Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Ulusal çıkarlarımız çerçevesinde herkesle karşılıklı saygı ve menfaat ilişkisi temelinde kapsamlı ilişkiler geliştirmeyi hedefliyoruz” 13.06.2019 - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Ulusal çıkarlarımız çerçevesinde herkesle karşılıklı saygı ve menfaat ilişkisi temelinde kapsamlı ilişkiler geliştirmeyi hedefliyoruz” 13.06.2019
Tarih: 14.06.2019 > Kaç kez okundu? 820

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’na ilişkin yaptığı açıklamada, “Biz tamamen kendi ulusal çıkarlarımız çerçevesinde herkesle karşılıklı saygı ve menfaat ilişkisi temelinde kapsamlı ilişkiler geliştirmeyi hedefliyoruz ve güvenliği de bu çerçevede bir bütün olarak ele alıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’na ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.



Kamuoyu ile canlı olarak da paylaşılan toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız öncelikle takdim konuşmalarında Başkanlık sisteminin vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermesiyle ilgili önemli noktaların altını çizdi. Vatandaşlarımızın beklentilerinin karşılanması noktasında ilgili bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın attığı adımların önemine işaret ettiler.



“PKK TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI MÜCADELEMİZ HER SAHADA DEVAM EDİYOR”



Ayrıca, özellikle ekonomik alanda yer yer karşı karşıya kaldığımız birtakım operasyonlara, spekülatif hareketlere karşı da ilgili birimlerimizin tedbirlerini almaya devam ettiğinin altı çizildi. Özellikle kur, faiz, enflasyon üçgeninde oluşturulmaya çalışılan baskı ortamına karşı hem kurumlarımızın hem özel sektörümüzün, ilgili birimlerimizin koordinasyon hâlinde çalışmaya devam ettiğinin altını çizdiler.



Tabii bu ekonomiyle de ilgili ama genel olarak siyasi çerçeveyle de ilgili olan S-400, F-35 ve Amerika ile ilişkiler konusu da burada gündeme geldi, onunla ilgili birkaç cümleyi de biraz sonra telaffuz edeceğim.



Ama özellikle bu tür operasyonlarına karşı savunma sanayii alanında ve teknoloji katkı payı yüksek olan üretim alanlarında faaliyetlerin attırılması konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları oldu. Bununla ilgili de özellikle ihracat gücümüzü artırmaya dönük adımlar ve tedbirler bundan sonra kararlı bir şekilde atılmaya devam edilecek.



Aynı şekilde terörle mücadele ve ülkemizin iç ve dış güvenliğinin sağlanması konusunda da kurumlarımız arasındaki koordinasyon etraflı bir şekilde ele alındı. Bildiğiniz gibi PKK terör örgütüne karşı mücadelemiz her sahada devam ediyor. Sadece Türkiye Cumhuriyeti topraklarında değil, bu örgütün bulunduğu Irak gibi, Suriye gibi başka yerlerde de mücadelemiz kararlı bir şekilde devam ediyor. Millî Savunma Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Millî İstihbarat Teşkilatımız, jandarmamız ve diğer bütün ilgili güvenlik birimlerimizin ortak çalışmalarıyla hamdolsun sahada çok ciddi neticeler almaya da devam ediyoruz.



Özellikle 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler şimdi 23 Haziran’da yapılacak olan yerel seçimlerin dinamikleri de dikkate alındığında terör örgütünün ortalığı bulandırmaya dönük birtakım adımlar atmaya çalışacağını, terör eylemlerine, saldırılarına yeltenebileceğini dikkate alarak birimlerimiz teyakkuz hâlinde bu süreçleri de takip ediyorlar.



“İDLİB’DE YAŞANAN GELİŞMELER TÜRKİYE İÇİN ENDİŞE KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDİYOR”



Yine Sayın Cumhurbaşkanımız takdim konuşmalarında Suriye’den kaynaklanan güvenlik sorunlarına da işaret ettiler. Özellikle İdlib’de yaşanan gelişmelerin bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğinin altını çizdik. Rejimin kasıtlı olarak Türkiye’yi tahrik etmek ve bölgede alan kazanmak amacıyla yaptığı saldırılara son verilmesi konusunda da ilgili birimlerimiz yetkilendirilmiş durumdadır, özellikle Rusya’yla bu konuda temaslar kuruldu, görüşmeler devam ediyor. Gerek İdlib’de gerek Tel Rıfat’ta gerekse Fırat’ın doğusunda bu güvenlik alanının sağlanması ve ülkemize dönük herhangi bir tehdidin ortaya çıkmaması için bundan sonra da gerekli adımlar atılmaya devam edecektir.



“TÜRKİYE, BARIŞIN VE KARŞILIKLI SAYGININ MERKEZDE OLDUĞU BİR DIŞ POLİTİKA İZLEMEKTEDİR”



Yine aynı şekilde dış politika perspektifinde gerek Doğu Akdeniz’de gerek Kuzey Afrika’da gerekse Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler Bakanlar Kurulu’nun gündemindeydi. Burada tabii Millî Savunma Bakanlığımızın, Millî Eğitim Bakanlığımızın ve Dışişleri Bakanlığımızın da sunumları oldu kendi konularıyla ilgili mutat olduğu üzere.



Tabii bu Kabine Toplantısı’nın önemli gündem maddelerinden bir tanesi de özellikle çevremizde yaşanan gelişmeler. Son dönemde biliyorum Amerikan Dış Savunma Bakanlığı’nın, Savunma Bakanlığımıza yazdığı mektup çerçevesinde de devam eden birtakım tartışmalar var.



Burada öncelikle şunun altını çizmek istiyoruz: Bölgesel ve küresel belirsizlik, kaos ve gerilim ortamında, bu ortamı teşvik eden siyasi yaklaşımlar karşısında, Türkiye, barışın, istikrarın, huzurun ve karşılıklı saygının merkezde olduğu bir dış politika izlemektedir. Biz adımlarımızı atarken her şeyin iç içe geçtiği, bütün dinamiklerin birbirini etkiler hâle geldiği bir dünyada ulusal çıkarlarımızı esas alan bir dış politika izliyoruz, bunun için de 360 derece perspektifinden dünya olaylarına bakıyoruz. Dolayısıyla bizim Avrupa Birliği ile genel manada Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya, Çin gibi diğer küresel aktörlerle, Orta Doğu ülkeleriyle, İslam ülkeleriyle, Afrika, Uzak Doğu, Asya ve Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerimiz sıfır toplamlı dış politika perspektifine dayanmaz. Tam tersine, biz bir ilişki öbeğini bir başka ilişki öbeğinin alternatifi olarak hiçbir zaman görmedik. Avrupa’yla Amerika’yla, yani Transatlantik ittifak bağlamında kurduğumuz iyi ilişkiler bizim Rusya’yla, Çin’le ya da Orta Doğu’yla, Afrika’yla kurduğumuz ilişkilere bir mânia teşkil etmez. Aynı şekilde bizim o bölgelerdeki angajmanlarımız, yeni açılımlarımız Amerika’yla, Avrupa’yla veya başka bölgelerle kurduğumuz ilişkilere bir gölge düşürmek durumunda değildir. Ama hâlâ dış politikayı ve dünyayı sıfır toplamlı bir perspektiften okumaya çalışanlar zaman zaman bu tür spekülatif haberler yaparak Türkiye’nin NATO’daki statüsünü tartışmaya açmaya çalışmaktalar, Türkiye’nin geleneksel ittifak sistemlerinden çıkıp başka alanlara yöneldiğini iddia etmekteler. Hâlbuki biz tamamen kendi ulusal çıkarlarımız çerçevesinde herkesle karşılıklı saygı ve menfaat ilişkisi temelinde kapsamlı ilişkiler geliştirmeyi hedefliyoruz ve güvenliği de bu çerçevede bir bütün olarak ele alıyoruz.”



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/105647/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-ulusal-cikarlarimiz-cercevesinde-herkesle-karsilikli-saygi-ve-cikar-iliskisi-temelinde-kapsamli-iliskiler-gelistirmeyi-hedefliyoruz-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1333
Toplam Tekil 4067467
IP 3.149.233.97






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu