KUZEY IRAK NEDEN BU KADAR ÖNEM KAZANIYOR? - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KUZEY IRAK NEDEN BU KADAR ÖNEM KAZANIYOR? - Necdet SİVASLI
Tarih: 26.01.2013 > Kaç kez okundu? 3436

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



KUZEY IRAK NEDEN BU KADAR



ÖNEM KAZANIYOR?



Irak’ın işgalinden sonra Kuzey Irak’ın Barzani ve güçleri için özel statü kazanması belki o günlerde pek fark edilmemişti. Ancak, bugün gelinen noktaya baktığımızda Kuzey Irak’ın iki noktada önemli olduğunu görüyoruz. Bunlardan birincisi, toprakların petrol varlığı, ikincisi de bölgede kurulması hedeflenen Bağımsız Kürt Devleti’nin merkezi halinde görülmesidir. Yapılan açıklamalarda Kuzey Irak topraklarında 50 milyar varil petrol rezervinin olduğu söyleniyor.



Dikkat edilecek olursa, Kuzey Irak’taki yapılaşma, askeri hareketlilik ve diğer planlamalar özellikle İsrail tarafından gerçekleştiriliyor. Kökü Yahudi olan Barzani, İsrail ile olan ilişkilerini her geçen gün daha da sıkılaştırıyor. Bugüne kadar PKK’ya kucak açan, topraklarında barındıran ve her türlü lojistik desteği sağlayan Barzani, bölgede de lider konumuna biraz daha yaklaşıyor.



KÜRT DEVLETİ İÇİN GÜN SAYILIYOR



Barzani, Kuzey Irak’ta Bağımsız Kürt Devleti’ni ilan etmek için gün sayıyor. Bu, yeni bir konu sayılmaz. Hazırlıklar yıllar öncesine dayanıyor. Kendi merkez bankalarını bile kurup, paralarını bastılar. Bir devlet hazırlığı içindeler. Zamana oynadıkları da açık biçimde görülüyor. Burada Barzani’nin palazlanmasında ve güçlenmesinde Amerika-İsrail ikilisinin rolünü küçümsememek gerekiyor.



Öncelikle Amerika, bölgedeki hâkimiyetini sürdürmek, Kuzey Irak’taki petrolü kontrol etmek için Barzani’ye çok ayrı bir önem veriyor. Merkezi Irak Hükümeti’ne bile artık kafa tutabilen, “Gerekirse bölgemizdeki petrol yatakları için merkezi Irak güçleri ile çatışırız” diyen Barzani, bu cüreti ve gücü Amerika’dan, İsrail’den alıyor. Şunu da söyleyebiliriz: Amerika, Kuzey Irak’daki petrol yataklarının bekçiliğini Barzani’ye yaptırıyor.



TÜRKMENLER’E SAHİP ÇIKAMADIK



Bizi çok yakından ilgilendiren şu konuya değinelim:



Kuzey Irak, bizi iki yönden yakından ilgilendiriyor. Bunlardan birisi Kerkük ve burada yaşayan Türkmen kardeşlerimizin durumudur. Barzani, Kuzey Irak’ta hâkimiyetini ilan ettikten sonra Kerkük’ün yapısını değiştirmeye başladı. Kerkük için de “Burası bir Kürt kentidir ve Kerkük’ten asla vaz geçmeyiz” dedi. Adeta meydan okudu.



Nedendir bilemiyoruz, bugünkü AKP Hükümeti, Kerkük konusunda, burada yaşayan soydaşlarımız konusunda gerekli adımları atmadı, atamadı. Dikkat edilecek olursa, Türkmenler bölgede yalnız bırakılmışlardır. Türkmen liderleri kaçırılmakta, suikasta uğramakta, evleri basılmakta, tehdit altında tutulmaktadırlar. Suriye’de Esad’a kafa tutanlar, kan akıtanlara meydan okuyanlar, konu Kerkük ve Türkmenler olunca seslerini çıkarmamaktadırlar. Adeta, Kuzey Irak’ı ve Kerkük’ün geleceğini Barzani’ye teslim etmişlerdir.



İkinci konu da bizi yakından, hem de çok daha yakından ilgilendiriyor. Çünkü BOP çerçevesinde bölgede kurulması planlanan Bağımsız Kürt Devleti’nin temelleri Kuzey Irak’ta atılacak. Bunun hazırlıkları da tamamlandı. Haritalar bile hazır elden ele dolaşıyor.



BARZANİ BOŞ DURMUYOR



Barzani, Kuzey Irak Kürtleri’ni çekirdek olarak kullanacak, buna Suriye’deki PKK’nın uzantısı Kürtleri dahil edecek, sıra Türkiye’deki Kürtlere gelecek. Son katılım ise, İran’ın sınırlarının değişmesi ile gerçekleşecek. Bugün Suriye’deki Kürt grupları eğiten, parasal destek sağlayan Barzani’nin kendisidir.



Geçenlerde Başbakan Erdoğan, İmralı canisi Öcalan ile yapılan görüşmelerden sonra şöyle bir açıklama yapmıştı:



“ Öcalan, müzakereler sırasında özerklik isteklerinden vaz geçtiklerini söylemiş. Artık, bu konu gündemde olmayacaktır.”



PKK’nın artık Türkiye’deki Kürtler için özerklik isteyip istemeyeceği önemli olmayacak. Kuzey Irak’taki oluşum bunu zaten kapsayacak. Planlar böyle yapılıyor. Kuzey Irak’a olan ilginin neden bu kadar yoğunlaştığını da artık görmemiz gerekiyor. Kaldı ki, Kuzey Irak’taki yapılaşmaya yardım ve destek bile veriyoruz.



Şunu unutmayalım lütfen:



Barzani’yi bugünkü konuma getiren nedenlerden birisi de, bugünkü AKP Hükümeti’nin uyguladığı yanlış politikalar olmuştur. Barzani ile sıkı ilişkiler içinde olan bugünkü hükümet, merkezi Irak Hükümeti ile de sorunlar yaşıyor. Amerika’nın çizdiği rotadan çıkmayan ve BOP’un eşbaşkanı olan Başbakan bölgemizdeki gelişmelerin de hiç kuşkusuz baş sorumlularından birisi olarak anılacaktır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1503
Toplam Tekil 4065710
IP 18.191.46.36






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.621 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu