BASIN BÜLTENİ Özersay: "Doğal gaz konusunda kum saati çalışıyor" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: "Doğal gaz konusunda kum saati çalışıyor"
Tarih: 23.03.2018 > Kaç kez okundu? 961

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs adası etrafındaki doğal kaynaklara ilişkin olarak; "Kum saati çalışıyor. Kıbrıs Rum tarafı bu konuda bizimle oturup görüşmeye, bir uzlaşmaya, bir ara formülde uzlaşmaya varsa bunu bir an önce yapmasında yarar vardır, eğer bu yönde adım atmazlarsa biz zaten çalışmalarımızı belli bir takvim çerçevesinde ileriye doğru götürüyoruz. Artık kazı yapma zamanıdır" ifadelerini kullandı.

Ankara ziyareti dönüşünde dün akşam Ercan’da basına açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türk tarafının doğal zenginliklerle ilgili olarak “birinin keyfine kalmış, başkasının vereceği bir pay istemiyor, Kıbrıs Türk tarafının her aşamada kararın verilmesinde ve atılacak adımlarda rızasına gerek vardır, Kıbrıs Türk tarafının iradesi kararların alınmasına yansımalıdır, duruşumuz birlikte yönetme, birlikte karar alma yönündedir” dedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu finans modeli konusunun da Kıbrıs Türk tarafının kendisinin önemsediği ve Ankara’da gündeme getirdiği bir konu olduğunu ifade eden Özersay, bunun daha farklı bir şekilde lanse edilmesini doğru bulmadığını kaydetti ve komisyon için yeni bir finans modeli üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Özersay "Biliyorsunuz bu konu Kıbrıs Türk tarafının gündeme taşıdığı bir konudur. Taşınmaz Mal Komisyonunun finansmanı konusu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kurumlarının uluslararası hukukun standartlarına uygun hale getirildiği oranda muhatap alınacağını söylüyoruz. Burada en temel örnek Taşınmaz Mal Komisyonudur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin geliştirdiği standartlara uygun bir kurum haline getirildiği için komisyon, bugüne kadar muhatap alınmıştır KKTC'nin bir kurumu olarak. Biz bunun devamından yanayız, yani bir iç hukuk yolu olarak yaratılan komisyon, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin geliştirdiği standartlar çerçevesinde görevini yerine getirmesine devam etmesinden yanayız. Bunu sağlamak için de yeni bir finans modeli üzerinde çalışıyoruz. Hükümet olarak bu bağlamda bir temasımız oldu” dedi.

Özersay, Kıbrıs'ta mülkiyet sorunun temelinde gayri adil bir durumun söz konusu olduğuna da dikkat çekerek, "Kıbrıs’ın kuzeyinde bir iç hukuk yolu yaratılmışken, Kıbrıslı Türklerin 1974 öncesindeki Kıbrıs'ın güneyinde yitirdikleri taşınmaz mallarla ilgili böyle bir imkan yaratılmış değildir. Bu gayri adil durumu da aslında uluslararası platformlarda çok daha fazla gündeme getirme zamanı gelmiştir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Özersay, "Biliyorsunuz özellikle son dönemde Ortadoğu’da çok hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bunlar sadece Kıbrıs'a bakarak değerlendirebileceğimiz şeyler değildir. Biraz başımızı kaldırıp dünya politikasına ve bölgesel politikalara da bakmamız ve bunları da stratejik ortağımız Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte değerlendirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Biz görüşmemizde hem bu bölgesel konuları ele aldık hem de ikili ilişkilerimizi ele aldık” dedi.



Özersay: “Ne Kıbrıs Rumlarının ne de şirketlerin bizim adımıza, tek yanlı çalışma yapmasına izin vereceğiz”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Türkü’nün iradesi göz önünde bulundurulmadan bölgede yapılacak herhangi bir ekonomik faaliyetin, sondaj çalışmalarında olduğu gibi, başarılı olamayacağını belirtti. Özersay, “Ne Kıbrıs Rumlarının ne de şirketlerin bizim adımıza, tek yanlı çalışma yapmasına izin vereceğiz” dedi.

Özersay, The Times gazetesi ve haber ajansı AFP’ye verdiği röportajlarda, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz kaynaklarıyla ilgili ihtilafa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kudret Özersay, AFP’deki röportajında, gaz konusundaki ihtilafın, iki toplumu birbirinden daha da uzaklaştırmasına rağmen, Kıbrıs Türk tarafına, sorunun çözümü ya da kaynakların paylaşımına ilişkin ayrı bir anlaşma yapılması için karşı tarafa baskı yapmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

Kudret Özersay, “Mevcut koşulları, bir çeşit fırsat olarak görüyorum; eğer enerji şirketleri ya da şirketler aracılığıyla devletler Rum tarafına doğru mesajı verirse” dedi. Özersay, bunun olmaması halinde, Kıbrıs Türk tarafının ihtilaflı sularda kendi keşif ve sondaj çalışma çalışmalarında ısrar etmesi gerektiğini söyledi.

Kudret Özersay, The Times’daki röportajında ise, ada çevresindeki doğal gaz kaynaklarının Güney Kıbrıs ile ilişkileri daha da bozmasının yanı sıra, Türkiye-AB ilişkisini de olumsuz etkilediğini belirtti.

Özersay, “Şu an asıl sorun denizdedir. Bu krizi aşmak için müzakerelere başlamak çok daha önemli” dedi.

Kudret Özersay, Kıbrıs Türk tarafının, Türkiye gemilerini yollamadan çok önce sorunu çözmek için doğru yöntemi seçip, gerekli diplomatik girişimlerde bulunduğuna işaret etti. Özersay, “Bizim mesajımız net. Önerimiz, Doğu Akdeniz’deki suları ısıtmayı değil, tam tersine ısınan suları soğutmaya yönelikti” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının Ankara’nın isteği doğrultusunda hareket ettiğine ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirten Özersay, Türkiye’yi suçlu gösterecek söylemler yaratmanın en kolay yöntem olduğuna işaret etti.



Özersay: “Güneyden yardımlara gümrük uygulaması gözden geçiriliyor”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, KKTC’de yaşayan Maronit ve Rumlara Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından ulaştırılan yardımlara uygulanan gümrük konusunda bir adım atma düşüncesinde olduklarını, bu konudaki çalışmalarının son aşamaya geldiğini duyurdu.

Özersay bu bağlamda eski Maronit köyleri ile Dipkarpaz bölgesini de ziyaret edeceğini de açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bir buçuk ay önce göreve geldiğinde bu konuda makul ve çağda bir adım atmayı düşündüklerini, ama bunun da Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyacak şekilde olacağını söylediğini anımsatarak şu ifadelere yer verdi:

“Göreve ilk geldiğimde Şubat ayı başında TAK’a verdiğim röportajda KKTC’de yaşayan Rumlar ile Maronitlere güneyden gelen yardımlara yönelik gümrük uygulamasının devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya 'Hükümet olarak bu konuda makul, çağdaş ve KKTC’nin itibarını yükseltecek ancak Kıbrıs Türk halkının haklarını ortadan kaldırmayacak bir politika belirleyeceğiz' demiştim. Bir süredir bu konu üzerinde çalışıyoruz, son bir haftadır da bu çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.

Kısa süre sonra Dışişleri Bakanlığı olarak bu konuda bir adım atacağız. Yarın bazı eski Maronit köylerine ve ilerleyen günlerde Dipkarpaz’a ziyaretler yaparak çalışmalarımızı fiiliyatta da netleştireceğiz.”



Spehar: “Gelecek adımların ne olacağı Kıbrıs Türk ve Rum tarafına bağlı”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Kıbrıs konusunda gelecek adımların ne olacağının Kıbrıs Türk ve Rum taraflarına bağlı olduğuna işaret ederek, BM’nin görevini yapmaya devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edilen BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, taraflarla görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile önceki gün bir araya geldiğini kaydeden Spehar, dün de Cumhurbaşkanı Akıncı’yla güzel bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

BM’nin görevini yapmaya devam edeceğini kaydeden Spehar, Kıbrıs konusunda gelecek adımların ne olacağının Kıbrıs Türk ve Rum taraflarına bağlı olduğuna işaret etti.



Akıncı bugün Erhürman, Özersay, Özyiğit ve Denktaş’ı kabul edecek



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Başbakan Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ile Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ı kabul edecek.

Görüşme Cumhurbaşkanlığı’nda yer alacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 91
Toplam Tekil 4066225
IP 3.140.198.43






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu