Amerika, bölgeden çıkmaya niyetli görünmüyor… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Amerika, bölgeden çıkmaya niyetli görünmüyor… - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.01.2019 > Kaç kez okundu? 366

Paylaş


ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den askerlerini çekme kararını açıklamasının ardından Irak'ta yeni Amerikan üsleri kurulacağına dair bilgiler geliyor. Bölgede her an her şey değişebiliyor. Dengeleri alt-üst edebilecek adımlar da atılıyor.

ABD'nin Irak’ta Suriye sınırına yakın çöl arazide iki yeni askeri üs inşa etme kararı aldı. Gelen bilgilere göre, üslerin birinin Kaim ilçesine bağlı Er-Rumana kasabasının kuzeyinde, diğerinin de Rutba ilçesinin doğusunda kurulacağı söyleniyor.

Her iki üssün de Suriye sınırından yaklaşık 100 kilometre mesafedeki stratejik noktalarda inşa edileceğini söyleniyor. ABD'nin konuşlanmayı planladığı bölgeler, Irak-Ürdün-Suriye üçgeninde, gümrük kapılarının ana güzergâhı üzerinde bulunuyor.



Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıktığı 2014'ten bu yana örgütle mücadele etmek ve bölgedeki güvenlik güçlerine destek sağlamak için yaklaşık 5 bin ABD askeri görev yapıyor.



Suriye'nin kuzeyinde bulundurduğu askerlerini çekeceğini açıklayan Amerika’dan bu konuda henüz net bir adım atılmadı. Amerikalı yetkililer çekilmenin yavaş olacağını ve 3 aylık bir dilimde tamamlanabileceğini söylüyorlar.

Görünen şu:



Yapılan açıklamalara bakılırsa ABD gerçekten buralardan askerlerini çekecek. Ancak ABD'nin Suriye'den askerlerini çekecek olması, bölgeden çıkacağı anlamına gelmiyor. Zira ABD, Irak'a daha da kök salmaya hazırlanıyor

Zaten Amerika’nın bölgeyi terk etmesini biz de düşünmüyoruz. Çıkarları nedeni ile bazı adımlar atılıyor. Kaldı ki, Suriye’den çekilecek olan askerler ülkelerine dönmeyecek, sınırdaki üslerde görev yapacak.

Bunun anlamı nedir?

Amerika, gerektiğinde sınırdan Suriye’ye her an müdahale edebilir.

Bütün bu gelişmeler karşısında “Amerika bölgeden çıkmaya niyetli değil” dersek yanılmış mı oluruz?



Pentagon’dan son gelen haberlere göre Amerika’nın bölgeye 2 bin asker daha göndermeye hazırlandığı yönünde. Dikkat edilecek olursa İsrail ve Amerika’daki Yahudi lobileri Trump’u baskı altında tutuyor. Bölgedeki Amerikan varlığını da İsrail’in güvenlik nedeni olarak değerlendiriyorlar.

Çünkü İsrail, Suriye’de Amerikan varlığını çok önemsiyor. Özellikle de İran’a karşı hamleler yapıyor.

Konu ile ilgili son gelişmelere baktığımızda bunu daha iyi değerlendirebiliriz:

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, İsrail'in geçtiğimiz hafta Şam yakınlarına yaptığı hava saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



İsrail'in, sivil uçakların Beyrut ve Şam'da bulunan havalimanlarına inişi sırasında bölgede saldırı gerçekleştirdiğini belirten Konaşenkov, "İsrail'in F-16 savaş uçaklarıyla Lübnan hava sahasından Suriye'ye gerçekleştirdiği provokatif saldırı nedeniyle 2 yolcu uçağı doğrudan tehdit edildi. Bir trajedinin önlenmesi adına yolcu uçaklarının bölgeye inişlerine kısıtlamalar getirildi" ifadesini kullandı.

Aslına bakılacak olursa bölgede çok sıcak gelişmeler olabilir. Görebildiğimiz kadarı ile İsrail boş durmayacak, IŞİD ise yeniden saldırılara geçebilecek.

Türkiye’nin yapacağı askeri operasyonu beklemeye almasının nedenlerinden biri, Amerika’ya güvenmemesi ve gözünün önünü görebilmesi olarak özetlenebilir.

Yeni Mesaj Yazarı Orhan Dede “Suriye krizi nereye evriliyor?” başlıklı yazısının bir bölümünde bu konu hakkında bakını neler diyor?

“ABD, aradan çekildiği halde operasyon 'şimdilik' bekletiliyor. Görünen o ki Türkiye ne olacağını görüp ona göre kararını verecek. Bu bağlamda Güneydoğu sınırlarımıza TSK tarafından askeri yığınağın devam ettiğini unutmamak gerekiyor. Türkiye Fırat'ın doğusuna operasyon önce ABD silahlarıyla donatılmış PYD/YPG, ardından da DEAŞ teröristleri ile karşı karşıya kalacak. Harekâtla bölge teröristlerden temizlenirse işin sonunda Suriye'ye bırakılacak. Madem sonunda Suriye'ye bırakılacak askeri ve maddi riskleri neden üstleniyoruz? Belki de beklemede olan Ankara bu konuyu müzakere ediyor.”





necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1208
Toplam Tekil 4067342
IP 3.149.233.97






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu