BASIN BÜLTENİ Akıncı ve Anastasiadis 9 Ağustos’ta görüşüyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı ve Anastasiadis 9 Ağustos’ta görüşüyor
Tarih: 26.07.2019 > Kaç kez okundu? 852

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis, 9 Ağustos Cuma günü gayrı resmi görüşmede bir araya geliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis'in Cuma saat 10.30’da gayrı resmi bir görüşme için bir araya geleceklerini açıkladı.

Burcu, görüşme yerinin ise BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın adaya dönüşünün ardından kendisiyle yapılacak istişare sonrasında kesinleşeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis geçtiğimiz günlerde yaptıkları telefon görüşmesinde gayrı resmi bir toplantı için mutabık kalmışlardı.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider en son 26 Şubat 2019’da görüşmüşlerdi.



Tatar: “Baskılara boyun eğmemek gerek”



Başbakan Ersin Tatar, gelinen aşamada Rum tarafıyla bir ortaklık devletinin söz konusu olamayacağını ifade ederek baskılara boyun eğmemek gerektiğini söyledi.

Tatar, Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde KKTC’ye gelen Türkiye Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde yaptığı konuşmada 1974’de Türkiye’nin, garanti ve ittifak anlaşmalarından doğan hakkını kullanarak Barış Harekatı’nı gerçekleştirdiğini anlatan Başbakan Ersin Tatar, böyle bir anlaşmanın bir kez daha görüleceğini pek sanmadığını ifade etti.

Başbakan Tatar, “1960’ta gerçekleşen bu anlaşmanın soncudur ki 1974’te harekat gerçekleşti. İki ayrı devlet oluştu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün varlığını sürdürüyor, bu yaşına geldi” diye konuştu.

Başbakan Ersin Tatar, günümüzde şimdi, uluslararası bir oyun oynanmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Tatar “Şimdi, şu anda oynanan oyun şudur: Kıbrıslı Türkler Avrupa Birliği çatısı altına girecek. Çoğunluk Rumlarda olacak. Adı federasyondur ama aslı üniter bir devlettir. Hakimiyet onlarda olacak ve Türkiye de dışlanacak. Bizi Avrupa Birliği içine alacaklar. AB’de kimler var, Yunanistan var. Bu saatten sonra Türk ulusu böyle bir oyuna gelmemeli. Kısa bazı kazanımlar için buna müsaade etmemeliyiz. 1960’ta başardığımız ve 1974’te kurduğumuz bu devlet elimizden gider ve hiçbir şey kalmaz” dedi.

Başbakan Ersin Tatar “Baskılara boyun eğmemek gerekir. Belli ki ortaklık zemininde bir anlaşma olamayacak. Rumlar 50 senedir böyle bir niyet göstermediler. Bu petrol meselesinde de tek taraflı hareket ediyorlar. Sayın Akıncı’nın önerisini de reddettiler. Biz hükümet olarak ve partim olarak da Rumların ortaklık zemininde bir anlaşmaya varacağına inanmıyorum. Annan Planı’na Rum da evet deseydi Türkiye de adadan gidecekti. Son çabalarda garantörlüğün sonlandırılması isteniyor” diye konuştu.

Konuşmasında Maraş konusuna da değinen Başbakan Tatar, Maraş’ın Türk malı olduğunu hatırlattı ve şunları belirtti:

“Maraş orijinal Türk malıdır. Hepsi belgeli Osmanlı tapusudur. Bilgisayar ortamında binlerce tapusu mevcuttur. Dolayısıyla bu saatten sonra Maraş’ın verilmesi diye bir şey olmamalıdır. 45 yıldır orası kapalı anlaşma olursa verilecekti. Anlaşma yok. Rumlar her türlü tacizi yapıyor. Dolayısıyla Maraş’ı biz niye verelim? Kapalı olduğu için bazı Rumlar tazminat davası açıyor. Oysa açık olsa Taşınmaz Mal Komisyonu ki Avrupa’nın tanıdığı kurumdur. Diyebilir ki iade ediyorum gel Türk yönetiminde otelini çalıştır. Vakıflar İdaresi de talep edebilecek. Bu şekilde olduğunda tazminat değil de iade ile sorunu çözme yoluna gidilecek. Bu KKTC’ye de ekonomik artı getirecek.”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise yaptığı konuşmada 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 45. yılında KKTC’de bulunmaktan ve kutlamalara katılmaktan duyduğu memnuniyetini ifade etti ve haklı davasında Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edeceklerini kaydetti.



Tuzla şehitleri bugün anılıyor



Tuzla Şehitleri bugün Tuzla Şehitliği’nde düzenlenecek törenle anılıyor. Saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşmalar olacak. Dua okunmasının ardından şehitlik ziyaret edilecek.

Öte yandan Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, Tuzla şehitleri için yayımladığı mesajda, “Şehitlerimizin emaneti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatmak onurumuzdur” dedi.

Benan, Kıbrıslı Türklerin istiklalini şehitlere borçlu olduğunu vurgulayarak, mesajında “Yurdumuzda insanca yaşayabilmemiz ve bu topraklarda tutuna bilmemiz için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle gazilerimizi saygıyla anıyorum. Ruhunuz şad olsun” ifadelerine de yer verdi.





Erenköy Şehitleri 8 Ağustos’ta anılacak



Erenköy direnişinde şehit düşenler 8 Ağustos Perşembe günü düzenlenecek törenle anılacak. Erenköy şehitlerini anma töreni Erenköy Şehitliği’nde yapılacak.

Törene katılmak için son başvuru tarihi 1 Ağustos.

Erenköy Mücahitleri Derneği Başkanı Mustafa Arıkan yazılı açıklamasında, bu maksatla geçmişte olduğu gibi anma törenine katılacak vatandaşların ulaşımı ve her türlü ihtiyaçlarının dernek tarafından karşılanacağını belirterek, Erenköy’e gitmek isteyen vatandaşlardan şunları istedi:

“Özellikle 0533 864 9464 numaralı telefonu arayarak, kimlik kartlarında yazılı olan; isim, soyadı, Kimlik Kartı No ve adreslerini yazdırmaları gerekmektedir. Her türlü bilgi bu numaradan alınabilir. Lefkoşa Bölgesinden0533 851 2529, Girne Bölgesinden 0533 861 1966, Güzelyurt Bölgesinden 0533 864 5476, Mağusa Bölgesinden 0542 854 2693 numaralara da ulaşılabilir.”

Arıkan, müracaat edenlerin adreslerine göre arabalara yönlendirileceğini belirterek, müracaatın son gününün 1 Ağustos saat 17.00 olduğunu kaydetti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1291
Toplam Tekil 4067425
IP 18.191.216.163






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu