BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs konusunda gelinen aşamayı değerlendirdi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs konusunda gelinen aşamayı değerlendirdi
Tarih: 13.11.2018 > Kaç kez okundu? 904

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, düzenlediği basın konferansıyla Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Basın Konferansının esas amacının Rum lider Nikos Anastasiadis’e yanıt vermek olmadığını ancak bazı konulara da açıklık getirmek istediğini söyleyerek konuşmasına başlayan Akıncı, Kıbrıs’ta çözüme çok yaklaşılan noktaya gelinmesine rağmen bunun başarılamadığını belirterek, bu konuyu tarafların değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin Rumların hakim olacağı üniter devlette azınlık olmakla yetinmeyeceğinin açık olduğunu anımsatan Akıncı, Rum toplumunun büyük çoğunluğunun da iki devlet çözümünü kabul etmeyeceğinin aşikar olduğunu anlattı.

Gelinen aşamada, Federal çözüm için çalışmak ya da statükonun devamına göz yummak noktasında olunduğunu ifade eden Akıncı, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için statükonun devamının çeşitli tehlikeler barındırdığını belirtti.

Akıl işinin makul bir uzlaşıyı federal çözümde aramak olduğuna işaret eden Akıncı, bulunacak çözümün her iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı olacağının birçok BM belgesinde yer aldığını kaydetti.

Akıncı, BM parametreleri çerçevesinde yürütülen müzakerelerde sayıca eşitlik olmayan durumlarda neler olacağının belirlendiğini anımsatarak, Rum Lider Anastasiadis’in açıklamalarını değerlendirdi.

Anastasiadis’in doğal gaz konusundaki tavrını eleştiren Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderin bazı konuların sadece Rum toplumunu ilgilendireceğini belirttiğini ve bunun hiçbir makul yanı olmadığını anlattı.

Akıncı, Anastasiadis’e göre Doğu Akdeniz Enerji politikalarında Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin yeri olmadığını belirterek, ancak Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin dahil olacağı bir süreçte bölgede barışın sağlanabileceğini belirtti.

Federasyonun Rum liderliğince acı verici bir uygulama olarak görülmesini yadırgadığına işaret eden Akıncı, iki toplumu birleştirecek yegane çözümün federal çözüm olduğunu söyledi.

Akıncı, Rum tarafının bugüne kadar hep Merkezi hükümetin yetkilerinin fazla olması yönünde görüşü olduğunu anımsatarak, gelinen aşamada kurucu devletlerin yetkileri artsa da merkezi hükümetin yetkilerin uygulanmasında basit çoğunluk-azınlık şeklinde alınmasını kabul edemeyeceklerini vurguladı.

“Şimdi açık ve net olma zamanıdır” diyen Akıncı, güven artırıcı önlemler konusunda da son gelişmeleri anlattı.

Akıncı, iki tarafın kurumları arasında birbirleri arasındaki iş birliğini geliştirmek arzusunda olduklarını belirterek, güven yaratıcı önlemler çerçevesinde son durumu görüşmek üzere Anastasiadis ile görüşme planladıklarını ancak bunun Türk tarafı siyasi avantaj sağlamak istiyor gerekçesi ile yapılamadığını ifade etti.

Akıncı, Kıbrıslı Türkler ve Rumların dünyanın her yerinden konuşabildiğine işaret ederek adanın bir tarafından diğer tarafına geçildiğinde ise telefonunu kullanamamasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin geçici Kıbrıs özel danışmanı Jane Hole Lute’un yeni yıldan önce Kıbrıs’a gelmesinin beklendiğini kaydeden Akıncı, ‘gelecekte yeni acıları paylaşmak yerine yetkileri ve refahı paylaşabilecek miyiz’ sorusunun esas yanıtlanması gereken soru olduğunu aktardı.



Uluçay: “Yeni kapılar, ticaret ve turizm alanında da yeni bir kazanım olacak”



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, açılan kapıların güven arttırıcı önemli bir girişim olmasının yanı sıra, KKTC için turizm ve ticaret anlamında yeni bir kazanım olanağı yaratacağına inandığını söyledi.

Uluçay, Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker ve genel kurul için KKTC’de bulunan Dünya Basın Konseyi üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Şule Aker, Dünya Basın Konseyi’nin 2018 Genel Kurulu’nu KKTC’de yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, Basın Konseyi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay da konuşmasında, ülkenin önemli süreçlerden geçtiği bir dönemde genel kurulun KKTC’de yapılıyor olmasının kendileri için öneminin büyük olduğunu söyledi.

Genel Kurulun ayrıca ülkenin tanıtılması ve güzelliklerinin bilinmesine olanak sağladığını ifade eden Uluçay, böylesi etkinliklere desteklerinin tam olduğunu belirtti.

Sınır noktalarında iki yeni kapının açılmasının Rum ve Türk toplumları arasında güven arttırıcı önemli bir girişim olmasının yanı sıra KKTC için turizm ve ticaret anlamında yeni bir kazanım olanağı yaratacağına inandığını belirten Uluçay, dövizin değer kazanmasıyla ülkede özellikle Güneyden gelen alışveriş hacminin yükseldiğinin de görüldüğünü söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümlenmesi için yıllardan beri Türkiye ile birlikte bir uğraş verdiklerini ifade eden Uluçay, bugüne kadar ortaya konan ortak tavır ve politikayla çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Son dönemlerde ada üzerinde var olan doğal kaynakların ortak kullanılabilmesi adına yaptıkları çağrıları anımsatan Uluçay, bunun yanı sıra Akdeniz bölgesindeki ülkelerin de bu ekonomik değerlerden yararlanabilmesi için bu konuda bir konsensüs sağlanması gerektiğini belirtti.

Başkan Uluçay, adanın geleceğini de doğrudan etkileyecek olan bu gelişmeler yaşanırken Türkiye ile birlikte ortak tavırlarının müzakerelerin sonuç odaklı olarak başlayabilmesi olduğunu dile getirdi.



Özersay: "Rum tarafı geçişlerle ilgili ayrımcılık yapıyor”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Derinya ve Aplıç kara sınır kapılarının hizmete açılmasının gecikmiş ama olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

BRT’de yayınlanan Gündem Artı programına telefonla katılarak soruları yanıtlayan Bakan Özersay, kapıların açılmasının gecikmiş ama olumlu bir gelişme olduğunu kaydederek dikkate getirilmesi gereken başka konular da olduğunu söyledi.

Özersay, hükümet göreve geldikten sonra konuyla ilgili tüm bakanlıkların kapıların açılması taahhüdünün yerine gelmesi için çaba koyduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türk tarafını temsil eden tüm tarafların ortaya koyduğu irade neticesinde olumlu bir sonuca ulaşıldığını belirtti.

Kapılardan sadece Derinya’nın açılması ve Aplıç’ın açılmaması gibi bir uygulamayı asla kabul etmeyeceklerini hükümet olarak en başından ortaya koyduklarının altını çizen Bakan Özersay, “Her iki kapının da eş zamanlı olarak açılması yönünde bir politikaya sahip olduğumuzu ve bu duruşumuzdan vazgeçmeyeceğimizi söylemiştik. Günün sonunda her iki kapının da eş zamanlı olarak açılmasını başardık. Bu hükümetin kararlı duruşu sonunda gerçekleşmiştir” dedi.

Dışişleri Bakanı Özersay, verilecek tavizin Aplıç’ın açılmaması gibi bir sonuç doğurabileceğine de işaret ederek, “Sergilemiş olduğumuz duruşun olumlu sonuç alınmasında yararı olmuştur” şeklinde konuştu.

Başka yeni kapıların açılmasını şartlar uygun olması durumunda destekleyeceklerini vurgulayan Özersay, bunun yanında eksiklik olarak gördüğü bir hususu da dile getirdi.

“Daha önce bir kaç kez Kıbrıs Rum tarafına açıkça çağrıda bulunmamıza ve hatta somut öneri de yapmamıza rağmen, henüz sonuç alamadığımız bir taraf vardır” diyen Bakan Özersay, Rum tarafının KKTC vatandaşları arasında geçişlere ilişkin ayrımcılık yaptığını söyledi.

Kudret Özersay, “Rum tarafı bir ayrımcılık yapmaktadır ve bu da bizi rahatsız eden bir husustur. Bazı istisnalar hariç, TC kökenli KKTC vatandaşlarının büyük bir bölümünün Güney’e geçişine Rum Yönetimi izin vermemektedir. Bu içimizi burkan ve bizi rahatsız eden bir durumdur” dedi.

Bu gayri adil uygulamanın Rum Yönetimi tarafından ısrarla devam ettirildiğine değinen Özersay, “Temennim odur ki, önümüzdeki dönemde Kıbrıs Türk tarafı yaptığımız önerilere daha olumlu yaklaşır ve bu konuda da bir ilerleme kaydedilir” dedi.

Bakan Özersay, Kıbrıs’ta öyle ya da böyle bir uzlaşmaya varıldığı takdirde KKTC’nin tüm vatandaşlarının kökenine bakılmaksızın Kıbrıslı Türkler ve Rumlarla aynı coğrafyada yaşayacaklarının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini de vurguladı.

Dışişleri Bakanı Özersay, şöyle konuştu:

“Biz bu haksız uygulamanın giderilmesi ve düzeltilmesi için girişimlerimize devam edeceğiz. Başka kapıların açılmasını da hükümet olarak desteklemekteyiz. Ama bu kapılardan geçiş uygulamasının bütün vatandaşlarımıza eşit şekilde ve ayrımcılık gözetilmeden yapılması konusundaki mücadelemizi de sürdüreceğiz.”



Spehar: "Kapılar, iletişim ve güven inşası için önemli"



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, sınır kapılarının, insanların daha fazla iletişim kurmasına yardımcı olmada ve iki toplum arasında ihtiyaç duyulan güvenin inşasında önemli rol oynayacağını belirtti.

Spehar, Aplıç ve Derinya sınır kapılarının açılması nedeniyle yayımladığı mesajda, dünün Kıbrıs için iyi bir gün olduğunu vurguladı.

8 yıldan sonra yeniden sınır kapısı açılmasını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Spehar, sınır kapılarının, insanların daha fazla iletişim kurmasına yardımcı olmada ve iki toplum arasında ihtiyaç duyulan güven ve öz güven inşasında önemli rol oynayacağını kaydetti.



Lefke Aplıç ve Derinya Sınır Kapıları geçişlere açıldı



Kıbrıs’ta kapalı geçiş noktalarından birisi olan Lefke Aplıç Kapısı ve Gazimağusa’daki Derinya Sınır Kapısı dün saat 12.00’den itibaren KKTC ile Güney Kıbrıs arasında karşılıklı geçişlere açıldı.

1955 yılından bu yana kapalı olan Lefke Aplıç kapısının açılışına bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Derinya Sınır Kapısı, Gazimağusa’da 2,5 Mil olarak bilinen Akyar Sınır Kapısı’ndan sonra ikinci sınır kapısı oldu.



KKTC’nin 35. kuruluş yıl dönümü törenlerle kutlanıyor



KKTC’nin 35. kuruluş yıl dönümü başkent Lefkoşa başta olmak üzere tüm ilçelerde törenlerle kutlanacak.

Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramı coşkusuna bu yıl da Türkiye'den ve diğer bazı ülkelerden konuk heyetler de ortak olacak.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı programı, 14 Kasım Çarşamba günü saat 12.00’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Bayrak Radyo ve Televizyonu’ndan yapacağı konuşma ve 21 pare top atışıyla başlayacak.

14 Kasım Çarşamba saat 15.00’te Dr. Fazıl Küçük'ün Anıt Mezarı’nda tören düzenlenecek. 15.30’da ise Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ziyaret edilecek.

15 Kasım Perşembe günü Lefkoşa Atatürk Anıtı'ndaki tören 09.30’da başlayacak. Törende, Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi, Türk Silahlı Kuvvetleri Temsilcisi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı ve protokol anıta çelenk sunacak, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Bayraklar göndere çekilecek, Anıt Özel Defteri imzalanacak.

15 Kasım KKTC’nin 35’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmi geçit töreni saat 10.00’da başlayacak.

Lefkoşa Şehitler Anıtı’ndaki mahalli tören ise 08.00’de yer alacak.



WAPC Dünya Basın Konseyi Girne’de başlıyor



Dünya Basın Konseyleri Birliği’nin (World Association of Press Councils-WAPC) 2018 Genel Kurulu bugün saat 10.00’da Girne Lord’s Palace Otel’de yapılacak.

Genel Kurul WAPC Başkanı Doç. Dr. Şule Aker’in konuşmasıyla başlayacak.

Aker yaptığı yazılı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak başkanı olduğumuz ilk ve tek uluslararası kuruluş olan WAPC, küresel anlamda basın özgürlüğünü yaymak ve uygulamasını sağlamak amacıyla çalışmaktadır” dedi.

WAPC’nin asıl misyonunun, demokrasilerin esas unsurlarından birisi olan özgür basın uygulamalarını yaymak ve güçlendirmek olduğuna işaret eden Aker, basın mensuplarının özgürce kendilerini ifade edebilmeleri, nereden gelirse gelsin baskılardan korunmaları için Basın Konseyi’ne başvurabileceklerini kaydetti.

WAPC Dünya Basın Konseyi’ne bu yıl Kosova, Makedonya ve Irak’ın genel kurul onayının ardından katılmalarının beklendiğini belirten Aker, “İnternet yayıncılığının basın etik ilkelerine uymasını bir şekilde gerçekleştirmek zorundayız. Bu sorun günümüzde sonuçlanmamış bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Tüm bu konuların tartışılacağı toplantımızın sonuç bildirgesi Genel Kurul sonrasında yayınlanarak basında yer alacaktır” ifadelerini kullandı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 48
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1915
Toplam Tekil 4076696
IP 18.217.203.172






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu