BASIN BÜLTENİ Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıldönümü ve direnişte şehit düşenler bugün Erenköy’de anılıyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıldönümü ve direnişte şehit düşenler bugün Erenköy’de anılıyor
Tarih: 08.08.2017 > Kaç kez okundu? 894

Paylaş


Şanlı Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıldönümü ve direnişte şehit düşenler, bugün Erenköy’de anılıyor.

5 Ağustos 1964’te tam teçhizatlı 15000 Rum’un saldırısına karşı, o yıllarda Anavatan ve İngiltere de yükseköğretim gören 530 üniversite öğrencisi, Erenköy bölge halkı ile birlikte bütün imkânsızlıklara karşı günlerce direnmiş, 8 Ağustos günü Anavatan’dan gelen savaş uçaklarının da yardımı ile Rumları hezimete uğratarak Erenköy Efsanesini gerçekleştirmişlerdir.



Özgürgün:” Bu topraklarda başı dik özgürce yaşamamız ve devlet kurmamız için mücadele edenleri unutmayacağız”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, “Bu topraklarda başı dik özgürce yaşamamız ve devlet kurmamız için mücadele edenleri, unutmayacağız. Uğruna şehitler verdiğimiz kutsal vatan topraklarını korumaya ve cumhuriyetimizi yüceltmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz” dedi.

Özgürgün, bir çözüm planında Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi ve Kıbrıs Türk halkının eşitlik ve özgürlüğünün Kıbrıs Türk tarafının olmazsa olmazları olduğunu vurguladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, ”Şanlı mücadele tarihimizin mihenk taşlarından Erenköy Direnişi’nin 53. yılında, vatan toprakları için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve gazilerimizi minnetle anıyoruz” dedi.

Özgürgün, Rum-Yunan ikilisinin Enosis hedefi doğrultusunda başlattığı saldırılara, bir avuç Kıbrıs Türk gencinin, sayı ve silahça kendinden çok üstün kuvvete karşı Erenköy’de tarihte eşine az rastlanacak düzeyde mücadele örneği vererek, “dur” dediğini ve Kıbrıs Türk mücadele tarihinde destan yazdığını ifade etti.

Özgürgün, “Ana vatan Türkiye ile olan bağları koparmayı amaçlayan Rum-Yunan ikilisinin saldırılarına karşı 53 yıl önce verilen mücadelenin, şanlı tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, “Kıbrıs Türkü’nün Çanakkale’si olarak da tarihimizde yerini alan Erenköy Direnişi ile kahraman halkımız, tüm dünyaya kararlılık ve cesaretini, hiçbir baskı karşısında boyun eğmeyeceğini, toprağına, bayrağına, özgürlüğüne sahip çıktığını, Anavatan Türkiye ile bağlarını hiçbir koşulda koparmayacağını göstermiştir” dedi.

Özgürgün, Erenköy’ün, yokluklar içindeki bir halkın, söz konusu vatan olunca, şahlanıp ayağa kalkması, var olma adına düşman önünde geçilmez bir etten duvar örerek adeta kendini feda etmesi olduğunun altını çizdi.

Başbakan, Erenköy’ün Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, garantörlüğünün gereklerini yerine getirerek, Kıbrıs adasını Rum-Yunan egemenliği altına sokma rüyası görenlere ilk ihtarını yaptığı yer olduğunu belirterek, “Türkiye’nin 1964’te, uçakları ile Erenköy Direnişi’ne verdiği destek, dünyaya, garanti ve ittifak anlaşmalarında yer alan etkin ve fiili müdahalenin ne olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Özgürgün, Türkiye’den aldıkları güçle halkın refah seviyesini artırma, devleti daha ileri noktalara taşıma gayretini sürdürdüklerini kaydetti.

Özgürgün, “Aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin fedakarlıkları ve kahramanlıklarıyla destanlaştırdığı Erenköy Direnişi hafızalardan silinmeyecektir. Bu anlamlı günde, kahraman bereketçileri, Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygı ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.



Denktaş: “Erenköy Direnişi, bir coğrafyadan vatan yaratmanın destanıdır”



Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Erenköy Direnişi’nin bir coğrafyadan vatan yaratmanın destanı olduğunu ifade etti. Denktaş, Erenköy Direnişi’nin bir avuç mücahit ve sivil direnişçinin kahramanca savunmasının da destanı olduğunu kaydetti.

DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, Erenköy Direnişi’nin, anavatan Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'nü asla yalnız bırakmayacağının ve Ada’daki Türk varlığını ebediyen korumaya kararlı olduğunun da en açık kanıtı olduğunu dile getirdi.

Denktaş, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin mihenk taşlarından olan Erenköy Direnişi’nin 53. yıldönümünü özgürlük içinde bir kez daha gururla kutladıklarını ifade etti.

Denktaş, öğrenimlerini bırakarak Erenköy halkının yanında varoluş kavgasına koşan gençlerin Kıbrıs Türkü’nün hiçbir şart altında esareti kabullenemeyeceğini gösterdiğini vurguladı.

Serdar Denktaş, “Erenköy Destanı yazılırken hayatlarını veren tüm şehitlerimizi, bu direnişin sembolü olmuş Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i, bu direnişe katılan ve hakkın rahmetine kavuşan tüm direnişçilerimizi rahmetle anar, Erenköy gazilerimize esenlikler dileriz. Kıbrıs Türk halkı bu direnişi bugün olduğu gibi ilelebet saygıyla anmaya devam edecektir” dedi.



Londra’da kimlik kartı müracaatı yapılabilecek



İçişleri Bakanlığı, bugünden itibaren İngiltere’de KKTC Londra Temsilciliği’nde KKTC kimlik kartı müracaatı yapılabileceğini duyurdu.

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, yaptığı açıklamada, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının da hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik projelerin Bakanlığı tarafından kademe kademe hayata geçirildiğini söyledi.

Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’nda e-kimlik kartı başvuru alma cihazlarının hizmete konulmasından sonra, KKTC Londra Temsilciliğinde de başvuru alınabilmesi için çalışmaların tamamlandığını belirten Evren, “İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızın bugünden itibaren Londra Temsilciliğimize başvurmak suretiyle e-kimlik kartı almaları mümkün olacaktır” dedi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1400
Toplam Tekil 4067534
IP 3.145.52.86






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu