Amerika göze alabilir mi?.. - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Amerika göze alabilir mi?.. - Necdet SİVASLI
Tarih: 11.02.2018 > Kaç kez okundu? 607

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Amerika göze alabilir mi?..



Soru şu:

TSK, Afrin’den sonra Münbiç’e yönelirse Amerika Türkiye’yi karşısına alır mı?

Günlerdir bu soruya yanıt aranıyor. Çeşitli kesimlerden, çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. Ancak, sonuç olarak Amerika ile Türkiye’nin böyle bir çatışmaya girmeyecekleri değerlendiriliyor.

Amerika’nın böyle bir çatışmayı göze alamayacağı da vurgulanıyor. Sorunların diplomatik yollardan çözüme kavuşacağını söyleyenlerin çoğunluğunu da burada belirtmeliyiz.

Her ne kadar dost ve müttefik olarak gördüğümüz Amerika tarafından yapılan açıklamalarda “Menbiç’ten çıkmayacağız” açıklamaları geliyorsa da, süper gücün bu konudaki açıklamalarının ciddiye alınmaması gerektiğine vurgu yapılıyoruz. Uzmanlar “Amerika, Menbiç’te TSK ile çatışmaya cüret edemez” diyor.

Genelkurmay Eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da yaptığı açıklamada, Amerika’nın Türkiye’yi kaybetmek gibi bir lüksünün olmadığını ve bölgede Türkiye’nin Amerika için çok önemli olduğunu söylüyor. Başbuğ “Menbiç’te bir çatışma olacağına ihtimal vermiyorum. Sorun diplomatik yollarla çözüme kavuşturulmalıdır” diye de ekliyor.

Tuğgeneral İhsan Başbozkurt ise konu ile ilgili açıklamasında “ABD, Türk askeriyle karşı karşıya gelmez. Tarihte de böyle bir şey görülmemiştir. Bu generalin yaptığı, kendi şahsına münhasır bir şeydir. Onun söylediği bu kelimeler kendisini bağlar. ABD’nin ne Savunma Bakanlığını ne devletin yöneticilerini bağlamaz. Amerika, NATO üyesi Türkiye ile asla çatışmak istemeyecektir. Amerika, PKK/PYD canisiyle, bilmediği, tanımadığı bir sistemle asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bir savaşa giremez. Bu yapılan psikolojik harekâttır. Eğer Türk askeriyle karşı karşıya gelirse gereken cevabı alacağını biliyor. Bu asker strateji bilmiyor, tüm söyledikleri kendisini bağlar. Ona bunu bir akıl söyletiyor ki, bu devlet aklı değildir. CNN’i destekleyen akıldır. Amerika hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti devleti ile Ortadoğu coğrafyasında asla karşı karşıya gelemez. Eğer gelirse yalnızlığa itilmiş olur ve bu yanlış politikasının büyük maliyetleri olur. Böyle bir şeyi de asla göze alamaz. Türkiye izin vermezse orada hareket dahi edemezler. İncirlik’ten uçak bile kaldıramaz. Bu, devlet aklının düşüncesi olamaz.” diyor.

Türkiye’ye karşı PKK’lı teröristlere her türlü desteği veren ABD ordusu yeni bir skandala imza attı. Amerikalı generaller, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin sonrası operasyona hazırlandığı Münbiç’e giderek teröristlerle poz verdi, Türkiye’yi de tehdit etti.

Ancak, şu kadarını söyleyebiliriz:

Amerika, Menbiç’te güç takviyesi yapıyor. PKK/ YPG’li terörist grupları buraya yığıyor.

Fırat Kalkanı bölgesinin Münbiç sınırında Mehmetçiğe sadece 1.5 kilometre mesafede PKK’lılarla kol kola fotoğraf veren ABD’li iki General, “Eğer bir tehdit algılarsak karşılık veririz” ifadeleriyle tehdit savurdu.

PKK işgalindeki bölgeyi ziyaret eden Irak ve Suriye Özel Operasyonlar Komutanı Tümgeneral Jamie Jarrard, “Burada olmaktan onur duyuyoruz ve bunu da herkesin bilmesi gerektiğine inanıyoruz” diyerek Münbiç’ten çıkmayacakları mesajı verirken, Washington’un DEAŞ karşıtı koalisyonundaki en yüksek rütbeli askeri olan Korgeneral Paul E. Funk ise Türkiye’nin PKK’ya yönelik operasyonu halinde misliyle karşılık vereceklerini savundu.

“Bölgede DEAŞ’a karşı savunmayı sürdürmek için buradayız” diyen ve PKK’yı desteklemeye devam edeceklerini yineleyen Funk, Ankara’nın uyarılarına rağmen bölgeden askeri varlıklarını çekmeyeceklerini vurguladı.

Aslına bakılacak olursa Amerika, DEAŞ ile mücadele adı altında YPG/ PKK teröristlerle işbirliği yapıyor.

Türkiye’nin Afrin’den sonra Münbiç’e yönelik operasyon düzenleme ihtimalinden endişe duyup duymadığına ilişkin bir soruya Funk, “Benim işim endişe duymak değil, savaşmak” cevabı verdi. PKK’nın müttefiki Pentagon cephesinden gelen bu sözler, Ankara-Washington hattını bir kez daha elektriklendirdi. Skandal sözlerin, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster’ın Ankara’yı ziyaretinden hemen önce sarf edilmesi dikkat çekti. ABD yayın kuruluşu CNN ise bölgede ABD’li komutanların PKK’lılarla omuz omuza fotoğraflarını yayınlayarak ülkesinin teröristlere desteğini yineledi.

Türkiye’nin haklı operasyonu karşısında Amerika’nın artık doğruyu bulması ve terör örgütlerinden desteğini kesmesi en doğru yol olacaktır. Diplomatik ilişkiler sonrasında bu konuda olumlu adımların atılmasını bekliyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1337
Toplam Tekil 4067471
IP 18.218.254.122






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu