BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu, Erdoğan tarafından kabul edildi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu, Erdoğan tarafından kabul edildi
Tarih: 22.06.2017 > Kaç kez okundu? 695

Paylaş


Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsviçre'de 28 Haziran’da başlayacak Kıbrıs Konferansı öncesinde Ankara'da temaslarda bulundu.

Bakan Ertuğruloğlu, bu çerçevede dün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yer alan görüşmede, Crans-Montana’daki Kıbrıs Konferansı öncesinde müzakere süreci ele alındı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin bir bölümüne heyetler de katıldı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, önceki gün de Ankara'da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmişti.



Yıldırım: "Çözüm bir bütündür"



TC Başbakanı Binali Yıldırım, İsviçre’de yapılacak Kıbrıs konferansında Kıbrıslı liderlerin belli konularda anlaşmaları gerektiğini, kaydetti ve” 'Sadece güvenlik, garantiler konuşulsun diğerleri ayrı konuşulsun' gibi bir yaklaşımı benimsemiyoruz. Çözüm bir bütündür” dedi.

Yunanistan’daki temasları çerçevesinde Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini dile getiren Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Doğrusu 28 Haziran'da İsviçre'de yapılacak toplantıda garantör ülke olarak Yunanistan, Türkiye gibi ülkelerin başbakanlarının katılmasını gerektirecek şartlar oluşur mu oluşmaz mı gibi bir tereddüt var. Bizde de onlarda da var bu soru işareti. Kıbrıslı liderlerin belli konularda anlaşmış olmaları lazım. 'Sadece güvenlik, garantiler konuşulsun diğerleri ayrı konuşulsun' gibi bir yaklaşımı benimsemiyoruz. Çözüm bir bütündür. Yönetişim, toprak, nüfus konuları, birleşmeden doğan Avrupa Birliği ile ilişkiler ve özgürlük konusu, garantiler dahil paket olarak ele alınıp çözüme bağlanmalı. Bu kadar kısa sürede hepsi olur mu, henüz net değil. Çalışacaklar. Biz de çalışmaları takip edeceğiz. O arada bizim Sayın Başbakan ile de diyaloglarımız devam edecek. Çözüme katkı sağlamak için gerekli gayreti göstereceğiz."

"İki başkent arasında karşılıklı kırmızı hat mı kurulacak?" sorusuna Yıldırım, "Buna benzer bir mekanizma. Belki böyle tanımlamaya gerek yok ama en üst düzeyde siyasi irade oluşması fikrine ikimiz de sıcak bakıyoruz. Beklenmedik gelişmeler olursa bir yandan altta teknik düzeyde çalışmalar devam ederken bir yandan da siyasi irade olarak bizlerin duruma vaziyet etmesi, çözüm üretilmesi düşüncesi benimsendi. Bu konuların ulu orta konuşulması, köpürtülmesi yerine siyasi iradenin vaziyet ederek, kriz olmadan yönetilmesini arzu ediyoruz." karşılığını verdi.



Akıncı Doherty’i kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Amerika Birleşik Devletleri’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty’i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmede Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Danışmanı Meltem Onurkan Samani de hazır bulundu. Görüşme sonunda basına herhangi bir açıklama yapılmadı.



Türkeş geliyor



Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş bugün saat 11.00’de ülkemize geliyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından saat 11.45’te kabul edilecek olan Başbakan Yardımcısı Türkeş, daha sonra sırasıyla saat 12.30’da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, saat 13.00’de ise Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından kabul edilecek.

Başbakan Yardımcısı Türkeş 22 Haziran 2017 Perşembe günü saat 19.30’da ise TED Kuzey Kıbrıs Koleji’nde düzenlenecek “Lise Mezuniyet Töreni” ne katılacak.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 23 Haziran Cuma günü özel uçakla ülkemizden ayrılacak.



Eide: "Bizim için Crans-Montana'da başarı, ana meselelerde stratejik bir anlaşma sağlamak manasına gelir"



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde 28 Haziran'da düzenlenecek yeni konferansın haftalarca sürebileceğini söyledi.

Eide, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile görüşmelerinin ardından basına mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmenin son derece yapıcı ve faydalı geçtiğini belirten Espen Barth Eide, bu toplantıyla birlikte, 28 Haziran öncesi taraflar arasındaki görüşmelerinin tamamladığını dile getirdi.

Eide, konferansa Kıbrıs'tan Türk ve Rum taraflarının yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan, Birleşik Krallık ve AB'nin gözlemci olarak katılacağını anımsatarak, öncelikle güvenlik ve garantiler konusunun ele alınacağını kaydetti.

Konferansın Kıbrıs'ta çözüm için büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Espen Barth Eide, "Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık'ın yer alacağı bu müzakerelerin yanında Kıbrıs'tan taraflar diğer başlıkları da paralel olarak tartışacaklar. Aynı yerde ancak farklı toplantılarda. Garantiler ve güvenlik meselesi haricinde toplantılar aynı zamanda gerçekleşecek." şeklinde konuştu.

Eide, Crans-Montana kentinde düzenlenecek konferansın iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, "Tüm tarafların İsviçre'ye, yıllardır bölünmüş olan Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine yönelik güvenilir ve gerçek çözüm bulmak niyetiyle gittiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Konferansta bir çözüme ulaşmanın zaman alacağına işaret eden Espen Barth Eide, "Gerekli zaman neyse ayırmak istiyoruz. Ne kadar sürerse sürer. Eğer ihtiyaç duyulursa, haftalar sürecekmiş şekilde hazırlık yapıyoruz." yorumunda bulundu.

Eide, Başbakan Binali Yıldırım ve Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras arasında Atina'da gerçekleşen toplantıya da değinerek, "Ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını taahhüt ettiklerini öğrendim." dedi.

Tarafların farklı görüşlerini yakınlaştırmak amacıyla yaratıcı çözümler üretmeye gayret ettiklerini dile getiren Espen Barth Eide, tüm tarafların işe yarayacak bir anlaşma niyetiyle bir araya geldiğini kaydetti.

İlk konferanstan bu yana iki toplum arasındaki görüşmelerde gelişmeler kaydedildiğine de dikkati çeken Eide, şunları söyledi:

"Bizim için Crans-Montana'da başarı, güvenlik ve garantiler, toprak, mülkiyet, yönetim ve güç paylaşımı meselelerinin ana unsurlarının dahil olduğu kilit ve ana meselelerde stratejik bir anlaşma sağlamak manasına gelir. Bunları elde edersek, bir anlaşma için olmazsa olmaz meselelerin üstesinden gelmiş oluruz. Bunları çözsek bile yine de daha düşük seviyede, ekonomik, hukuki ve anayasa gibi meseleler üzerinde çalışmamız gerekecek."

Espen Barth Eide ayrıca, çok yakında konferansa ilişkin taslak bir metin açıklayacağını da sözlerine ekledi.



Eide, 27 Haziran’da Cenevre’de basın toplantısı düzenleyecek



İsviçre’de 28 Haziran’da devam edilecek Kıbrıs Konferansı öncesinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Merkezinde basın toplantısı düzenleyecek.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nden yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Konferansı’nın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’nin New York’ta 4 Haziran’da Kıbrıslı Türk ve Rum Liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yayımlanan bildiriyle uyumlu şekilde Crans-Montana’da 28 Haziran’da yeniden toplanacağı kaydedildi.



Kıbrıslı Türk sanatçı Zehra Mirana Faiz, Hong Kong’da piyano konseri verdi



Kıbrıslı Türk sanatçı Zehra Mirana Faiz, davetli olarak katıldığı Honk Kong’da piyano konseri verdi.

City Hall’da gerçekleşen uluslararası boyuttaki konsere Charles Chuen (Hong Kong), Szchen Lu (Çin) ve CK Neptune (Hong Kong) ile birlikte İngiltere Leeds College of Music Konservatuar’ını temsilen katılan Mirana Zehra Faiz, verdiği konserle Kuzey Kıbrıs’ı başarıyla temsil etti.

Romantik Dönem piyanisti olarak Chopin baladlarını ve Rachmaninoff’un prelüdlerini çalan Mirana Zehra Faiz’in ilgi gören konserine Honk Konglular yanında yabancı misyon temsilcileri de katıldı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 119
Toplam Tekil 4068041
IP 18.188.44.223






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu