MHP, af konusunda ısrarcı… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









MHP, af konusunda ısrarcı… - Necdet SİVASLI
Tarih: 14.04.2019 > Kaç kez okundu? 913

Paylaş


MHP Genel başkanı Bahçeli, partisinin af konusunda kararlı olduğunu daha önce söylemiş ve “Bunun takipçisi olacağız” demişti. Bazı tartışmalardan sonra af konusu 31 Mart seçimleri sonrasına kalmıştı.

Kamuoyunda affın çıkması konusunda bir beklenti sürüyor. Ancak halen bunun kapsamı tespit edilmiş değil.

Şimdi, MHP’liler daha önce söyledikleri bu konunun bir an önce TBMM’ye getirilmesi ve sonuç çıkmasını bekliyor.

Seçim tartışmaları sonrası toplanacak olan TBMM genel kurulun Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören taslak çalışmalarını ele alacağı ve çalışmaların Adalet Komisyonunun ardından Meclis'e geleceği iddia ediliyor.

Af konusundaki süreç ve gelişmelere kısaca bakalım:

Af konusunda MHP ile farklı düşündüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan devlete karşı işlenmiş suçlar dışındaki cezaların affına sıcak bakmadığını açıklamış olsa da MHP aksi yönde bir kanun teklifini 24 Eylül 2018'de TBMM Başkanlığına sunmuştu. MHP'nin af teklifi Anayasanın 87. maddesinde düzenlenen genel ve özel af niteliği taşımıyor.

Hazırlanan kanun teklifinin genel veya özel af olmadığını ifade eden MHP'li yetkililer söz konusu teklife "devlet indirimi" ya da "şartlı ceza indirimi" demişti.

Ak Parti TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı 6 Mart 2019 tarihli konuşmasında Milliyetçi Hareket Partisi'nin teklifinin af olmadığını, ceza indirimi içerdiğini vurgulayarak ''Seçim sonrası bakılır. Halkımız da bunu takdir eder" ifadelerini kullanmıştı.

Şartlı ceza indirimi olarak adlandırılan söz konusu teklif TBMM'de kabul edildiği takdirde, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, hükmolunan cezaların toplamından bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak.

Hükümlü ve tutuklunun indirim yapıldıktan sonra infazı gereken cezası kalmazsa salıverilecek. MHP'nin kanun teklifinde af kapsamı dışında tutulan suçlar da yer alıyor.

Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, casusluk suçları ve soykırım ve insanlığa karşı suçlar ceza indirimi kapsamı dışında yer alması öngörülen suçlardan bazıları.

Yasa tasarısında ceza indirimi kapsamına giren bazı suçlar ise; TCK 213'üncü maddedeki halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, 215 sayılı suçu ve suçluyu övme, 216 sayılı halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama ve 220 sayılı suç işlemek amacıyla örgüt kurma.

Ayrıca mal varlığına karşı suçlar olarak adlandırılan hırsızlık, dolandırıcılık, yağma suçlarıyla kamunun sağlığına karşı suç olarak yer alan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti de indirim kapsamında yer alacak.

Özetleyecek olursak:

MHP’liler af konusunda ısrar ediyor ve kararlılıklarını ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise daha önce yaptığı açıklamalarda bunun mümkün olmadığına vurgu yapmıştı. Hatta Erdoğan af isteyenlere karşı da çok sert tepki göstermişti.

Daha önce seçimdeki bazı yerlerdeki yenilgiyi MHP ile yapılan ittifaka bağlayanlar şimdi de “Af konusunda MHP’nin istekleri yerine gelirse daha çok oy kaybımız olur” endişesi taşımaya başladı.

Ortada bazı sorunlar oluşmaya başladı. Bu nedenle AK Parti ile MHP arasındaki ittifakın çatlayabileceği ve ortaklığın sona erebileceği bile konuşulmaya başlandı.

MHP üst düzey yöneticileri ise “Tabanımıza af konusunda söz verdik. Sınırlı da olsa bu affın Meclis’ten çıkması gerekiyor. MHP, seçmenine ne söz verdiyse eninde sonunda bu sözü yerine getirecektir” diyor.

Görebildiğimiz kadarı ve kulislere yansıyanlara baktığımızda af konusunda MHP ile ittifak ortağı AK Parti arasında sıkıntı yaşanabilir. Bunun boyutlarını da af konusunun kapsamının Meclis gündemine gelmesinden sonra bekleyip hep birlikte göreceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 312
Toplam Tekil 4066446
IP 18.226.187.24






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu