Bir tiyatro aşkı ve “Komşu Köyün Delisi…” - Necdet Sivaslı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bir tiyatro aşkı ve “Komşu Köyün Delisi…” - Necdet Sivaslı
Tarih: 29.03.2018 > Kaç kez okundu? 888

Paylaş




Bir tiyatro aşkı ve “Komşu

Köyün Delisi…”



Necdet Sivaslı



Turgutreis Belediye Konservatuar Derneği Tiyatro Grubu’nun çalışmalarını yakından takip edenlerdeniz. 27 Mart Tiyatro Günü nedeni ile bu grubun Dernek Başkanı Erdal Kadeifçi ve sahne sorumlusu eşi Zerrin Kadeifçi bizi yeni oyunları “Komşu Köyün Delisi” ne davet ettiler.

Turgutreis Hayırlı Sabancı Anadolu Lisesi salonlarındaki oyuna gittik.

Açıkça ifade etmemiz gereken şudur:

Tamamı amatörlerden oluşan bir tiyatro topluluğunun profesyonellere taş çıkarırcasına oyunu kusursuz şekilde sahnelenmesi bu işin gönül ve sevgi işi olduğunu ortaya koyması açısından önemlidir.

İşi severek yapmak, yaptığın işe gönül vermek, amatör ruhla, ancak profesyonelce çaba göstermek, başarıya hedef koymak çok önemlidir. Bu Tiyatro grubunu oluşturanlarda tüm bunları görebiliyorsunuz.

Hiç kuşkusuz oyuncuların sergiledikleri performansta Dernek Başkanı Erdal Kadeifçi’nin rolünü unutmamak gerekir. Yıllarını tiyatroya ve tiyatro sevgisi üzerine inşa eden bu değerlerin ortaya koyduğu çabalar oyunlardaki başarılar ile taçlandırılıyor. En büyük ödül de bu olsa gerek.

Tiyatro, her ne kadar bir eğlence dalı olmasına karşın, eğitici, düşündürücü, tartışma yaratıcı yanları ile hayatımızın bir parçasıdır. Tiyatroların varlık amacı konu ne olursa olsun, eleştiri hakkı ve görevi kesinlikle ihmal etmemelerinden kaynaklıdır. “Komşu Köyün Delisi”nde bu bütünlüğü yaşayabiliyorsunuz.

Bir temsilin seyrini zevkli kılan, ne usta oyunculuk ne de dekordur. Eleştiri kabiliyeti, temsilleri izlenir ve zevkli kılar. Ancak, “Komşu Köyün Delisi”ne usta oyuncuk da, dekor da eleştiri kabiliyeti kadar damgasını vuruyor.

Tiyatroların Türkiye’de yeteri kadar ilgi gördüğünü söyleyemeyiz. Gelişmiş ülkelerde sahnelenen tiyatro biletleri aylar öncesinden tükenirken, biz de ne acıdır ki çoğu zaman boş salonlarda eserleri sahnelemek durumunda kalıyoruz.

Bodrum gibi bir tatil beldesinde bir tiyatro grubu, salonları doldurabiliyor, oyunları başarı ile tamamlanabiliyorsa bunu da kesinlikle göz ardı etmemiz gerekiyor.

Şimdi biraz da oyunun konusuna değinelim:

“Komşu Köyün Delisi”ni Üstün Dökmeci yazmış. Erdal Kadeifçi yönetmen koltuğunda. Yardımcılığını Habip Belevi ve Kenan Tanışan yapıyor. Sahne sorumluluğunu Zerrin Kadeifci üstlenmiş. Ses ve ışık Arif Karabıyık, aksesuar Fahire Bilgehan, afiş tasarımı Birim Soft’un ellerinde hayat bulmuş.

Oyun iki perde halinde sunuluyor.

“Komşu Köyün Delisi” oyunu 7 Nisan 2018 tarihinde Herodot Kültür Merkezi Salonlarında yeniden tiyatro severlerle buluşacak.

Her biri profesyonel oyuncular kadar başarı sergileyen oyunun kadrosu Özgül Birim, Habip Belevi, Kenan Tanışan, Zahide Alacacı, Gülden Çağlum, Naciye Uğurlu, Hatice Somuncu, Cenan Girgin, İsmet Seyhan, Funda Gürdal, Hanife Dikbıyık, Yasemin Tezcan, Nevin Özcan, Birsen Tuncer, Aliye Candemir, Fazıl Çelikel, Simay Boyraz, Sinem Boyraz, Hasan Özkurt, Mine Çelikel ve Ece Gencer gerçekten çok zor olanı başarı ile sahneye döktüler.

Oyuncuların yetenekleri ve roldeki başarıları eserdeki kişilerin tüm özelliklerinin tam olarak sahneye yansıtılmasında belirleyici bir rol oynuyor. Eğer “Komşu Köyün Delisi” başarı ile sahnelenebiliyorsa bunda oyuncularının her birinin yeteneğini görmezden gelmemek gerekiyor.

Turgutreis Konservatuar Tiyatro Grubu, bundan önce birçok eseri sahneledi.

“Komşu Köyün Delisi” ni izledikten sonra, daha önce sergilenen eserleri izlemediğimin pişmanlığını duyduğumu da vurgulamalıyım.32

Zerrin&Erdal Kadaifci çiftini ve oyunda emeği geçenleri yürekten kutluyorum.

Son bir not:

Dünyanın her tarafında Tiyatrolar Günü nedeni ile oynanan tüm oyunlar herkese açıktır ve ücretsizdir. Aynı Gün Bodrum Belediyesi’nin Herodot Salonlarında sahnelenen oyunun ücretli olmasını hem yadırgıyor, hem de kınıyoruz.



necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdetbuluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 24
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1163
Toplam Tekil 4062553
IP 3.17.6.75






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu