıldır detaylandırıp çözüm getirememelerini, ilgisiz ve hantal bir tavır sergilemelerini şiddetle kınıyoruz.







10. “İsim değiştirme” kampanyası mağdurlarının isimlerinin iadesi hususunda, hüküm giymiş mağdurların haklarının iadesi konusunda, çalışma ve sosyal haklarla ilgili konulara ilişkin Bulgaristan daki ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişim kurmak, prosedürleri yönetmek ve takip etmek için bir hukukçular komisyonu oluşturulması kararlaştırılmıştır.







Böylesine önemli bir sempozyumu düzenledikleri için ilgili kurumlara ve yetkililerine biz de teşekkür etmek istiyoruz.







necdetbuluz@gmail.com



necdetes@mhnet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1431
Toplam Tekil 4069352
IP 3.145.69.255






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu