“Afrika ile ilişkilerimizi geliştirirken uzun vadeli iş birliğini düşünüyoruz” 01.03.2018 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Afrika ile ilişkilerimizi geliştirirken uzun vadeli iş birliğini düşünüyoruz” 01.03.2018 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 02.03.2018 > Kaç kez okundu? 657

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Forumu’nda yaptığı konuşmada “Türkiye’nin kendine özgün bir ekonomi ve kalkınma modeli vardır. Temelinde kendine güven ve zengin insan kapasitesi bulunan tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Afrika ile ilişkilerimizi geliştirirken uzun vadeli iş birliğini düşünüyoruz. Afrika’nın kaynaklarını tüketmek ve modern sömürü modellerini benimsemek, bizim için asla söz konusu değildir” dedi.



Senegal’in başkenti Dakar’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile birlikte Türkiye-Senegal İş Forumu’na katıldı.







Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dakar Uluslararası Abdou Diouf Konferans Merkezinde düzenlenen forumda, Türk ve Senegalli iş adamlarına hitaben bir konuşma yaptı.



“SENEGAL, EKONOMİK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLERİMİZİN GÜÇLÜ OLDUĞU BİR ÜLKEDİR”



Önemli bir ortak, değerli bir dost ve hakiki bir kardeş olarak gördükleri Senegal’le, her alandaki ilişkilerin gelişmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal’in, Afrika kıtasında Türkiye’nin güçlü ekonomik ve kültürel ilişkilerinin bulunduğu bir ülke olduğunu söyledi.



Bu ilişkileri derinleştirmek, çeşitlendirmek ve herkesin imrenerek bakacağı bir ortak gelecek inşa etmek için çok daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall’in kendisiyle aynı iradeyi paylaştığını, yaptıkları görüşmelerde bir kez daha müşahede ettiğini belirtti.



Bu müşterek iradenin, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin hızla gelişmesi için çok önemli bir imkân olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminin 250 milyon dolara ulaşmasıyla, 2013 yılında Senegal ziyaretinde belirledikleri hedefi yakalamış olduklarını dile getirdi.



“GÖRÜŞMELERİMİZDE 400 MİLYON DOLAR TİCARET HEDEFİNİ ORTAYA KOYDUK”



Bu rakamın her iki ülkenin gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğunu, belirledikleri yeni hedefler ve ortak gayretle, bu rakamın çok ötesine geçilebileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerde 400 milyon dolar hedefini ortaya koyduklarını aktardı.



Türkiye’nin, G-20’nin üyesi ve satın alma paritesine göre ise dünyanın en büyük 13’üncü ekonomisi olduğuna, 2017’de OECD ülkeleri arasında en yüksek kalkınma hızına sahip ülke olduğuna işaret Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları ekledi: “Bu veriler, Türkiye’nin ne kadar büyük bir pazar olduğunu ve Senegalli üreticilere ne derece önemli fırsatlar sunabileceğini ortaya koyuyor. Senegal’de üretilen ürünler için Türkiye büyük bir pazar olabileceği gibi, bunların başka pazarlara ülkemiz üzerinden ihraç edilmesi de mümkündür. Bu imkânları değerlendirmek için aramızda yeni mekanizmalar oluşturmamız gerekiyor.”



Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, geçen hafta İstanbul’da yapılan “Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu Ekonomi ve İş Forumu”nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Türkiye ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu arasında Serbest Ticaret Anlaşması akdedilmesini teklif ettiğini hatırlattı. Önerilen anlaşmanın asimetrik bir anlaşma olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu anlaşmanın şartlarını ve sınırlarını Afrikalı kardeşlerimiz belirleyecektir. Türkiye’de ve bu bölgede üretilen ürünler, birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan mahiyete sahiptir. Dolayısıyla teklif ettiğimiz serbest ticaret anlaşması her iki tarafın da yararına olacaktır” şeklinde konuştu.



“TÜRKİYE’NİN KENDİNE ÖZGÜN BİR EKONOMİ VE KALKINMA MODELİ VAR”



Türkiye’nin ekonomik altyapısının, istikrarsızlıklara dayanabilecek güce sahip olduğunu defalarca ispat ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlen yaşanan pek çok sorundan ve sınamadan Türkiye ekonomisinin etkilenmeden yoluna devam ettiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mesela, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ terör örgütünün gerçekleştirdiği darbe teşebbüsünün dahi ekonomimize etkisi sınırlı olmuştur. Hâlen ülkemiz 3,5 milyon Suriyeli mülteciyi barınıyor. Sınırlarımızı terör örgütlerinin tehditlerinden korumak için, çeşitli bölgelerde askerî harekâtlar yürütüyoruz. Bütün bunlara rağmen ekonomik göstergelerimizin hepsi de olumludur” sözlerine yer verdi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye’nin kendine özgün bir ekonomi ve kalkınma modeli vardır. Temelinde kendine güven ve zengin insan kapasitesi bulunan tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Afrika ile ilişkilerimizi geliştirirken uzun vadeli iş birliğini de düşünüyoruz. Afrika’nın kaynaklarını tüketmek ve modern sömürü modellerini benimsemek, bizim için asla söz konusu değildir. Bizim kültürümüz ve ahlaki yapımız da, sizlerle paylaştığımız değerler de buna izin vermez. Biz insanı, “diğer insanın kurdu” olarak değil, tıpkı Senegal atasözünde denildiği gibi “şifası, ilacı” olarak görüyoruz. Senegal’in Goree adasında yaşanan insanlık dışı ticaretin, farklı yol ve yöntemlerle içinde yer aldığımız bölgelerde yeniden tedavüle sokulmasına asla rıza gösteremeyiz. Türkiye’nin, hem kendi sınırlarında, hem de uluslararası alanda verdiği mücadelenin bir boyutu da, işte bu modern sömürge düzenine karşı gösterdiği duruştur. Bunu hep birlikte yapmamız gerekir.”



“196 DÜNYA ÜLKESİNİN KADERİNİ 5 ÜLKE BELİRLEYEMEZ”



“Dünya 5’ten büyüktür” derken, sadece diplomatik yalpaları ve güvenlik blokajlarını değil, aynı zamanda işte bu çarpıklıklara yönelik itirazları da ifade ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elbette bugün dünyanın yeni bir değişim sürecinden geçtiği gerçektir. Üstelik bu, sancılı bir değişimdir. Bu değişimin sonunda refahın daha adil paylaşıldığı bir düzen kurulması hepimizin hedefidir, özlemidir” değerlendirmesinde bulundu.



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yapısına işaretle, 196 dünya ülkesinin kaderini 5 ülkenin belirleyemeyeceğinin, 5 ülkenin dudakları arasına sıkışmış bir kaderi dünyanın taşıyamayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda dünyanın 2. Dünya Savaşının şartlarında yaşamadığını ve bu yapının bugünün şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda orada 5 ülke nasıl daimi üye ise Senegal de orada daimi üye olabilmeli, Türkiye de daimi orada üye olabilmeli, Moritanya da orada daimi üye olabilmeli. Bunu seslendirmekten niye korkuyoruz? Bunları konuşmaktan niye kaçıyoruz? Dünya bu 5 ülke midir, niçin bizler de orada yer almayalım? Belli aralıklarla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi niye değişmesin? Maalesef kimse konuşmuyor” ifadelerine yer verdi.



Kudüs konusunda dünyanın konuştuğunu; 128 ülkenin Kudüs konusunda tavrını ortaya koyduğunu, Amerika’nın sadece 7 ülkeyi yanında bulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demek ki kararlı olunca, iyi bir duruş sergileyince, hak güçlüdür, bunun bilmemiz lazım. Güç hiçbir zaman haklı değildir, bunu bilmemiz lazım. Nitekim bunu işte o oylamada gördük” diye ekledi.



“AMACIMIZ TÜRK İŞ ADAMLARINI SENEGAL’LE İŞ YAPMAYA TEŞVİK ETMEK”



Afrika’ya birlikte çalışmayı, birlikte kazanmayı, birlikte refahı artırmayı, güvenliği birlikte güçlendirmeyi teklif ettiklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine refakat eden 150 Türk iş adamı ile 450 Senegalli iş adamının buluşmasından mutluluk duyduğunu aktardı. Bir sebeple daha mutlu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu da şu sözlerle açıkladı: “Toplantıyı yapmış olduğumuz şu devasa salon (Abdou Diouf Uluslararası Konferans Merkezi) Türk müteahhitleri tarafından yapılmış. Ve burada enteresan bir gelişme de oluyor; Sayın Hollande burada yapılan bir toplantıya geldiğinde, ‘Burayı Fransız müteahhitler mi yaptı?’ diye soruyor. Macky Sall diyor ki, ‘Hayır, burayı Türk müteahhitleri yaptı.’ Şimdi bunlar bizim iftihar vesilemiz. Tabi o zaman şok oluyor.”



Senegal’de Türk iş adamlarının yapabileceği çok şeyin olduğunu ve bu yüzden onları Senegal’le iş yapmaya teşvik ettiklerini, aynı şekilde Senegalli iş adamlarının da Türkiye’yi tanımasını istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş adamlarımızın birbirlerini daha iyi tanımaları, ülkelerimizi ve hatta bölgemizi aşan ölçekte iş birliklerinin kurulamasına imkân sağlayacaktır” dedi.



Türk firmalarının Senegal’de, bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı hâlen devam etmekte olan 775 milyon dolar değerinde 29 proje üstlendiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projeler arasında yer alan hal binası, tır parkı, mobilya fabrikası ve raylı sistem projelerinin her birinin Senegal’in kalkınmasına katkıda bulunduğunu kaydetti ve “Kazan-kazan temelli politikanın birer simgesi olarak gördüğümüz bu projelerin hacminin artması Türk iş çevrelerini de kesinlikle teşvik edecektir” diye konuştu.



Senegal Cumhurbaşkanı Sall’den, ülkedeki fırsatlardan faydalanmak isteyen Türk firmalarına ve yatırımcılara verdiği desteği sürdürmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, forum toplantısında olan ve olmayan tüm Türk firmalarını yatırım yapmak üzere Senegal’e davet ederek tamamladı.



İş Forumu’nun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile birlikte Türk şirketleri tarafından yapılan inşaatların şantiyelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şantiyelerde kendisini coşkuyla karşılayan işçilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/90610/afrika-ile-iliskilerimizi-gelistirirken-uzun-vadeli-is-birligini-dusunuyoruz.html





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 58
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1828
Toplam Tekil 4076610
IP 18.118.140.108






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu