BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Gerekli çalışmaları başlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Gerekli çalışmaları başlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın”
Tarih: 19.11.2018 > Kaç kez okundu? 816

Paylaş


Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türkü’nün Doğu Akdeniz’de bulunan doğal kaynaklar üzerindeki haklarını göz ardı eden, tek yanlı, hukuka ve hakkaniyete aykırı faaliyetlerini maalesef devam ettirdiğine dikkat çekerek, “KKTC olarak daha önce açıkladığımız çerçevede adım atmamız artık kaçınılmaz olmuştur. Kıbrıs adasında yönetimi ve zenginliği Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya hazır olmayan bu zihniyete karşı seyirci kalmayarak haklarımızı fiiliyatta hayata geçirecek adımları atarak gerekli çalışmaları başlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, ‘müzakereler kaldığı yerden aynen devam etmelidir’ diyen Kıbrıs Rum liderliğinin federal bir ortaklıkta olmazsa olmaz olan zenginliği paylaşabilme konusunda ciddi bir zaafiyeti olduğunun davranışıyla açıkça ortaya çıktığını belirtti. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu kaynakları birlikte yönetme ve birlikte işletme konusunda yapmış olduğumuz tüm çağrıların yanıtsız kalması bir fırsatın daha kaçırılması sonucunu doğuracaktır ve bu durum Kıbrıs Türk tarafının da kendi lisans verdiği sahalarda kazı çalışması başlatmasını artık kaçınılmaz kılmıştır.

Bilindiği üzere, GKRY ile ABD arasında geçtiğimiz hafta bir niyet belgesi (statement of intent) imzalanmıştır. Söz konusu belgenin, ABD ve GKRY arasında deniz ve sınır güvenliği, terörizmle mücadele ve bölge istikrarı konularında ikili ilişkilerinin güçlendirilmesini kapsadığı anlaşılmakta olup, öncelikle GKRY’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti” sıfatıyla imzaladığı bu belgenin Kıbrıslı Türkleri hiçbir şekilde bağlamadığını ve tarafımızca yok hükmünde olduğunu ifade etmek isteriz.

Rum Yönetimi’nin, İsrail ve Mısır ile yaptığı üçlü işbirliği anlaşmalarına, imza edilen bu belge marifetiyle ABD hükümetini de bu ittifaka katmaya çalıştığı aşikardır. Bu tutum, GKRY’nin esas muhatabı olan Kıbrıs Türk tarafının Ada’nın doğal kaynakları üzerindeki eşit hak ve çıkarlarını ısrarla hiçe saymasına başka bir örnek teşkil etmekte olup esas niyetinin de bu olduğu bir kez daha ortaya koymaktadır.”

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, GKRY’nin, Kıbrıs Türk tarafının doğal gaz konusunda yıllardır yinelediği işbirliği teklifini geri çevirdiği; bunun yerine Doğu Akdeniz’de Mısır, İsrail ile yaptığı antlaşmalarla devam ettirdiği tek taraflı faaliyetlerini, şimdi de ABD’yi de sürece müdahil etme çabasıyla sürdürdüğü belirtildi.

Bu durumun maalesef adadaki ve bölgedeki istikrarı ve güvenliği tehdit ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar dile getirildi:

“Dışişleri Bakanlığı olarak, bu konuya müdahil olan ülkeleri ve şirketleri, sağduyulu davranmaya ve adanın gerçeklerini dikkate alarak hareket etmeye davet eder, Kıbrıs Türk halkının haklarının ihlali anlamına gelen bu gelişmelere seyirci kalmayacağımızı ve insanlarımızın geleceğini etkileyen bu hamleye karşı gerekli girişimlerin başlatıldığını belirtmekte fayda görmekteyiz.”



“KKTC kıta sahanlığında arama yapacağız”



Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Exxon Mobil Şirketinin Kıbrıs adası açıklarında arama faaliyeti başlatmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aksoy şunları söyledi:

“Exxon Mobil şirketinin Kıbrıs Adası açıklarında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin verdiği sözde 10 numaralı “parselde” doğalgaz arama faaliyeti başlatması bölgenin istikrarına katkıda bulunmamaktadır. Sorunun çözümü açısından da belirli hassas dengeleri değiştirebilecektir.

Kıbrıs Adası çevresindeki tüm doğal kaynakların sadece Kıbrıs Rum tarafına değil, her iki tarafa da ait olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Rum yönetimini Doğu Akdeniz’de tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini durdurması yönünde uyarmıştık. Bu vesileyle Rumların bu tek yanlı arama ve çıkarma çalışmalarına iştirak eden şirketlere yönelik ikazımızı yineliyoruz. Kıbrıs Adasının doğal kaynaklarının paylaşımının Kıbrıs meselesinin özüyle ilgili bir konu olduğunu tekrar hatırlatıyoruz.

Bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da KKTC ile eşgüdüm içinde, Kıbrıs Türk halkının, adanın ortak sahibi olarak, uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve çıkarlarını korumak amacıyla, gerekli diplomatik ve siyasi adımları atmayı sürdüreceğiz. Kendi kıta sahanlığımıza ilaveten, KKTC’nin Türk Petrolleri’ne verdiği ruhsat sahalarında da faaliyetlerde bulunmaya başlayacağız.”



Rum tarafı Denya’da, gerginlik yaratma girişiminde bulundu



Denya Köyü’nde, ara bölgede önceki gün yanlarına basını da alan bir grup Kıbrıslı Rumun gerginlik yaratma girişiminde bulunduğu öğrenildi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından da teyit edilen bilgiye göre, 17 Kasım Cumartesi günü öğle saatlerinde, aralarında bazı Kıbrıslı Rum din adamları da olmak üzere, 15-20 kişilik bir grup, yanlarına Rum basınında görev yapan muhabir ve kameramanları da alarak, araçları ile birlikte ara bölgeyi ihlal etti, KKTC sınırının yakınına kadar gelip sloganlar atan grup, olay yerine giden iki BM Barış Gücü devriye aracı tarafından bölgede uzaklaştırdı. BM sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ara bölgede Kıbrıslı Rumlar tarafından yapılan bu ihlal ve BM müdahalesi de doğrulandı. BM tarafından yapılan açıklamaya Kıbrıs Rum Haber Ajansı tarafından da yer verildi.



Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özyiğit Londra’daki temaslarını sürdürüyor



Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Londra’daki temas ve görüşmelerini sürdürüyor.

Cemal Özyiğit, TC Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın ile KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı’yı ziyaret ederek, onuruna verilen yemeğe katıldı. Özyiğit ziyaretlerinde, Tuncalı ile Yalçın’a Kıbrıs’a özgü birer anı plaketi de takdim etti.

Cemal Özyiğit ve beraberindeki heyet temaslarının yanı sıra KKTC’nin 35. Kuruluş yıl dönümü nedeniyle Londra’da düzenlenen resepsiyona da katıldı. KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, TC Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın ve yüzlerce konuğun katıldığı gecede bir konuşma gerçekleştiren Özyiğit, Londra’daki yurttaşlarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

4’lü koalisyon hükümeti oluşturulduğunda, öncelikli gündem maddeleri arasına yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkleri alarak çalışma başlattıklarını belirten Özyiğit, yurt dışındaki Kıbrıslı Türkleri de kendilerinden bir parça olarak gördüklerini kaydetti.

Londra’da bulunduğu süre içerisinde çeşitli dernek ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile görüştüğünü, görüşmeye de devam edeceğini belirten Özyiğit, Londra’daki yurttaşlarla iletişim kurma fırsatı yakalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sıkıntıların, sorunların aşılmasına yönelik çalışmaların büyük bir titizlikle süreceğini vurguladı. Özyiğit, yurt dışında yaşayan çocukların, gençlerin ana dilleri olan Türkçe’yi en iyi şekilde öğrenip, doğru şekilde kullanabilmeleri için de kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.





Nami ticaret formunun lansman toplantısına katıldı



Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Ankara’da Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında kurulan ticaret formunun lansman toplantısına katıldı. Ankara’da çeşitli temaslar yapan Bakan Nami, temaslarını BRT’ye değerlendirdi.

İş insanlarının yaptıkları bu anlamlı girişime tam destek verdiklerini belirten Bakan Nami, hali hazırda bu foruma 50’yi aşkın kişinin üye olmasını da memnuniyetle öğrendiğini bu çalışmanın yakın zamanda her iki ülkenin ticari ilişkilerine gerçekten olumlu katkı yapacağına inanç belirtti.

Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la, ilk resmi görüşmelerini gerçekleştirdiklerini aktaran Nami, Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında ticaret akışının daha da hızlanması için neler yapılabileceği, mevcut bürokratik engellerin neler olduğu konularını masaya yatırdıklarını ve Bakan Pekcan’ın her türlü desteği vereceğini net bir şekilde ifade ettiğini söyledi.

Bir diğer mevkidaşı Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’le görüşmesini de aktaran Nami, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin enerji ihtiyaçlarını masaya yatırarak teknik seviyede çalışma başlattıklarını söyledi.



8. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi gerçekleşti



8. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi dün yapıldı.

KKTC’nin kuruluşunun 35. Yılı nedeniyle düzenlenen resmi kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan ralliye KKTC’nin yanı sıra Türkiye ve Almanya’dan ekipler katıldı.

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın himayesinde, Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen ralli saat 10.00’da Dışişleri Bakanlığı binası önünde başladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın verdiği startla başlayan rallide 63 ekip mücadele etti.

Bu yıl Almanya’dan 3 aracın da katıldığı 8. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’nin başlangıcına, eşiyle katılan Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yanısıra, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Dışişleri Bakanlığı personeli ve sporseverler katıldı.

Yarışın açılışına katılan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay uluslararası düzeyde yapılan bu güzel etkinliğe gönül vererek katılan herkesi tebrik etti.



Dr. Fazıl Küçük’ün anısına sergi düzenleniyor



Yakın Doğu Üniversitesinde kurulan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ile Milli Tarih Müzesi ortaklığında “Dr. Fazıl Küçük ve Millî Mücadele” temalı sergi düzenleniyor.

YDÜ’den yapılan açıklamada, gerek Kıbrıs Türkü’nün varlığını dünyaya duyurmak gerekse de Milli Tarih Müzesi’nin envanterini zenginleştirmek amacıyla ülke sanatçıları tarafından hazırlanacak “Dr. Fazıl Küçük ve Milli Mücadele Segisi”nin, Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün 35. ölüm yıl dönümü münasebetiyle 15 Ocak 2019 tarihinde açılacağı duyuruldu.



DİSİ, UBP’yi ziyaret etti



Güney Kıbrıs’tan Demokratik Seferberlik Partisi ‘nden (DİSİ) bir heyet cumartesi Anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi’ni (UBP) ziyaret etti.

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve beraberindeki heyeti saat 10.00’da kabul etti.

Tatar’a görüşmede UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy ve UBP Milletvekili Ersan Saner eşlik etti.

Anamuhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokratik Seferlik Partisi (DİSİ), bazı noktalarda farkı görüşleri olsa da yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduklarını ve bunu devam ettireceklerini açıkladı.

UBP ile DİSİ, yaklaşık 1.5 saat süren görüşme sonrasında UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ve DİSİ Başkanı Averof Neofitu birer kısa açıklama yaptı.

Konuşmaların ardından UBP Dışilişkiler Komitesi Üyesi Oğuzhan Hasipoğlu ile DİSİ Kıbrıs Sorunu Ofisi Başkanı Charalambos Stavrides İngilizce, Türkçe ve Rumca olarak ortak açıklama okudu.

Tatar’a görüşmede UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy, UBP Dışilişkiler Komitesi Üyeleri UBP Milletvekilleri Ersan Saner ve Oğuzhan Hasipoğlu eşlik etti.

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirip, güzel bir toplantı yaptıklarını kaydetti. Bir araya gelip, görüşmenin ve karşılıklı saygı duymanın önemine vurgu yapan Tatar, yakın zamanda iade-i ziyarette bulunacaklarını söyledi. DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise konuşmasında, Tatar’ın da kendisi gibi Poli bölgesinden olduğunu ve köylerinin komşu olduğunu belirtti. UBP Dışilişkiler Komitesi Üyesi Oğuzhan Hasipoğlu İngilizce ve Türkçe olarak okuduğu ortak açıklamada, iki partin Kıbrıs sorunundaki mevcut durumu görüştüklerini kaydetti.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri