TÜRKİYE-MAKEDONYA İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE-MAKEDONYA İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.09.2012 > Kaç kez okundu? 3864

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TÜRKİYE-MAKEDONYA



İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM



Balkan Savaşları’nın 100.yıldönümü nedeniyle, “Makedonya’ya Bir Dost Selamı” adı altında bir organizasyon düzenleniyor. 05-09 Eylül 2012 tarihleri arasındaki etkinliklerde aynı zamanda Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkilerin de güçlendirilmesi hedefleniyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi ( KEİPA ) Türk Grup Başkanı Dr. İsmail Safi , Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği ve İstanbul Esenler Belediyesi’nin ve iş adamlarının katılımları ile gerçekleştirilecek etkinliklerde iki ülke arasaındaki dostluk ve kardeşliğin genç nesillere aktarılması sağlanacak.



Makedonya’ya yapılacak bu çıkarmada, iki ülke arasında var olan ekonomik ve siyasi gelişmelerin yetersizliği masaya yatırılacak. Eksiklikler ve sıkıntılar tespit edilecek. Kültürel ve sanatsal etkinliklerin artırılması için çalışmalar yapılacak. Bundan böyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başlatılacak. Özellikle gençlerin Türk ve Türkiye bilinci artırılacak. Karşılıklı işbirliği çerçevesinde kültürel etkinliklere de ağırlıuk verilecek. Biz, bunu olumlu bir adım olarak görüyoruz.



MAKEDONYA’YA BİR DOST SELAMI



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren, Balkanların Avrupa’ya açılan kapısı konumunda olması nedeniyle Makedonya’ya çok daha özel bir ilgi gösterdiklerini söylüyor. “İstanbul Milletvekili ve KEİPA Türk Grup Başkanı Dr. İsmail Safi’nin himayelerinde Makedonya’ya gerçekleştireceğimiz Makedonya’ya Bir Dost Selamı projesi bu bölgeye vermiş olduğumuz değerin önemli bir göstergesi olacaktır”diyor. Hikmet Eren, Makedonya ile olan ilişkileri sınırlı tutmayacaklarını, daha da geliştirerek, bölgede örnek bir konuma taşıyacaklarını da vurguluyor.







Makedonya ile ilgili daha önce yazdığımız yazılarda, bu kardeş ülkeye gereken ilgiyi gösteremediğimizi, Makedon gençlerin üzerinde dış güçlerce çeşitli oyunlar oynandığına dikkat çekmiş ve “ Makedonya ile olan her açıdan güçlendirmek ve bu kardeş ülkeyi kuçaklayabileck her türlü önlemi almak durumundayız” demiştik. Daha önce Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren, Makedonya ile ilgili ilişkileri geliştirecek bazı adımların atılmasında öncülük etmişti. Hikmet Eren, “Makedonya’ya Bir Dost Selamı” adı altında başlattığı bu adımları şimdi daha geniş boyutlara yayma çalışmalarına başladıklarını söylüyor.



ZENGİN BİR ETKİNLİK



Organizasyonun hazırlanan kültür-sanat programı içinde TAV Havalimanları ve Halkbank’ın destekleriyle fotograf sanatçısı Murat Solakoğlu’nun fotoğraflarından oluşan bir fotoğraf sergisi de açılacak. Program kapsamında Makedonya’da yatırım ve ticaret imkanları ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. Makedonya Ekonomi Odası’ndaki bu toplantıya Çaykur ve Rize Ticaret Borsası yetkililer, Türk ve Makedonya’lı iş adamları yatırımcılara birer sunumda bulunacak. Heyet,daha sonra geçtiğimiz yıl Makedonya’da reel sektörü finanse eden ve IK Bank A.D adıyla adıyla faaliyet gösteren bankayı satın alarak Halkbank Üsküp olarak faaliyet gösteren şubelerinden birini ziyaret ederek temaslarda bulunacak. Aynı gün ayrıca Makedonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Eyup Kahveci ve ardından Hükümet ortağı Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Kenan Hasip ile parti merkezinde bir araya gelinecek.



TÜRK DİLİ YAYGINLAŞTIRILACAK



Türk dilin tanıtılması ve öğretilmesi açısından yapılacak her türlü çalışmaya Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nce önem verildiğini biliyoruz. Makedonya’daki temaslarda Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi de ziyaret edilecek. Çünkü, bu merkezde Türkçe öğrenip, Türk dilini,tarihini ve kültürünü yakından tanıyan yabancılarla bir araya gelinecek. Kapsamın genişletilmesi yolunda önemli adımların atılması da hedefleniyor.



Makedonya’ya yapılan bu çıkarmada, Çaykur’un, Türk çayını bu kardeş ülkede tanıtıp, sevdirmesi de amaçlanıyor. Çaykur, Üsküp, Gostivar, Ohri ve Merkez Jupa’da tanıtım TIR’ı ile bu tanıtım etkinliğine imza atacak.



Nereden bakacak olursak olalım, Makedonya’nın sesine kulak veren, bu kardeş ülkeyi kuçaklayan ve iki ülke arasaındaki ilişkileri daha da iyi noktaya getirmek için atılan bu adımı çok olumlu buluyoruz ve bu konuda çab gösterenleri de kutluyoruz. EKOAVRASYA Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, gezi öncesi bize yaptığı açıklamada “Balkanlar Türkiye’nin arka bahçesidir. Bizim bu topraklara ve bu topraklarda yaşayan soydaşlarımıza ilgisiz kalmamız düşünülemez. Bu nedenle Balkanlar’a Makedonya ile ilişkilerimizi en üst düzeye getirmekle giriyoruz. Daha yapacak çok işimiz var. Hedefimiz, dünya coğrafyasında Türk’ün ve soydaşlarımızın bulunduğu her toprağa ayak basmak ve kardeşlerimizle kucaklaşmaktır. Bunu da başaracak gücümüzün olduğunu hiç kimse unutmasın” diyerek hedef büyüttüklerini dile getirmiş bulunuyor.



Türkiye-Makedonya ilişkilerine biz de önem veriyoruz. Kardeş ülke ile olan çalışmaları daha da geniş şekilde sizlerle paylaşacağız. Etkinlik sonrası EKOAVRASYA Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren’in izlenimlerini de sizlere sunmaya çalışacağız.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 651
Toplam Tekil 4072578
IP 3.138.134.107






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu