BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanlığı, Maronit köylerine geri dönüşün başlaması için karar alındığını açıkladı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanlığı, Maronit köylerine geri dönüşün başlaması için karar alındığını açıkladı
Tarih: 27.07.2017 > Kaç kez okundu? 703

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı, Maronitlerin KKTC’deki bütün köylerine dönüşlerini sağlamak için siyasi kararın verildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı başkanlığında dün sabah Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantıda, tüm Maronit köylerine dönüş imkanı sağlanması kararı alındı.

Kıbrıs Türk siyasetinin tüm kurumları ile birlikte ortak aldığı karar, ortak koordinasyon içinde ilerleyecek. Çalışmalar kapsamında mevzuata ilişkin gerekli düzenlemeler başta olmak üzere, verilen kararın kısa sürede hayata geçmesi için yol haritası ve uygulama takvimi tamamlanacak.



Ertuğruloğlu'ndan Türkiye spor takımlarına KKTC sporuna destek çağrısı



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye’deki spor takımlarına Kıbrıs Türk sporu üzerindeki izolasyon ve ambargoların aşılması konusunda işbirliği ve desteği artırma çağrısı yaptı.

Ertuğruloğlu, yazılı açıklamasında, özellikle Türkiye futbol takımlarının KKTC futbol takımları ile dostluk maçı başta olmak üzere aralarındaki sportif işbirliğini artırmalarının ambargoların kaldırılması ve ülke gençliğinin motivasyonunun artması bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Ülke üzerinde uygulanan haksız ve insanlık dışı izolasyon ve ambargolardan en fazla gençlerin etkilendiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye’nin desteğiyle bu kısıtlamaların belli bir dereceye kadar aşıldığını, Türkiye ile işbirliğinin artarak sürdürülmesinin önem arz ettiğini ve beklendiğini belirtti.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk gençliğinin uluslararası spor müsabakalarına katılımlarda ciddi ambargolara tabi olmasının motivasyon eksikliği yarattığını ve Kıbrıs Türk sporunun gelişimi ve gençlerin spor aktivitelerine yöneliminin kısıtlandığını ifade etti.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının yıllardır süren müzakere sürecinde ambargolarla da mücadeleye devam ettiğini ve bu şekilde 50 yılın kaybedildiğini, öte yandan özelde gençlerin, genelde halkın daha fazla zamanının çalınmasının, geleceğinin izolasyonlara hapsedilmesinin mümkün olmadığını, bu konuda uluslararası camianın üzerine düşen ahlaki ve hukuki sorumluluğu omuzlamasının vaktinin çoktan geldiğini ifade etti.

Uluslararası alanda beklentiler sürerken gençlerin Kıbrıs Türk sporuna aidiyet hissetmesi, ülkelerine olan sevgilerinin perçinlenmesi için motivasyona ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk spor camiasının yanı sıra Türkiye'nin spor kulüplerinden de haklı beklentiler olduğunu vurguladı.

Ertuğruloğlu, Türkiye futbol takımları ve diğer branşlardaki spor takımlarının, Türkiye tarafından tanınmayan Güney Kıbrıs’ın spor takımları ile dostluk maçı dahil uluslararası maçlara çıkarken, Kıbrıs Türk takımları ile dostluk maçı dahi yapamamasının, Kıbrıs Türk gençliğini ve halkı derinden yaraladığını, güvenini sarstığını ve motivasyonu düşürdüğünü ifade etti.

Ertuğruloğlu, “BM iyi niyet misyonu çerçevesinde sürdürülen Kıbrıs müzakere sürecinin bittiğinin açıklandığı bu yeni dönemde anavatan Türkiye spor takımlarından KKTC sporuna daha fazla destek bekliyoruz” dedi.

Ertuğruloğlu, KKTC'de büyük bir taraftar kitlesine sahip Türkiye takımlarının KKTC futbol takımları ile dostluk maçı yapmasının ilk aşamada sporla uğraşan gençliği cesaretlendireceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Spor alanındaki işbirliğinin artırılması özelde Kıbrıs Türk sporu genelde ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak, ülkemiz üzerinde uygulanan insanlık dışı ambargolara karşı sesimizin uluslararası platformlarda daha güçlü duyurulmasına vesile olacaktır. Bu noktada, diğer tüm alanlardaki koşulsuz işbirliğimiz ve ilişkilerimiz de düşünüldüğünde, Türkiye spor kulüplerinin bu beklentimize hassasiyetle cevap vereceğine, desteklerini artıracaklarına olan inancım tamdır.”



Eide BM Genel Sekreteri’ni bilgilendirecek, ardından temaslarını sürdürmek için adaya geri dönecek



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin geldiği noktayla ilgili değerlendirmelerini, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’e aktarmak için New York’a gideceğini, ardından temaslarını sürdürmek için gelecek hafta yeniden adaya döneceğini açıkladı.

Espen Barth Eide yaptığı yazılı açıklamada, “Bu hafta Kıbrıs’ta yaptığım geniş çaplı görüşmeler neticesinde, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşmanın en mümkün şeklinin kabul edilmiş Birleşmiş Milletler parametreleri üzerinden olabileceğine inancım devam ediyor. Önümüzdeki günlerde, Genel Sekreteri her iki tarafın değerlendirmeleri hakkında bilgilendireceğim. Görüşmelerimi sürdürmek için gelecek hafta Kıbrıs’a geri döneceğim” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini bilgilendirmek için geçen hafta New York’ta bulunduğu günlerde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Birleşmiş Milletler önde gelenleri, garantör ülkeler ve diplomatik çevrelerle detaylı değerlendirmeler yaptığına işaret eden Eide, Kıbrıs’taki liderlerle yaptığı görüşmelerde, New York’taki temasları hakkında bilgi verdiğini ve Liderlerin İsviçre’nin Crans Montana kasabasında garantör ülkelerin katılımıyla yer alan konferansla ilgili düşüncelerini dinlediğini söyledi.

Eide, Kıbrıs’tayken ayrıca Lefkoşa’daki diplomatik çevreler, AB ve sürece destek veren uluslararası mali kuruluş temsilcileri de dahil diğer ilgili taraflarla da görüşme yaptığını belirtti.

Crans-Montana’da çözüm için gerekli olan kilit unsurların “daha üst ve zorlu ortamda” ele alındığını kaydeden Eide, sunduğu zorluklar ve fırsatlar yanında taraflar arasında yer alan görüşmelerin içerikleri ile birlikte Kıbrıs Konferansını tüm yönleriyle değerlendirmenin zaman alacağını söyledi.

Eide, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ifadesi doğrultusunda tarafların değerlendirme sürecinde olduğunu dile getirdi.



Olgun ve Ertuğ: “Eide, yetki sınırlarını aşmış ve görevinin gerektirdiği tarafsızlığı tamamen yitirmiştir”



Eski müzakerecilerden Ergün Olgun ve Osman Ertuğ, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi, Güvenlik ve Garantiler konusunda yaptığı açıklamalardan dolayı, “yetki sınırlarını aşma” ve “görevinin gerektirdiği tarafsızlığı tamamen yitirmekle” eleştirdi.

Olgun ve Ertuğ, Eide’nin “Başından beri benim inancım ‘çağdaş egemen bir devlette’ Garanti Antlaşması ve müdahale hakkına yer olmadığı ve bunların hemen kaldırılması gerektiği” yönündeki açıklamalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Eide’ye “taraflı beyanlar yapmaktan kaçma” çağrısı yapılan açıklamada, “gerçek çağ dışılık olan 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1963’ten beri Rum toplumunun işgalinde olmasını, Kıbrıslı Türklere karşı uygulanan insanlık dışı tecrit ve sınırlamaları, müşterek sahipleri oldukları halde Rum tarafının hidrokarbon yatakları konusundaki tek yanlı ve tahrik edici tasarruflarını ve Rum tarafında tırmanarak devam eden Türk düşmanlığını görmezden gelerek adanın Yunanistan’a bağlanmasını önlemeyi başaran ve Kıbrıs'ta kan dökülmesini önleyen garanti sistemini eleştirmek kabul edilemez” denildi.

Açıklamada, 1960’ta hayata geçen Güvenlik ve Garanti sistemi sayesinde, Kıbrıs Türk halkının toplu imhadan kurtarıldığı, Ada’nın bağımsızlığının Enosis adına yok edilmesi ve bir Elen adası haline dönüştürülmesinin önüne geçildiği ifade edildi.

Müzakerelerde hassas bir başlık olan Güvenlik ve Garantiler konusunda ve özellikle taraflar arasında bariz görüş farklılıkları olan bir meselede Eide’nin içeriği ciddi şekilde etkileyecek boyutta açıklamalar yapmasının, “müzakerelere müdahale” olduğu belirtilerek “kabul edilemez” olduğu kaydedildi.

Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın ortaklık müzakeresi yapan siyasi eşit taraflardan birinin diğeri üzerine haksız sınırlamalar uygulamasının yanlışlığına; AB Komisyonu'nun 2004’te açıkladığı gibi müzakerelerden sürdürülebilir sonuç alınabilmesi için taraflar arasındaki ekonomik dengesizliklerin/sınırlamaların giderilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamalara dikkat çekilen açıklamada, Eide’nin de bu gerçeklere vurgu yapabileceği kaydedildi.

Eide’nin ayrıca bahse konu açıklamasında “çağdaş ve egemen” bir devletten söz ederken Kıbrıs’ta hangi devletten bahsettiğini belli etmesi gerektiğini, bu devletin Kıbrıslı Rumların uluslararası antlaşmalar ve 1960 Kıbrıs Anayasası hilafına Rum toplumunun işgali altındaki 1960 “Kıbrıs Cumhuriyeti" mi, yoksa yeni bir ortaklık devleti olup olmadığını belirtmesi gerektiği ifade edildi.

Eide’nin açıklamasında kullandığı “çağdaş” ifadesine atıfta bulunulan açıklamada, “Federal bir ortaklıkta Kıbrıs Türk halkını Rum tarafındaki hakimiyetçi zihniyet karşısında etkin ve fiili güvenlik garantisinden yoksun bırakmak çağdaşlık mıdır?” sorusu soruldu.

Açıklamada, “Kanaatimize göre Sayın Eide, özellikle bu son açıklamalarıyla yetki sınırlarını aşmış ve görevinin gerektirdiği tarafsızlığı tamamen yitirmiştir” denildi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 52
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 294
Toplam Tekil 4077023
IP 18.117.186.92






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu