BASIN BÜLTENİ Aksoy: “Sorun Rum tarafının siyasi gücü paylaşmamasında” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Aksoy: “Sorun Rum tarafının siyasi gücü paylaşmamasında”
Tarih: 24.01.2019 > Kaç kez okundu? 559

Paylaş


Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kıbrıs sorununun Rum tarafının siyasi gücü paylaşmaya yanaşmamasından kaynaklandığını her ortamda bunu dile getirdiklerini belirtti.

Aksoy, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerin yanısıra Kıbrıs konusundaki gelişmeleri de değerlendiren Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kapsamda Dışişleri Bakanımız, Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Amerikalı yetkili (Jane Holl) Lute'yi iki kez kabul etti. Sayın Bakanımız kendisiyle 'Kıbrıs meselesinin ancak adadaki mevcut gerçekleri temel alan ve buna uygun hedefler içeren bir çözümle başarıya ulaşabileceğini' söyledi. Biz müzakerelere sadece konuşmak için başlamıyoruz. Önümüzdeki elli yılı sadece konuşarak kaybetmek istemiyoruz."diye konuştu.



Guterres, Spehar ile görüştü



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar ile biraraya geldi.

Görüşme New York’taki BM merkezinde gerçekleşti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, twitter hesabndan görüşmeye dair bir fotoğraf paylaştı.

Guterres, fotoğrafla birlikte paylaştığı mesajında, Kıbrıs’ın, Barış Gücü misyonunda askeri, polis ve civil alanlarda 3 kadının en üst görevde olduğu ilk yer olduğunu vurguladı. Guterres, Spehar ile kadın barış gücü görevlilerinin önemine ilişkin ufuk açıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydetti.

Elizabeth Spehar’ın 23 Ocak’ta Güvenlik Konseyi üyelerine bilgi vermesi ve Güvenlik Konseyi’nin30 Ocak’taki oturumda UNFICYP raporunu onaylaması bekleniyor.



Reuters: "Kıbrıslı Türkler doğalgaz uyuşmazlığını sonlandırmaya çalışıyor"



Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters, ABD ziyareti sırasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay ile Doğu Akdeniz’deki doğal gaz konularında yaptığı bir röportaja yer verdi. “Kıbrıslı Türkler doğal gaz uyuşmazlığını sonlandırmaya çalışıyor” başlığıyla yayınlanan haberinde Reuters, Dışişleri Bakanı Özersay’ın Washington’da Trump yönetimi ve bazı Kongre üyeleriyle yaptığı temaslar ertesinde bölgede muhtemel bir istikrarsızlığı önlemeye dönük görüşler ortaya koyduğuna dikkat çekti. Reuters röportajda, Doğu Akdeniz’de doğalgaz bakımından şu anda devam eden durumun adil olmayan bir noktada bulunduğunu aktaran Özersay'ın, “Kıbrıslı Rumlar bir çözümden önce de doğalgaz rezervlerini çıkarıp kullanabilirken, Kıbrıslı Türklerin bu kaynaklardan ancak çözüm olması durumunda ve çözümden sonra yararlanması yaklaşımı ve en kısa sürede değişmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

Reuters’da yer alan haberde, Bakan Özersay’ın başta ABD olmak üzere uluslararası aktörler üzerinden Kıbrıs Rum tarafı üzerinde baskı kurmaya çalıştığına ve bu yolla iki tarafın doğalgaz konusunda işbirliği yapacağına inandığına dikkat çekildi. Reuters'a verdiği röportajda Bakan Özersay, Kıbrıs Türk yönetiminin İnterpol listesinde aranan isimleri kimi yabancı devletlere iade etmek benzeri uygulamaları olduğuna da dikkat çekerek şunları söyledi: “Biz uluslararası hukuk kurallarını olabildiğince uygulamaya ve içerisinde uluslararası örgütlerin de bulunduğu tüm uluslararası aktörler ile iş birliği yapmaya açığız”. Haberde Avrupa enerji politikaları uzmanı Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Brenda Shaffer’den Kıbrıs Türk tarafının doğal gaz konusundaki son girişimleriyle ilgili olarak alınan görüşe de yer verildi. Shaffer, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı bir dönemde Kuzey Kıbrıs’ın doğal gaz konusunda bir uzlaşıyı zorlamasının makul ve anlaşılır olduğuna dikkat çekti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 23
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1527
Toplam Tekil 4067661
IP 18.119.253.93






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu