'CHP ve İYİ Parti'ye kazandıracağız demeye dili varmıyor' - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









'CHP ve İYİ Parti'ye kazandıracağız demeye dili varmıyor'
Tarih: 15.02.2019 > Kaç kez okundu? 715

Paylaş


AA - TBMM - 15 Şub 2019 02:27





Kategori: Politika





'CHP ve İYİ Parti'ye kazandıracağız demeye dili varmıyor'





AK Parti Grup Başkanı Bostancı, "(Sezai Temelli'nin sözleri) Sezai Bey 'CHP ve İYİ Parti'nin adaylarına destek vereceğiz' demeye dili varmadığı için 'AK Parti ve MHP'ye kaybettireceğiz' diyor" dedi.





TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, AA muhabirine HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin, partisinin grup toplantısında, "Kürdistan'da kazanacağız, Batı'da da AKP ve MHP'ye kaybettireceğiz. Türkiye'nin her yerinde AKP-MHP ittifakını geriletmek için verilen her oy, Türkiye'de barışa verilen oydur. İstanbul, Adana'daki oyumuz ile Cizre, Sur, Silopi halkına selam edeceğimizi asla unutmayalım." sözlerine ilişkin değerlendirme yaptı.

Açıklamanın, HDP'nin kimliği ve siyasete bakışına ilişkin problemli bir durumun ikrarı olduğunu belirten Bostancı, her partinin, içinde bulunduğu topluma yönelik bir iddia ve siyasal yaklaşımı temsil ettiğini, bunun faili olarak da kendisini göstermesi gerektiğini ifade etti.

Partilerin, aday belirlerken, siyaseti yürütürken, seçimlere katılırken bir program ve zemin üzerinde yürüdüğünü aktaran Bostancı, HDP'nin son dönemlerdeki açıklamaları ve siyasetinin bir parti olarak iddiası ve varlık hükmünün tartışılmasına yol açtığını vurguladı.

Türkiye'yi kapsayan bir siyaset anlayışı güden partilerin, adaylarını çıkaracağını veya şartlar ittifak kurulmasını gerektiriyorsa da belli ilkeler çerçevesinde kamuoyuna açık şekilde ittifak yapabileceğine işaret eden Bostancı, partilerin açık kurumlar olması gerektiğini ve sözleşmelerini gizli kapaklı görüşmelerle yürütemeyeceklerini kaydetti.

Bostancı, "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla." tarzında bir yaklaşımın, siyasi partiler için söz konusu olamayacağını bildirdi.

Temelli'nin "Şurada biz kazanacağız, burada AKP ve MHP'ye kaybettireceğiz." sözlerinin HDP'nin siyasi varlığına ilişkin derin bir probleme işaret ettiğini ve sadece Türkiye'nin bir kısmında iddia sahibi olduğunu gösterdiğini vurgulayan Bostancı, şu görüşlerini paylaştı:

"Sezai Bey 'CHP ve İYİ Parti'nin adaylarına destek vereceğiz, onlara kazandıracağız' demeye dili varmadığı için 'AK Parti ve MHP'ye kaybettireceğiz' diyor. Eğer ben yanlış biliyorsam, kamuoyu beni düzeltsin, ortada iki ittifak var, 'Cumhur İttifakı' ve 'Millet İttifakı. Bir de HDP'nin durumu var. Ortada çok bilinmeyenli bir denklem yok. Eğer siz 'AK Parti ve MHP'ye kaybettireceğiz' diyorsanız, kamuoyu 'kime kazandıracaksınız, niçin kazandıracaksınız, ne tür bir ittifak yaptınız da kazandıracaksınız, iş birliğiniz hangi hususları kapsıyor' diye sorar. Bunlara ilişkin açık bir tavır sergilemeyip, mahcup, ürkek sadece AK Parti ve MHP'ye yönelik kaybettirme üzerine kurulu bir siyasal dil ve yöntem garip durum. HDP, hem tüm Türkiye'ye yönelik bir parti olma iddialarından vazgeçme şeklinde anlaşılabilecek hem de CHP ve İYİ Parti ile kurduğu ittifak ilişkisini gözlerden saklamaya dönük bir dil kullanıyor. İyi de hem ittifak yapmaya çalışacaksın hem de bunu gözlerden saklamaya dönük bir tutumla davranacaksın, böyle yaparak seçmenleri izandan, idrakten uzak görmek doğru bir şey değil. "

"Bu ittifakı saklamak mümkün değil"

Siyasetin kazanmak için yapıldığını anlatan Bostancı, "Sen kazanmayacaksan, kimlerle ittifak yapıyorsan o partiye kazandırmak için siyaset yapılır. Kimlere seçimi kazandıracaklarını niçin doğrudan söyleyemiyorlar? Çünkü, bu ittifak edenler sosyolojik olarak birbirlerine benzemeyen gruplardan oluşuyor. Bu partilerin, tepe yönetimdeki insanlar, yukarıda bir çatı kurmaya, bir siyasal mühendislik yapmaya çalışıyorlar. Ancak bunların mühendisliği ile hitap ettikleri kitlenin değerleri ve siyasal yaklaşımı birbiriyle uyuşmuyor. Böyle olunca da kimi alanları kapatarak, kimi alanları gizleyerek, kimi alanlarda ürkek açıklamalar yaparak, bu ittifakı saklayarak yürütmeye çalışıyorlar. Ama bu tuhaf dille bu ittifakı saklamak mümkün değil." diye konuştu.

Bostancı, CHP, İYİ Parti ve HDP seçmenlerinin bu durumu değerlendireceğine işaret etti.

Siyasi ilişkilerin açık, aleni şekilde yürütülmesi gerektiğini bildiren Bostancı, "Siyasi ilişkilerin ortada bir bilmece varmış gibi yürütülmesi, çaresizlikten kaynaklanıyor. Yukarıda kotarılan mühendisliği bünyeye uymadığı için toplumla paylaşmaktan ürken, kendileri ile ittifak yapmaya çalıştıkları kesimler arasındaki çelişkilerden korkan, bu yüzden açık bir dil kullanmaktan kaçınan bir garip yolda ilerliyorlar. Aynısını CHP de yapıyor, İYİ Parti de yapıyor. Oysa herkes her şeyi biliyor, anlıyor ve tartıyor. Bu benzemezler ittifakının halini de halk takdir edecektir." dedi.

Muhabir: Yıldız Aktaş











Muhabir: Yıldız Aktaş

Yayınlayan: Eşref Fahri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1079
Toplam Tekil 4069000
IP 3.144.187.103






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu