“TÜRK DÜNYASI BİRLİĞİ HEMEN KURULMALIDIR” - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“TÜRK DÜNYASI BİRLİĞİ HEMEN KURULMALIDIR” - Necdet SİVASLI
Tarih: 31.03.2012 > Kaç kez okundu? 4385

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



“TÜRK DÜNYASI BİRLİĞİ



HEMEN KURULMALIDIR”



Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, geçenlerde Azerbaycan’ı ziyaret etti ve Devlet Başkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Bilindiği gibi, bu ziyaret öncesi Kırgız Cumhurbaşkanı Türkiye’ye de resmi bir ziyarette bulunmuş ve “ Bir an önce Türk Dünyası Birliği kurulmalıdır” demişti. Azerbaycan ziyaretinde de Kırgız Cumhurbaşkanı aynı konuyu gündeme getirmiş aynı dileklerini Azerbaycan’da da dile getirmiştir. Kırgız Cumhurbaşkanı’nın heyecanını, kabına sığmayan performansını biz herkesin yakından görmesini isterdik. Atambayev’in ”Türk” denilince gözlerinin içi gülüyor.



Türk Cumhuriyetleri arasında başlayan ilişkilerin son yıllarda hızlanmış olması hiç kuşkusuz gelecek açısından önem taşıyor. Yıllardır hazırlığı yapılan Türk Devletleri arasında kurulması planlanan Birliğin hayata geçirilmesi ile çok büyük bir gücün oluşacağını biliyoruz. Bu konuda atılan her adımı da sonuna kadar destelediğimizin altını çizmek isteriz.



“BİZİM ÖZÜMÜZ TÜRK’TÜR”



Öncelikle ortak alfabeye geçme konusunda yapılan çalışmaların hızla sürdüğünü söyleyelim. Türk Devletleri, bu konuda Türkiye’nin öncülük ve ağabeylik etmesini bekliyor. Bu nedenle çalışmalarda Türkiye’nin çok önemli rolü olacaktır. Bu konuda Türk Dünyası ile ilgilenen ve bu konuda çalışma yapan sivil toplum teşkilatlarının da bu konuda daha sıkı ve kapsamlı çalışma yapması gerekiyor.



Bağımsızlığına kavuşmalarının 20. Yılını kutlayan Türk Cumhuriyetleri, artık bir an önce Türk Dünyası Birliği’nin kurulması gerektiğini masaya yatırıyorlar. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev’in bu konudaki çabası ve heyecanını anlayabiliyoruz. Hemen her gittiği yerde “Bizim özümüz Türk’tür” diyen ve “ Bir an önce Türk Birliği kurulmalıdır” sözleri ile toplantılara damgasını vuran Atambayev’e her kesimden çok büyük destek geldiğini de belirtmek istiyoruz.



Azerbaycan’ı ziyaret eden ve Aliyev ile yaptığı görüşmelerde birçok konuda anlaşma da imzalayan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambey’in, burada yaptığı konuşmada “Başarımızın tek yolu birliğimizdir” demesi de bu ziyarete damgasını vurmuştur. İlk kez Azerbaycan’ı 21 yıl önce 1991 yılında ziyaret eden ve şimdiki ziyaretinde Bakü’yü tanıyamadığını da dile getiren Kırgız Cumhurbaşkanı burada Türk Dünyasına da çok önemli mesajlar vermiştir.



KAYIP YILLARI TELAFİ EDECEĞİZ”



Kırgız Cumhurbaşkanı’nın sözlerini ve yaptığı çalışmaları ilgi ile takip ediyoruz ve önemsiyoruz. Bu nedenle, Atambayev’in, Azerbaycan’da yaptığı konuşmadan bazı alıntıları sizlerle paylaşmak istedik:



“ Geçen 20 yıl, ilişkilerimiz açısından kayıp dönemdir. Ancak bu geçen 20 yıldaki kayıpları kısa bir sürede telafi edeceğimizi düşünüyorum. Bugün biz 20 yılda imzalanandan daha çok hem de reel belgeler imzaladık. Gelecek ay hükümetler arası komisyonun toplantısı yapılacak. Komisyona yüklenen görev somut ve net: Enerji,yatırımlar ve diğer alanlarda yatırım fonunun oluşturulması. Sizlerin de ifade ettiği gibi bizim tarihimiz ortak. Çoğu zaman bunu unutanların, Sibirya’dan tutun, Karadeniz’e kadar büyük bir coğrafyada yaşayan halkların her zaman değişik devlet kurumları çerçevesinde hep birleşmeye çalıştıklarını unutmamaları gerekir. Dolayısıyla tüm bu topraklarda kardeş halklar yaşıyor. Bu coğrafyanın büyük bir bölümünü içine alan Rusya’da bile nüfusun yüzde 20’si Türkçe konuşuyor. “



“BİRLEŞME MUTLAKA GERÇEKLEŞMELİ”



Rusya’nın gerek askeri, gerekse kültürel tarihinin Turgenev, Aksakov, Kuprin ve diğer çok sayıdaki Türk kökenli ünlü kişilerle dolu olduğunu da ifade eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev daha sonra konuşmasında şu noktalara değinmiştir:



“Dolayısıyla bu birleşmenin geçmişi unutmamanın bugün de güncel olduğunu düşünüyorum. Hepimizin bildiği bir deyim var: Geleceğe kurşun atanı, geleceği topa tutarlar. Bugün aslında ilişkilerimizde aşama atlatıldığını düşünüyorum. Heyetlerimiz görüşmeler süresi içinde bunu gördüler. Yüce Allah’ın yardımı ile ülkelerimiz arasında tamamen farklı ilişkilerin kurulacağını ve geçen 20 yılda kaybettiklerimizi telafi edeceğimize inanıyorum. Azerbaycan’ın sağlam ve kararlı adımlarla ilerlediğini görmek bir Türk olarak bize gurur vermektedir, güç vermektedir. Biz, Azerbaycan’dan çok şey öğrenebiliriz. En önemlisi birlikte gerçekleştirebileceğimiz çok iş var. Bu şansı iyi değerlendireceğimizi, bu kez bu çizgiden uzaklaşmayacağımızı ve daha aktif bir işbirliği içinde olacağımızı düşünüyorum.”



Biz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev’in ortak toplantısı Azerbaycan Televizyonu’ndan canlı izledik. İki lidere de soru yöneten gazetecilerin çoğunun sorularının Türkçe olarak sorulduğunu da gördük. Atambayev’in de yanıtlarının Türkçe olması bu önemli toplantıya bir başka açıdan renk katmış oldu, bunu da vurgulamadan geçmeyelim.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1255
Toplam Tekil 4074531
IP 18.219.22.169






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu