BASIN BÜLTENİ Özersay’dan Rum liderliğine çağrı: “Bari bilime siyasetinizi karıştırmayın” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay’dan Rum liderliğine çağrı: “Bari bilime siyasetinizi karıştırmayın”
Tarih: 30.03.2019 > Kaç kez okundu? 884

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay son dönemde Güney Kıbrıs Rum yönetiminin KKTC üniversitelerinde yürütülen akademik faaliyetleri önlemeye dönük engelleyici ve yasakçı yaklaşımlarını artırdığına dikkat çekti.

Özersay açıklamasında “geçtiğimiz hafta bir üniversitemizde akademik faaliyette bulunmak üzere Larnaka havalimanına gelen yabancı uyruklu bir akademisyenin muhaceret işlemlerinin yapılması ertesinde katılacağı konferansın KKTC’deki bir üniversitede olduğunun anlaşılması üzerine giriş izninin iptal edilerek sınır dışı edilmesi ve Dubai’ye gönderilmesi kabul edilebilir bir davranış değildir” dedi.

Özersay, “Kıbrıs Türküne pek çok alanda nefes aldırmamak için çaba sarf edenlerin bu çağ dışı yaklaşımlarını ülkemizdeki üniversiteler ve akademisyenlerle temas kurmak ve birlikte çalışmak isteyen yabancı akademisyenlere de yansıtmaya başlaması bu adada iki taraf arasında güveni değil güvensizliği besler” ifadesini kullandı.

Özersay, iki taraf arasında bir süredir güven yaratıcı önlemlerin karara bağlanmasından ve hayata geçirilmesinden bahsedilirken tam da bu dönemde Rum liderliğinin KKTC üniversiteleri ve akademisyenleri konusundaki bu yaklaşımı tam bir samimiyetsizlik örneği ortaya koyduğunu söyledi.

“Kıbrıs Rum tarafı bir yandan bizimle güven yaratıcı önlemleri görüşüyor gibi yapıyor diğer yandansa bizi ekonomik olarak sıkıntıya sokmak için üniversitelerimizi karalamaya ve baskı altına almaya çalışıyor” diyen Özersay, “Bu olacak şey değildir ve samimiyetle bağdaşmaz. Bu tür yaklaşımlar Kıbrıs’ta adanın iki tarafında yaşayan insanları birbirine düşman eden sonuçlar ortaya çıkarır. Kıbrıs Rum liderliğinin bu türden uygulamalara son vermek için tedbir alması gerekir.” açıklamasında bulundu.

Kısa bir süre öncesine kadar gerek Rusya Federasyonu gerekse İsrail’den gelen turistlere karşı Larnaka havalimanında benzer tavırlar sergilendiğini hatırlatan Kudret Özersay, “şimdilerde üniversitelerimize gelecek olan akademisyenlere dönük düşmanca tavırlar ekleniyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bir üniversiteye, akademisyenlere ya da orada yapılacak akademik faaliyete yasa dışı yakıştırması yapmak bu yüzyılda son derece yakışıksız olduğunu da vurguladı.

Mülkiyete dair iddiaların, her durumda özellikle Taşınmaz Mal Komisyonu kurulduktan sonra anlamını yitirdiğini kaydeden Özersay, 1974 öncesi mal sahiplerinin dilerlerse TMK’ya başvurarak taşınmaz mallarının tazminatını talep edebildiğini hatırlattı.

“Biz kimsenin mülkiyet hakkını yok saymıyoruz” diyen Özersay, 1974 öncesi mal sahiplerine tazminat hakkı sunulduğunu vurguladı. Özersay, “madem ki tazminat imkanı sunuluyor o halde bahse konu taşınmaz mal üzerinde yapılan bir faaliyetin yasa dışı olduğunu söylemeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu tarafından sunulan bu çareler ve komisyonun kendisi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kabul edildiğine işaret eden Özersay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsan hakları standartlarına uygun bir çare eski mal sahiplerine sunulmuşken Rum tarafının artık bir takıntı haline getirmiş olduğu bu yasallık iddiası anlamını yitirmiştir. Hele bu temelden hareketle orada yapılacak olan bilimsel faaliyeti engellemeye çalışmak gerçekten iyi niyetle bağdaşmaz. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere ilgili uluslararası kuruluşlara bu konuda şikayette bulunacağız ve çağ dışı bu uygulamayı herkesin dikkatine getireceğiz.”



GKRY’den bilime ambargo



Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden (GKRY) bilime bir ambargo daha. KKTC’deki üniversitelerin uluslararası iş birliklerini ve uluslararası eğitim örgütlemelerinde ve organizasyonlarında yer almalarını engelleme faaliyetlerini sürekli hale getiren Rum yönetimi bu kez de Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki (DAÜ) “Fizik Günleri”ne katılmak üzere Japonya’dan Ada’ya gelen Yrd. Doç. Dr. Tomotako Kitamura’nın KKTC’ye girişini engelledi.

“Geçen hafta çarşamba günü yaşanan olayda, Larnaka Havalimanı’nda “Giremezsiniz, yasa dışıdır” gerekçesiyle 9 saat havalimanında bekletilen Japon bilim insanının KKTC’ye girişi engellenerek Dubai’ye geri gönderildi.

Japonya’nın önde gelen üniversitelerinden birinde öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Tokomato Kitamura, Dubai’de DAÜ’lü yetkililerle internet üzerinden yazışarak, durumu aktardı ve gelemeyeceğini bildirdi.

Bunun üzerine harekete geçen DAÜ yönetimi de ülkesine gitmeye hazırlanan Japon bilim insanını İstanbul üzerinden KKTC’ye getirerek Fizik Günleri’ne katılımını gecikmeli de olsa sağladı. Yrd. Doç. Dr. Kitamura kendi kariyeri açısından çok önemli olduğunu vurguladığı sunumunu da böylece gerçekleştirmiş oldu.

Ülkesine yarın dönecek olan Yrd. Dç. Dr. Tomotako Kitamura, dün sabah DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova’yı ziyaretinde başından geçenleri TAK muhabirine anlatarak soruları yanıtladı.

Japonya’daki bağlı bulunduğu üniversiteden DAÜ’deki konferansa katılmak üzere destek aldığını anlatan Kitamura, gelmeden önce Japonya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği internet sitesine girerek araştırma yaptığını, sitede vize istenmediği ayrıca KKTC’ye geçişlerde bir sıkıntı olmadığı bilgisinin yer aldığını bunun üzerine Fizik Güneri’nden bir gün önce Larnaka Havalimanı’na geldiğini anlattı.

Larnaka Havalimanı’nda pasaportuna mühür vurulduktan sonra kendisine niçin geldiğinin sorulduğunu aktaran Kitamura, “DAÜ’deki Fizik Günleri” için geldim cevabı verince bir odaya götürülerek sorgulandığını ifade etti.

Burada akademisyen kimliğini, Yrd. Doç. Dr. olduğuyla ilgili belgeleri ve Fizik Günleri’yle ilgili broşür, kitapçık ve dökümanları ibraz etmesine rağmen yine de geçişine izin verilmediğini söyleyen Kitamura, daha sonra bir başka odaya götürülerek burada da kendisine sorular yöneltildiğini anlattı.

İkinci sorguda kendisine “Kıbrıs sorununu biliyor musun?” diye soran yetkiliye Kitamura, “ Bilmiyorum. Ben akademisyenim. Sadece fizik sunumu yapmaya geldim. Sizin sorununuzla ilgim yok. Politika yapmaya gelmedim. Kıbrıs sorunuyla ilgilenmiyorum. Fizik sorunlarıyla ilgileniyorum” yanıtını vermiş.

Genç akademisyen, kendisine “yasa dışıdır” diyerek geçişine izin verilmediğini, pasaport ve belgelerine el konulduğunu ve yaklaşık 9 saat Larnaka Havalimanı’nda bekletildikten sonra Dubai’ye geri gönderildiğini kaydetti.

Yaşadığı süreçle ilgili duygularını da paylaşan Kitamura, Japonya’dan üniversitesinin desteğini alarak sunum yapmak üzere geldiğini, bu sunumun kariyeri açısından da büyük önem taşıdığını, sunumu yapamayacak olmakla ilgili ciddi stres ve endişe yaşadığını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Kitamura, gelişiyle ilgili sorunlar yaşasa da, KKTC’yi çok sevdiğini ve memnuniyetle yine gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam Kitamura’yla bir araya gelerek DAÜ Fizik Günleri’ne katılımı ve bilimsel görüşlerini paylaştığı için teşekkür etti.

Prof. Dr. Necdet Osam, kıymetli bir bilim insanını tüm engellemelere rağmen DAÜ’de görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Osam, DAÜ’nün bilimsel ahlakı, toplumsal değerleri ve dünya barışını gözeten bir üniversite olduğunun altını çizerek, DAÜ’nün dünyadaki insanların birbirine saygı ve anlayışla davranması için erdem, barış ve gelişim kavramlarını içselleştirdiğini vurguladı.

Osam, bu bakımdan ekol olan DAÜ’nün bünyesindeki 113 kültürü daha ileriye taşıyacağını belirterek, bilimsel özgürlüğün tüm özgürlüklerin üzerinde olduğunu söyledi.

Osam insanlar birbirlerine saygı duyduğu sürece dünyanın daha iyiye gideceğini, bu konuda DAÜ’nün üzerine düşen görevi sürdüreceğini kaydetti.

Osam, Japonya’daki üniversitesinde sözleşmesi bitmek üzere olan Kitamura’ya DAÜ için teklifte bulunarak, “Sizin gibi değerli bilim insanlarına kapımız her zaman açık. DAÜ’de birçok ülkeden akademisyen görev yapıyor” dedi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 367
Toplam Tekil 4068289
IP 18.191.239.123






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu