BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Bu topraklara sahip çıkma bizim boynumuzun borcu olmak zorundadır” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Bu topraklara sahip çıkma bizim boynumuzun borcu olmak zorundadır”
Tarih: 16.06.2017 > Kaç kez okundu? 1099

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının adanın tümüne sahip olma talebinden vazgeçmediğini, bu topraklara sahip çıkmanın Kıbrıs Türkünün boynunun borcu olduğunu söyledi

Başbakan Hüseyin Özgürün, katıldığı bir etkinlikte Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Kıbrıs sorunu dönüp dolaştırılıp önümüze getirilmektedir. Aslında bitmiş bir meseledir ve dönüp dolaşıp önümüze gelmektedir ve gelecektir. Çünkü Rum tarafının talepleri bitmemiştir. Rum tarafı Ada’nın tümüne hakim olmak istemektedir. Bu topraklara sahip çıkma da bizim boynumuzun borcu olmak zorundadır. Bu hem bizim için öyledir hem gelecek kuşaklar için öyledir” dedi. Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının bu topraklara tutunmasının en büyük çalışma şekilleri olduğunu vurguladı.

Haziran ayı sonunda devam edilecek olan Cenevre Konferansına da atıfta bulunan Özgürgün, “Cenevre’de yeniden bir olay cereyan etmektedir. Oysa ortada anlaşılan hiçbir şey yoktur ama sanki Kıbrıs sorunu çözülüyormuş gibi bir ortam getirilmeye çalışıyor. Oysa Rum tarafı daha bundan bir ay önce Enosis ilan etmiştir. Yani Enosis’i yeniden kutlayacağım demiştir. Bu niyetlerini açıkça göstermektedir. Bizim çok dirençli ve güçlü durmamız lazım. İçte bütün sorunları mümkün olduğu kadar çözerek Kıbrıs konusunda da güçlü ve sağlam durmak esas olmalıdır. Çünkü benim bitmiş gördüğüm ve öyle inandığım bir sorun masada birilerine yarasın diye getirilmektedir” şeklinde konuştu.

Bu durumdan Birleşmiş Milletlerin de faydalandığını, BM’nin adada iki bin tane askeri bulunduğunu, onlarca bürokratının bulunduğunu kaydeden Özgürgün, “Bunların işsiz kalmasını kimse istemiyor, anladığım odur, artık bu noktaya gelmiş bir meseledir” dedi.

Cenevre Konferansından beklentisini de dile getiren Özgürgün, “Gideceğiz toplantıya, gerçi katılırız ama sonuçta bizim için Kıbrıs Türk halkının bu topraklara sahip çıkması ve bunu sonsuza kadar da bu topraklarda yaşatması en büyük dileğimiz ve çalışma azmimizdir. Bunun dışında çözülebilecek bütün sorunlara da açığız ve bunu da her şekilde takip edip yerine getirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.



Eide: “Oluşacak belge kesinlikle bir BM önerisi olmayacak”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre konferansına hazırlık yapmak amacıyla adada bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabet Spehar, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve müzakere heyeti de hazır bulundu.

Kıbrıs’a dün gelen Eide’nin, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile bu sabah görüşmesi bekleniyor.

Eide, kabulden sonra yaptığı açıklamada, son 2 hafta içinde meydana gelen gelişmelere ve BM Genel Sekreteri’nin liderlerle New York’ta yaptığı “önemli toplantıya” değindi.

Espen Barth Eide, iki liderin, toplantıdan sonra yapılan ortak açıklamada da dile getirildiği gibi, çözümlenmemiş konuları ele alıp, çözmek amacıyla Kıbrıs konferansının yeniden toplanması için Cenevre’ye gitme konusunda anlaştıklarını belirtti.

Eide, o günden beridir iki taraf, garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin yanı sıra gözlemci olarak AB ve BM ile yaptığı yoğun görüşmelerde, sürecin başarıyla sonuçlanması için oldukça ciddi bir kararlılık bulunduğunu belirtti.

13 gün sonra, 28 Haziran Salı günü başlayacak konferansın, gerektiği kadar süreceğini kaydeden Eide, kendilerinin birkaç hafta planladıklarını ancak sürenin gelişmelere bağlı olduğunu ve iyi hazırlanmak gerektiğini söyledi.

Eide, çalışmalarının, daha çok pratik ve lojistik temelde sürecek olsa da ayrıntıların büyük önem taşımasından dolayı somut konularda devam edeceğini belirtti. Orada bulundukları süre içinde bütün konuların masada olacağını ve birbirleriyle bağlantılı şekilde ele alınacağını kaydeden Eide, ancak bir konunun, diğerlerinden daha az müzakere edildiği ve bütün tarafları ilgilendirdiğinden dolayı ayrı bir öneme ve ilgiye ihtiyaç duyulduğundan iyi hazırlanmak gerektiğini vurguladı.

Espen Barth Eide, basında da oldukça tartışılan ortak belge konusuna da değinerek, bu belgenin, güvenlik ve garantilerle ilgili tüm tarafların katıldığı teknik düzeydeki son Mont Pelerin toplantısında ve burada gerçekleştirmekte olduğu toplantıların yanı sıra garantör ülkeler ve AB ile yaptığı görüşmelere dayanacağını belirtti.

Eide, “Bir yapı oluşturup, müzakerelere zemin yapmaya çalışacağımız, tarafların pozisyon ve görüşlerinden oluşacak belge kesinlikle bir BM önerisi olmayacak” dedi.

Eide, şöyle devam etti:

“O belgede Kıbrıs probleminin çözümünü bulmayacaksınız çünkü müzakereler başlamadan müzakere edecek değiliz. Her iki taraf da bunu istemediğini ve müzakerelerin Cenevre’de devam etmesini istediklerini çok açık bir şekilde ortaya koydu ancak boş bir odaya girip de nereden başlayacağımızı sormaktansa, onlar arasında iletişim kurmaya yardımcı olarak nereden başlayacağımızı bulmaya ve arguman geliştirmeye çalışıyoruz”

Sürecin zor olacağını ancak kolay çözüm bulunmadığını kaydeden Eide, “ülkenin jenerasyonlar boyudur bölünmüş olmasına rağmen çözüm olabileceğini düşündüğünü” belirtti. Eide, bütün taraflardan beklentilerinin vizyon, kararlılık, istek ve liderlik olduğunu kaydeden Eide, bu kararlılık ve isteğin, kutunun dışını da düşünme istekliği ve farklı düşünmeyi, gerçekten neye ihtiyaç duyulduğu konusunda birbirilerine dürüst olmayı de içermesi gerektiğini söyledi.

Tarafların kendi gerçekleri dışında da gerçekler olduğuna da saygı duyması gerektiğini kaydeden Eide, “Benim gerçeğim doğrudur ama başka gerçekler de olduğunu çünkü farklı insanların farklı deneyimleri olduğunu dikkate alarak hep birlikte nasıl güvende olabiliriz üzerinde çalışmamız gerekiyor” dedi.

Eide, yeni yapının, “bir tarafa arzuladığı güveni sağlarken, karşı tarafa da güvensizlik yaratmayacak” şekilde çalışması gerektiğini vurguladı.

Zor olacağını ama kendisinin Kıbrıs’ta olacağını ve sürekli taraflarla görüşeceğini kaydeden Eide, gerektiği sürece çalışacaklarını ve en sonunda belge oluştuğunda, konferansın pratik yönlerine odaklanacağını belirtti.



Uğur Umar’ın ismi Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonu’na verildi



Geçirdiği ani rahatsızlık sonucu yaşamını yitiren Dışişleri Bakanlığı Meslek Memuru Uğur Umar’ın ismi, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun talimatıyla bakanlıktaki konferans salonuna verildi.

“Uğur Umar Konferans Salonu” bugün saat 11.00’de düzenlenen törenle Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu tarafından açılıyor. Törene, Umar’ın ailesi ve yakınları da katılacak.

Dışişleri Bakanlığı merkezde ve dış temsilciliklerde üstlendiği görevlerle ülkeye başarıyla hizmet veren Uğur Umar, Strasburg Temsilciliği ve İzmir Konsolosluğu görevlerinden sonra Abu Dhabi Temsilciliği’ne atanmıştı.

Yeni görevine başlamadan hemen önce rahatsızlanan Umar, tedavi için kaldırıldığı Ankara’da 31 Mart 2017 tarihinde vefat etmişti. 50 yaşında hayata veda eden Umar evli ve bir çocuk babasıydı.



Abu Dhabi Temsilciliğine Zeliha Khashman atandı



KKTC Abu Dhabi Temsilciliği görevine Zeliha Khashman atandı.

10 Mayıs’ta Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Dairesi Müdür Temsilci görevine üçlü kararnameyle atanan Zeliha Khashman’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’deki temsilcilik görevi 1 Eylül’de başlayacak.



“8. Uluslararası Lapta Turizm Festivali” 22-24 Haziran’da düzenlenecek



“8. Uluslararası Lapta Turizm Festivali”, 22-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival 22 Haziran Perşembe günü saat 20.00’de Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından açılacak.

Bu yıl “Doğanın Yankısı” sloganıyla düzenlenecek festivalde dans gösterileri ve konserler yer alacak. Festivale Türkiye, Makedonya ve Polonya’dan da halk dansları ekipleri katılıyor.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy dün Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında bölge turizminde canlılığı artırmak adına çeşitli kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri, turizm işletmeleri ve gönüllülerle çalışmalar yaptıklarını söyledi. Namsoy, mavi ve yeşilin buluştuğu bir doğa harikası olan Lapta’yı hem ülkede hem de dünyada tanıtmanın kendileri için önemli olduğunu vurguladı.



“Sedirin Gölgesinde”, “Akademi Özel Ödülü ”ne layık görüldü



Yönetmenliğini Kıbrıslı Türk Müge Günay’ın yaptığı “Sedirin Gölgesi"nde (In The Shadow of Cedar) adlı kısa film, Adana’da düzenlenen 10. Özgür Film Festivali’nde “Akademi Özel Ödülü”ne layık görüldü. Ödülü Pazar günü düzenlenecek törenle filmin senaristi Kıbrıslı Türk yazar Şafak Yolcu alacak.

“Sedirin Gölgesinde”, 10. Özgür Film Festivali’nde de finalist seçilmiş ve finale kalan diğer 10 kısa filmle yarışmıştı.

Geçen Nisan ayında Kıbrıs’ta çekilen “Sedirin Gölgesinde” adlı film, önemli uluslararası festivallerde gösterilmeye devam ediyor. Adana’da düzenlenen 10. Özgür Film Festivali’nde “Akademi Özel Ödülü”ne layık görülen film, 7-8 Ekim tarihlerinde Mumbai-Hindistan’da gerçekleşecek olan Twin Lion Uluslararası Kısa Film Festivali’nde gösterilecek. Festival, Hindistan’ın ünlü yönetmenlerinin ve oyuncularının yanı sıra dünya sinemasının önemli isimlerini de ağırlayacak.

“Sedirin Gölgesinde”, 25 Haziran’da ise Londra’da düzenlenecek Kültür Festivali’nde gösterilecek.

Filmin yönetmeni Müge Günay, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaptığı açıklamada, “Sedirin Gölgesinde” adlı filmin, Kıbrıs Türkü halkına uygulanan ambargolar nedeniyle yaşanan “çaresizlik göçlerini” konu aldığını söyledi. Uluslararası birçok film festivaline gösterim ve yarışma amaçlı katılım için başvuru yapan yönetmen Müge Günay, Kıbrıs Türk halkına reva görülen insanlık dışı ambargoyu ve haksızlığı “Sedirin Gölgesinde” adlı film aracılığıyla dünyanın gözleri önüne sermeyi hedeflediğini belirtti.

Öte yandan Yönetmen Kıbrıslı Türk Müge Günay’ın yönetmenliğini yaptığı, çekimleri geçen ay biten "Merhaba //Hello" isimli film, Karayip Film Festivali’nde yarı finalist oldu. Film, Ağustos ayında Bahamalar'da 400 film arasında yarışacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1389
Toplam Tekil 4069310
IP 18.118.1.232






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.716 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu