Türkiye, Kırgızistan’da Yaşayan Ahıska Türklerinin Yarasını Sardı - Tayfun Atmaca - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türkiye, Kırgızistan’da Yaşayan Ahıska Türklerinin Yarasını Sardı - Tayfun Atmaca
Tarih: 29.08.2010 > Kaç kez okundu? 4550

Paylaş


Gönderen: Azər Həsrət. Tarih: 29 Avq 2010

Türkiye, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (Tika) Aracılığı ile Kırgızistan’da Yaşanan Olaylar Sırasında Zarar Gören Ahıskalıların Evlerini Yeniden İnşaa Etti. Kırgızistan’da Nisan Ayında Yaşanan Halk Devriminin Ardından Başkent Bişkek Yakınlarında Bulunan Mayevka Köyünde Bir Grubun Saldırısına Maruz Kalan Ahıskalıların Evleri Yanmıştı.



Türkiye, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) aracılığı ile Kırgızistan’da yaşanan olaylar sırasında zarar gören Ahıskalıların evlerini yeniden inşaa etti. Kırgızistan’da nisan ayında yaşanan halk devriminin ardından başkent Bişkek yakınlarında bulunan Mayevka köyünde bir grubun saldırısına maruz kalan Ahıskalıların evleri yanmıştı.TİKA’nın desteği ile yeniden onarılan evler sahiplerine teslim edildi. Mayevka köyünde düzenlenen anahtar teslim törenine Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, TİKA Bişkek Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMU) Rektör vekili Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Ahıskalılar Derneği Başkanı Murafeddin Sakimov, Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İnandı ve çok sayıda yerli vatandaş katıldı.



Açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Nejat Akçal, “Olay sonrasındaki üzüntü yüklü yüzleriniz bugün gülüyor” . diyerek sözlerine başladı. Türkiye’nin bölgenin yaralarını sarmaya he zaman hazır olduğunu ifade eden Akçal , “Sıkıntıları hafifletmek ve güzel günleri arttırmak esas hedefimizdir” dedi.



Ahıskalılar Derneği Başkanı Sakimov, 19 Nisan’da yaşanan acılı olaylardan sonra Türkiye’yi hep yanlarında bulduklarının altını çizdi. Yakılan ve yıkılan evlerini onararak kendilerine teslim eden TİKA’ye teşekkür eden Sakimov, bir daha o günlerin yaşanmaması temennisinde bulundu.



TİKA Koordinatörü Atmaca da konuşmasında , “Dünyanın neresinde bir Ahıska Türkü varsa onun sıkıntısı için Türkiye Cumhuriyeti yanındadır” ifadesini kullandı. Atmaca, Mayevka köyünde 5 evin yeniden yapıldığını 15 evin ise genel onarım ve tadilatı gerçekleştirildiğini ifade etti.



Anahtar teslim töreninde konuşan KTMÜ Rektör Vekili Balcı ve Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İnandı, eğitimin önemine değinerek, kardeşlik, barış ve huzurun önemine vurgu yaptı.



Kırgızistan’da 7 Nisan’da yaşanan devrim hareketinden sonra saldırgan bir grup Bişkek yakınlarında bulunan Mayevka köyünde evleri yakmıştı. Bu olaydan köy sakini Ahıskalılar da zarar görmüştü. Resmi verilere göre olayda çıkan karşılıklı çatışma esnasında 5 kişi hayatını kaybetti.



Qaynaq: AhiskaPress.com, YALQUZAQ





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1617
Toplam Tekil 4067751
IP 18.218.61.16






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu