BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanı Özersay'dan, Netanyahu'ya sert tepki - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanı Özersay'dan, Netanyahu'ya sert tepki
Tarih: 27.12.2018 > Kaç kez okundu? 875

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun `Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs'ı işgal ettiği´ yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Demirören Haber Ajansı’na (DHA) verdiği demeçte; "Türkiye işgalci değil, 1974´ten bugüne hem bu adada, hem de bu bölgede istikrarı sağlayan en önemli ülkedir, 44 yıldır devam eden sulhun güvencesidir" dedi.

Özersay, "Türkiye´nin Kıbrıs´taki varlığı Garanti Antlaşmasına dayanır, İsrail bir işgalci arıyorsa çok uzağa gitmesine ve olayları çarpıtmasına gerek yoktur" diye konuştu.

Özersay, "Filistin topraklarındaki mevcudiyetlerini hangi antlaşmaya ya da hukuki argümana dayandırabiliyorlar? İnşa ettikleri güvenlik duvarı Uluslararası Adalet Divanı tarafından yasa dışı ve insan haklarını ihlal eden bir adım olarak kabul edilmiştir. Güvenlik Konseyi bugüne değin sürdürdükleri işgali kınamadıysa sebebi geleneksel olarak aldıkları ABD desteğidir, ABD vetosudur. Vurgulamak istiyorum, Türkiye Antlaşmaların tarif ettiği Garantör sıfatıyla müdahalesini yapmıştır ve o sağlam zeminden hareketle Kıbrıs´tadır" dedi.

Özersay, "Düşmanımın düşmanı dostumdur” benzeri bir anlayışın bu yüzyılda sadece ve sadece zarar vereceğini vurguladı.

Özersay şöyle devam etti:

"İsrail’in Kıbrıs Rum tarafı ile yöneldiği ittifakın kimseye karşı olmadığı söyleniyordu, oysa son dönemde yaptıkları açıklamalar ve yaklaşımları, Doğu Akdeniz'deki bu işbirliği girişimlerinin dışlayıcı ve ötekileştirici olduğunu ortaya koyuyor. Umarım İsrail körü körüne Rum tarafının Türkiye karşıtlığına dayalı politikalarına kapılmaz aksi halde bu bölgede istikrar sıkıntıya girecektir."

İsrail'in Rum tarafı ile ilişkilerini de eleştiren Özersay, "Türkiye ve KKTC´ye karşı şekillenen bu birlikteliğin nereye yöneldiği, bu son açıklamalarla daha bir belirginleşiyor ve pek de barışçıl bir inisiyatif olmadığı anlaşılıyor. Bölge barışını önemsediğini söyleyen herkesin bir değil birkaç kez düşünmelerini salık veririm" diye konuştu.



Kalın: “Haklarımızı ihlal eden fiili durumların yaratılmasına bugüne kadar müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz"

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün ABD'nin Suriye'den çekilme kararıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Kalın açıklamasında Kıbrıs sorununa da değindi.

Doğu Akdeniz'de "Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ihlal eden fiili durumların yaratılmasına bugüne kadar müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz" diyen Kalın, şunları kaydetti:

"Bunu ilgili bütün taraflara buradan bir kez daha duyurmak isteriz. Bizim amacımız, Doğu Akdeniz'i bir barış gölü, barış denizi haline getirmek. Oradan çıkan, çıkacak olan doğal kaynakları hem kuzey, hem güney Kıbrıslıların, ayrıca bu bölgeye komşu olan ülkelerin Mısır'dan Lübnan'a, Türkiye'ye kadar adil bir şekilde paylaşımının sağlanması ve bu kaynakların bir çatışma, gerilim unsuru değil, tam tersine bir paylaşım ve zenginlik unsuru haline gelmesini sağlamaktır. Bizim perspektifimiz Doğu Akdeniz'de bu tür gerilimlerin yaşanmamasıdır. Fakat bizim hukukumuzu ihlal eden, fiili durum yaratmayı amaçlayan adımlar atıldığı zaman da elbette bunlara tepkisiz kalmamız söz konusu olamaz."

Türkiye'nin doğal gaz, petrol arama çalışmaları, sondaj çalışmalarına devam edeceğinin altını çizen İbrahim Kalın, Kıbrıs Türk'ünün hak ve hukukunu her platformda savunmaya devam edeceklerini yineledi.





Erhürman: “Onlar ne için mücadele ettilerse, ne için canları pahasına mücadele yürüttülerse, bize de kalan miras o uğurda mücadeleye devam etmektir”

Başbakan Tufan Erhürman, şehitleri saygı ve sevgiyle andığını, gazilere şükranlarını sunduğunu belirterek, “Onlar ne için mücadele ettilerse, ne için canları pahasına mücadele yürüttülerse, bize de kalan miras o uğurda mücadeleye devam etmektir” dedi.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, 21-25 Aralık Şehitler Haftası nedeniyle şehit ve gazi yakınlarına öğle yemeği verdi.

Burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının, toplumunun bu topraklarda iki eşit kurucu unsur ve siyasi eşitliğe sahip olabilmek için mücadele ettiğini ifade eden Başbakan Erhürman, kendilerine düşen görevin de Kıbrıs Türk halkının, Rumlarla eşit haklara, siyasi eşitliğe sahip iki kurucu unsur olarak adadaki varlığını sürdürmesini sağlamak olacağını vurguladı.

Başbakan Erhürman, bunun asla değişmeyeceğine işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda var olmak için her türlü engele rağmen çalışacağını kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin varoluş mücadelesinin bitmediğini, devam ettiğini söyleyen Başbakan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının ekonomik, sosyal ve kültürel olarak var olması için çalışmasının en büyük yükümlülüğü olduğunu belirtti.

Şehitler huzurunda saygıyla, sevgiyle eğildiklerini belirten Başbakan Tufan Erhürman, varoluş için aralıksız çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.



Meclis Başkan Yardımcısı Töre: “Netanyahu, zalim ve terörist İsrail devletinin Başbakanıdır”

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, “Türkiye’yi ve Türk ordusunu adada işgalci” diye niteleyen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun zalim ve terörist İsrail devletinin başbakanı olduğuna işaret ederek, Türkiye’den bu konuda yapılan açıklamalara destek belirtti.

Töre, “Türkiye’nin ve KKTC’nin aldanma ve yanılma hakkı bu noktada asla olamaz” diyerek TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ve AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in değerlendirmelerine ve açıklamalarına katıldığını bildirdi.

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre yazılı açıklamasında, Kıbrıs meselesiyle ilgili ortaya çıkan yeni adımların; “Kıbrıs’ta federasyon kurulamayacağı ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün ortadan kaldırılamayacağı ne de sulandırılamayacağının gerçeği” olduğunu vurguladı.

Rum tarafının gerek İsrail’le gerekse ABD ile kurduğu ilişkilerin stratejik bir adım olduğunu ifade eden Töre, şunları kaydetti:

“Türkiye’yi ve Türk ordusunu adada işgalci diye niteleyen Netanyahu zalim ve terörist olan İsrail devletinin başbakanıdır. Suriye ve Filistin topraklarının bir kısmını işgal altında tutan İsrail devleti Kudüs’te de Amerikan desteğiyle oldubittiler yaratmıştır. Yahudi ve Amerikan iş birliği olan Siyonizm şimdi de Güney Kıbrıs Rum devletiyle Türkiye’ye karşı cephe oluşturmaya başlamıştır.

Doğu Akdeniz’de stratejik dengeyi bozmaya yönelik girişimler karşısında Türkiye-KKTC dayanışması ve iş birliği çok daha büyük öneme haizdir.

İrili ufaklı Ege adalarını ve Ege denizini Yunan olarak gören zihniyet Kıbrıs adasını ve Doğu Akdenizi de aynı noktaya getirmeye çalışmaktadır.”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Türk Gençlik Birliği İngiltere heyetini kabul etti

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün, Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere heyetini kabul etti.

İngiltere’de doğup büyüyenlerin yanında eğitim amacıyla İngiltere’de bulunan gençlerin de katılımıyla geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde kurulan Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere heyeti başkanı Nafiya Horozoğlu ile 3 üyesinin katıldığı kabulde Bakan Özersay birliğin kuruluşu, temasları ve etkinlikleri ile ilgili bilgi aldı.

Birliğin yeni nesli birleştirmek adına önemli bir adım attığını söyleyen Bakan Özersay, “İngiltere’deki gençliğin gündemi, öncelikleri ve sıkıntıları nelerdir”i anlamak bağlamında çok yararlı olacağını vurgulayarak, bu unsurun da özellikle Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Projesi’nin ileriye götürülmesine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Güç birliği yapıldığı taktirde çok başarılı işlere imza atılabileceğini de belirten Bakan Özersay, kimliğini kaybetmeden sanat, siyaset, spor alanlarında bir yerlere gelmiş kişilerin bir ülkenin tanıtımı açısından en etkili lobi olacağını söyledi. Özersay, Birliğin çok daha geniş bir kesime ulaşabilmesini diledi.

Kabulde konuşan Nafiya Horozoğlu ise birliğin İngiltere’de bulunan Kıbrıslı Türk gençliğin beraberlik ve dayanışma sağlayabilmesi, işbirliği içerisinde olmaları ve kültürlerini koruyabilmeleri amacıyla kurulduğunu anlattı. Horozoğlu, 16 -20 yaş arası yaklaşık 150 üyeleri bulunduğunu belirtti.



TC Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli KKTC’de

TC Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin davetlisi olarak dün akşam KKTC’ye geldi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Pakdemirli ve beraberindeki heyet temaslarına bugün başlayacak.

Bakan Pakdemirli temasları çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’yi ayrı ayrı ziyaret edecek.

Bakan Pakdemirli, Güzelyalı Terfi Merkezi, Geçtiköy Barajı ve Artıma Tesisi’nde incelemelerde bulunacak ve KKTC Sulamaları İletim Tüneli’nin Temel Atma Töreni’ne katılacak.



İşbirliği protokolü imzalanacak

Zirai Levazım ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri arasında, bugün, “Tarıma değer katma, el birliği, güç birliği” adıyla iş birliği protokolü imzalanıyor.

Zirai Levazım’dan yapılan açıklamaya göre, protokolün imza törenine Tarım Bakanı Erkut Şahali ile resmi ziyaret için dün akşam KKTC’ye gelen TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katılacak.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı toplantı salonunda yer alacak imza töreni saat 16.30’da başlayacak.



Kumsal Şehitleri anıldı

Kumsal Şehitleri anıldı. Barbarlık Müzesi’nde yer alan anma törenine, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, milletvekilleri, LTB, muharip dernekler, kurum kuruluş okulların temsilcileri ile askeri erkan katıldı.

Saygı duruşu ve saygı atışı yapılan törende, İstiklal marşı okundu anıta çelenkler sunuldu.

Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’ndan Topçu Üsteğmen Talip Semih Gündüz günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Kanlı Noel'de 55 yıl önce bugün Rum Yunan ikilisinin masum Türk halkını katlettiğini ve suçsuz insanları öldürdüğünü belirten Gündüz, şehitleri rahmet ve saygı ile andı.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 47
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 456
Toplam Tekil 4077184
IP 3.146.35.203






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap