BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rum liderliği ve toplumunda zihniyet dönüşümü olursa çözüm için yeni bir yönteme başvurabiliriz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Rum liderliği ve toplumunda zihniyet dönüşümü olursa çözüm için yeni bir yönteme başvurabiliriz”
Tarih: 14.11.2017 > Kaç kez okundu? 1057

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum liderliği ve toplumunun, ocak ayında yapılacak başkanlık seçimlerin sonucunda zihniyet dönüşümünü başarabilen yeni bir yaklaşımı geliştirebilmesini umut etmek istediğini söyledi. Akıncı, bunun yaşanması halinde Kıbrıs sorununu “eşitlik, özgürlük ve güvenlik” temelinde adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturmak için yeni bir yönteme başvurabileceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ankara’da Türkiye Barolar Birliği’nin düzenlediği “Ölümünün 79. Yılında Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Programı”nda konuşma yaptı.

Akıncı konuşmasında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli ve eşsiz bir değer olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Güç koşullar altında halkını özgürlüğe kavuştururken sergilediği üstün başarı evrensel ilham kaynağıdır, koyduğu ilkelerse halen geçerliliğini koruyan birer yol göstericidir” dedi.

Atatürk’ün mücadelesinin, tahakküm altında yaşamak istemeyen her halkın “özgürlük” ve uluslararasında eşitlikçi işbirliği ortamını önemseyen her ulusun “barış” tutkusuna güçlü bir referans teşkil ettiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türklerin, bir asra yakın süredir Mustafa Kemal Atatürk’e sarsılmaz bir sevgiyle bağlılıklarını sürdürdüğünü vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kurtuluş Savaşı boyunca İngiliz sömürgesi olduğu halde Kıbrıslı Türklerin Anadolu’ya maddi manevi destek vermenin yollarını arayıp bulduğunu; gönüllü olarak Anadolu’ya giderek, cephelerde savaşan Kıbrıslı Türkler olduğunu anlatarak “Mustafa Kemal’in mücadelesine karınca kararınca destek olabilmek için Ada’nın değişik yerlerinde bağış kampanyaları düzenlendiği de bilinmektedir” diye konuştu.

Akıncı, Kıbrıslı Türklerin Atatürk’e bağlılık ve sevgisini anlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İnsanlar yoksul evlerinin kıt imkânlarını, günlerini oruçlu geçirerek Anadolu’daki mücadele için ayırırken, gazetelerde ‘Anadolu’daki kardeşlerimizin helak olmasına seyirci kalınmasının alçaklık olacağına’ ilişkin yazılar yayınlanıyordu.

Değişik mekânlarda sahnelenen tiyatro oyunlarında hem Mustafa Kemal sevgisi işleniyor hem de Anadolu’ya gönderilmek üzere maddi kaynak yaratılıyordu. Kıbrıs’taki Türkçe gazeteler, savaş boyunca büyük bir gayretle Anadolu’daki kurtuluş mücadelesine destek veriyordu.

Anadolu cephelerinden gelen her güzel haber Kıbrıs’ta coşkulu meydan kutlamalarına vesile oluyordu.

Sömürge idaresinin baskıcı tutumu, Kıbrıslı Türklerin, Mustafa Kemal önderliğinde yürütülmekte olan kurtuluş mücadelesiyle kurdukları güçlü bağı zayıflatmaya kâfi gelmiyordu.

Sömürge Valisi, Anadolu’da elde edilen zafer sonrasında Kıbrıs’ta yapılan kutlamalar karşısında hayretini gizleyememiş ve ‘Sizlere ne oluyor? Mustafa Kemal'in ne yüzünü gördünüz ne de sesini duydunuz. Buna rağmen sokaklara dökülüp, zaferlerini kutluyorsunuz’ demekten kendisini alamamıştı.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkler arasında Atatürk’e sevgi ve bağlılığın, Kurtuluş Savaşı sonrasında da artarak devam ettiğini ifade ederek, Kıbrıs misak-ı milli sınırları içinde yer almadığı halde, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde hayata geçirilen reformlara Kıbrıslı Türklerin hiçbir baskıya gerek kalmadan en erken zamanda uyum sağladığını vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin harf devrimi, soyadı kanunu, kılık kıyafet devrimi gibi konulardaki yenilikleri hızla benimsediğini ve uyguladığını vurgulayan Akıncı, “Laiklik, günümüzde Kıbrıslı Türkler için vazgeçilmez bir ilke olmayı sürdürmektedir. Kıbrıslı Türkler inanç özgürlüğüne kusursuz saygı; Laiklik ilkesine sonsuz sadakat duymaktadırlar. Bu, onların Atatürkçü yanlarının en önemli göstergelerinden biridir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, laiklik ilkesinin daha ilk günlerden, Atatürkçü Kıbrıslı Türkler tarafından ateşli bir şekilde savunulmaya başlandığını belirtti. Akıncı, laikliğin gerektirdiği pek çok çağdaş düzenlemenin hayata geçirilmesi için Ada’da ciddi çabalar harcandığını, önemli adımlar atıldığını; Menemen olayının Ada’da infialle karşılandığını; zaman zaman İngiliz İdaresi’ne sığınmak üzere Kıbrıs’a kaçan Atatürk karşıtı gericilerin adada hiç kabul görmediğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Atatürk’ün “Çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşma” hedefinin bugün de geçerliliğini sürdürdüğünü vurgulayarak, askeri başarıların sayısız askeri başarının sahibi olan Mustafa Kemal’in “Her askeri ve siyasi zaferin ekonomik zaferle taçlandırılmasının şart olduğunu” söylemekten geri kalmadığına işaret etti.

Akıncı, “Onun ifadesiyle ‘büyük hedefimiz, en yüksek medeniyet ve refah seviyesine ulaşmak’ olmalıdır” diye konuştu.

Ülkelerin ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme kaydetme, demokrasiyi güçlendirme, kültür ve sanat alanına yatırım yapma, bilimi ve eğitimi önemseme görevinin güncelliğini yitirmediğini, bilakis arttığını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyamızın en geniş refahın sağlanması için daha eşitlikçi ilişkilere; huzur içinse daha barışçı yaklaşımlara ihtiyaç duyduğu çok açıktır. Bizler Kıbrıslı Türkler olarak ‘Yurtta barış, dünyada barış’ diyen Atatürk’ün gösterdiği yolu kararlılıkla yürüdük, bundan sonra da yürümeye devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ankara’daki konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değindi ve Kıbrıs’ta yıllardır süren sorunun barışçıl ve adil bir çözüme kavuşturulması için son iki yılda yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Soruna taraf olan tüm kesimlerin kazançlı çıkacağı bir ortaklığın kurulabilmesi için yapıcı bir tutum sergilediklerini vurgulayan Akıncı, şöyle devam etti:

“Fakat çözüm arayışımızı sürdürürken, yine Atatürk’ün, ‘Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve çöküş vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür’ diyen büyük önderin yolundan şaşmadık: Toplumumuzun özgürlüğüne ve güvenliğine tehdit oluşturabilecek yaklaşımların karşısında durduk.

Geçtiğimiz yaz, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında gerçekleştirilen 5’li Kıbrıs zirvesi, Türk tarafının samimi çabasına karşın, eşitliğimizi içselleştirememiş Rum tarafı yüzünden ne yazık ki başarısızlıkla sonuçlandı. Güney Kıbrıs şimdilerde, 2018 yılının Ocak ayında gerçekleştirilecek Başkanlık seçiminin havasına iyice girmiş durumda.

Bu süreç sonucunda, Kıbrıs Rum liderliği ve toplumunun zihniyet dönüşümünü başarabilen yeni bir yaklaşımı geliştirebilmesini umut etmek isterim. Bunun yaşanması halinde Kıbrıs sorununu “Eşitlik, özgürlük ve güvenlik” temelinde adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturmak için yeni bir yönteme başvurulabilir.

Artık harcanabilecek zaman kalmamıştır: Uzun uzadıya gidecek verimsiz müzakereler yerine; sonuç odaklı, bütüncül yaklaşımlara açık, süresi belli yeni bir görüşme yöntemi üzerinde durmak gerekecektir.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasının son bölümünde, “Bugünkünden çok daha fazla çalışarak, barış içinde daha adil ve daha yaşanabilir bir Kıbrıs, bir Türkiye ve bir dünya yaratabilirsek, hem gelecek nesillere hizmet etmiş, hem de Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına layık olmuş olacağız” dedi.

Yıllar geçtikçe değeri azalmak yerine daha da iyi anlaşılan büyük önderi bir kez daha saygıyla andığını ifade eden Akıncı, toplantıyı düzenleyen Türkiye Barolar Birliği’ne de teşekkür etti.



Akıncı ve Ertuğruloğlu İngiltere Dostluk Grubu üyelerini ayrı ayrı kabul etti

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla KKTC’de bulunan Birleşik Krallık Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu üyelerini ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’nda ve Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan görüşmede, konuk heyette, Lord Sharkey, Lord Kilclooney, Lord Rogan, Baroness Meral Ece ve Lady Butterworth yer aldı.

Son olarak geçen ay Londra'da bir araya gelen Ertuğruloğlu ile Dostluk Grubu üyeleri, görüşmede, Kıbrıs'taki son gelişmeler ile yeni süreci ele aldı.



Özgürgün, Küçük ve Denktaş’a Milli Mücadele Madalyası takdim etti



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün eşi Süheyla Küçük’e ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş’a “Milli Mücadele Madalyası” takdim etti.

Küçük’ü evinde ziyaret eden Başbakan Özgürgün, uzun zamandır kendisini böylesine heyecanlandıran bir görev yerine getirmediğini belirtti. Özgürgün, uzun yıllardır üzerinde çalışılan madalyayı nihayet takdim etme şansı yakaladığı için mutlu olduğunu kaydetti.

Özgürgün, Süheyla Küçük’e madalyayı takdim ederken, Kıbrıs Türkü’ne en kötü yıllarda liderlik yapan Dr. Fazıl Küçük’ü de rahmetle andı.

Dr. Fazıl Küçük’ün eşi Süheyla Küçük de, milli mücadeleyi en iyi şekilde sürdürdüklerini söyleyerek, “Biz kadınlı erkekli elimizden geleni yaptık. Gençlerden de aynını bekliyoruz” dedi.

Mücadeleyi bıraktıkları yerden başarıyla sürdürenlere de teşekkür eden Küçük, büyük uğraşlarla Girne’ye dikilen Dr. Fazıl Küçük heykeli için de minnetlerini sundu.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ayrıca Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş’a da “Milli Mücadele Madalyası”nı takdim etti.

Özgürgün, madalya ve berat takdimini, Denktaş’ı Yılan Adası’ndaki konutunda ziyaret ederek yaptı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, ziyarette yaptığı konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vasiyeti üzerine uzun süre önce hazırlanan Milli Mücadele Madalya ve berat takdimi için geldiğini belirtti.

Denktaş’ın aziz hatırası önünde saygıyla eğildiğini ifade eden Özgürgün, 55 bin adet hazırlanan madalyayı Aydın Denktaş’a kendisinin takdim etmekten gurur duyduğunu kaydetti.

Aydın Denktaş’a sağlıklı uzun ömür dileyen Özgürgün, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın kabrini de 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında ziyaret edeceğini söyledi.

Aydın Denktaş da konuşmasında, kendisine takdim edilen madalya ve berat için teşekkür ederek, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın daima hatırlanması ve unutulmamasını istedi.

Madalya için, “Çok güzel, sayenizde moralim düzeldi” diyen Denktaş, kendisini hatırlayanın Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ı da hatırladığını söyledi.



Ertuğruloğlu: “Atatürk saygı, minnet ve özlemle anılıyor”



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve özlemle andıklarını vurguladı. Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 79. ölüm yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk ulusuna bağımsız bir devlet armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya tarihinde yerini alan büyük bir lider olduğunu vurguladı. Tahsin Ertuğruloğlu, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün istikrar, birlik, beraberlik ve bütünlük içinde geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü, güçlenmesini, büyümesini ve demokrasinin standartlarını her geçen gün yükseltmesini sürdürdüğünü kaydetti. Büyük önder Atatürk'ün yıllar geçse de KKTC’de her yıl saygı, minnet ve özlemle anıldığını belirten Ertuğruloğlu, tüm şehitlere de rahmet diledi.



Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi yapıldı



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında bu yıl 7.'si düzenlenen Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi başladı.

Rallinin başlangıcını Dışişleri Bakanlığı önünden, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü organizatörlüğünde gerçekleştirilen 7. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisinde, 7 farklı kategoride yapılan yarışlar sonunda her kategoride ilk üç sırada yer alan yarışmacılar ödül almaya hak kazandı.

Dün toplamda 4 özel etabın geçildiği yarışın toplam uzunluğu ise 100 kilometre oldu.

Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi Çatalköy’deki The Olive Tree Hotel’de son buldu.



KKTC’nin 34’üncü kuruluş yıldönümü törenlerle kutlanacak



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 34’üncü kuruluş yıldönümü tören ve etkinliklerle kutlanacak.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, yarın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın saat 12.00’de Bayrak Radyo Televizyonu’ndan yapacağı konuşma ve yine aynı saatte gerçekleştirilecek 21 pare top atışıyla başlayacak.

Kıbrıs Türk halkının liderleri de Cumhuriyet Bayramı’nda anılacak.

Dr. Fazıl Küçük’ün Girne Kapısı’ndaki büstü önündeki tören saat 15.00’te başlayacak.

Törene, Cumhurbaşkanı Akıncı da katılacak, çelenklerin sunulacağı törende, anıt özer defteri imzalanacak.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde spor federasyonları da hafta boyunca etkinlikler düzenleyecek.

15 Kasım günü ise, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nda saat 09.00’da tebrik kabul edecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, KKTC’nin 34’üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle 15 Kasım akşamı resepsiyon verecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1249
Toplam Tekil 4062639
IP 18.223.32.230






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu