‘Balkanlarda Türk Varlığı’ semineri Amsterdam’da yapıldı - - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









‘Balkanlarda Türk Varlığı’ semineri Amsterdam’da yapıldı -
Tarih: 07.12.2013 > Kaç kez okundu? 2948

Paylaş


Hollanda Türk Federasyon’a bağlı Amsterdam Mescid-i Akşa teşkilatında, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi başkanı Özcan Pehlivanoğlu’nun katılımı ile ‘Balkanlarda Türk Varlığı’ konulu program düzenlendi. Türk Dünyasının Hollanda’daki temsilcilerinin katıldığı programa ilgi yoğundu. İstiklal marşı ile açılan programda Ahmet Kılınç davetlilere hoşgeldiniz diyerek sözü konuşmacılara bıraktı.

Açılış bölümünde sırasıyla söz alan Mescidi Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Çelik, Hollanda Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Elise Ayhan Ayrus ve Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik, Sayın Özcan Pehlivanoğlu’nun davet üzerine Hollanda’ya gelerek kendilerini onurlandırdıklarını ilettiler. Konunun önemine değinen konuşmacılar, bu programın Hollanda’daki Balkan Türkleri temsilcisi ve Hollanda Türk Federasyon tarafından ortaklaşa düzenlenmesinin ayrı bir anlamı olduğunu ifade edip, gelecekte de Türk Dünyası hakkında farklı seminerler düzenleneceğini katılımcılar ile paylaştılar.

Açılış konuşmalarının ardından sözü alan Özcan Pehlivanoğlu, Hollanda Türklerini selamladıktan sonra 2 saatlik seminer verdi. Konuşmasında Balkan Türklerinin tarihte ve günümüzde yaşadıklarını anlatıp, Balkanlar’da Türk varlığının günümüzde unutturulmak istendiğini söyledi. ‘Türkiye’de ve Dünya’da Türklere Balkanlarda yapılan soykırım gündeme gelmemektedir’ diye veryansın eden Pehlivanoğlu önemli olayların dillendirilmediğini ve 100. yılını dolduran olayların anılmadığı için üzüntü ve gelecek için endişe duyduğunu belirtti.

‘Günümüzde ülkemizde tamamı yabancı yatırımcıların elinde olan 32.000 şirket bulunmaktadır, ayrıca Türk Milleti ayrıştırılmaktadır. Türkiye’de Türklük tehdit altındadır. Daha düne kadar Türk diye yüreğimize bastığımız tanınmış şahsiyetler, ünlüler ve sporcular, kendilerini artık Türk diye tanımlamamaktadır. Hakan Şükür, Arnavut olduğunu dillendirmekte, Mehmet Akif Ersoy’unda Arnavut olduğu öne sürülmektedir. Bu yaşanılanlara baktığımızda Balkanların Osmanlı hâkimiyetinden çıktığı dönem ile çok benzerlikler gösterdiğini görmekteyiz. ‘ diyen Pehlivanoğlu, Balkanlar’daki Türkler hakkında farklı örnekler sundu.

Balkanların her köşesinde Türklerin yaşadığını söyleyen Pehlivanoğlu, ‘Kendinize bizim Balkanlar ile bağımız nedir diye sorabilirsiniz, Balkanlarda arkadaşlarım yok diyebilirsiniz. Fakat unutmayın Edirne’de Erzurumluların olması ne kadar doğalsa, Priştine’de, Saray Bosna’da, Üsküp’te de Erzurumluların olması o kadar doğaldır. Balkanlar adım adım Türklük kokuyor.’ dedi. Zorunlu göç’ün zor olduğunu, hatta insanın hayatta göreceği en zor şey olduğunu söyleyen Pehlivanoğlu söyle devam etti, ‘Göçmenler için memleketlerine ulaşmak İslam’a, Ezan’a, Bayrağa ulaşmaktır. Onlar Eve geldik diye şükrediyorlar. Balkanlar Türkler sayesinde İslam ile tanışmışlardır. İnsanlara dinleri sorulduğunda ‘Elhamdülillah Türküm!’ derlerdi, günümüzde ise durum maalesef çok farklı.’

Balkanlarda yaşlı bir Türk bayana neden orada kalmayı, Türkiye’ye dönmeyi tercih etmediğini sorduğunu söyleyen Pehlivanoğlu, ‘Biz burada sizleri bekliyoruz!’ yanıtını almış.

Pehlivanoğlu’nun konuşmasının ardından Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Elise Ayhan Ayrus, Özcan Pehlivanoğlu’na, HTF Genel Başkanı Murat Gedik’e ve Mescidi Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Çelik’e bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı plaket takdim etti. Program Mescidi Aksa Cami imamı Musa Yıldız’ın yaptığı dua ile son buldu.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 594
Toplam Tekil 4061984
IP 18.218.184.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu