SURİYE’DE KİMYASAL GAZ BİLMECESİ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE’DE KİMYASAL GAZ BİLMECESİ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 22.08.2013 > Kaç kez okundu? 3257

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE’DE KİMYASAL GAZ



BİLMECESİ…







Suriye’deki iç çatışmalar neredeyse 2,5 yıldan fazla sürüyor. Esad’a birkaç ay ömür biçenler, Suriye Devlet Başkanı devrilmeyince büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Özellikle dışarıdan toplanan aşırı İslamcı grupların eğitilip, silahlandırılarak Suriye’de Esad yanlılarına karşı savaşmalarından da bugüne kadar beklenen sonuç alınamadı. Çoğu aşırı İslamcı grupların Türkiye’de eğitilip, sınırdan Suriye’ye sokulduğu, Türkiye’de eğitim yaptırılıp silahlandırıldığı iddiaları da ortaya atıldı. Bugün de bu iddilar sürdürülüyor.



İran yanlısı Hizbullah güçlerinin son aylarda Esad’ın yanında yer alıp, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karşıtı ithal güçlere karşı savaşıp, üstünlük sağlaması ile Esad ülkesinde daha da güç kazanmaya başladı. Muhalif güçlerin eline geçen bazı yerler de yeniden alındı. Özetleyecek olursak, muhalifler güç durumda kaldı, Esad gücün daha da pekiştirdi.



HERKES BİRBİRİNİ SUÇLUYOR



Şimdi, Suriye’de kimyasal silah gaz kullanıldığı, bunun da Esad tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor. Biz, ne koşullarda olursa olsun, kimyasal silahların kullanımına karşıyız. Bu vahşeti sergileyenleri de kınıyoruz, insan olarak da kabul etmiyoruz. Hiç kuşkusuz, bunun sonuçları ortaya çıkarılacak ve gereken de yapılacaktır, buna inanıyoruz.



Esad, kimyasal silah kullanmadıklarını iddia ediyor. Özellikle de ülkesinde BM silah denetçilerinin olduğu sırada, dünya ve BM kamuoyu önünde Esad’ın Şam yakınlarındaki bir noktada kimyasal silah kullanmış olması kafaları karıştırıyor. Böylesine bir ortamda Esad’ın neden kimyasal silah kullanmaya başvurmuş olmasına da bir anlam veremiyoruz. Böyle bir hareket çılgınlıktır ve Esad’ın harakiri yapması anlamına gelir. Açıkçası Esad, durup dururken kimyasal kullanıp kendisini ateşe atmaz diye düşünüyoruz.



ESAD KENDİSİNİ YAKAR MI?



Nedenlerine gelince:



Esad, muhalifler karşısında çok zor durumlara düştüğü bir dönemde bile kimyasal silahlara başvurmadı. Birçok kritik noktalar ÖSO’nun eline geçti,birçok kritik noktalarda Esad ordusu tasfiye edildi buna rağmen kimyasal silah denemesi olmadı. Şimdi ise dikkat edilecek olursa, ülkesinde daha sağlam duruyor. Daha güç ka zandı. En büyük sıkıntıda kimyasal kullanmayan Esad’ın, güç kazanmış durumda kimyasal silaha neden ihtiyaç duyduğu tartışılmalıdır.



Böyle bir durumda BM ve dünyayı karşısına alacağını bilen Esad’ı Rus uzmanların da yönettiğini göz önüne alacak olursak, böyle bir çılgınlığın Esad’ın sonun getirecek bir hamle olarak da görmek mümkün olacaktır. Suçlu kim, belli değil. Ortada çok büyük bir oyunun oynandığı da görülüyor.



Suriye’de iç savaştan bu yana, sürekli olarak Esad’ın kimyasalları gündeme getirildi. Bazı zamanlarda da kimyasal silah kullanıldığı iddiası ortaya atıldı. Yapılan incelemelerde bunların doğruluğu şu ana kadar ispatlanamadı. Kaldı ki, muhalifler tarafından da kimyasal üretildiği, Esad’ı dünya kamuoyu önünde zor duruma düşürmek için kimyasalların zaman zaman muhalifler tarafından da kullanılarak Esad’ın suçlanmış olabileceği iddiaları da gündemden düşmedi.



SUÇU İŞLEYEN BULUNMALIDIR



Şimdi bütün bunları alt alta koyduğumuzda Esad’ın terörist grupları dağıtıp bitirme noktasına geldiği şu günlerde kimyasal kullanmış olabileceği ihtimalini zayıf görüyoruz. Bunun mutlaka incelenip, bu katliamı kimin ya da kimlerin yaptığının ortaya çıkarılıp cezalandırılması gerektiği görüşündeyiz. Çünkü yapılan bu saldırı insanlığadır, katliamdır, cezasız kalmamalıdır. Dünyanın da buna seyirci kalmaması gerekmektedir.



Sonuç belli olmadan, araştırma yapılmadan ortaya somut bilgiler konulmadan herhangi bir tarafı suçlamak, yanlıştır, yanılgıdır. Ortada sarin gazı ile bir saldırı gerçekleştirilmiş, uykudaki çocuklar bile katledilmiştir. Konu, enine boyuna masaya yatırılıp, tarafsız uzmanlarca araştırılmalı ve sonuca göre karar verilmelidir. Hemen Esad’ın suçlanması ve her şeyin sorumlusu gibi Suriye Devlet Başkanı’nın suçlu sandalyesine oturtulmasını da doğru bulmuyoruz. Çünkü bugün Suriye’de ÖSO çatısı altında Esad’a karşı savaşanların bugüne kadar ortaya serdikleri insanlık dışı vahşeti ve görüntülerini de iyi değerlendirmek ÖSO’yu da o kadar masum görmek gerekiyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1648
Toplam Tekil 4067783
IP 3.144.104.29






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu