AZERBAYCAN’IN HAKLI ÇIKIŞI… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AZERBAYCAN’IN HAKLI ÇIKIŞI… - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.11.2012 > Kaç kez okundu? 2993

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



AZERBAYCAN’IN HAKLI



ÇIKIŞI…



Geçenlerde Azerbaycan’ın bazı milletvekilleri ve üst düzey komutanları birlikte Azerbaycan-Ermenistan sınırında bir ateşkesin ihlal edildiği sınır boyunu gezip, incelemelerde bulundular. Topraklarının yüzde 20’sinin Ermenistan’ın işgali altında bulunan Azerbaycanlılar “Eninde sonunda silah gücü de dahil, işgal altındaki topraklarımızı kurtaracağız” diyorlar. Ancak, şunu da ekleyelim, Azerbaycan cephesinde savaş, en son kullanılacak bir plan olarak görülüyor. Her Azerbaycanlı “Amacımız, topraklarımıza savaş olmadan, barış yolu ile kavuşmak” diyor.



Kısa bir üre önce Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in de Dağlık Karabağ ile ilgili bir açıklaması olmuştu. Biz, yazdığımız bir yazıda bu konuyu gündeme taşımıştık. Aliyev, açıklamasında güçlü bir orduya sahip olduklarını, işgal altındaki topraklarını Ermenistan’dan kurtarabilecek konuma geldiklerine vurgu yapıyordu. Aliyev de, her Azerbaycanlı gibi, sorunun barışçıl yöntemlerle giderilmesinden yana olduğunu da sözlerine eklemişti.



AZERBAYCAN GİDEREK GÜÇLENİYOR



Ermenistan, oldu-bittileri seviyor. Rusya’nın desteği ile işgal ettiği toprakları, kendi topraklarına katma hayalleri kuruyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinden de destek alıyor. Adı geçen ülkelerdeki lobilerini kullanarak siyasi manevra yapmaya çalışıyor. Bugüne kadar Azerbaycan, işgal altındaki topraklarına kavuşmak için sabırla bekliyor. Ancak görülüyor ki, konu silahla da çözülse, kardeş ülke buna da hazırlanıyor. Ermenistan’ın bu oldu-bittilerine artık izin verilmeyecek, bunu görebilmekteyiz.



İşte, geçenlerde ateşkesin ihlal edildiği sınır boyunda yapılan araştırma ve incelemelerde bu konu da gündeme geldi. Burada konuşan Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Albay Eldar Sabiroğlu’nun şu açıklamasının altını çizmek istiyoruz:



“ Ermenistan tarafından gelebilecek tehditlere karşı, Azerbaycan ordusunda bulunan radar sistemleri, ülkeye atılacak her bir roketi anında tespit ederek imha edebilecek güçtedir. Azerbaycan ordusunun elindeki roket sistemi Ermenistan’ın stratejik hedeflerini birkaç dakikada imha edebilecek durumdadır. Görüyoruz ki, ateşkese rağmen cephe hattında çatışmalar sürüyor. Son 10 ayda Azerbaycan ordusu 10 şehit vermiştir. Buna karşılık Ermenistan ordusunun kaybı 32 olmuştur. Ateşkes en fazla Fuzuli, Terter ve Ağdam Bölgelerinde ihlal ediliyor. AGİT Mins Grubu’nun cephe hattında yaptığı denetimler olaysız sonuçlandı. Fakat gözlemciler bölgeden ayrılır ayrılmaz Ermeniler ateşkesi ihlal ediyor. Asker olarak ilk görevimiz savaş yolu ile de olsa topraklarımızı işgal altından kurtarmaktır. Fakat biz sorunun barış yoluyla çözülmesinden yanayız. Savaş çıkarsa bölgenin güvenliği ve geleceği tehlike altına girebilir. Bütün dünya şunu çok iyi bilsin ki, olası bir savaşın galibi kesinlikle Azerbaycan olacaktır.”



BÖLGENİN EN GÜÇLÜ ORDUSU



Azerbaycan’ın haklı istekleri ve ısrarı en azından dış dünyaya bir mesajdır. Rusya da, Amerika da, Avrupa ülkeleri de bu mesajı iyi okumalıdır. Kendisini askeri ve ekonomik alanda kısa zamanda toparlayan Azerbaycan, işgal altındaki topraklarını kurtarma kararlılığındadır. Bu kararlılığın görülüp, Dağlık Karabağ’ın barışçı yoldan, yeniden Azerbaycan’a verilmesi yolunda dış güçlerin harekete geçmesi gerekiyor.



Konu, artık ısınıyor. Türkiye’nin de Dağlık Karabağ’ın işgal altından kurtarılmasında daha etkili olma durumunda olması gerekiyor. Sadece açıklamalarla, bazı şeyleri istemekle sonuç alınmıyor. Sonuç alınacak adımların Türkiye tarafından atılması, kardeş Azerbaycan’a önemli ölçüde destek sağlamış olacaktır. Buna diğer Türk Dünyası ülkelerinde de katılması kaçınılmaz olacaktır.



Bugün, kardeş Azerbaycan bölgenin en güçlü ordusuna sahip bulunuyor. Halen 21 ülkede askeri ateşe ile temsil ediliyor. Azeri ordusuna NATO standartları ile konuta ediliyor. Harp Okullarında Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan öğrenciler de eğitim alıyor. Birçok Azeri subayın NATO bünyesinde görev yaptığını da belirtelim.



ARTIK OYALANMAK İSTEMİYORLAR



Yazımızı bitirmeden şu önemli konuya da değinmeden edemeyeceğiz:



Minsk Grubu, Yukarı Karabağ sorunun çözümünde bugüne kadar somut bir sonuç elde edemedi ve belli bir noktaya da gelinemedi. Azerbaycan, artık oyalanmak istemiyor, bunu herkes bilmeli ve anlamalıdır. Çünkü artık Azerbaycan kamuoyu da, işgal altındaki toprakların kurtarılması konusunda bir bütünlük sergiliyor. Azerbaycan yönetimi, kamuoyu desteğini tam olarak arkasında görüyor.



Biz, Azerbaycan’ın bu haklı çıkışını destekliyoruz ve kardeşlerimizin yanında yer alıyoruz. Konunun savaş boyutuna taşınmadan çözümünde katkı sağlayacak olan ülkeler hiç kuşkusuz bölge istikrarına ve barışa da hizmet etmiş olacaklardır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 51
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 745
Toplam Tekil 4068666
IP 18.219.224.103






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu