BASIN BÜLTENİ Özersay: “Yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere yönelik proje hayata geçiyor” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “Yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere yönelik proje hayata geçiyor”
Tarih: 19.06.2018 > Kaç kez okundu? 947

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, hükümet programının bir parçası olan yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik projenin, bir nüfus projesi değil de, orada yaşayan vatandaşları kendi iradeleriyle kayıt altına alma ve bağlarını güçlendirme; dönmek isteyenlerin de dönüşünü kolaylaştırma projesi olduğunu söyledi.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik başlatılan projeye ilişkin TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Kudret Özersay projenin, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin kendi iradesiyle kayıt altına alınması projesi olduğuna işaret ederek, ekonomik, toplumsal ve benzeri kolaylıklar içeren bir çalışma olacağını kaydetti. Özersay, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemizle olan bağlarının güçlendirilmesi esas amaçtır ancak insanların ülkemize dönüşlerini teşvik edip, kolaylaştırır hale de dönüşebilir” dedi.

Kudret Özersay, kalemlendirme ve atılacak adımlar konusunda bir taslak çalışması yapılan projenin gerçeğe uygunluğu ve uygulanabilir olabilmesi için yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle bir anket çalışması başlattıklarını belirtti.

İngiltere, Türkiye ve Avustralya’da yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik projenin İngiltere ayağının geçen hafta düzenlen bir festivalde anket yapılarak atıldığını kaydeden Özersay, önümüzdeki hafta gerçekleşecek bir diğer festivalde devam edecek anket çalışmasının yanı sıra açılacak stantlarda doğrudan nabız tutulacağını belirtti.



Özersay: “Esas sorumlu, Rum tarafını tolere eden uluslararası aktörlerdir”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türkü’ne hayatı zorlaştırma ve uluslararası toplumun parçası olmasını engelleme refleksinin, Kıbrıs Rum devletinin genlerine işlediğine işaret ederek, bugün gelinen durumun, uluslararası toplumun Rum tarafına yaptığı muamele ve göstermiş olduğu toleransın bir sonucu olduğunu belirtti.

Kudret Özersay, TAK’a yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı’nın; “KKTC’deki tarihi alanların ‘yasadışı şekilde kullanıldığını’ iddia ederek, yabancı misyon temsilcilerinden bu alanları ziyaret etmemelerini istemesini” değerlendirdi.

Özersay, adanın kültürel mirasının bir parçası olan birçok çok tarihi eserin yenilenmesi ve restorasyonu için çalışmalar yürüten iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin hem KKTC’de, hem de Güney Kıbrıs’ta çok sayıda çalışmaya imza attığına dikkat çekti.

Bakanlık ve hükümet olarak komiteye destek verdiklerini kaydeden Özersay, Rum tarafının “Birlikte restore yapabiliriz ama siz kullanamazsınız. Sadece bizimle kullanabilirsiniz” yaklaşımının kabul edilemez bir zihniyetin göstergesi ve endişe verici bir durum olduğunu söyledi.

“Bu yaklaşımlarla, çözümün nasıl olduğu pek önemli değil, geleceğe güvenle bakmak, sağlıklı bir ilişki kurmak zor. Bu zihniyeti bir kenara bırakmak lazım artık” diyen Özersay, “Kendi siyasi ve hukuki pozisyonlarını bize veya uluslararası topluma empoze etmeye çalışmaları, köhnemiş bir zihniyettir. Bundan derhal uzaklaşmaları gerekmektedir. Hepimizin geleceği açısından bu önemlidir” şeklinde devam etti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, sadece kapsamlı çözüm için değil, iki taraf arasındaki ilişkileri geliştirmek ve işbirliği yapabilmek için de daha samimi bir çabaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının uniter bir devleti olağan bir şey gibi içselleştirdiğini, bunun da Kıbrıs’ta yönetimi paylaşımı zorlaştıran bir unsur olduğunu kaydeden Özersay, daha fazla ve daha samimi bir uğraşa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kudret Özersay, uluslararası aktörlere de çok daha büyük görev düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Uluslararası toplum, Kıbrıslı Rumlara bu içinde bulundukları durumun normal bir durum olmadığını hatırlatmak durumundadır. Uluslararası toplum bunun daha da normalleşmesine imkan verecek tavırlarını sürdürürse, Rum tarafındaki bu kanıksama daha güçlü bir hal alacak ve Rum tarafındaki kurumların genlerine işlemiş olan bu unsur çok daha derine girecek ve bunu değiştirmek çok daha zor olacak. Onun için burada Kıbrıs Rum tarafını suçlamak bir çıkış yolu değildir. Ama uluslararası toplumun kendi tutum ve davranışlarına düzen vermesi gerekir”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Rum tarafına gösterdikleri toleransın, uluslararası toplumun kendisini vurur noktaya geldiğine işaret ederek, “Kendi finanse ettikleri çalışmalara konu olan kültürel mirasın bir parçası olan eserin içinde bir etkinlik yapmalarına müsaade edilmeyen bir durumla karşı karşıya kaldılar” dedi.

Uluslararası aktörlerin bu örnekte karşılaştıkları zihniyetle Kıbrıs Türkü’nün her olayda karşı karşıya kaldığını kaydeden Özersay, bu son olayın, Rum devleti kurumlarının yaptığı muameleden kaynaklanan mağduriyetleri görmelerine yardımcı olacak bir unsur olduğunu belirtti.



Prag'tan Ercan'a doğrudan uçuş



KKTC’de bulunan bir Çek vatandaşının rahatsızlanması sonucunda Çekya ve KKTC yetkilileri istişare ederek, iki ülke arasında aktarma olmaksızın doğrudan uçuş gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili detayları sosyal medyadan paylaşan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, hükümet olarak özellikle hastalık, kayıplar benzeri insani konularda ve uluslararası suçlardan arananların yakalanması ve iadesi gibi benzeri konularda uluslararası toplumla işbirliği yapmaya her zaman açık oldukları mesajını verdi.

Özersay sosyal medyada konuyla ilgili bilgi vererek şu açıklamayı yaptı:

“Bugün (dün) Prag’tan (Çekya-eski adıyla Çek Cumhuriyeti) bir ambulans uçak verdiğimiz izinle Ercan’a doğrudan uçuş gerçekleştirdi. Ülkemizde bulunan Çek vatandaşının geçirdiği rahatsızlık ertesinde ambulans uçağın Ercan’a doğrudan uçuş yapması için tarafımıza başvuruda bulunuldu.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Dairesi yetkilileri ile Dışişleri Bakanlığı olarak işbirliği halinde gerekli işlemleri tamamladık. Az önce bahse konu hasta ambulans uçağa bindirilerek yine doğrudan uçuş şeklinde ülkesine, Prag’a gönderildi. Çekya’nın Kıbrıs’ta bulunan temsilcilerine de bu konuda bilgi veriyoruz.

Biz hükümet olarak özellikle hastalık, kayıplar benzeri insani konularda ve uluslararası suçlardan arananların yakalanması ve iadesi benzeri konularda uluslararası toplumla işbirliği yapmaya her zaman açık olacağız. Bunu bir medeniyet göstergesi olarak alıyoruz ve tüm uluslararası aktörlerle işbirliğine açık olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

Tanınır yahut tanınmaz burada bir devlet varsa ki vardır, bunun gereğini yerine getirmek durumundayız, hem de her konuda.

Bazen adımlar küçük de olsa yol alınır ve önemli olan da budur…”



Yıldırım: “Kıbrıs’ı oldubittiye getirmeyiz”



Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, önceki gün katıldığı bir programda yaptığı konuşmada Kıbrıs konusuna da değinerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kuvvetli bir Türk askeri varlığının bulunduğuna dikkati çekerek, "Kardeşlerimiz, soydaşlarımız için ne gerekiyorsa onu yaparız. Çünkü orada biz bedel ödedik, şehitlerimiz var. Asla oldubittiye getirmeyiz" dedi.



Çavuşoğlu: “KKTC ile Kıbrıs Türk Halkının hakları sonuna kadar savunulacak”



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege ve Kıbrıs konusunda da hiçbir zaman taviz verilmeyeceğini ve KKTC ile Kıbrıs Türk halkının haklarının sonuna kadar savunulacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, katıldığı bir radyo programında yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa da değinerek

Ege ve Kıbrıs konusunda da hiçbir zaman taviz verilmeyeceğini ve KKTC ile Kıbrıs Türk halkının haklarının sonuna kadar savunulacağını vurguladı. Çavuşoğlu, "Kıbrıs etrafında şimdi biz de sondajlara başlıyoruz. Artık Türkiye'nin sondaj gemisi var. Türkiye'nin kapasitesi büyük. Geçmiş aylarda biliyorsunuz bazı sondajları, İtalyanlar dahil engelledik. Ama biz de bu bölgede sondaj yapıyoruz. Ekonomik çıkarlar bakımından da doğalgaz, petrol, Kıbrıs'ın etrafındaki zenginlikler bakımından da KKTC'nin ve Kıbrıs Türk halkının hakkını kimseye yedirmeyiz" ifadesini kullandı.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 706
Toplam Tekil 4062096
IP 52.14.0.24






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.811 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu