BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Anastasiadis zaman kazanmak istiyor” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Anastasiadis zaman kazanmak istiyor”
Tarih: 30.11.2018 > Kaç kez okundu? 885

Paylaş


Başbakan Tufan Erhürman BRT’de yayınlanan Birinci Boyut programında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile haftalık olağan görüşmesinin ayrıntılarını aktardı.

Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri ele aldıklarını ifade eden Erhürman, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin yurt içinde veya yurt dışında Kıbrıs konusunda yaptığı görüşmelerle ilgili Cumhurbaşkanı’na bilgi verdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Lute’un önümüzdeki günlerde adaya geleceğini anımsatan Başbakan Erhürman, Lute’un Kıbrısı ziyaretinde ortaya nelerin çıkabileceği konusunda da Cumhurbaşkanı ile fikir teatisinde bulunduklarını aktardı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs konusundaki değerlendirmelerini de Cumhurbaşkanı ile ele aldıklarını belirten Başbakan Erhürman, “Anastasiadis ortalığı bulandırmaya çalışıyor. Ortaya attığı görüşün altını doldurmadı. Hangi yetkiler nasıl kullanılacak ortaya koyan yok. Konunun özünden uzaklaştığını görüyoruz. Yetkilerin paylaşımı gibi konulara açıklık getirmiyor. Biz Anastasiadis’in zaman kazanmaya çalıştığı görüşündeyiz” dedi.

Açıklamalarından hidrokarbon yataklarının sondajı konusuna da değinen Başbakan Erhürman, “Hidrokarbon yatakları adada yaşayan herkesin hakkıdır. Bu konuda da Rum tarafının tutumu gerginliğe neden olmaktadır” diye konuştu.

Lute’un gelişiyle birlikte Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için anlamlı bir sürecin başlayıp başlayamayacağının görüleceğini ifade eden Erhürman, “Biz bunun ucubucağı belli olan bir süreç mi başlayacağını yoksa yaşananların oyalama mı olduğunu göreceğiz” dedi.

“Top Anatasiadis’in kucağındadır. Şu anda Rum liderin yaptıkları süreci zamana yaymaktır. Bu da gerginlik yaratmaya neden olmaktadır” ifadelerini kullanan Başbakan Erhürman, Türkiye Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs konusunda bir ayrılığının söz konusu olmadığını anlattı.

Başbakan Erhürman “Konuyla ilgili uslup farkı olabilir. Bu da doğaldır ama sonuçta her iki taraf ta Rum tarafının tavrının netleşmesini ve ne istediğini ortaya koymasını istiyor” dedi.



Yıldırım: “Rum tarafının uzlaşmaz tutumu çözümü zora sokuyor”



TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Kıbrıs adasında Rum tarafının uzlaşmaz tutumu çözümü zora sokuyor” ifadelerini kullandı.

Asya Parlamenter Asamblesi 11. Genel Kurulu’nda konuşan Yıldırım Kıbrıs konusuna da değinerek, “İki toplum arasında barışı tesis etmek, Akdeniz’in güvenliğini sağlamak bakımından vazgeçilmezdir. Kıbrıs adasında Rum tarafının uzlaşmaz tutumu, çözümü maalesef zora sokmaktadır.” dedi.



Çeler, Laurance’la görüştü



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerde kadınların rolüne ilişkin konferansa katılmak üzere Burkina Faso’ya gitti.

Bakan Çeler, ülkenin Kadın İşleri, Ulusal Dayanışma ve Aile Bakanı olan mevkidaşı Marchal Laurance’la bir araya geldi.

İki bakan kendi ülkelerindeki kadının rolü ve nasıl daha da güçlendirileceğiyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, bugün başlayacak 7. Bakanlar Konferansı’nda konuşma yapacak.



Nami, İSEDAK’ta “KKTC ile ekonomik ilişkileri derinleştirin” çağrısı yaptı



Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, İstanbul’da 34'üncüsü gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısına katıldı.

“Ticaretin Kolaylaştırılması: Gümrüklerde Risk Yönetimi" temasıyla gerçekleştirilen İSEDAK Toplantısı’nın 34. Bakanlar Oturumu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın oturum başkanlığında gerçekleşti.

Birleşmiş Milletlerden sonra en fazla üyeye sahip uluslararası kuruluş olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) dünyada dört kıtaya yayılmış toplam 57 üye ülkenin yanı sıra 5 de gözlemcisi üyesi bulunuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü ve İslam dünyasının en önemli çok taraflı ekonomik ve ticari işbirliği platformu olarak kabul edilen İSEDAK Bakanlar Oturumunda konuşma yapan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, İSEDAK’a üye ülkelere, KKTC ile ekonomik ilişkilerini derinleştirme çağrısında bulundu.

Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşama ile ilgili özet bilgi aktaran Nami, Kıbrıs Türk tarafının takvimlendirilmiş ve çözüm odaklı kurgulanan, mevcut statükoyu değiştirecek bir müzakere süreci için Birleşmiş Milletlerin irade koyması gerektiğini vurguladı. Nami, İSEDAK’a üye ülkelerin de, bu konuda destek vermelerini talep etti.

Özdil Nami, doğalgaz konusuna da değinerek, enerji konusunun işbirliği ile ve ilgili tarafların meşru hak ve çıkarlarını gözetecek şekilde kurgulanması gerektiğini belirtti. Bunun aksine atılacak tek yanlı adımların bölgede istenmeyen gerginliklere yol açabileceğini söyleyen Nami, bu konuda Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafı ve ilgili diğer taraflarla yapılacak işbirliğine hazır olmaya devam ettiğini aktardı.

İSEDAK toplantısının gündem maddesi olan “Ticaretin kolaylaştırılması; risk yönetimi ve gümrüklerin İyileştirilmesi” konusunda, hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği ile devam eden ortak çalışmaları hakkında bilgi aktaran Özdil Nami, ülkede ithalatı kolaylaştırmak konusunda atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Nami, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın davetlisi olarak katıldığı akşam yemeğinde, birçok ülkenin bakanlarıyla birlikte ikili temaslarda bulundu.



Ataoğlu, Antalya’da Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne katıldı



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Antalya’da Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) düzenlediği 8. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne konuşmacı olarak katılarak, ülke turizmi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ataoğlu, “Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği” ana temalı kongrede yaptığı konuşmada, ülkedeki mevcut yatak kapasitesinin 25 bin seviyelerinde olduğunu ve geçen yıl 1 milyon 142 bin turist ve 865 milyon dolarlık turizm geliri elde edildiğini söyledi.

Ataoğlu, KKTC’nin her geçen yıl daha da gelişen bir potansiyele sahip bir ülke olduğunu belirtirken, ülkede 5 yıldızlı otellerin yıllık doluluk oranlarının ortalama yüzde 85 civarında seyrettiğini de ifade etti.

Fikri Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın fiyat, kalite ve güvenlik faktörleri bakımından Akdeniz bölgesinde çok uygun bir destinasyona sahip olduğundan da bahsederek, KKTC’ye uygulanan ambargolardan dolayı henüz turizm pastasından hak ettiği payı alamadığını vurguladı.

Akdeniz bölgesinin dünya turizmindeki payının her geçen yıl arttığına işaret eden Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs’a ulaşmak için 4-5 saatlik uçuş mesafesinde yaşayan 1.5 milyar insan bulunduğunu ve coğrafik konum bakımından da KKTC’nin avantajlarının fazla olduğunu söyledi.

Ataoğlu, Turizm Stratejik Planı çerçevesinde ilk 3 yılda özellikle Bafra ve Girne bölgelerinde inşaatı devam eden yatırımların sonlandırılması kapsamında 40 bin yatak, 2 milyon turist ve 2 milyar dolar gelir hedeflemekte olduklarını belirtti.

Fikri Ataoğlu, sonraki 5 yıllık stratejik gelişim planında ise yatak kapasitesinin 50 bin hedefiyle en az 3 milyon turist ve 3 milyar dolar bir gelir öngördüklerini kaydetti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, gelişen ve değişen teknolojide artık hemen hemen herkesin kullandığı aklı telefonlar ve buna bağlı olarak gelişen digital medya nedeniyle milyonlara ulaşmanın daha da kolay olduğunu dile getirdi. Ataoğlu, bakanlık olarak bu alanda reklam ve tanıtım faaliyetlerini daha etkin bir şekilde kullanılması ve tanıtımın yüzde 70’ini digital medya yardımıyla yapmaya başladıklarını vurguladı.

Digital medyanın en büyük avantajının ise ambargolara maruz kalmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtımlarını yapmak olduğunu da söyleyen Ataoğlu, gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorunda olduklarını yineledi.

Bafra bölgesinin şehir merkezine uzak olması nedeni ile Bakanlık olarak Bafra-Mağusa feribot seferlerinin başlatılması yönünde çalışmalar başlattıklarını anlatan Ataoğlu, turistlerin daha turistik ve daha kolay bir şekilde şehir merkezine seyahat etmelerine olanak yaratma arzusunda olduklarını ifade etti.

Ataoğlu, ülkenin kitle turizmine hitap eden resort turizminin yanı sıra, özel ilgi turizmine hitap eden; eko-agro turizm, su altı, yürüyüş, sağlık, gastronomi, kültür, doğa, spor ve dağcılık gibi alternatif turizm modelleri bakımından da zengin bir ülke olduğunu dile getirdi. Ataoğlu, “Ülkeye gelen turistin ortalama 800 dolar harcadığını düşünürsek, Alternatif turizm modelleri ile bu rakamları daha yukarılara çekme arzusu içerisindeyiz” diye konuştu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1588
Toplam Tekil 4067722
IP 18.191.171.20






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu