BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile değerlendirme toplantısı yaptı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile değerlendirme toplantısı yaptı
Tarih: 30.06.2017 > Kaç kez okundu? 755

Paylaş


Kıbrıs Konferansı için Crans-Montana’da bulunan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile değerlendirme toplantısı yaptı.

Ertuğruloğlu ile Çavuşoğlu görüşmesinde Kıbrıs Konferansı kapsamındaki son gelişmeleri değerlendirdi ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.



Cumhurbaşkanı Akıncı, Eide ve Allen ile görüştü



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Eide ile görüştü.

Görüşmeye Müzakereci Özdil Nami, Kıbrıs Türk müzakere heyeti üyeleri ile Eide’nin ekibi de katıldı.

Görüşmede Kıbrıs Konferansı’nda iki paralel masada yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ayrıca Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve Dış İlişkiler Direktörü, aynı zamanda Kıbrıs Konferansı Garantör Birleşik Krallık Delegasyon Başkanı Jonathan Allen ile de görüştü.

Görüşmede, Kıbrıs Konferansı’ndaki çalışmaların geldiği aşama ele alınarak süreçle ilgili değerlendirme yapıldı.

Görüşmede İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd ve KKTC Cenevre Temsilcisi Ayda Soylu da yer aldı.



Çavuşoğlu: “Ömür boyu bu şekilde müzakere edemeyiz”



Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Konferansı’nın nihai bir konferans olduğunu, ömür boyu bu şekilde müzakere edemeyeceklerini belirterek, “Bunun bir sonu var. Olacaksa olur, olmayacaksa müzakerenin boyutu farklı olur. Farklı şey için müzakere ederiz” dedi.

Müzakere sürecini bir çözümle neticelendirmek için geldiklerini ve karşı taraftan da aynı anlayışı görmek istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Öyle Türk askeri olmayacak, garanti olmayacak gibi yaklaşımlardan uzaklaşmaları lazım. Daha makul ve kabul edilebilir önerilerle karşımıza çıkmaları lazım” şeklinde konuştu.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Crans-Montana’da Türk basınına yönelik düzenlediği basın toplantısında, konferansın ilk iki gününe ilişkin değerlendirmelerde bulundu, Kıbrıs Konferansı’nın nihai bir konferans olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, Türk tarafıyla birlikte Kıbrıs Türk tarafının da, BM’nin de aynı görüşte olduğunu ve başından beri bunu yinelediğini kaydetti.

Çavuşoğlu, konferansın sadece “Güvenlik ve Garantiler” konferansı olmadığını, her konunun birbiriyle bağlantılı şekilde müzakere edildiğini ve tüm konularda mutabakat sağlanmadan, hiçbir konuda mutabakat sağlanmayacağına vurgu yaptı.

“Güvenlik ve Garantiler” konusundaki tavırlarının net olduğunu, bunu defalarca dile getirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Sıfır asker, sıfır garanti, bizim için toplantıya başlangıç noktası bile değil. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz” dedi.

KKTC heyetinin yanı sıra, Türk heyetinin de “Güvenlik ve Garantiler”in Kıbrıs Türk halkı ve Türk halkı için ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu net bir şekilde dile getirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Ne düşündüğümüzü, hangi adımların atılması gerektiğini de net bir şekilde söyledik ama bu konuları daha detaylı konuşabilmek gerekiyor” dedi. Çvuşoğlu, Rum tarafının, özellikle ocak ayından bu yana görüşmelerde 4 fasılda açıkta kalan konuları görüşmemek için direndiğini ve hiçbirinde uzlaşılamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, bu konuların kapatılması gerektiğini belirterek, Türk tarafının gösterilmesi gereken esnekliği gösterdiğini ancak temel ilke ve anlayışlarından vazgeçmediklerini belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Zaten müzakerelerin çerçevesi belli. 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması ve 12 Ocak 2017 Cenevre Konferansı, şu andaki müzakerelerin aşağı yukarı çerçevesini oluşturuyor. Mülkiyet, Dönüşümlü Başkanlık ve 4 özgürlük dediğimiz Türkiye vatandaşlarının Yunan vatandaşlarıyla eşit muameleye tabi tutulması önemli konular. Eğer bu konferans, nihai konferans olacaksa, bütün bu konularda mutabakata varılması gerekiyor.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “En büyük şans ancak en son şans değil” yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, Eide’nin açıklamalarının doğru bulmadığını ve kendilerini bağlamadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Eide’nin kendisi bugüne kadar bize geldiği zaman, adadaki açıklamalarında, konferansın nihai konferans olduğunu söylüyordu. Bundan sonra uzatmanın bir anlamı olmadığını söylüyordu. Ayrıca uzatma stratejisi, Rumların taktiğidir. Rumlar, seçimler var, ayrıca tek taraflı Kıbrıs açıklarında çalışmalar yapmak istiyorlar. Biz bütün bu oyunları ve stratejileri görüyoruz. Dolayısıyla Eide, böyle bir açıklama yaptıysa, doğru bulmuyoruz çünkü bu BM’nin tutumudur. Genel Sekreteri’nin danışmanı farklı tutumlar içinde olmamalı. Bunu kendisine söyledik. Hem Sayın Akıncı, hem de biz, 27 Haziran akşamı kendisine final konferansı olduğunu ve burada sonuca ulaşmamız gerektiğini kendisine söyledik. Tutumumuz nettir. Dolayısıyla Eide’nin bu farklı açıklamaları bizi bağlamaz.”

Ömür boyu bu konuyu bu şekilde müzakere etmeyeceklerini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, “Bunun bir sonu var. Olacaksa olur, olmayacaksa müzakerenin boyutu farklı olur. Farklı şey için müzakere ederiz. Burada daha henüz olayın başındayız. Odaklanmamız gereken konu, devam eden müzakere sürecini bir çözümle neticelendirmek. Biz bunun için geldik.

Tutumumuzda samimiyiz. Karşı taraftan da aynı anlayışı görmek istiyoruz. Öyle Türk askeri olmayacak, garanti olmayacak gibi yaklaşımlardan uzaklaşmaları lazım. Daha makul ve kabul edilebilir önerilerle karşımıza çıkmaları lazım” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın “Türk tarafı farklı bir öneri yapmadı” yönündeki açıklamasının sorulması üzerine, “Biz başından beri çözümle ilgili ne düşündüğümüzü söylüyoruz. Annan Planı içinde de çözümün parametreleri vardı. Şubat 2014’ten beri devam eden müzakerelerde de vardı” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yunanistan ile Rum tarafının beklentisi, garantiler tamamen kalksın, Türk askeri kalmasın. Bunun dışındaki her görüş onlar için değişik bir görüş değildir. Bunun bir hayal olduğunu anlamaları ve bu rüyadan uyanmaları lazım. Bu hayalden vazgeçmeleri lazım. Akıncı ve Kıbrıs Türk siyasi parti temsilcileri, garantilerin ne kadar önemli olduğunu vurguladılar. Bu nedenle Kocias’ın görüşleri bizi bağlamaz. Düşünceleri varsa bir sonraki oturumlarda, kabul edilebilir fikirlerini bizimle paylaşsınlar.”



TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yalanlama



Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Kıbrıs Konferansı'nda Türk tarafının yapmış olduğu öneriye ilişkin iddiaları yalanladı.

Crans-Montana’da bulunan Müftüoğlu, gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtında, “İsviçre'de devam eden Kıbrıs Konferansı'nda ülkemizin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Ada'dan asker çekeceğine dair haberler ve bu haberlerde yer alan yüzdelik oranlar doğru değildir” dedi.



Kıbrıs Konferansı'nda daraltılan beşli toplantı yapıldı



Crans Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nda 5'li toplantı, yapıldı. Toplantıya sadece liderler, müzakereciler ve garantör ülkelerin Dışişleri Bakanları ya da temsilcilerinin katıldığı toplantının yaklaşık 2 saat sürdüğü belirtildi. İki gündür 5’li toplantılara 6 kişilik delegasyonlarla katılan taraflar, dün akşam saatlerinde başlayan 5’li toplantıya 2 üyeyle girdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konferansa katılımından önce, sürecin çözüme doğru ivme kazanması amacıyla Kıbrıs Rum tarafının siyasi eşitlik ve etkin katılım konularında adım atması için yoğun bir diplomatik trafik yaşandığı ifade ediliyor. Bu arada, BMGS’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum liderle müzakerecilerle özel bir toplantıda bir araya geldi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da yer aldı. Eide’nin iki liderle olağanüstü görüşme nedeni, müzakerelerde Kıbrıs Rum tarafının hiçbir konuda yeni bir açılım yapmaması, aksine konferansı teknik komite düzeyine indirmek için yaptığı öneri olduğu belirtiliyor.

Elde edilen bilgilere göre, temel sorun, siyasi düzeyde karar üreterek iki kurucu devletin eşitliğine dayalı yeni bir federal ortaklık kurulması prensibi yerine müzakereleri zamana yayma yönündeki ısrarlı tutum.



İngiltere dün öneri sundu



Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılması amacıyla BM'nin ev sahipliğinde İsviçre'nin Crans Montana kentinde yapılmakta olan Kıbrıs Konferansı'nda garantör ülke İngiltere iki öneri sundu.

Türk tarafı önerilere açık olduğunu bildirirken, Rum tarafı ise cevap vermeyerek yarına kadar süre istedi. Kıbrıs Konferansı çerçevesinde gerçekleşen ikinci 5’li toplantıda, sıkıntıların aşılıp ilerleme sağlanabilmesi için konuların bir paket anlayışıyla ilişkilendirilip ele alınması gündeme geldi.

Edinilen bilgiye göre, Kıbrıs müzakerelerindeki 6 başlığın tümünü kapsayan bir paket anlayışı fikri yanında, değişik başlıklardan seçilecek belli başlı konuları içerecek mini paket anlayışı masaya geldi. Öneriler garantör ülkelerden İngiltere tarafından masaya getirildi.

Türk tarafı her iki alternatife de açık olduğunu, Crans Montana'ya kapsamlı çözüme gidebilmek için gelindiğini, siyasi karar verilmesini kolaylaştırabilecek bu yaklaşımları destekleyebileceğini ortaya koydu.

Rum tarafının ise bu önerilere olumlu cevap vermediği ve yarına kadar süre istediği öğrenildi.



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, heyetiyle değerlendirme yaptı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Crans-Montana'daki Kıbrıs Konferansı'nın ikinci gününün tamamlanmasının ardından heyetiyle değerlendirme toplantısı yaptı. Akıncı, konferansın yapıldığı merkezde, Müzakereci Özdil Nami ve müzakere heyetiyle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. Bu arada Müzakereci Özdil Nami’nin de konferans için Crans-Montana'da bulunan Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerini bilgilendirdiği belirtildi.



BM Genel Sekreteri Guterres bugün Kıbrıs Konfransı’na katılacak



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gueterres, Kıbrıs Konferansı’na katılmak amacıyla bugün Crans-Montana’ya gidecek.

Sabah saatlerinde Crans-Montana’ya varması beklenen Gueterres, “Güvenlik ve Garantiler”in ele alınacağı birinci masadaki toplantıya katılacak.

Daha sonra liderlerle ayrı ayrı görüşmesi beklenen Guterres’in günün ilerleyen saatlerinde basın toplantısı düzenlemesi öngörülüyor.



7’nci Uluslararası Turizm ve Otelcilik Pazarlama ve Yönetim Konferansı KKTC’de yapılacak



7’nci Uluslararası Turizm ve Otelcilik Pazarlama ve Yönetim Konferansı (Advances in Hospitality and Tourism Marketing and Management-AHTMM) 10-15 Temmuz tarihlerinde KKTC’de yapılacak.

DAÜ’nün ev sahipliğinde düzenlenecek konferansın açılışı 11 Temmuz Salı günü Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yapılacak.

DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, AHTMM’nin, turizm ve konaklama işletmeciliği alanında akademik çevrelerce en bilinen uluslararası konferanslar içerisinde yer aldığını söyledi.

Kılıç, konferansla turizm potansiyelinin bilimsel veriler ve profesyonellerin uygulama sonuçları ışığında tartışılması, uygulanabilir öneriler geliştirilerek potansiyel farkındalığın artırılması ve harekete geçirilmesi, sorunların turizm akademisyenleri, ilgili kamu bürokratları ve sektör temsilcileri gözüyle irdelenmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi hedeflendiğini kaydetti.

Hasan Kılıç, konferansa dünyanın çeşitli ülkelerinden 100’ün üzerinde gelecek katılımcıların Kuzey Kıbrıs’ın gerçekleri ve sahip olunan turizm potansiyelini yerinde tecrübe edeceğini kaydetti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 984
Toplam Tekil 4068905
IP 18.219.224.103






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 5.960 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu