SURİYE’YE OPERASYONUN OLUMSUZ ETKİLERİ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE’YE OPERASYONUN OLUMSUZ ETKİLERİ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 07.09.2013 > Kaç kez okundu? 3145

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE’YE OPERASYONUN



OLUMSUZ ETKİLERİ…



St. Petersburg’daki G-20 zirvesinde Suriye’ye yapılması planlanan operasyon konusunda tam bir anlaşmanın sağlanamaması öyle görünüyor ki, Rusya ve Suriye’ye zaman kazandıracaktır. Çünkü Rusya Devlet Başkanı Putin”Suriye’de kimyasal kullanılmıştır. Ama bunu hangi tarafın kullandığı gerçeğini bulmamız gerekiyor. BM denetçilerinin raporlarını beklemeliyiz.” Demiştir. Putin, aynı zamanda “Eğer kimyasal silahın Esad tarafından kullanıldığı ispat edilirse, BM kararlarına uyarız” diye de olası bir operasyona karşı çıkmayacaklarını vurgulamıştır.



Bu işin bir yönü. Öteki yönü ise Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor. Olası bir askeri operasyon sonunda ortaya çıkabilecek tablodan en olumsuz biçimde etkilenecek ülkenin Türkiye olacağı açık biçimde görülüyor. Operasyon başlamadan bunun ayak seslerini de duyar gibi oluyoruz. Amerika da bu konuya dikkat çekiyor. Bugünkü yazımızda kısaca da olsa bu olasılıklara değinelim:



BÖLGE DAHA DA KARIŞABİLİR



Suriye’deki iç karışıklıklardan Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısı sürekli artıyor. Bunun ekonomik sıkıntısını yıllardır çekiyoruz. Kaldı ki, sığınmacılar nedeni ile güvenlik konularında da sıkıntılarımız var. Ola sı bir askeri müdahalede Suriye’den daha çok sığınmacı gelecek. Türkiye’nin artık bunları kaldıracak gücü kalmadı. Kimse de yardımcı olmuyor.



Çin, Suriye’ye yapılacak operasyona karşı çıkıyor. “Petrol fiyatları zirve yapar” diyor. Zaten Türkiye, dünyada en pahalı petrolü kullanan ülke durumunda. Petrol fiyatlarının zirve yapması Türk ekonomisini alt-üst edebilir. Petrol fiyatları artar. Arapların bu konuda endişeleri yok. Petrol fiyatlarının artması onları daha da zenginleştirir. Türkiye altta kalmış, ekonomisi alt-üst olmuş, Suriye’den yüz binlerce sığınmacı gelmiş umurlarında bile değil. Kaldı ki, Amerika’ya baskı bile yapıyorlar, operasyonun ekonomik giderlerini karşılayacaklarını söylüyorlar. Bir Müslüman ülkeye yapılacak operasyona destekliyorlar. Arapların gerçek yüzlerini bir kez daha görmek ve değerlendirmek gerekmiyor mu?



TERÖR ÖRGÜTLERİNİN DURUMU



Suriye’nin operasyon karşısında tepki vermesi, Türkiye’yi vurması bölgesel bir savaşın olması için bir neden olacaktır. Bir taraftan Türkiye ve NATO, diğer taraftan Rusya, Çin, Suriye ve İran taraf olacak ve savaş bölgeyi bir anda cehenneme çevirecektir. Bunları göz ardı etmemek gerektiği görüşündeyiz.



Burada özellikle bir noktaya daha değinelim:



Suriye’de Esad’a karşı savaşan gruplar içinde el Kaide gibi terör örgütleri de var. Nusra’nın etrafında birleşen grupların nasıl bir vahşet sergiledikleri biliniyor. Esad sonrası bu gruplar Ortadoğu’da terör estireceklerdir. İran yanlısı Hizbullah ile başımız tam belaya girecektir. PKK terör belası bitmeden, yeni terör belaları ile uğraşmak durumunda kalacağız. Özetle, Amerika’nın Suriye’ye askeri müdahalesi, bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır. Operasyonda amaç, Esad’ı devirmek değil, iç savaşı daha da kızıştırmak olarak planlanıyor. Bu da daha çok insanın ölmesi demek olacaktır.



TÜRKİYE’NİN İŞİ DAHA DA ZORLAŞIR



Bizi yakından ilgilendirecek bir başka konu da PKK konusudur. Böylesine bir karışıklık terör örgütünün işine yarayacaktır. Bölgede kurulması düşünülen Kürdistan’ın hayata geçirilmesi daha da kolaylaşacaktır. Dış güçlerin de desteği ile köşeye sıkışmış bir Türkiye, önüne konulan her şeyi kabul etmek zorunda bırakılabilir. Zaten, bölgesel Kürt güçleri Türkiye’nin böyle sıkıntıya düşecek, güçsüzleşecek bir konuma gelmesini sabırsızlıkla bekliyor. Barzani şimdiden avuçlarını ovuşturmaya başladı bile.



Diğer sıkıntılı konu da, mezhep çatışmalarının yayılması olabilir. Suriye’deki durum mezhepsel çatışmaların boyutunu bölgeye yayacak ve bu ateşlin içinde Türkiye de kendisini bulacaktır. Mezhepsel çatışmaların Suriye ile sınırlı olmayacağını Ortadoğu uzmanları sürekli olarak söylüyorlar ve bu konuya dikkat çekiyorlar. Anımsanacağı üzere, b iz de konu ile ilgili olarak yazdığımız yazılarda bu konuya sürekli dikkatleri çekmiştik.



Suriye’ye yapılması düşünülen askeri operasyonun getireceği tehlikeler gelişmelerle daha da büyüyüp gelişebilir. Bunları şimdiden görmek mümkün değil. Ancak, görünen o ki, bu operasyon Suriye’deki çatışmaların sona erip, bölgenin huzura kavuşmasını sağlamayacak, aksine daha da sıkıntılı bir dönem başlayacaktır. Bunu sadece biz değil, bölgeyi çok iyi analiz eden uzmanlar da söylüyor. Konu ile ilgili yazmayı sürdüreceğiz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1575
Toplam Tekil 4062965
IP 18.221.187.121






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu