BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu: “Yeni süreç iki egemen ve eşit devlet masaya oturacaksa başlayabilir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu: “Yeni süreç iki egemen ve eşit devlet masaya oturacaksa başlayabilir”
Tarih: 27.10.2017 > Kaç kez okundu? 1106

Paylaş


Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının tek seçeneğinin Rumlarla ortaklık olmadığını belirterek, “50 yıl süren ve başarısızlıkla sonuçlanan müzakereler, Rum seçiminden sonra aynı şekilde kaldığı yerden asla devam edemez. Yeni süreç; masada iki egemen devlet ve eşitler oturacaksa olur” dedi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta federasyon seçeneğinin bittiğini, ancak konfederasyon seçeneği kapısının açık olduğunu belirterek, “Federal çözümün sadece federasyon olmadığını konfederasyonunda bir federal çözüm olduğunu söyleyerek federal çözüme ancak konfederasyon kurulacaksa destek vereceğini söyledi. Bakan, “İki egemen eşit devletin olacağı bir konfederasyon…” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, önceki akşam bir televizyon programına konuk oldu.

Programda soruları yanıtlayan Bakan Ertuğruloğlu, müzakereler sürerken de bittikten sonra da Anavatan Türkiye ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, bu müzakerelerin “artık bir son” olduğunu defalarca söylediğini anlatarak, “Ben de bunun üzerine önünüzdeki seçenekleri sıraladım. Çünkü tek seçenek Rumlarla ortaklık değildir. 50 yıl süren ve başarısızlıkla sonuçlanan süreç Rum kesimindeki seçiminden sonra aynı şekilde asla devam edemez. Biz toplum onlar devlet olmaz ama iki egemen devlet ve eşitler olarak oturacaksak olur” dedi.



Ertuğruloğlu: " Bu şekilde bir çözüm bulamayız”



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Dünyanın gözünde Rum devlettir, biz toplumuz. Kimi kime şikayet ediyoruz. Kıbrıs sorununa bu şekilde bir çözüm bulamayız" dedi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada 1964’te yasal olarak devam etmeyen bir ortaklık hükümetine rağmen, BM Güvenlik Konseyi’ne sanki devam eden bir ortaklık hükümeti varmış gibi gösterildiğini ifade etti. Rum tarafına tanınmışlık verilmeye devam edildikçe, Türk tarafının şikayetleriyle bir yere varılamayacağını ifade eden Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türklerinin ambargolar altında ezilmeye devam ettiğini söyledi.

Konuşmasında, kendisinin ortaya koyduğu seçeneklere de değinen Ertuğruloğlu, 50 yıldır başarısızlığı ortada olan müzakere sürecine geri dönülmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.



Akıncı: "Kıbrıs'ın kuzeyinde AB normlarında bir devlet herkesin yararınadır"



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ın kuzeyinde tanınmasa da AB normlarında bir devlet ve toplumun varlığının, kimsenin zararına olmadığını aksine herkesin yararına olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından tanınan ve temel amacı ise; AB’nin yeni genişleme süreçlerinde, aday ülkeleri birliğe hazırlamak olan Almanya/Köln merkezli Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW) “2017 Zirvesi” GAÜ’de başladı.

Uluslararası Diplomatlar Birliği’nin “Bir Adım İleri” isimli zirvesinde konuşan

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakereler çerçevesinde oluşturulan ve Kuzey Kıbrıs’ın gümrük mevzuatı, gıda, çevre, sağlıklı kalkınma kapasitenin geliştirilmesi için teknik yardımlarda bulunan Ad-Hoc komitenin çalışmalarına Crans-Montana sonrası Güney Kıbrıs’ın koyduğu engele AB’nin de uyduğunu ve 5 aydan beri AB’den hiçbir heyetin Kuzey Kıbrıs’a gelmediğini söyledi. Akıncı, yardımların sadece Güney Kıbrıs’a yaradığını, Kuzey Kıbrıs’a yapılan yardımların iki toplumun ihtiyaçlarına bakıldığında son derece küçük kaldığını kaydetti.

Akıncı, Kıbrıs’ın kuzeyinde AB normlarında bir devletin en başta Kıbrıslı Rum komşularımızın yararına olduğunu belirtti.

Bundan rahatsızlık duyacak kimsenin olmaması gerektiğini belirten Akıncı, komitenin Kıbrıslı Türklerin tüm kurumlarıyla hak ettiği çağdaş, demokratik normları her seviyede yaşama geçirmekle sorumlu olduğunu söyledi.



TC Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya KKTC’de



Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in davetlisi olarak dün akşam KKTC’ye geldi. Kaya, resmi temaslarına bugün başlayacak.

Bakan Kaya sırasıyla, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve saat Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından kabul edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’le görüşecek Kaya, daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Mutabakat Zaptı imza törenine katılacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 111
Toplam Tekil 4068034
IP 3.149.254.35






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu