BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Görevlendirme gecikmeden hafta içi yapılacak" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Görevlendirme gecikmeden hafta içi yapılacak"
Tarih: 11.05.2019 > Kaç kez okundu? 934

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümetin istifasını almasının ardından gecikmeden yeni görevlendirmeyi hafta içi yapacağını söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman, hükümetin istifasını dün Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sundu.

Erhürman, hükümetin sona erdiğini ve vakit kaybetmeden istifayı Cumhurbaşkanı’na arz ettiğini belirterek, görevi süresince birlikte eşgüdüm içinde çalıştığı Cumhurbaşkanına teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı da yeni hükümet kurulana dek Erhürman ve hükümetin görevine devam etmesi için görev yazısını Erhürman'a verdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, istifa mektubunu almasının ardından yaptığı konuşmada, Hükümet ile diyalog içinde iyi bir dönem geçirdiklerini söyledi.

Akıncı, hükümetin ciddi sıkıntılar içinde görev yaptığını, ilk kez 4lü bir hükümetin denendiğini bu sürede ciddi çabalar uğraşlar verildiğini ifade ederek, "Koalisyonlar her zaman zordur. Ama her yaşanan geleceğe dersler çıkaran örnek oluşturur. Bu koalisyon da daha iyi, güzel işler çıkarmak için önemli bir örnek olacak. Toplum bundan yararlansın. Hizmetlerinize teşekkür ederim ve yaşamınızda başarılar dilerim" ifadelerini kullandı.

Akıncı, yeni hükümet oluşana dek Erhürman ve hükümetin görev başında olması için gereken yazıyı da verdi ve meclise de bildirim yapacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni hükümet görevlendirmesi için de birkaç gün siyasi partilere istişare için zaman vereceğini belirterek, "Hafta başından itibaren partilerle ayrı ayrı temas edip hükümet kurabileceğine inandığım bir milletvekilini görevlendireceğim. Geciktirme olmayacak görevlendirme hafta içi yapılacak" dedi.





Akıncı, “Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminin dışında tutmak mümkün değil”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminin dışında tutmak mümkün değil” dedi.

Doğu Akdeniz’deki enerji gerilimiyle ilgili TRT’ye konuşan Akıncı, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada çok önemli bir güç olduğunu vurgulayarak, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs’ta çözüm olmalı dediğini ancak adım atmadığını söyledi.

Akıncı, “Benim gördüğüm bu yanlışta ısrar ediliyor. Türkiye’yi veya Kıbrıslı Türkleri cezalandırma söylemleri ile bir yere varılamaz. Sahada da gereken adımları atmak zorundayız” dedi.

Doğu Akdeniz’i iş birliği havzasına dönüştürmek istediklerini, Rum tarafının geçmişte kabul ettiklerini şimdi reddettiğini anımsatan Akıncı, Rum Yönetimi’nin çözümden sonra bile Kıbrıs Türkünün enerjide söz sahibi olmasını kabul etmediğini vurguladı.



Dönmez: “Tüm taraflardan haklarımıza saygı göstermelerini beklemekteyiz”



Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kıta sahanlığımız içerisinde gerçekleştirdiğimiz sismik arama ve sondaj faaliyetlerine saygı duyulmasını bölge içi ve dışı tüm aktörlerden beklemekteyiz”

Bakan Dönmez doğal gaz konusunda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon aramalarının bazı ülkelere rahatsızlık verdiğini ifade eden Dönmez, Türkiye ile KKTC’nin hak ve çıkarlarını korumak için atılması gereken bütün adımları, uluslararası hukuk çerçevesinde atmaya devam ettiklerini söyledi.

Dönmez, bakanlık olarak Türkiye’nin ve KKTC’nin Türkiye Petrolleri’ne devrettiği ruhsat sahalarında, ülkenin hak ve menfaatleri doğrultusunda faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek, “Doğu Akdeniz’de bir oldubitti yaparak ruhsat sahalarımızdaki arama çalışmalarımıza halel getireceklerini düşünenler büyük yanılgı içerisindedir. Türkiye’nin kendi ruhsat sahasında gerçekleştirdiği sondaj faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan açıklamaları kabul etmemiz asla mümkün değildir. Bu konu özellikle dış basında çarpıtılarak verilmekte ve Türkiye’nin buradaki haklı tavrına gölge düşüren yayınlar yapılmaktadır” diye konuştu.

“Fatih” ve “Barbaros Hayreddin Paşa” gemileri tarafından arama ve sondaj faaliyetlerinin uluslararası hukuk çerçevesinde meşru haklara dayandığını vurgulayan Dönmez, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin de ifade ettiği üzere Kıbrıs’taki rezervler iki tarafa aittir ve hakça bir paylaşım gerçekleştirilmelidir. Kıta sahanlığımız içerisinde gerçekleştirdiğimiz sismik arama ve sondaj faaliyetlerine saygı duyulmasını bölge içi ve dışı tüm aktörlerden beklemekteyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, doğal kaynakların barışı, istikrarı ve refahı artırmada önemli bir rol oynayabileceğinin bilincinde olduklarının altını çizerek, yürütülen politikaların da bu bağlamda devam ettiğini anlattı.

Türkiye’nin, Türk milleti ve KKTC’nin haklarını savunmaya devam edeceğini belirten Dönmez, bölgede çatışmanın değil barışın teminatı ve kaynağı olmaya devam edileceğini vurguladı. (BRT/NTV)













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 20
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 858
Toplam Tekil 4072785
IP 18.216.32.116






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu