BASIN BÜLTENİ Akıncı, Lute ile bugün yeniden görüşecek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Lute ile bugün yeniden görüşecek
Tarih: 20.12.2018 > Kaç kez okundu? 996

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri Geçici Danışmanı Jane Holl Lute ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “referans kavramları” (terms of references) hazırlık çalışmalarının bir süre daha süreceğinin anlaşıldığını belirtti. Burcu, Cumhurbaşkanı’nın Lute ile bugün 10.30’da bu çerçevede yeniden görüşeceğini açıkladı.

Sözcü açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı BM Genel Sekreteri Geçici Danışmanı Sayın Jane Holl Lute’u dün saat 10:00’da kabul ederek yaklaşık bir saat kırk beş dakika görüştü.

Hazırlanması için çalışılan referans kavramları (terms of references) için Sayın Cumhurbaşkanımız Jane Holl Lute ile ayrıntılı ve yararlı bir görüşme yaptı. Referans kavramları hazırlık çalışmalarının bir süre daha süreceği anlaşılmaktadır. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımızın Jane Holl Lute’u bugün saat 10:30’da yeniden kabul ederek görüşecektir”.



Lute, Anastasiadis’le de yeniden bir araya geliyor

BM Genel Sekreteri’nin geçici olarak atadığı Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute bugün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le de yeniden bir araya gelecek.

Rum radyosu, BM Genel Sekreterinin Geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un bugün sabah Rum yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşeceğini belirtirken görüşmenin saatini bildirmedi.

Öte yandan Politis gazetesi internet sitesinde, Anastasiadis-Lute görüşmesinin sabah 08:00’da yapılacağının Rum sözcü Prodromos Prodromu tarafından gazetenin radyo kanalında dile getirildiğini aktardı.



Prodromu: “ABD Üçlü Zirveye katılacak”

Rum Hükümet Sözcüsü, perşembe günü İsrail’de gerçekleştirilecek olan Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail üçlü zirvesine ABD’nin de katılacağını resmen açıkladı.

Rum radyosunun haberine göre, İsrail doğal gazının Avrupa’ya taşınması konusuyla perşembe günü toplanacak olan Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail üçlü zirvesine ABD de katılacak.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu, ABD’nin söz konusu zirveye katılacağını doğrulayarak, ABD’nin toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı veya ABD’nin İsrail Büyükelçisi tarafından temsil edileceğini de vurguladı.



DP:“Kıbrıs Türkü’nün boşa harcayacak zamanı kalmamıştır”

Demokrat Parti (DP), BM Genel Sekreteri Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un temaslarını değerlendirerek, “Kıbrıs Türkünün boşa harcayacak zamanı kalmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Partiden yapılan açıklamada, “Crans Montana’da çöken sadece konferans değil, federal çözümün ta kendisiydi. Şimdi artık parça parça uygulanabilir çözüm modellerini konuşmamız gerekmektedir” denildi.



Tatar BM Genel Sekreteri Guterres’e mektup gönderdi

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Kıbrıs konusu ile ilgili bir mektup gönderdi.

Tatar’ın mektubu dün sabah Guterres’e iletilmek üzere Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Temsilciliği yetkililerine teslim edildi.

UBP Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, UBP Genel Başkanı Tatar, mektubunda partinin yetkili kurullarında Kıbrıs konusunda yapılan değerlendirmeleri Genel Sekreter’e bildirdi.

İsviçre'nin Crans Montana kentindeki müzakerelerin geçen yıl Rum uzlaşmazlığı nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra yeni bir döneme girilirken, bunun geçmiş süreçlerin tekrarı veya devamı olmaması gerektiğinin altı çizilen mektupta, “yeni bir süreç başlayacaksa bunun açık uçlu olmayacağı” kaydedildi.

Tatar’ın Guterres’e mektubunda yeni bir sürece girilecekse sonuç odaklı olarak çaba gösterilmesinin gerektiği de ifade edildi ve iki devletli çözüm dahil alternatif çözüm formüllerinin de masada olması talep edildi.

Mektupta, yeni sürecin sonuçsuz kaldığının ortaya çıkması durumunda, Kıbrıs Türk halkına uluslararası statü verileceğinin baştan belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

Tatar Genel Sekreter Guterres’ten, Kıbrıs Türk Halkı’na uygulanan izolasyon ve ambargoların sona erdirilmesi için çaba göstermesini, hidrokarbon konusunun ele alınması için bir ad-hoc komite oluşturulmasının sağlamasını da talep etti.

Mektupta, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamı konusunda ise şunlar kaydedildi:

“Kıbrıslı Türkleri geçmişte bazı yıkımlardan koruyan tek taraflı müdahale hakkı da dahil olmak üzere, Türkiye'nin etkin, fiili ve fiziki güvencesidir. Bunun devam etmesinin, bizim için olmazsa olmaz bir durum olduğunu da vurgulamak istiyorum.

Güvenliğimiz için gerekli olan yeterli ve caydırıcı sayıda Türk askerinin Ada’da kalmaya devam etmesi de bizim için olmazsa olmazdır ve Parti Kongremiz tarafından kırmızı çizgi olarak kabul edilmiştir.”



Taçoy:“Kıbrıs Türk Halkı ve Anavatan Türkiye günü geldiğinde hakları neyse almasını da korumasını da bilir”

UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Kıbrıs konusunda bir anlaşmaya varılırsa, hidrokarbon kaynaklarından elde edilen gelirden Kıbrıs Türkleri’ne yüzde yirmi hak vereceklerine” ilişkin demeç verdiğini, bu açıklamanın “kabul edilemez olduğunu” belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Taçoy, Anastasiadis’in Kıbrıs’ta gerçeklere dayalı, yaşayabilir bir anlaşma istemediğini, seçildiği günden bu yana yaptıkları ve söylediklerinin bunu ispat eder nitelikte olduğunu kaydetti.

Rum liderin “Eğer Kıbrıs konusunda bir anlaşmaya varılırsa, hidrokarbon kaynaklarından elde edilen gelirden Kıbrıs Türkleri’ne yüzde yirmi hak vereceklerine” ilişkin son demecini eleştiren Taçoy, “Daha önceki, tarihi gerçeklerden uzak, bir anlaşma olmasını güçleştiren, düşmanca, tahrikkar saldırılarının bir devamıdır ve asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.



Muratağa’da “Katliam Çukurundaki” şehitlerden 15’i daha şehitliğe defnediliyor

Muratağa’da 14 Ağustos 1974’te katliam çukurunda topluca katledilen şehitlerden kimlik tespitleri tamamlanan 15’i daha, Perşembe günü Muratağa-Sandallar Şehitliği’ne defnedilecek.

Bu amaçla Perşembe günü saat 10.00’da askeri tören düzenlenecek.

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 60
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1858
Toplam Tekil 4076639
IP 18.188.175.182






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu