İlhan KARAÇAY Yazdı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İlhan KARAÇAY Yazdı
Tarih: 31.01.2018 > Kaç kez okundu? 1185

Paylaş


Sabri Kenan Bağcı için gökyüzü de gözyaşı döktü.



HOLLANDA TÜRKLERİ EN BÜYÜK BAŞKANLARINI KAYBETTİ.



Önce Türk gençlerinin, sonra da Türk yaşlıların kahramanıydı.





İlhan KARAÇAY yazdı:

Geçtiğimiz hafta sonunda hayata gözlerini kapatan Sabri Kenan Bağcı'nın cenaze töreni, yoğun bir yağmur altında yapıldı. Hollanda'nın dört bir yanından ve hatta Almanya, Belçika, Fransa ve Türkiye'den gelen dostlarının gözyaşlarına, gökyüzünden akan yaşlar da sel gibi akıp gitti.

Sabri Kenan Bağcı'nın cenaze törenini yazımın alt kesiminde geniş bir şekilde

okuyabileceksiniz.

Sabri Kenan Bağcı'nın geçmişi

Sabri Kenan Bağcı'yı 1972 yılında 26 yaşında bir delikanlıyken tanımıştım.

Hollanda'da yaşayan Türkler içinde 'En sosyalist' olanıydı. Türkiye'deki antidemokratik konuları gündeme getirmek isteyen Hollanda medyasının,

'En çok konuşturduğu' adamdı. Sabri Kenan Bağcı çok iyi niyetle eleştiriler yapıyordu ama, Hollanda medyası Sabri Kenan Bağcı'nın söylemlerini çarpıtarak yayınlıyordu. Vatanını ve milletini çok seven Bağcı ile bu konuyu görüşürken dikkatli olmasını tavsiye eymiştim.

Sabri Kenan Bağcı'nın Hollanda medyası için iyi bir kaynak olmasının en büyük nedeni, O'nun, ülkedeki en büyük işçi sendikasında çalışıyor olmasıydı.

Sabri Kenan Bağcı, sendikal yaşamını noktalamamıştı ama, o zamanlar yeni kurulan 'Yabancı İşçiler Vakfı'nda görev yapmaya başlamıştı.



İşte tam o sıralarda, Hollanda futbol takımlarında forma giyemeyen Türk gençlerinin futboldan yararlanabilmeleri için bir 'Türk Futbol Ligi' kurmayı planlamıştık. Bunun için öncelikle bir Federasyon gerekliydi. Federasyonumuzu kurduk. Federasyonumuzun Danışma Kurulu'nda gazeteci arkadaşlarımla birlikte, Büyükelçimiz ve Başkonsolosumuz da yer almıştı. Ama bize bir de Başkan lazımdı. Bu başkanın, sosyal demokrat görüşlü, iyi bir ismi olan, vatanını ve milletini çok sevdiğine inandığımız Sabri Kenan Bağcı olmasında fikir birliği yapmıştık. Sabri Kenan Bağcı'nın başkanlığındaki Hollanda Türk Spor ve Kültür Dernekleri Federasyonu, ilk iş olarak Hollanda Futbol Federasyonu'na 'Özel Üye' olmuştu. Hollanda futbol takımlarında ayrımcılık nedeniyle yer bulamayan Türkler, ülkenin dört bir yanında kendi kulüplerini kurmuşlardı. Türk Ligi için Hollanda'nın çeşitli yerlerinden tam 64 Türk futbol kulübü başvurmuştu. O zaman en çok dikkat edilmesi gereken nokta, futbola siyasetin karıştırılmamasıydı. Kulüp isimleri siyasi ve bölgesel çağrışım yapmamalıydı. Bu nedenle, siyasi çağrım yapan kulüp isimleri değiştiriliyor ve hatta şehir isimleri bile sakıncalı bulunuyordu.

Gruplar halinde başlayan Hollanda Türk Futbol Ligi, yıllarca devam etmişti.

Sabri Kenan Bağcı'nın, Hollanda'daki Türk futboluna ve kültürüne hizmeti, son nefesini verene kadar devam etti.

Sabri Kenan Bağcı (sağda), Hollanda Türk Spor ve Kültür Kulüpleri Federasyonu'nun kuruluşu sırasında Türk medya mensuplarıyla görülüyor.



Sabri Kenan Bağcı'yı daha sonra, Türkler İçin Danışma Kurulu'nun 'Başkan' koltuğunda gördük. Bu kurum, Hollanda'da faaliyet gösteren, çeşitli siyasi ve dini görüşlerdeki 9 Federasyon'un bir çatı altında birleşmesiyle oluşmuştu.

Sabri Kenan Bağcı, dönemsel başkanlık koltuğuna, Hollanda Türk Spor ve Kültür Kulüpleri Federasyonu'nu temsilen oturmuştu.





Sabri Kenan Bağcı Kraliyet nişanını aldığı gün, eşi Mesude ile soldaki

fotoğrafı çektirmişti. Sağdaki fotoğrafta ise kızı Leyla ile birlikte.



Sabri Kenan Bağcı, yaşamının son yıllarında, Hollanda'daki yaşlı Türkler'e hizmet etmeyi de ihmal etmemişti. Birinci kuşak Türk göçmenlerin sorunları ile ilgilenmek için kurulan Hollanda Yaşlılar Federasyonu'nun başkanlığını da üstlenen Bağcı, önce Türk gençlerine, daha sonra da yaşlı Türkler'e sağladığı yararlar göz önünde tutularak Kraliyet Şövalyesi nişanına layık görüldü.



Bağcı'nın kızı Leyla, babasının futbol aşkına ayak uydurdu ve kendisi de çocukluğundan itibaren futbol oynamaya başladı. Kaleciliği seçen Leyla, 18 yaşında iken Hollanda Kadın Milli Futbol takımına çağrıldı. Ama Leyla, Hollanda'nın portakal renkli forması yerine ay yıldızlı Türk formasını tercih etti ve milli oldu.

Belçika'nın Standard Liege kadın takımının kalesini de yıllarca koruyan Leyla Bağcı, Türkiye, Almanya, Belçika ve Hollanda medyası tarafından büyük ilgi görmüştü.



Sabri Kenan Bağcı'nın futbola olan aşkı, kızı Leyla'nın da futbolcu olmasına neden oldu. Leyla Bağcı, Hollanda'nın portakal renkli forması yerine ay yıldızlı Türk formasını tercih etti ve milli oldu.

Mersin hatırası

Sabri Kenan Bağcı, Yozgat Boğazlıyan'da yaşayan iki kızkardeşi ile birlikte Mersin'de konuğum olmuştu. Boğazlıyan'da o zaman sinema bile yoktu. Cafe, Bar, lokal gibi yerlerin esamesi okunmazdı. Misafir kaldıkları turistik tesislerimizde her akşam müzikli, danslı ve Şovlu yemek vardı.

Bir de Beyaz At (White Horse) - Lagos gibi yerler vardı. İki kız kardeşin eğlencelere katılmaları çok zor oldu. Ama daha sonra çok eğlendi iki kız kardeş.

Mersin'den ayrılırlarken Sabri Kenan Bağcı kulağıma şunları söylemişti: ''Abi bu kızları bundan sonra Boğazlıyan'da tutmak zor olacak. Bunlar buraya kaçarlar vallahi.''

Adı bir simge olmuştu

Pek çok insan, toplum içinde ünvan ve lakaplarla tanınır.

Hollanda'da, sadece 'Sabri Bağcı' veya 'Kenan Bağcı' akıllara hiçbir kişiyi getirmezken, üç isimden oluşan 'Sabri Kenan Bağcı' etiketi hemen biliniyordu. Sabri Kenan Bağcı ismi bir simgeydi artık.

Bu nedenle de yazımın hiçbir bölümünde sadece Sabri veya Bağcı ismini kullanmadım. Her defasında üç ismi birlikte yazdım.

Son aylarda rahatsızlanmıştı Sabri Kenan Bağcı. O'nunla telefonda sık sık görüşüyorduk. Bir süre önce birkaç arkadaş ile kendisini ziyaret etmek istemiştik. O'nunla bu konuyu telefonda görüşürken, zorlukla konuştuğunu anladım. Bu haliyle bize görünmek istemiyordu sanki. Bu isteksizliğe saygı göstermekten başka yapılacak bir şey yoktu.

Ne acıdır ki, 27 Ocak 2018 sabahı Sabri Kenan Bağcı'nın ölüm haberi geldi.

Sabri Kenan Bağcı'nın ölüm haberini bir bülten ile duyurduktan sonra, sosyal medya O'nu adeta yaşatıyordu. Binlerce dost ve tanıdık, O'nun nasıl iyi bir insan olduğunu kelimelere sığdıramıyordu.

VEDA



Sabri Kenan Bağcı'nın cenaze töreni, yaşadığı Dordrecht kentinde yapıldı.

Cenaze törenine akan yığınlar içinde Hollandalılar da çoktu. Mescidi Aksa camii'nde namazı kılınan Sabri Kenan Bağcı, şehrin Essenhof adlı mezarlığında gözyaşları içinde toprağa verildi.

Sabri Kenan Bağcı'nın cenaze töreni, yoğun bir yağmur altında yapıldı. Hollanda'nın dört bir yanından ve hatta Almanya, Belçika, Fransa ve Türkiye'den gelen dostlarının gözyaşlarına, gökyüzünden akan yaşlar da sel gibi

akıp gitti.



Kimler yoktu ki cenaze töreninde?

Tüm eski dostları biraraya getiren ve kucaklaştıran Sabri Kenan Bağcı'nın cenaze törenine katılanlar arasında en çok dikkat çekenlerden Turgut ve Ertan Torunoğulları, Veyis Güngör, Şadi Tatlı, Yavuz Nufel, Yalçın Çakır, Ali Okşak, Ergun Kula, Mustafa Ayrancı, Zeki Baran, Bekir Cebeci, Muhlis Ayboğan, Ahmet Azdural, İnanç Kutluer, Remzi Kabadayı, Emin Ateş, Mehmet Keskin, Mehmet Suytürk, Mehmet Keskin, Musa Öztürk, Ayhan Tonca, Vahit Acıöz ve unutulan isimler...







Ardından yazılanlar

Sabri Kenan Bağcı'nın ardından Yavuz Nufel, Yalçın Çakır, Zeynel Abidin Kılıç, Belçika'dan Yusuf Çınal gibi pek çok meslektaşım, Sabri kenan bağcı'nın ardından güzel şeyler yazdılar.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1465
Toplam Tekil 4062855
IP 3.145.191.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu