BASIN BÜLTENİ “Rum tarafını silahlanma konusunda uyarıyoruz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ “Rum tarafını silahlanma konusunda uyarıyoruz”
Tarih: 29.03.2019 > Kaç kez okundu? 811

Paylaş


BASIN BÜLTENİ





“Rum tarafını silahlanma konusunda uyarıyoruz”



Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) özellikle son dönemde artan ve savunma maksadını aşan silahlanma faaliyetlerini bir an önce durdurması konusunda uyardı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, ağır bir tehdit içeren söz konusu faaliyetlerin iki toplum arasında güven tesis edilmeye çalışılan bu dönemde oldukça samimiyetsiz ve provokatif bulunduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“GKRY, Sırbistan’dan yeni ağır silahlar satın alarak silahlanmasını artırmaktadır. Bu bağlamda, Rum yönetiminin, Sırbistan’dan 8 adet devriye, keşif, personel taşıma ve ambulans olarak kullanılabilen Milosh BOV M16 4x4 zırhlı savaş taşıtı (TOMA) ve 24 adet 155’lik NORA B-52 çekili top alacağı öğrenilmiştir. Söz konusu topların, 8x8 araçlar olduğu, dakikada 11 mermi atabildiği ve çeşitli kalibrelerde mermi kullanabildiği, hedefini 42 kilometre mesafeden vurabildiği, ayrıca GPS güdümlü atış özelliğinin bulunduğu anlaşılmaktadır.

İlaveten, GKRY’nin Almanya’dan 41 adet Leopard 2A4 tipi tank ve Rum Deniz Kuvvetleri’nin takviyesi için de Fransa’dan 2 adet açık deniz gemisi alacağı bilinmektedir.

Rum donanması envanterine ilk kez katılacak olan söz konusu iki geminin, Mari’deki Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde bulunacağı, bu maksatla gemilere hizmet verebilecek şekilde limanın yeniden düzenlenmeye başlandığı, öte yandan Fransa ile GKRY arasında güvenlik iş birliğini güçlendirmek amaçlı mevcut savunma anlaşmasının geliştirilerek yine Mari’de Fransız donanmasının kullanımına tahsis edilecek bir deniz istasyonu inşa edilmesine izin verildiği de hatırlanacaktır.

Bu detaylardan da anlaşılacağı üzere bahse konu adımlar savunma maksadını fazlasıyla aşan bir nitelik göstermektedir

Bu adımların yanı sıra, Rum tarafının ABD’nin GKRY’ye uygulamakta olduğu silah ambargosunu kaldırmak yönünde birtakım girişimler yaptığını ve Sayın Bakanımızın Washington ziyareti sırasında bunu önlemeye dönük diplomatik temaslarda bulunduğu hatırlanacaktır.

ABD’nin silah ambargosunun kaldırılması durumunda GKRY’nin silahlanma faaliyetlerini daha da artıracağı ve iki taraf arasında gerginliği tırmandıracağı aşikardır. Rum tarafının bu eylemleri, hassas dengelerin bulunduğu adamız ve Doğu Akdeniz’deki güven ve huzur ortamını tehdit ederek güvensizlik ortamının yerleşmesine neden olacağı gibi, Ada’da iş birliğine dayalı bir ortaklık tesis edilmesi felsefesinin içeriğini de boşaltmak anlamına gelmektedir.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin silahlanma faaliyetleri, Rum liderliğinin adanın geleceğine ilişkin gerçek niyetini ortaya koymakta ve uzun zamandır karşılaşılmamış düzeyde düşmanlık içermektedir. Bu noktada, Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tarafımızdan mukabil adımlar atılmasını gerektiren bu faaliyetlerini durdurmaya davet ediyoruz.”



Akıncı : “Benim hassas olduğum tek nokta Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğidir”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Benim hassas olduğum tek nokta Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğidir. İki tarafa da eşit muamele yapılacak. Bu iş basit bir statü kavgası değildir. Kıbrıs Türk halkının varlığı için önemlidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda Mağusa Türk Gücü ile Güney Kıbrıs’taki Nea Salamina dostluk maçına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, daha önce dostluk maçının, iki toplumlu bölge olması dolayısı ile Pile’de yapılacağının söylendiğini ancak, bu durumun BM’nin bölgede güvenliği sağlayamayacağını bildirmesi üzerine değiştirildiğini ve maçın güneyde yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Daha önce eşitlik ilkelerine uygun davranılması halinde dostluk maçına katılacağını açıkladığını hatırlatan Akıncı, maçın iki gün önce güneyde yapılmasına karar verilmesi ile yeni bir durum oluştuğunu, eşit muamele yapılmadığını söyledi.

Akıncı, “İşin başında ortaya konulan prensiplere uyulsaydı biz de o maçta olacaktık. Önceden belirtilen hususlara uygun davranılmaması katılımımızı imkansız hale getirdi. Ocak ayı sonlarında Barış ve Spor Organizasyonu bizi ziyarete geldi. 19 Mart’ta bir spor etkinliği düzenlemek istediklerini belirttiler. Bizi de orada görmek istediklerini beyan ettiler. Eşitlik ilkelerine uygun davranıldığı takdirde buna seve seve uyacağımızı katılacağımızı daha o günden belirttik. Cuma akşamı Anastasiadis’in ofisinden sözcüm Barış Burcu arandı maçın oynanacağı sahanın BM’nin kontrolünde olan ara bölgede değil güneyde olacağını belirtti. Bu durum tabii ki yeni bir durum yarattı. ” dedi.

Hiçbir zaman Güney’de yapılan etkinliklere gitmeme tavrında olmadığını belirten Akıncı, kültürel etkinliklerde olduğu gibi güneyde yapılan etkinliklerin kuzeyde de yapılması gerektiğini vurguladı.

Ara bölgede yapılacak bir organizasyona BM’nin yeterli güvence sağlayamayacağını bildirmesinin üzücü olduğunu ifade eden Akıncı, “güvenlik sağlayamıyor diyorlarsa kendilerini sorgulamaları gerekir. Bir kaç yüz kişinin olacağı bir organizasyonda güvenliği sağlayamıyorsa ‘bu gidin güneyde Rum polisi sağlasın’ demektir. Bu kabul edilemez. BM’nin bu gibi konularda bize destek ve lojistik sağlamaya yardımcı olması gerekir” diye konuştu.

Rum Lider Anastasiadis’in de ‘ ben bu sahaya gitmem’ tavrında hiç olmadığına dikkat çeken Akıncı, her iki liderin beyan ettiği arzuya rağmen bunun gerçekleşemediğini BM’nin böylesi bir organizasyonu üstlenemediğini aktardı.

Akıncı, “Bir bacaklı yapılmış olması üzüntü vericidir esef vericidir” diyerek bu konuda iki günden bu yana basında eksik ve farklı yorumlar yapılmasını da eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı “Benim hassas olduğum tek nokta Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğidir. Ve bu her alanda gözetilmelidir. İki tarafa da eşit muamele yapılacak. Tek maç ise ara bölgede iki maç ise hem güneyde hem kuzeyde olacak şekilde organize edilmeli. Bu iş basit bir statü kavgası değildir. Kıbrıs Türk halkının varlığı için önemlidir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, maçın oynandığı sıralarda siyasi bir basın toplantısı düzenlemesinin barışa ne kadar katkı sağladığının sorulması üzerinde de “bu noktada önemli olan bizim gençlerimizin de eşit statüde haklarını almasıdır. Biz niye bunu sorgulamıyoruz. İki taraflı bir organizasyon yapalım dediğimizde okullarımıza, sahalarımıza gelmiyorlar. Ayrıca barışa katkı yapılıp yapılmadığını buna sebep olanlar düşünsün” şeklinde cevap verdi.

Akıncı Drogba değil, Drogbalar gelse, dünyanın en ünlü futbolcuları gelse Kıbrıs Türk gençliği eşit haklara sahip olmadıktan sonra ne işe yarayacak diye sordu.



Akıncı, Verwey ile görüştü



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Komisyonu’nun Yapısal Reformları Destekleme Ofisi Genel Direktörü Maarten Verwey ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü.

Kabulde, Cumhurbaşkanı Akıncı, Verwey ve beraberindekilere 26 Şubat’ta Rum lider Anastasiadis’le gerçekleştirdiği gayri resmi görüşmede ele alınan güven yaratıcı önlemler ve Kıbrıs sorununun özüyle ilgili konuları aktardı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, özellikle cep telefonlarıyla ilgili kararın artık hayata geçirilmesini ümit ettiğini belirtti. Bu konuyla ilgili Marteen Verwey de, cep telefonlarının adanın her iki yanında da kullanılabilmesini önemsediklerini ve kendilerinin de bunu desteklediklerini ifade etti.



Erhürman, Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu heyetini kabul etti



Başbakan Tufan Erhürman, yönetim kurulu toplantılarını KKTC’de yapmak amacıyla ülkede bulunan Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FİJET) Başkanı ve Tunus eski Turizm Bakanı Tijani Haddad başkanlığındaki heyeti kabul ederek görüştü.

Başbakan Tufan Erhürman kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta sadece Kıbrıs sorunuyla bilinir olmaktan hiç mutlu olmadıklarını kaydeden Erhürman, Kıbrıs Türk tarafı olarak bu sorunun bir an önce tarihe karışması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ifade etti.

Başbakan Erhürman, bu nedenle KKTC’nin turizm alanındaki potansiyelini ve olanaklarını dünyaya ve hatta Türkiye’ye daha fazla anlatmak yükümlülükleri bulunduğunu dile getirdi.

KKTC’nin kültür, tarih, sağlık, spor ve özel ilgi turizmi alanlarına çok uygun potansiyeli olduğuna dikkat çeken Erhürman, ayrıca ülkemizin yılın 10 ayının güneşli olduğunu ve bu güneşin dahi başlı başına önemli bir potansiyel olduğunu aktardı.

Erhürman, yine bu potansiyellerin yanında, hala yeterince tanıtımını yapamadığımız William Shakespeare’in dünyada tek olan Othello Kalesi’nin Kuzey Kıbrıs’ta olduğuna vurgu yaptı.

Ülkemize gelen heyet aracılığıyla Othello Kalesi’ni dünyaya anlatabilmeyi çok istediklerini kaydetti.

Ülke olarak dünyada birçok sınırlılıklarla karşı karşıya olunduğuna işaret eden Erhürman, konuk heyetten “dünyadaki sesimiz” olmalarını istedi.

Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FİJET) Başkanı ve Tunus eski Turizm Bakanı Tijani Haddad ise konuşmasında, örgütlerinin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1323
Toplam Tekil 4067457
IP 3.144.42.196






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu