ALMEREK köyüne halı projesi - Sona ULFANOVA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ALMEREK köyüne halı projesi - Sona ULFANOVA
Tarih: 28.08.2010 > Kaç kez okundu? 7040

Paylaş


Herkesin içinde ateş var.Odun da Allah tarafından dağıtılmış. Herkeste seçim var – ya odunu doya doya yakıp etrafı ısıtmak, ya da azar azar kendini ısıtıp yalnızca uzun hayat sürmek.

Ne iyi ki – aralarımızda güneş insanlar var- etrafı ısıtır,güc verir,umut temelini yaratır. Çünkü gittikçe odun birikilmesi moda oluyor. Ahıskamız da gittikçe uzaklaşiyor, bizi ortak eden kültürümüz de tamamen unutulsa, parmaklarımızın arasından süzülür gider çivi gibi bizi tutan Vatan.

Ahıska kadınların Birliği 22 Ağustos ta yine bir proje ye temel attı. Almerek köyünde Çimkent ten getirilen 40 senelik halı tezgahı (ahıskaca ‘han’) kuruldu ve neşeli bir ortamda halı merkez açılışı Maytavan Kasanova tarafından yapıldı.

Önceden Gülperi Kasanova,Birlik Başkanı, Türkiye’ den hediye olarak orta boylu tezgah getirdi. Nargiz Mamedova buna bir çuval iplik ilave etti. Türkiye tezgahını kuramadıkları için , yerli bilinen hanı taa Çimkent şehirden istediler.

Üç gün Aprüz Aliyeva(Karaganda), Amangul Guseynova (Çimkent), Nargiz Mamedova(Çimkent) ,Saltanat Aliyeva(Almerek köyü) tezgahı kurup hazırlamalar yaptılar. Köyden teşileri toplayıp bir kaç kadın yardımcı olarak telleri büküyordular. (foto) İşte geçmişten gelen bir manzara – bir araya toplanan ilmeciler ( halı dokumacılar) unutulan ahıska kadınların marifetini hayata geçiriyorlar.

Amangul Guseynova sadece 15-18 yaşları arasında halı dokumuş. Kızkardeşi dostlardan bu işi öğrenip ona usta olmuştu. Anneleri ip ve cehre, babası da han ile uğraşırdı. Halıları ceyiz için yapardılar. Hem kendilerine hemde sipariş olarak.

Yaklaşık 30 sene sonra sırf milletimize hizmet yapmak için Almatı’ ya ilk halı merkezi kurmaya geldi.Ve faydalı olmaktan çok heyecanlı ve mutluydu.

Saltanat Alıyeva gençken kış boyu dörder halı yaparmış. Ve şimdi evinde bulunan 30 senelik halı hala adını taşıyor. Bu tezgahta yapılan halının içinde köyün adını tarihe bildirme niyeti var.

Kadınlarımız geçmişte eli boş durmazdılar. Kafkaz’ daki evlerini süslemek için uzun kış gecelerde bir yığınakta türkü söyleyerek örme, dokuma,dantel yapardılar.

Halı,hasır,namazlık,kilim, hegbe v.b. motiflerine gore Kars ve Kazah örneklerine benzer. Geometrik süsleme siyah, mor,kırmızı, beyaz ve kahve renklerinde daha sık rastlanıyor.

Kadın halı eserinde göl,yıldız, tarak, göz,ejderha, gül sembolleriyle renk iplerden bağlanan düğmelerle hayellerini yazıyordu.

Ahıskalılar halıları yere sarmazdılar. Hayale ayak basılır mı?

1 desımetrekarede 700-1200 kadar düğme sığar. Bazı halıların yapılması 2 sene

sürer.

Aprüz hanım Kafkaz’ daki ustaları hatırladı. En iyi usta bir halıyı 4 günde yaparmış. Yorulmama niyetiyle düz oturmak için belini sıkı sararmış. Öylesi vardı insan şekillerini kolay kolay yaparmış.

Geçmişte halı - zenginlik simgesiydi. O yüzden kıymet varken dokunurdu. Kazakistan’a annem gil 4 halı getirmişler. Ama aclık zamanda birini 500 kilo buğdaya değişiyor hayatlarını sürdürmüşler. Masat adlı çeçen komşuları vatana dönerken köyden 60 halı satın almış.Ermeniler gümüş kemerlerimizi toplamış. Satılmış,savrulmuş kültürümüz bu halılar gibi. İnşallah Kadınlar Birliği bir kaç yerde böyle merkezleri açıp kadınların eline geçmiş marifetlerin ip uclarını verirler. Sandıklardan çıkarılan kalıntılar da örnek olsun.

Tarlalarda meşhur olan köylülerimiz biraz da daha ince işle meşgul olup gençlerimize ustalar gibi çalışsınlar. Folklor kıyafetleri , evleri, kültürünü bezetsinler. Çünkü güzellikte çekici bir güc var.

Mötteber Ahmetova- iş kadınlardan. Açılışta söz verdi - kadınlar tarafından hazırlanan el işlerine satış bir yer düzeltecek. İşsiz . çocuklarla meşgul,uzak köylerde yaşayan kadınlarımıza destek olmak için.

Gülperi Kasanova Kadınlar Birliği tarafından bir kaç yerde böyle hanları kurma niyetini belirledi.

Değerli ustalarımız 1.Ahıska kadınlar el işleri sergi için sizden umutla el işlerini bekliyoruz.

Ahıska Kadınlar Birliğin ofisi – Puşkina 31A - her zaman işbirliğine açıktır.

Ramazan ayımız mübarek dilegiyle



Sona Ulfanova

Ahıska Kadınlar Birliği



Ekler:









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 888
Toplam Tekil 4067022
IP 3.15.221.136






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu