BASIN BİLDİRİSİ Lord Sharkey: “Kıbrıs Rum tarafının anlaşmaya varma isteği ve motivasyonu yok” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BİLDİRİSİ Lord Sharkey: “Kıbrıs Rum tarafının anlaşmaya varma isteği ve motivasyonu yok”
Tarih: 04.11.2017 > Kaç kez okundu? 1203

Paylaş


İngiltere Lordlar Kamarası’nda 16 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs konulu toplantı sırasında Parlamento nezdindeki KKTC Dostluk Grubu Başkanı Lord Sharkey, 50 yıldır süregelen Kıbrıs görüşmelerinin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çekerek, Crans Montana’da yaşanan başarısızlığın Kıbrıslı Türklere fatura edilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Kıbrıs Rum tarafının anlaşmaya varma isteği ve motivasyonu olmadığını da belirten Sharkey, aynı süreci tekrarlayarak farklı bir sonuç elde etmeyi beklemenin hiçbir mantığı olmadığını aktardı.



Kıbrıs Türk halkının geleceğinin izolasyonlar ve ambargolar sebebiyle belirsizlik içinde olduğunu aktaran Sharkey, İngiltere Hükümeti’ne Kıbrıslı Türklere destek verme çağrısında bulundu. Sharkey, bu bağlamda ambargoların sonlandırılması veya etkilerinin azaltılması, direk uçuş ve taşımacılığın yeniden hayata geçirilmesi ve ülkeye yatırımların teşvik edilmesi önerisinde bulundu.



Londra-Ercan uçuşlarına 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren getirilen ilave güvenlik prosedürü gereğince tüm yolcu, bagaj ve kargoların Türkiye havalimanlarında uçaktan indirilmek suretiyle tekrar güvenlik kontrolüne tabi tutulduğuna dikkat çeken Sharkey, KKTC Dostluk Grubu olarak kendilerinin ilgili makamlar nezdinde girişimde bulunarak, İngiltere Ulaştırma Bakanlığı ile İngiltere’de mukim Kıbrıslı Türk dernekler arasında bir toplantı gerçekleştirilmesine ve konunun Hükümet’in gündemine getirilmesine imkân sağladıklarını ifade etti. Bu bağlamda, Ercan Havalimanı’nda uygulanan güvenlik prosedürünün İngiltere Ulaştırma Bakanlığınca denetlenmediği ve bahsekonu kararın bu sebeple alındığını ifade eden Sharkey, Ulaştırma Bakanlığı’nın Ercan Havalimanı güvenlik uygulamalarını denetlemesi ve değerlendirmesinde herhangi bir yasal engel bulunmadığını, oluşturulacak bir izleme mekanizması ile ilave güvenlik prosedürünün ortadan kaldırılarak Kıbrıs Türk halkına yardımcı olunabileceğini aktardı.



Kendisinin uzun yıllardır Kıbrıs sorunu ile yakından ilgilendiğini ve Kuzey Kıbrıs’a birçok ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade eden Dostluk Grubu üyesi Lord Balfe ise, Kıbrıs Türk tarafının bir anlaşmaya varılması konusunda oldukça kararlı bir politika izlediğini ve görüşmelerde Türk tarafının elinden gelen her şeyi yaptığına inandığını dile getirdi. Lord Balfe, Türk tarafının tüm yapıcı çabalarına rağmen sürecin tamamen çöktüğünün artık kabul edilmesi ve eski yöntemlerle görüşmelere devam edilemeyeceğinin anlaşılması gerektiğini düşündüğünü belirterek, bu noktada KKTC’nin özellikle İslam İşbirliği Örgütü nezdinde tanınması için girişimlerde bulunulmasının yerinde olacağı yönünde görüş belirtti.



İngiltere’nin, artık AB’nin arkasına saklanmaktan vazgeçip, tarihsel olarak da İngilizlerle yakın bağları olan Kıbrıslı Türkler ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde çaba sarf etmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Barones Ece konuşmasında ambargo ve izolasyonlar sebebiyle Kıbrıs Türk halkının geleceğinin belirsizliğini koruduğunu ve şimdi de Rum tarafının, Kıbrıslı Türklere sağlanan AB teknik ve finansal desteğinin kesilmesi yönünde ilgili makamlar nezdinde baskı yaptığını ifade etti. Barones Ece devamla, görüşmelerin tekrar canlanmasının pek mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.



Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğunun 2004 yılında Annan planına ‘evet’ dediğini ancak buna karşın Kıbrıs Rum tarafının %75’inin bahsekonu Planı reddettiğini de hatırlatan Ece, Kıbrıs Rum tarafının güç paylaşımında bulunma niyeti olmadığının aşikâr olduğunu vurguladı. Hal böyle iken, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nin desteği ile Kıbrıslı Türklere yardım edilmesinin yolunu açacak bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Ece, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar altında yaşamaya daha fazla maruz bırakılmasının hakkaniyetten uzak olduğunu belirtti. Ece, görüşmeler sırasında Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs Türk halkına destek ve yatırım sözü verdiğine de dikkat çekerek, Parlamento üyelerine ‘‘verilen tüm bu sözler buharlaşıp uçacak ve statüko aynen devam mı edecek?’’ diye sordu.



Ece, ayrıca, Güney Kıbrıs’ta son yıllarda Ruslara verilen vatandaşlıkların arttığını, Rus kökenli bu yeni vatandaşların bir de siyasi parti kurarak 2019 AB Parlamentosu seçimlerine girmeyi hedeflediklerini öğrendiğini, Rusların Kıbrıs adasındaki varlıklarını daha da sağlamlaştırmasının endişe verici bir gelişme olduğunu değerlendirdiğini belirtti.



Kıbrıs’ta yakın bir gelecekte çözüme ulaşılmasının mümkün görülmediğini ifade eden Lord McInnes, artık Kıbrıs Türk Halkı’nın geleceğini düşünme zamanının geldiğini aktardı. Uluslararası toplum tarafından izolasyonlar altında yaşamaya mecbur bırakılan Kıbrıs Türk halkının hiçbir suçu olmadığını da belirten Lord McInnes, İngiltere Hükümeti’ne Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan izolasyonların hafifletilmesi çağrısında bulundu.



Konuşmasında İngiliz Dışişleri’nin geleneksel Kıbrıs bakış açısının değişmesi gerektiğine inandığını ifade eden Lord Northbrook, İngiltere Dışişleri eski Bakanı Jack Straw’ın 1 Ekim 2017 tarihli makalesine atıfta bulunarak, “artık gerçeklerin görülmesi ve Ada’daki bölünmüşlüğün tanınması gerektiğini” vurguladı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1763
Toplam Tekil 4067898
IP 3.17.186.218






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu