BASIN BÜLTENİ Tatar: “Türkiye ve KKTC’yi Doğu Akdeniz’den dışlamaya, haklarımızı arzu ettikleri gibi gasp etmeye çalışıyorlar” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Tatar: “Türkiye ve KKTC’yi Doğu Akdeniz’den dışlamaya, haklarımızı arzu ettikleri gibi gasp etmeye çalışıyorlar”
Tarih: 11.06.2019 > Kaç kez okundu? 910

Paylaş


Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, “Hiç kimsenin Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını yok sayamayacağını, kendilerini ve Türkiye’yi haklarından geri adım atmaya zorlayamayacağını” belirtti.

Başbakan Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Fatih sondaj gemisi çalışanları ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile iş birliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkarmasını değerlendirdi.

Tatar, “ Bir yasa dışılık, haksızlık, hukuksuzluk yapan varsa o da bizim önerilerimizi ve haklarımızı yok sayarak anlaşmalar ve araştırmalar yapan Rum tarafıdır” dedi.

Ersin Tatar, açıklamasında şunları kaydetti:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve onunla iş birliği yapanlar kendi çıkarları için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Doğu Akdeniz’den dışlamaya, haklarımızı arzu ettikleri gibi gasp etmeye çalışıyorlar. Bütün oyun, her türlü yola başvurarak Türkiye’nin güçlenmesini engelleme ve Kıbrıs Türk halkını değerlerinden, ait olduğu milletten kopararak güdük hale getirme oyunudur.

Ancak bilinmelidir ki, hiç kimse Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını yok sayamaz, bizi ve Türkiye’yi haklarımızdan geri adım atmaya zorlayamaz.

Doğu Akdeniz’de bir yasa dışılık, haksızlık, hukuksuzluk yapan varsa, o da bizim önerilerimizi ve haklarımızı yok sayarak anlaşmalar ve araştırmalar yapan Rum tarafıdır.

Dolayısı ile Fatih Sondaj gemisinin çalışmaları ile ilgili olarak 25 kişi hakkında tutumla kararı aldıran Rum Yönetimi’ni bir kez daha böylesi sonuç alınamayacağı kesin olan adımlardan geri durmaya ve bizimle uzlaşmaya davet ediyorum.

Ya hakkaniyet ve adalet ölçüleri çerçevesinde uzlaşacağız ya da onlar ne yapıyorsa, mütekabiliyet esası çerçevesinde biz de yapacağız.”

Başbakan Tatar, Kıbrıs konusunun çözüm çabaları dışında hidrokarbonlar konusunun Rum yetkililerle ele alınıp çözülmesinden yana olduklarını, böyle bir adımın meselenin halline önemli katkı sağlayacağını düşündüklerini kaydetti.

Başbakan Tatar, “Birleşmiş Milletler ve üçüncü tarafları uyarıyoruz; Rum tarafının bu önerimizi sürekli reddetmesinden ve gerginliği artırıcı kararlar almasından doğacak sonuçların sorumlusu biz olmayacağız” ifadelerini kullandı.



Özersay: “Rum tarafının gerginliğe çanak tutan bu yaklaşımını doğru bulmuyoruz, bu tavır daha da ileriye taşınırsa tedbir alınacak”





Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü oturumunda konuşan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Güney Kıbrıs’ın Fatih Gemisi personelinin tutuklanmasıyla ilgili girişimine işaret ederek, “Rum tarafının gerginliğe çanak tutan bu yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Tartışmalı bölgelerde tarafların iddiası olur, bunun barışçı yöntemlerle çözülmesi gerekir. Bu konu, daha da ileriye taşınırsa tedbir alınacak. Yakından takip ediyoruz. Türkiye ile de istişare içindeyiz” dedi.

Özersay, “Hükümet olarak dış politika ve Kıbrıs konusunda yapacağımız izahatlar var, bunu peyder pey yapacağız. ‘Cumhurbaşkanı yoktur, biz varız’ diye bir tavır ortaya koymadık. Görev yetki ve sorumluklara karşı bir tavrımız olmadı” şeklinde konuştu.





Türkiye’den GKRY'ye "Fatih sondaj gemisi çalışanlarına tutuklama kararı" tepkisi





TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Güney Kıbrıs Yönetimi'nin (GKRY) Fatih sondaj gemisi çalışanları ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile iş birliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkardığı yönündeki haberlere ilişkin, "Kıbrıs Türklerini yok sayarak ve haklarını gasp ederek hareket eden GKRY'nin bu haddini aşan karar şayet doğru ise bizim açımızdan hiçbir hükmü ve geçerliliği olmayacaktır. Bu cürette bulunduğu takdirde gereken cevabı vereceğimizden de kimsenin şüphesi bulunmamalıdır." dedi.

Aksoy, konuya ilişkin bir soruya verdiği yazılı yanıtta, GKRY'nin Fatih sondaj gemisi çalışanları ile TPAO ile iş birliği yapan yabancı şirketlerin yöneticileri hakkında tutuklama kararı çıkardığı yönünde basında yer alan haberlerin yakından takip edildiğini belirtti.

GKRY'nin kendisine ait olduğunu iddia ettiği ve uluslararası hukuka uygun olarak sınırlandırılmamış bir deniz alanı için sözde ulusal bir tasarrufla bu şekilde bir karar almasının uluslararası hukukla da bağdaşmadığına dikkati çeken Aksoy, şöyle devam etti:

"Bu nedenle biz de ilgili kurumlarımızla gerekli karşı hukuki süreçleri başlatacağız. GKRY'nin bu tür beyhude yöntemlerle kendi kıta sahanlığımızda yaptığımız çalışmaları durdurma çabaları hiçbir sonuç vermeyecektir. Türkiye hem kendi kıta sahanlığındaki haklarını korumak hem de adanın eşit ortağı olan Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak için petrol ve doğal gaz arama/sondaj çalışmalarını, planlandığı şekilde kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.”





Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı dün başladı



Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı’nda yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla dün başladı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı ile ilgili basın brifingi, bugün saat 09.30’da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı/Boğazköy’de düzenlenecek.

Tatbikatın kara safhası aynı gün 101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde saat 11.30’da icra edilecek.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası ise, yarın icra edilecek.



Rum polisler kara geçiş kapılarında Rumlara kötü davranıyor



KKTC-Güney Kıbrıs sınır kapılarında görevli Rum polislerin, geçiş yapan Rumlara kötü muamele ve zorbalık yaptığı, şikayetlere rağmen bu tavırlarını sürdürdükleri belirtildi.

Rum Alithia gazetesi haberinde geçiş noktalarındaki polislerin, defalarca şikayet gelmesine rağmen Rumların KKTC’ye geçiş yapmasını engellemek için tavırlarıyla Rumları korkutmaya devam ettiğini yazdı.

Rum Polis Genel Müdürlüğü’nün, “polislerin istedikleri gibi davranmasını ve hassas bir noktada kendi ideolojik politikalarını agresif şekilde uygulamasını” önleyecek bir yöntem bulmamış olmasına dikkat çekilen haberde, “Bunlar, siyasi-ideolojik duruşları gereği barikatların işlemesini ve buralardan serbest ve kesintisiz geçiş yapılmasına karşı olan, oradaki varlıklarından istifade ederek oradan geçen vatandaşları korkutan kişilerdir” ifadelerine yer verdi.

Son vukuatın 30 Mayıs gecesi saat 23.30 sularında Ledra Palace kara kapısı karşısındaki Rum polis kontrol noktasında cereyan ettiğine dikkat çeken gazete, özel bir mimarlık ofisi sahibi ve bir meslektaşının yaşadığı olayın, ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde düzenlenen müzik dinletisi etkinliği sonrasında evlerine dönmek üzere Rum polis kontrol noktasından geçişleri sırasında gerçekleştiğini yazdı.

Habere göre üzerinde resmî üniforma yerine sivil kıyafet bulunan bir kadın, mimarlara yüksek sesle hitap ederek genç olanından, adını söylemesini ve kimliğini göstermesini istedi. Genç mimar, sivil giyimli olduğu için tereddüt etmesine rağmen ismini kadına söyledi, mimarlar yürümeye devam etti.

Ancak aniden polis kontrol noktasından yükselen bir ses, sivil kadına, genç mimarın kimliğini neden istemediğini sordu. Sesin sahibi olan üniformalı polis dışarı çıkıp sinirli bir şekilde mimarlardan geri dönerek kimlik göstermelerini istedi.

Genç mimar, buna neden mecbur olduğunu sorunca da “Çünkü öyle istiyorum. Ben polisim ve kimliğini görmek istiyorum” cevabını aldı. Genç mimar, Kıbrıslı Rum olduğunu öğrendiklerine göre evine gitmesine izin vermeleri gerektiğini söyleyince ise üniformalı polis tarafından kaba ve şiddet içeren bir şekilde yakalanarak polis binasına sokuldu ve oradaki başka bir polis tarafından ellerine kelepçe vuruldu.

Agresif polis genç mimarın kelepçelenmiş ellerinde tuttuğu cüzdanını da agresif şekilde alıp, müsaade istemeden karıştırdı ve kimliğini buldu ve “Oraya gidiyor ve kimliklerinizi Türklere gösteriyorsunuz, bize gelince de magandalık yapıyorsunuz” diye bağırdı.

Genç mimar daha sonra devriye polisler eşliğinde Likavitu karakoluna götürüldü. Karakol görevlisi gencin kelepçelenip karakola götürülmesine bir anlam veremedi ancak prosedürler için genci birkaç saat kadar karakolda tuttu. Daha sonra serbest bırakıldı ve kendisine, dosyasının Başsavcılığa gönderileceği ve hakkında kovuşturma yapılıp yapılmayacağına dair Başsavcılık emri isteneceği bildirildi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1247
Toplam Tekil 4067381
IP 18.119.123.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu